Pengevett

 

Å involvere barna i familieøkonomien

Dette er en diskusjon om Å involvere barna i familieøkonomien i Barn, ungdom og penger-forumet, en del av Penger og relasjoner-kategorien; Vi har en relativt åpen tone om familieøkonomien med barna i huset. De vet at foreldrene har budsjettmøter, vi har ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Penger og relasjoner > Barn, ungdom og penger

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 10-09-2012, 22:23
Lin's Avatar
Lin Lin is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3.832
Arrow Å involvere barna i familieøkonomien

Vi har en relativt åpen tone om familieøkonomien med barna i huset. De vet at foreldrene har budsjettmøter, vi har Motivasjonsplakaten og vi har fortalt litt om hva vi mener er lurt å gjøre med penger og hva vi mener er dumt å gjøre med penger. I tillegg har vi også inkludert barna/ungdommen i feiringen av milepæler som nås. Da vi dro på ferietur og satt på restauranten i solnedgangen skålte hele familien i alkoholfrie paraplydrinker. For ungene har jo også vært med på ferden, selv om vi har styrt skuta. De har måttet akseptere en nøktern livsstil underveis og har fått sine avslag på ønsker om alt fra isbil til merkeklær.

Om det er riktig å involvere dem slik? Det er det delte meninger om. Noen ønsker at deres foreldre hadde vist og lært dem hvordan økonomi virkelig fungerer da de var tenåringer. Andre synes dette er noe barn bør være skjermet for.

Selv har jeg vel kommet frem til at dette funker godt for oss. Det er jo derfor vi gjør det. Så lenge man ikke ukritisk øser ut om økonomiske bekymringer så synes jeg det ville blitt veldig kunstig å ikke gi ungene innsyn i hva som foregår i eget hus til en viss grad og på en aldersadekvat måte. Men, som sagt; det er delte meninger om sånt. Noen synes det er bra. Noen synes det er litt feil og andre synes kanskje det er på linje med å oute eget sexliv eller noe sånt. Altså helt uakseptabelt.

Hvordan gjør dere det hos dere? Og hvor mener dere grensen for innsyn i familiens økonomiprosjekt bør gå?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 11-09-2012, 02:11
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 518
Junior her er involvert på den måten at han vet at vi sparer til buffer, og hvorfor det er lurt. Han vet også at vi har betalt ned kredittkort, og hvorfor kredittkort og renter er teit. Veldig forenklet selvfølgelig.

Har ikke så mye økonomiske bekymringer, og de som dukker opp informerer jeg ikke om. Vil jo ikke skremme eller skape frykt. Men har blitt flinkere til å begrunne hvorfor jeg sier nei, hvorfor vi ikke har fancy bil, osv.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 11-09-2012, 10:05
Mises's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Der ingen kunne tru
Posts: 2.881
De blir inkludert i økonomien, naturligvis. De skal bli selvstendige og opplyste individer de også. Før man vet ordet av det så er de flyttet ut og da er det sent å begynne å snakke fornuft.

Visste ikke det var delte meninger om at det er rett.

Men det kan jo forklare at folk ender opp med å kjøpe svære campingvogner til over 200 000 når de fra før har 5 000 000 i gjeld og nesten ingenting lønn.(luksusfellen ep.2 årets sesong).
__________________
Gjeld er roten til økonomisk ruin.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 11-09-2012, 12:40
ASP ASP is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 563
Vi innlemmer dem ja, men ikke med tall. Jeg nekter å si hva vi har på konto, får i lønn osv til barna. Guttungen spør, men får ikke svar. Bare litt svada.

Men de får forklart at ting koster penger, at man må prioritere osv. At vi kanskje ikke kan reise på tur siden vi må ha ny bil osv osv. Ja, bare eksempler dette da. Men målet mitt er at de skal skjønne at vi ikke kan bruke penger på alt, at om vi må kjøpe ny vaskemaskin så må lekelandbesøket kanskje vente til neste måned osv. At man først må betale hus, lån, mat, strøm og slike ting før man kan kjøpe masse leker og ferie og slikt.

Ja, kort sagt prioriteringer.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 16-09-2012, 11:42
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 227
Nå har ikke jeg barn, så jeg kan ikke snakke ut fra egen erfaring her. Bare min egne tanker

Men jeg kan ikke se noe galt i å fortelle barn/ungdom hvordan man prioriterer penger, at det er gjeld som må betales, buffer som må bygges m.m. Selv har jeg hatt et par foreldre som ALDRI har snakket om økonomi, uansett hvordan det har stått til og jeg har savnet det etter at jeg ble voksen. At de kanskje hadde satt seg ned med meg første gang jeg fikk egen lønn og ga råd om prioritering.

Jeg har hatt en "dumsnil" oppvekst, hvor jeg har fått merkeklær og egentlig nesten alt jeg har pekt på. Og selv om jeg nærmer meg 30 år så er de fortsatt like gavmilde. Foreldre har en stor mulighet til å påvirke barna sine og fornuftige samtaler om økonomi, hvor man forklarer prioriteringer etc. tror jeg kan være sunt og bra for barna.

Det eneste jeg ikke tror er så sunt er de som bare sier til barna "vi har ikke råd"," mamma har ikke penger", "kjøper vi den har vi ikke råd til mat". Jeg er for forklaringer, kanskje ikke i detalj, men på en slik måte at barna har mulighet til å selv forstå prioriteringer, og at hvis man f.eks vil på ferie så må man spare penger hver måned og sette til side
__________________


Tickere er oppdatert 10.05.2013


Oversikt over kredittkort/kontokreditt :
DNB: 4.000 (6.337)
Skandiabanken: 25.982 ( 27.897)
Gebyrfri: 32.372(32.372)
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 25-09-2012, 12:54
Wynja's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 82
Jeg er helt for å involvere barna i familieøkonomien.

Her har jeg gjort det på den måten at jeg fokuserer på gratis gleder (turer, gå på biblioteket og låne bøker og filmer der, etc) og samtidig synlig fryder meg over pengene vi sparer på det.

Barna vet nok ikke hvor mye jeg har i lønn, men de vet at den ikke er feit.

Jeg lærer dem opp til å se fordelen med å handle (fine, fullt brukende) klær på loppemarked i stedet for å tenke "æsj, brukte klær". Det er mulig de tenker det uten å si det til meg, men begge bruker klær fra loppis og arvegods så vel som nye klær uten å mukke.
__________________
Use it up, wear it out, make it do, or do without.
Wynjas økonomiske erfaringer
Økonomibloggen min
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Drikker du med barna dine? Liaven Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 40 16-12-2011 18:47
La barna spare til noe de har lyst på... tuppesjura Bygg formue! 18 29-05-2011 17:49
Fondsparing til barna Petty Bygg formue! 1 25-05-2011 03:12
Spørsmål: Spare arv til barna. Zelig Bygg formue! 6 28-05-2010 19:00
Barna og finanskrisen Lin Generell pengeprat 0 19-11-2008 07:20


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 03:55.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren