View Single Post

  #6 (permalink)  
Old 07-02-2018, 00:24
Heli Heli is online now
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Posts: 27
Det var overraskende hvor lett det var å spare når man var klar over hva man brukte penger på.

TORGEIR STRANDBERG
OPPDATERT: 05.FEB.2018 16:55
PUBLISERT: 05.FEB.2018 09:33

Ekteparet sitter i leiligheten som de for tiden leier i Costa Rica.

– Nå er planen å reise tilbake til Europa, selge leiligheten på Grünerløkka og avslutte livet vi hadde før, sier Rebecca og Magnus Ravneberg.

De er 34 år og nypensjonerte småbarnsforeldre.

Motivasjon
Rebecca jobbet tidligere som nettrådgiver og fotograf i Helsedirektoratet. Magnus har jobbet som politi, standupkomiker og tekstforfatter. Og selv med vanlige lønninger har de klart å sette av nok penger til at de nå kan velge å ikke jobbe 09–17, men heller prioritere de tingene de selv ønsker å gjøre resten av livet.

Ideen de følger er enkel, i hvert fall i teorien: Sparepengene har de plassert i en portefølje av indeksnære fond, rentepapirer samt opsjoner på råvarer og gull. Når investeringen gir overskudd, tar de ut avkastningen for å dekke livets opphold.

Det gjør at paret ikke bruker opp grunnbeløpet de har tjent seg opp, men - forhåpentligvis - har en varig, passiv inntekt.

Et stort flertall av de store aksjefondene leverte «røde tall» i fjor

Foto: Monica Følstad
Porteføljen er også bygd opp med lav risiko og med en vekting som i teorien gjør at når aksjemarkedet går dårlig, går andre deler av investeringsporteføljen bra.

Teorien ble stresstestet da Oslo Børs falt 54 prosent under finanskrisen i 2008. Rebecca og Magnus Ravnebergs portefølje falt langt mer beskjedent, med tre prosent.

Styring på eget liv
Det var Rebecca som først begynte å interessere seg for ideen om å bli økonomisk uavhengig.

Se mer om hvordan de klarte det og hvordan du kan gjøre det selv i videoen over.
– Det startet med et intenst ønske om å ta mer bevisste valg, bestemme mer over hverdagen vår og ta styring over eget liv.

FAKTA: REBECCA OG MAGNUS’ SPARETIPS:
1) Ha et mål med sparingen. Du må vite hva du sparer til.

2) Sett av pengene du har bestemt deg for å spare når du får penger inn på konto, ikke når du ser hvor mye som er igjen mot slutten av lønningsmåneden.

3) Få oversikt over hva du bruker penger på.

4) Og for den ekstreme: Spør deg selv hva ville du gjort hvis du beholdt lønnen din uten å måtte møte opp på jobb


Vi ønsker at Frøya skal vokse opp i et inspirerende hjem, hvor hun ser muligheter i stedet for begrensninger, og da må vi jo starte med oss selv.
Rebecca Ravneberg
Tanken deres var i utgangspunktet å spare i ti år, samtidig som de betalte ned gjelden på leiligheten. Men planen ble endret da de så at man kan leve billigere andre steder i verden. Samlet sett forvalter de en kapital på rundt tre millioner kroner.

Rebecca argumenterer for hvor dyrt det er å leve i byen hvis man ikke er bevisst på eget forbruk. Ved å tenke nøye over kjøpemønstrene sine, klarte de å spare opp 200.000 kroner på et halvt år. Samtidig solgte de unna ting de ikke brukte.

Norsk økonomi: Bryter fartsgrensen med unormalt lav rente
– Ved å bli bevisst på at jeg årlig brukte en hel månedslønn på skjønnhetspleie, helsekostprodukter og frisørbesøk, var det enkelt å se at jeg hadde et uhensiktsmessig høyt forbruk. Regnestykket på klær, sko, vesker og restaurantbesøk turte jeg imidlertid aldri å starte på, sier hun.

Hvis hun derimot hadde plassert den månedslønnen hun brukte på et indeksfond som følger Oslo Børs, og avkastningen den neste perioden tilsvarer utviklingen de siste 15 årene, vil beløpet omtrent ha doblet seg i løpet av ti år.


For tiden bor familien på Costa Rica. Nylig kjørte de også Canada på tvers.
Rebecca Ravneberg
Moral og velferd
De sier at den nye livsstilen ikke handler om ikke å jobbe, men heller om å arbeide med det man liker.

– Det handler om å gjøre det vi elsker, om å arbeide akkurat så mye som vi behøver og ønsker å arbeide, og det handler om å gi tilbake til samfunnet og menneskene rundt oss.

Selv med en baby på slep, har de den siste tiden blant annet arbeidet med en fotobok, skrive blogg og holdt yoga-kurs
Reply With Quote