Pengevett

 

Hvordan være sitt eget barns kreditor

Dette er en diskusjon om Hvordan være sitt eget barns kreditor i Barn, ungdom og penger-forumet, en del av Penger og relasjoner-kategorien; Jeg er i en situasjon der jeg har blitt en kreditor for egne barn. Jeg kjenner trangen til å være ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Penger og relasjoner > Barn, ungdom og penger

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 17-04-2012, 16:34
Lin's Avatar
Lin Lin is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3.832
Question Hvordan være sitt eget barns kreditor

Jeg er i en situasjon der jeg har blitt en kreditor for egne barn. Jeg kjenner trangen til å være snill, samtidig som jeg ser behovet for at de får de kjipe opplevelsene nå.

Historien er som følger:
De to som går på videregående har skole-pc som koster 890,- i året å leie av skolen. Dette er tilfeldigvis også hva det ikke-behovsprøvde utstyrsstipendet er på og jeg har hjulpet dem med å søke om disse pengene. De fikk dem + bittelitt ekstra stipend i høst.

Her om dagen kom to inkassovarsler. Et til hver av dem. De 890,- per stykk var ikke betalt og med renter var summen nå ca. 919,-.

Jeg var mildt sagt rasende og kalte begge inn på teppet. De burde vite bedre. De har sett oss slite for å rydde opp i gammelt rot. To spake tenåringer la seg helt flate og inngikk deretter en avtale. De har begge soset og glemt å hente dette semesterets brev fra lånekassen (de søker kun stipend, så noe har de heldigvis lært av vårt slit) slik at den gikk ut på dato og de måtte pent selv ordne det så nytt brev ble produsert av lånekassen.

Avtalen med meg gikk ut på at jeg for denne ene (med stort trykk på "ene") gangen la ut for regningene, men at de skylder meg pengene. De får valget mellom å jobbe inn pengene eller betale meg tilbake når stipendet kommer. De har måttet henge opp fakturaen på skapdørene sine og jeg signerer av for hver gang de betaler meg eller jobber inn en del av summen.

Den ene har allerede jobbet av 200,- på sin regning, den andre har det mindre travelt. Jeg vet at det blir kjipt å få etterbetalt stipend og så måtte gi fra seg nesten alt til meg (det er ikke mange hundrelapper de får per måned), men jeg sliter litt med å ha is i magen og tar meg i å mase litt mye om at "nå bør du stå på" og "jobber du masse nå er kanskje gjelden nesten nedbetalt og da er mer av stipendet ditt" osv.

Jeg bør kanskje også nevne at dette er to gutter med spesielle behov, så noe ekstra veiledning er nok påkrevet, men samtidig er det ekstra viktig at de virkelig lærer dette. Og jeg har en tanke om at jo kjipere kreditor jeg er jo mindre fristende blir det å pådra seg unødvendige kreditorer senere.

Men altså; hvordan ville dere ha gjort det? Målet mitt er som sagt at de skal lære den sure leksen som kostet meg så uendelig mye mer å lære i voksen alder. Lærer de det nå får de et lite forsprang i forhold til mange andre når voksenlivet begynner.

Noen tanker?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 17-04-2012, 16:40
Lin's Avatar
Lin Lin is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3.832
Ja, altså. Problemet er nok at jeg tar meg selv i å mase, mase, mase om at det er lurest å jobbe ned så mye som mulig av gjelden før pengene kommer og at dette muligens stresser meg mer enn det stresser de som skal lære dette.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 17-04-2012, 16:42
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 806
Jeg synes dette var en utmerket måte å gjøre det på Og jeg er helt enig i at dette er en viktig og potensielt verdifull lekse å lære tidlig. Handlinger og mangel på handlinger har sine konsekvenser. Hvis de blir vandt med at det alltid er noe som rydder opp bak dem om dem glemmer seg, så vil de slite når de skal stå på helt egne ben og ikke har noen der. Er mye bedre å lære dette nå mens det enda er små og få regninger, enn å få kjenne på de virkelige konsekvensene når regningene vokser i størrelse og mengde. Det er lov og det er menneskelig å gjøre feil, det er også en viktig lekse å lære, men at en da må ta ansvar for de feilene en gjør og sørge for å ordne opp.

Flott jobbet Lin!
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 17-04-2012, 16:45
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 806
Quote:
Originally Posted by Lin View Post
Ja, altså. Problemet er nok at jeg tar meg selv i å mase, mase, mase om at det er lurest å jobbe ned så mye som mulig av gjelden før pengene kommer og at dette muligens stresser meg mer enn det stresser de som skal lære dette.
Hehe, akkurat når det kommer til mas, så kan det nok kanskje være lurt å ikke mase altfor mye da går det til slutt gjennom det ene øret og ut det andre. En lærer ikke best av mas og stress, en lærer best av god toveis kommunikasjon. Så kanskje komme med noen gode eksempler på hvordan det kan utvikle seg ved å ta ulike valg i livet? Kanskje involvere dem på et eller annet vis? Eller hva med en konkurranse om hvem som greier å betale raskest ned? Det gjelder vel kanskje å gjøre økokonomi interessant for noen som kanskje ellers synes det er tørt og kjedelig..
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 17-04-2012, 16:45
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 599
Ja, dette er en fin måte å gjøre det på.

Broren min måtte låne penger av mamma til innskudd i russebil, og da måtte han betale tilbake hele lønna han fikk minus noen hundrelapper (han jobbet i matbutikk ved siden av skolen) inntil gjelda var tilbakebetalt.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 17-04-2012, 16:53
Lin's Avatar
Lin Lin is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3.832
Godt jeg ikke er helt på jordet. Jeg vil ikke gjøre det til vane å ta regninga sånn, og jeg har seriøst vurdert om jeg skal være så kjip som mulig som kreditor og kreve renter, så det svir litt. Jeg vil jo ikke at de skal få det for seg at "mamma redder dagen".

Når det er sagt; jeg er ikke den som skal snakke så høyt. Jeg har trengt redningsaksjoner jeg også i mitt voksenliv. Jeg synes bare det skal innebære noe mer enn at man bare kaster penger etter problemet.

Jeg vurderer å ønske meg Dave Ramseys Financial Peace University i bursdagsgave og gjøre kurskveldene til en familiehappenning her i stua. Jeg har tydeligvis ikke lært dem nok så langt når den første regningen nesten gikk til inkasso.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 17-04-2012, 16:54
Dragen's Avatar
VeloppDragen
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4.163
Det er jo sånn det er å ha gjeld. Det er bare å være beinhard når du krever inn stipendet.
__________________
Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 17-04-2012, 17:20
Lin's Avatar
Lin Lin is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3.832
Jeg fant noen magiske ord her. Jeg informerte han som er hjemme om at jeg vil kreve renter og at jo fortere han jobbet gjelden ned, jo mindre renter ble det å betale. Nå har jeg en tenåring som svinser rundt og gjør husarbeid for harde livet. Han fikk det plutselig litt travelt.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 17-04-2012, 20:07
Money never sleeps
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 765
Det bør håndtes på to måter!

1. at de føler tyngden ved å måtte betale for det de har glemt gjennom avdrag, mindre penger i lommepenger etc

2. Samtidig bør du vise de gevinstene ved å ha god ordnet økonomi. Kanskje du kjører en parallell sak, der du på den ene siden tar inn penger for de, og på den andre siden så sparer du noe av lommepengene deres for de slik at de plutselig har råd til noe gøy?
__________________


Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 17-04-2012, 20:21
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Flott Lin!!
Skulle ønske mine foreldre hadde lært meg sånt...!

Synes ikke det er kjipt av deg å kreve renter Synes det er smart. Det er gjerne konsekvensen av å betale for sent, enten renter eller gebyr. Bare å slenge det inn i samme lekse spør du meg! Synes ikke du skal ha dårlig samvittighet for å lære barna dine godt pengevett, synes du skal være stolt av deg selv! Tror på at det er hardt å gi "tough love"....

Forresten, FPU høres ut som en veldig god familieinvestering
Vi så på Dave og drakk vin lørdag kveld her, how weird are we???
Og vet du - det var absolutt bedre enn hvilken som helst dårlig film...!
Førte til mye latter, gode diskusjoner og samtaler.
Håper jeg en dag jeg får barn jeg kan lære dette videre til
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Å være sin egen sjef - hvordan holde styr på økonomien? Lin Vær din egen sjef! 19 24-01-2014 01:57
Bør vi ha hver sitt lån eller hvordan skal vi løse dette 2barnsmor Penger og parforhold 89 08-05-2012 14:22
Starte opp eget konsulentfirma?? tuppesjura Selvstendig næringsdrivende 5 20-01-2012 15:26
Gjeldsoffer tok livet sitt brabla Gjeld 15 08-12-2010 22:16
Starte eget firma Espen Generell pengeprat 9 21-05-2009 00:28


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 03:54.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren