Pengevett

 

Skal bygge formue. Har jeg forstått hvordan?

Dette er en diskusjon om Skal bygge formue. Har jeg forstått hvordan? i Aksjer og fond-forumet, en del av Bygg formue!-kategorien; Det jeg mistenker er at livet ditt kan forandre seg mye på årene fremover, og at det fort kan ta ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Bygg formue! > Aksjer og fond

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 09-08-2015, 09:38
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Det jeg mistenker er at livet ditt kan forandre seg mye på årene fremover, og at det fort kan ta lenger tid å komme i mål enn du tror nå. Plutselig treffer du den rette, den rette ønsker (eller kan ikke pga alder) vente med barn i 10 år til du er finansielt uavhengig. Du oppdager at det er hyggelig å ha den rette i ditt liv og at andre verdier er viktig i tillegg til økonomisk uavhengighet Den rette kan fort ønske stabil boligsituasjon også (fordelen med å eie er også at du selv har kontroll på boligsituasjonen, for noen føles leie som en for utrygg løsning når man begynner å snakke om å få barn f.eks).

Men, i mål kommer du med planen din, jeg håper nesten for din del at det vil ta lenger tid Men samtidig vil jo lønna di øke, kanskje blir du kreativ og skaper andre ekstrainntekter som gjør at investeringen kan økes betraktelig. Da kan du få til alt sammen. Bare stå på du, men ikke regn med at livet ditt forblir slik du skisserer i 10-15 år fremover. Mye kan skje
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 09-08-2015, 11:04
SirWinston's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Troms
Posts: 1.766
For liten buffer. Om du har 20-30k i buffer på høyrentekonto er det ikke mange kronene du taper i forhold til avkastning. Så slipper du å bruke kredittkort om noe skjer.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 09-08-2015, 11:18
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by Banjosnorkel View Post
Jeg tror den største utfordringen du vil komme ut for er det ekstreme presset fra alle kanter om å "leve et normalt liv", "penger er ikke alt", "husk å leve" osv osv.
Det vil ikke bli noe problem. Jeg er ikke sosiopat, men høy selvtillitt og veldig logisk. F.eks. å stå imot det sosiale presset om å kjøpe drikke ute på byen er piece of cake. Jeg henter vann i baren hver eneste gang.

Quote:
Originally Posted by Banjosnorkel View Post
Regner med du allerede har lest Early Retirement Extreme og bloggen til MMM?
.
Ja.

Quote:
Originally Posted by Banjosnorkel View Post
Ellers vil jeg tro det kan lønne seg å leie for en billig penge og investere pengene du ellers ville brukt på bolig.
Yess da tenker vi likt. Men jeg er fortsatt usikker fordi jeg har ikke mye kunnskap enda om økonomi og aksjefond. Har nylig blitt interessert.

Bør jeg gradvis over flere måneder kjøpe andeler i indeksfond?
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 09-08-2015, 11:20
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by SirWinston View Post
For liten buffer. Om du har 20-30k i buffer på høyrentekonto er det ikke mange kronene du taper i forhold til avkastning. Så slipper du å bruke kredittkort om noe skjer.
Du har kanskje rett at risikoen ikke er verdt de få kronene. Skal tenke på det.
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 09-08-2015, 12:18
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Oslo
Posts: 9
Hei, måtte registrere meg da jeg så denne tråden. Enig med OP at du har en god plan som gjør at du ikke behøver jobbe ræva av deg og være eid av banken til du er pensjonist.

Bolig er som du selv skriver en dyr affære, dyrt og tidkrevende å omsette. Værste er presset fra familie, venner, kollegaer, media om å skaffe seg bolig. Kudos til deg som klarer å stå imot det.

Hadde jeg visst det jeg visste i dag om investering og økonomi (lese bøker, blogger) så hadde jeg aldri kjøpt boligen jeg gjorde i fjor. Den gikk 350k over takst som alt annet i Oslo gjør og jeg ble revet med av den halleluja stemningen som råder. Dyreste og dummeste kjøpet jeg har gjort. Heldigvis hadde jeg spart 500k gjennom studietiden og 3 år med jobb. Kjøpte alene uten hjelp fra foreldre, hadde jeg brukt mine foreldres penger eller hatt de som medlåntaker så tror jeg ikke kunne møtt de igjen av skam.

Står du løpet ut OP, så blir du belønnet med å ikke være avhengig av noen andre og selv bestemme over ditt eget liv. Norge kommer til å bli som Hellas om et par tiår og du kommer til å leve godt mens de fleste andre kommer til å leve under banken og sin sjefs godvilje
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 09-08-2015, 12:33
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bergen
Posts: 233
Quote:
Originally Posted by murray View Post
Bør jeg gradvis over flere måneder kjøpe andeler i indeksfond?
Dollar cost averaging - Bogleheads
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 09-08-2015, 14:08
Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 39
Quote:
Originally Posted by murray View Post
Jeg skal nå legge fram min strategi for å bli finansiell uavhengig.
Vil ha kritikk. Har 340k i studiegjeld og 350k i banken. Altså 10k net worth.
Har 450k inntekt. Jobber i helsebransjen. Leier privat hybel til 5k/mnd.
Har 100k i BSU og skal utnytte den fullt ut hvert år. Jeg er villig til å ta stor risiko. Derfor holder jeg kun 5k i nødpenger til uforutsette utgifter. Blir det stor nød bruker jeg kredittkort og betaler ned før renter og avgift løper såklart.

1.
Bortsett fra BSU og nødpenger på 5k kjøper jeg fondsandeler i DNB Global Indeks (0.3% årlig honorar) for alle mine resterende penger. Ved hver lønn betaler jeg husleie og studiegjeld avdrag, og noe til mat (dumpster diver resten). Resten kjøper jeg flere andeler for.

Jeg er iskald og vet jeg ikke kommer til å selge selv om verdien svinger nedover med 50%. Jeg står løpet ut. Jeg er også ganske sikker på at jeg ikke trenger å hente ut pengene de neste 5 åra.

2.
Har kommet inn på et nytt studie så jeg kan låne enda mer penger fra lånekassen. 100k for et år. Så skal jeg dumpe alt inn i DNB Global Indeks. Blir ikke rentefritt nå lenger. Men verdt det likevel i det lange løp. Er ikke interessert i å diskutere det etiske her.

3.
Be om avdragsfrihet til lånekassen så ofte jeg kan så jeg kan dumpe enda mer i indeksfondet isteden.

4.
Skal aldri kjøpe bil. Min sykkel er min pengeku. Har sagt ifra til familie at gaver til bursdag og jul er det slutt på. Netflix? Glem det. Jeg laster ned alt av underholdning og bøker gratis.

Sparer såklart aggressivt med sparerate på 62%. Har ikke regnet på det men om ca. 10-15 år kan jeg leve av årlig avkastning om jeg årlig selger 4% av andeler i fondet.

Bolig er jeg veldig usikker på. Det er uttrolig ulønnsomt og er redd for krakk. Men er villig til å leie billig hybel de neste 10 åra. gjerne i kollektiv.
Men kan vel ikke leie resten av livet.

Hva tenker dere?
Et alternativ til en bufferkonto på 20.000kr som får dårlig rente er å ha en minibuffer på et par tusen som gir deg likvide midler på dagen. Så kan du også benytte nordnet sitt superlån tilbud hvor du får rente til 2% med sikkerhet i indeksfondet ditt. Dette vil være litt mer illikvid, kanskje det tar 3 arbeidsdager før du får ut disse pengene.

Hvis ikke du står på fagene du er meldt opp på så vil lånekassen kutte finansieringen din på sikt. Tror de stopper støtten hvis du kommer mer på etterskudd enn 60stp.

Jeg er nysgjerrig på hvilken jobb du har som gjør at du er villig til å gå drastisk til verks for å slippe å jobbe igjen..
Det er noen særnorske fordeler ved å eie bolig fremfor aksjer.
Det er ingen skatt av fortjenesten du har ved boligsalg hvis du har bodd der i over 1 år. Ligningsverdien av boligen er veldig mye lavere enn markedsverdien. Slik at når du begynner å få en del penger oppspart så slipper du å betale formueskatt hvis du har penger i bolig.
Du skriver at du har 100tusen i bsu og skal utnytte ordningen fult ut. Dvs at på et eller annet tidspunkt vil du kjøpe en bolig. Det er like greit å være tidlig ute, med mindre du har planer om å flytte et annet sted de nærmeste 5 årene.

Sjansen for å finne en dame som også har en sparerate på 60%+ eller som er mer bemidlet enn det du kommer til å være er ganske liten. Er det greit for deg hvis du må bruke pengene du har spart på en kjæreste? Barnebidrag?

Et vanligere alternativ for personer som mistrives i jobben sin i Norge er å nave. Har du prøvd dette? Kanskje hvis du går en periode uten arbeid vil du innse at det å sitte hjemme uten å arbeide til slutt også blir en jobb...
__________________


Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 09-08-2015, 15:01
spare-seg-til-fant's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Norge
Posts: 155
Tøft med folk som har en så "hardcore" plan.

Noen tanker:
- bolig: man må ikke bare tenke hva som lønner seg. Det er fordeler både med å eie og leie. Fordelen med leie er at du er fleksibel og kan flytte på dagen, og at du ikke har ansvar for vedlikehold og oppussing. Er du sosial så kan det være topp å bo i kollektiv.

- jobb: fint å være økonomisk uavhengig, men man må ha noe å fylle dagene med. En jobb kan gi deg sosialt nettverk, mening i livet og selvfølelse. Hva skal du gjøre den dagen du slutter jobben?

- bil: enig, det er galskap å kjøpe bil, særlig om du bor i by.

- buffer: jeg mener at sålenge du har trygg jobb, og går i overskudd hver mnd, så kan du ha kredittkort som buffer. Ser ikke noe risiko ved det, men du kan ikke bruke det i det daglige, og du må kunne betale ned i løpet av 45-dagers-perioden.
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 09-08-2015, 20:15
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 108
Hvis du vet du kommer til å bli boende det stedet du bor nå i hvert fall de neste 5-10 årene, bør du nok kjøpe. Kjøp gjerne en liten men ny leilighet som du får husbankfinansiering gjennom. Du slipper dokumentavgift hvis du kjøper ny leilighet. I Husbanken får du 2% rente på lånet og avdragsfrihet på lånet i 8 år hvis du har 20% egenkapital. Etter 8 år har boligprisene forhåpentlig steget nok til at belåningsgraden blir under 70% selv om du ikke har betalt en krone i avdrag, så du kan refinansiere boliglånet og få avdragsfrihet i en annen bank.
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 09-08-2015, 20:19
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 108
Quote:
Originally Posted by snuoperasjon2013 View Post
I tillegg har leiligheten mest sannsynlig steget i verdi (la oss si inflasjonjustert 2,5%) til ca 1 785 000.
Jeg tror det er optimistisk å tro at boliger skal ha en realprisøkning på 2,5% de neste 10 årene. Man kan ta det som en bonus, men jeg ville ikke budsjettert med det. Jeg ville budsjettert med boligprisvekst=inflasjon de neste 10 årene, selv om jeg også "tror" på boligprisutvikling litt høyere enn inflasjonen (kanskje 1%) de neste 10 årene.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Min plan for å bygge formue - trenger tips og kritikk Nordnes Bygg formue! 4 30-11-2014 22:03
Hvordan skal vi fordele? multe Penger og parforhold 7 16-10-2013 10:42
Hvordan det ikke skal gjøres mistr Selvstendig næringsdrivende 4 08-08-2013 15:07
Bør vi ha hver sitt lån eller hvordan skal vi løse dette 2barnsmor Penger og parforhold 89 08-05-2012 13:22
Hvordan skal vi lettest bli kvitt dette? opptur Gjeld 1 09-11-2010 17:16


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 17:44.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren