Pengevett

 

Lommepenger til tenåringen

Dette er en diskusjon om Lommepenger til tenåringen i Barn, ungdom og penger-forumet, en del av Penger og relasjoner-kategorien; Yngstejenta på 15 (16 i september) har jo ingen inntekt og trenger derfor stadig penger av mamma og pappa. De ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Penger og relasjoner > Barn, ungdom og penger

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 02-06-2012, 00:33
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 97
Lommepenger til tenåringen

Yngstejenta på 15 (16 i september) har jo ingen inntekt og trenger derfor stadig penger av mamma og pappa.

De unge nå til dags har jo opparbeidet seg diverse behov som koster penger (sminke, diverse shopping, frisør, buss/tog, kino, snacks m.m.).
Hun har kjæreste og venner i en av nabobyene og bruker ofte buss/tog for å komme dit og dette koster kr 260 pr mnd i busskort og kr 98 t/r pr gang med tog. Nå har hun funnet ut at hun kan bruke buss hele veien (selvom det er litt omveier) så da kan hun klare seg med busspenger stort sett.

Hun har ikke mange plikter hjemme bortsett fra å holde rommet sitt rent og iorden, følge opp skole og skolearbeid, daglige rutiner med dyra i huset (1 katt og 4 undulater) samt å hjelpe til med det vi ber om.

Hun har ungdomskort og nå lurer jeg på hva andre gir av penger/overfører til tenåringens konto for at denne skal klare seg sånn nogenlunde gjennom uka/måneden uten å behøve å be om penger hele tiden?
__________________
1. Opprette øremerkede konti med faste trekk. Done
2. Spare til felles buffer på høyrenteknt - 20'.
3. Betale ned dustegjeld i løpet av 2013.
4. Fortsette å spare + øke nedbetaling på huslånet.
5. Bli sprekere og slankere; mål 1: -5 kg
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 02-06-2012, 01:47
Pengekontroll
 
Join Date: May 2012
Location: sentrale strøk
Posts: 5
Det dere kan gjøre er å gi tenåringen ansvar for de pengene dere budsjetter med. Gi penger som skal dekke klær og andre utskeielser. Et fast beløp som tenåringen disoponerer selv. Har hørt andre gjøre dette med hell. Jeg er litt usikker på hvor mye vi handler i måneden for til klær til tenåringen. Har hun noen mulighet for en ekstrajobb som barnevakt eller gå med avisen?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 08-06-2012, 21:08
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 518
Jeg fikk selv en viss sum jeg skulle klare meg med pr mnd fra jeg var 14-15 år. Følte meg rik som en krøsus når pengene kom, og fryktelig fattig etter 2 uker . Alt av fritidsaktviteter, klær, skolebøker, sminke, mobil osv. måtte jeg dekke selv.

Tror jeg lærte litt av det. I tillegg hadde jeg deltidsjobb. Måtte spare 500 i mnd, og de sto fast til de voksne var enige i at noe var fornuftig å bruke dem på.

Hadde faste oppgaver som vasking av hus og klesvask. I tillegg måtte jeg hjelpe til med andre oppgaver når det var behov for det.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 09-06-2012, 00:48
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Gi henne et fast beløp, og hjelp henne få seg en jobb som kan spe på. Men hvor mye aner jeg ikke, jeg var selv konstant blakk på den alderen; pengene bare flyr ut!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10-06-2012, 00:09
Nettgrunderen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oslo
Posts: 450
Hvorfor har hun ikke noe inntekt? Har ikke ungdommen sommerjobb nå til dags?
__________________
Nettgrunder.com - Tjene penger på nett
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 27-06-2012, 01:34
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
jeg er selv 15 år. Kan si det sånn at mamma og pappa er skillt så jeg har ingen fast "inntekt". Men sånn jeg føler det er at jeg får egentlig penger når ber om det. Beløpene varierer fra gang til gang. Det spørs også hva det skal brukes til. Men en fast inntekt fra foreldre er smart. Eks. 500,- i mnd + små jobber som å vaske forskellige steder i huset.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 27-06-2012, 10:55
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 97
Takk for fine tilbakemeldinger!
Av forskjellige årsaker har ikke min 15-åring sommerjobb, men hun hjelper oss når vi ber om det med arbeid som: maling av gjerde/klippe plenen/litt rengjøring o.a.
Det vi kommer til å gjøre framover er å sette inn et fast beløp på brukskontoen henne i uka (etter at de faste pliktene er gjennomført) slik at hun har litt egne penger å rutte med samt at hun får litt ekstra når hun har hjulpet til med forskjellig arbeid hjemme.
Innskudd til henne må selvfølgelig matche vår økonomi. Og nå som det betales ned på dustegjeld og spares til buffer så blir det ikke noen luksuslønn for henne.
__________________
1. Opprette øremerkede konti med faste trekk. Done
2. Spare til felles buffer på høyrenteknt - 20'.
3. Betale ned dustegjeld i løpet av 2013.
4. Fortsette å spare + øke nedbetaling på huslånet.
5. Bli sprekere og slankere; mål 1: -5 kg
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 27-06-2012, 12:54
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 15
Jeg har en 14 åring og en 18 åring (gutter).

Yngstemann får 50 - 100 kr i uken til eget forbruk, avhengig av innsats. Jeg dekker klær, mobil, skolesaker, mens transport blir dekket av skolen. Når har han fått sommerjobb med litt maling for familien og alle parter er fornøyd

Eldstemann har liten ekstrajobb hele året, og jeg pusher på for at han skal bli mer selvstendig og "forsørge seg selv" litt mer, men prioritering mellom trening, venner, skole og jobb er vrien for ham.
Han får halvparten av SIFOs budsjett for klær og personlig pleie, 340 + 250 pr måned, og skal da sørge for innkjøp og prioritere pengebruk selv. Hvis han gjør en ekstra innsats i huset får han betalt for dette, og skal sammen med lønn fra jobben dekke annet forbruk. Vi snakker en del om hva han trenger av klær og slikt, men hvis han har brukt opp pengene, kan jeg bare si at det faktisk ikke er mitt problem (og eksen sier selvsagt at det blir hans problem som ikke har samme avtale... ja ja). Nå for eksempel har han barbert seg med kjipe engangshøvler en god stund fordi han ikke hadde penger til å kjøpe ordentlige, joggeskoene henger bare så vidt sammen og jeg håper jo han lærer av det.

Skal begynne å forberede yngstemann på samme avtale, men foreløpig er det greit med de 100 kr i uka, finne ut at hvis han skal på kino, kan han ikke samtidig kjøpe kantinemat eller snop på vei fra skolen.
Det skal sies at av og til føles det kjipt, for jeg ser jo at de begge får LITE sammenlignet med kompiser i vår del av Oslo, men tror jo de får mye ut av det på sikt.

Jeg er nesten forundret over eget klarsyn når det gjelder å prøve å lære pengevett til dem, for selv har jeg levd i kaos en god stund. Det er jo en god motivasjon for å ordne opp for egen del også da, å være et godt eksempel for ungene mine.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 27-06-2012, 13:33
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 97
Takk for innspill, fryd!
Ja, det er fint å være et godt eksempel for ungene sine med bakgrunn av de tabbene en selv har gjort!
__________________
1. Opprette øremerkede konti med faste trekk. Done
2. Spare til felles buffer på høyrenteknt - 20'.
3. Betale ned dustegjeld i løpet av 2013.
4. Fortsette å spare + øke nedbetaling på huslånet.
5. Bli sprekere og slankere; mål 1: -5 kg
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 02-07-2012, 22:49
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 68
Fra jeg var 15 til ca 19 år fikk jeg 1000,- i måneden i lommepenger. (Er nå 20 år gammel.) Klær, mobilregning etc. fikk jeg også dekket. Nå er jeg gutt og har aldri vært noe storforbruker av verken klær eller mobil, så vil tro at disse utgiftene er vesentlig lavere hos meg enn hos mange jenter i den alderen. Jeg skjønner at jeg har vært heldig og fått en del i løpet av tiden, men vil ikke kalle meg bortskjemt. Kan nevnes at jeg nå tjener 450 000,- i året og kun bor hjemme i ferier, så er mer eller mindre selvstendig.

Hvor mye lommepenger barna bør få kommer helt ann på barnas behov og familieøkonomien ellers. Som nevnt så mener jeg at jenter (og forsåvidt gutter) som shopper for flere tusen i måneden kan dekke en del selv.

Jeg ser at mange snakker om at barna får en sum for så å dekke "alle" utgiftene sine selv. Dette mener jeg bare blir rot og tull og kan nok fort havne i diskusjoner senere om hva som egentlig var avtalen at det skulle dekke. Slik jeg ser det er lommepenger nettop lommepenger, noe man bruker på kino, snop, buss og andre fritidsaktiviteter. Dette får man fordi foreldrene er snille og derfor hjelper man til litt ekstra i huset for å gi noe tilbake.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hvor mye lommepenger får barna dine? Wynja Forbruk 5 16-05-2012 11:40
Hvor mye lommepenger pr. mnd Oppusser Generell pengeprat 15 17-10-2011 17:15
Lommepenger på sydentur - hvordan beregne? Lin Ut på tur 8 12-04-2011 08:34


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 03:56.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren