Pengevett

 

Tips for å komme meg ut av "nybegynnerklassen"

Dette er en diskusjon om Tips for å komme meg ut av "nybegynnerklassen" i Aksjer og fond-forumet, en del av Bygg formue!-kategorien; Hei! Veldig glad å ha funnet et forum om privatøkonomi! Jeg fattet først interesse for det for ca to år ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Bygg formue! > Aksjer og fond

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 01-09-2017, 16:27
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 5
Tips for å komme meg ut av "nybegynnerklassen"

Hei!

Veldig glad å ha funnet et forum om privatøkonomi! Jeg fattet først interesse for det for ca to år siden, og tenker at jeg har en del ting jeg kunne gjort bedre. Derfor vil jeg gjerne be dere om litt input på hvordan jeg sparer i dag og hva jeg kunne gjort bedre.

For å gi litt bakgrunn. Jeg er 30 år gammel og tjener rundt 650 000 i året brutto. Anser jobben min som svært stabil, men ikke veldig store muligheter for vekst.

Jeg eier en toroms sentralt i Oslo. Sist verdivurdering på den var mellom 3,3 og 3,5 mill. På den har jeg 1,8m i lån. Renta er for tiden 2.00

Jeg har et studielån på ca 350 000. For fire år siden hørte jeg på et dårlig råd og bandt renta for ti år, så det er jeg nok stuck med.

Jeg har en bufferkonto som jeg anser som tilstrekkelig. Ingen bil eller barn å tenke på.

Så kommer vi til moroa:
Mesteparten av sparingen min er jo i boliglånet. Jeg har ikke avdragsfrihet eller noe sånn, men betaler "vanlig" ned. I tillegg setter jeg av tusen kroner hver måned til et pensjonsfond i banken min.

Jeg har per i dag fire (4!!) forskjellige aksjefond. To aktive som har fulgt meg siden konfirmasjonen (men som ble relativt ribbet for å kjøpe leilighet, så det er ikke så mye der lenger), og to indeksfond (global og norsk). Jeg fordeler fast sparing likt på disse fire hver måned.

I tillegg har jeg to enkeltaksjeposter. Disse har tilsammen hatt en avkastning på ca 33% så langt.

I dag opprettet jeg aksjesparekonto og startet prosessen med å flytte alt inn der.

Noen ting jeg lurer på:
- Burde jeg konsolidere noe av fondene? Satse på indeksfondende f.eks, nå som jeg likevel kan selge ut uten å skatte av fortjenesten.

-Burde jeg flytte pensjonssparingen til IPS i november? Og i så fall, burde jeg holde av det jeg evt ville spart dit i mellomtiden for å få litt mer flying start?

-Er det egentlig lurt å sitte på enkeltaksjer på dette stadiet? Burde jeg være fornøyd med å ha tjent litt og flytte pengene over på noe mer stabilt?


Det burde også sies at jeg innen det neste året antageligvis flytter med kjæresten, og det vil jo fri opp en del midler til sparing.

Tar imot alle tips jeg kan få!

EDIT: Ser at jeg postet denne i underforumet isteden for hoveddelen for Bygg Formue. En mod må gjerne flytte den!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 03-09-2017, 12:47
Member
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 46
Virker jo som du sitter godt i det. Relativt lav gjeldsgrad, god lønn, lav alder.

Min første tanke:
1. Fire fond er ikke all verden, men så lenge fondene ikke er for dyre og de leverer så kan du vel fortsette med de. Jeg hadde kanskje vektet meg ned i det norske (siden Norge er 0,3 prosent av verdensøkonomien og du er allerede eksponert nok mot Norge gjennom arbeidsmarked og boligmarked).
2. Jeg ville ikke benyttet meg av IPS som 30-åring. Pengene er låste og du vet aldri hva som skjer de neste 35 årene. Så jeg synes det er for risikabelt med IPS så tidlig. Jeg ville hatt pensjonsparing i indeksfond.
3. Hvis du ikke har kontroll på selskapene og interesse for enkeltaksjer så er det vel bare å selge seg ut.
__________________
Blogger om personlig økonomi på www.eivindberg.no
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 05-10-2017, 01:55
Senior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Oslo
Posts: 178
Følger du med slik at du kan ta relativt veloverveid vurderinger av enkeltaksjer mener jeg det ofte er bedre enn smalere fond eller en del aktive fond. Pass på at du ikke er i en industri som potensielt forsvinner de neste 10 årene. Jeg prøver å trekke meg ut av olje f.eks. hvis man ser bort fra at jeg bor og tjener penger i Norge da.

Enig med Eivind at låsingen av pengene med IPS kan være et problem, alternativt vil noen si at det er den største fordelen med IPS Er du i den kategorien ville jeg definitivt fylt den opp.

Til sammenligning har jeg vel 14 forskjellige fond. Generelt er indeksfond lite spennende. Du får stabil 3-7% fortjeneste hvert år. Fungerer kjempebra for penger du skal spare i 10+ år og gjerne hvis du sparer litt hver måned. Ser du på 2-3 år vil det ofte være bedre med individuelle aksjer, men...
begge deler forutsetter at du kan la pengene ligge inntil et år fordi markedet er i en bunndal akkurat det året du tregner de. Og dette er verre for individuelle aksjer enn for fond.

Cobos
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 10-10-2017, 13:39
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 5
Hei!

Og takk for fine svar. Et lite spørsmål som kanskje er litt på siden, men, hva gjør man egentlig med kontoene sine (f.eks i mitt tilfelle i Skagen) der man har hatt fond etter at man har flyttet fondene sine til AKS i hovedbanken? Bare stenger dem ned? Er det noe verdi i å beholde dem?
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hvordan ""spare"" penger ved hjelp av coop? Sjokolademynter Generell pengeprat 16 17-07-2013 22:26
Rick Ferri om å kjøpe aksjer i "solide bedrifter" Gullskjegg Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 2 29-05-2012 10:26
Når en "nerd" og en "free spirit" skal lage budsjett sammen Lin Penger og parforhold 8 21-04-2012 01:53
Master i jobben eller "lønn og grønne skoger"? Lusa Generell pengeprat 12 14-04-2012 13:50
"Syke barn i familien" - informasjon og veiledning til foreldre. Fra regjeringen.no viking Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 0 24-04-2009 20:08


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 01:16.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren