Pengevett

 

Tips til å lære barn pengevett?

Dette er en diskusjon om Tips til å lære barn pengevett? i Barn, ungdom og penger-forumet, en del av Penger og relasjoner-kategorien; Originally Posted by solsikkedalen Det er ikke snakk om å ikke gidde rydde bordet selv, men å lære barna gode ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Penger og relasjoner > Barn, ungdom og penger

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 12-01-2013, 01:24
SirWinston's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Troms
Posts: 1.754
Quote:
Originally Posted by solsikkedalen View Post
Det er ikke snakk om å ikke gidde rydde bordet selv, men å lære barna gode rutiner fra de er små. Ser du forskjellen? Men jeg har hørt slike argumenter før, og min erfaring er at det kun er tilhengere av fri oppdragelse som argumenterer slik for å skjule hvor selvsentrerte, ustrukturerte og uengasjerte de er som foreldre.
Hehe, ja ok, hvis jeg er det fordi femåringen ikke må gå ut med søpla, så ok.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 12-01-2013, 02:26
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 617
Quote:
Originally Posted by Realverdien View Post
Interessant påstand Solsikkedalen. Min efaring er at det kun er egoistiske latsekker som ikke gidder å rydde bordet og lage mat til barna sine mens de enda er i barnehagealder....
Skal si deg det at det krever langt mer arbeid å oppdra barn enn å rydde bordet og lage mat til dem.

PS. Du bommet helt på det å lage mat
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 12-01-2013, 05:12
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.989
Svaret ditt er helt på siden av hva jeg sier. Om man som sagt lærer barna at det er "arbeid" å dekke på bordet, som man skal ha penger for å gjøre, tror jeg ikke man skal forvente at de gjør pussel rundt om i huset gratis når de blir eldre.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 15-01-2013, 12:30
kontrollmamma's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 34
Mine barn (i hovedsak den eldste) gjør mye uten å få betalt for det, altså. Vi spør om han kan hjelpe med enklere oppgaver, og vi truer ikke med å ta bort ukelønnen hvis han ikke gjør alt vi har blitt enige om hver eneste uke. Systemet er veldig fleksibelt i begge ender. Men jeg gir ikke datteren min ukelønn selv om hun synes det er urettferdig å ikke få. Selv om hun bare er 5 år, så forstår hun at broren bidrar i familien og at han får penger. Hvis vi bare gir henne det hun vil ha uten å kreve at hun gjør litt i det minste vil det være urettferdig ovenfor broren igjen. Vanskelig balansegang, dette. Og to barn er jo ikke like selv om de er søsken. Å skjemme den yngste bort fordi "hun er så liten" er jo å gjøre seg selv en bjørnetjeneste.

Jeg gir ikke mine barn oppgaver fordi jeg ikke gidder å gjøre dem selv, det tror jeg ikke noen foreldre gjør (håper i alle fall ikke det). Å gi dem en forståelse av det å bo sammen som en familie og bidra alle mot et felles mål (trivsel, samhold og kos). Noen ganger må vi gjøre ting som ikke er så moro (som husarbeid), men så er det fint å se at det blir hyggelig rundt oss også. Man må gi og ta, sånn er det i resten av livet og ellers i samfunnet også. Og barna får rikelig med ikke-kvantifiserbare belønninger for gode bidrag til en fin familiehverdag også.
__________________
Mål for 2013:
Bufferkonto: kr 30 000 (27 000)
Barnas sparekonto: kr 6 000 (3 500)
BSU-konto: kr 117 100 (97 100)
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 15-01-2013, 13:28
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 370
Da jeg var liten, var den eneste femmeren jeg fikk for å ikke hjelpe til fem flate fingre over øynene i en solid kilevink. La barna hjelpe til, men ikke betal dem.
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 15-01-2013, 13:33
Senior Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 281
Eg betaler ikkje barna mine for å gjere husarbeid. Å gjere husarbeid, er noko ein må gjere fordi ein lever. Å leve fører med seg ein del ting som: matlaging, rot, oppvask, sengeskift etc etc. Det er likt for alle.
Dvs at her i huset må alle hjelpe til, fra 1 åringen og opp til 14 åringen og mor og far.
Men eg forlanger meir av dei tre eldste som er skulebarn enn dei to yngste. 4 åringen og 1 åringen dekker på/av bordet sammen, eller aleine. Selvfølgeleg får 1 åringen hjelp 4 åringen har skjønt at om ho hjelper til, ja så har me meir tid sammen enn om mor/far skal gjere alt. Dekker ho av bordet og setter i oppvaskemaskinen (får hjelp til det da) så fører det til at ho kan få sitte på fanget til morog sjå barnetv, i stadenfor at mor fortsatt holder på på kjøkkenet. Ho henger også klær opp på tørkestativet heilt aleine -ingen problem.
Me er ein familie, og me bur sammen og alle hjelper til, me deler på kos, hygge, arbeid og bekymringer. Eg meiner det bringer fram ein sammholdsfølelse hjå barna og ein følelse av å være nyttig, at nokon har behov for deg (ein følelse mange barn mangler i dag trur eg).
(Eg har alltid hatt barna med meg på alt eg har gjort. Nokon gonger var det "til ein pest og ein plage" og ting tok 40 ganger lengre tid, men dei lærte gradvis heilt av seg sjølv, uten at eg måtte fortelle korleis ting skulle gjerast -det hadde dei observert frå dei var babyer. Og det meiner eg bestemt at eg ser gevinsten av nå).
Men det er klart, det er ikkje alltid dei har like mykje lyst. Men som eg seier -det er ein del av det å leve osv Nokon ting må gjerest der og da, mens andre ting går det ann å avtale at barnet gjer etter å ha sett filmen det holder på med/etter å ha slappa av etc. Det er ikkje alltid eg gidder å gjere ting med ein gong heller så da forlanger eg ikkje at barna mine skal gidde det kvar gong heller

Ang penger. Dei to eldste får faste mnd penger. Dette får dei uansett da dei er store og har behov for litt egne penger i kvardagen.
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 15-01-2013, 19:54
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 773
Camilla skriver bra om samarbeid i familien, å fremme hjelpsomhet hos ungene, være litt taktisk og utvise smidighet i foreldrerollen slik at en får ungene mest mulig til å samarbeide, da blir det heller ikke så mye bråk og krangel i familielivet, og det er et godt mål.
__________________
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 15-01-2013, 21:56
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.989
Det er så mye krangel om husarbeid her i landet, og det kommer av lettpåvirkelige latsekker som tror det kvalifiserer til arbeid å smøre seg en brødskive mat eller støvsuge gulvet. I realiteten er det bare et sympton av meningshaverne i våre riksmedier som lar sin egen navlebeskuende selvsentrerthet spille over i det offentlige rom. Hvis det er slik at man skal belønnes for husarbeid, slik kvinner blir f.eks. i USA ved skilsmisse, hvem skal bestemme hva som er husarbeid og hva som ikke er?

Det er jo lett nok når man er forelder, som trådstarter. Men hvordan ordner man samlivet, når poenget later til å være å ikke gjøre mer enn partneren hjemme?

Last edited by Realverdien; 15-01-2013 at 21:57. Reason: spelling
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 15-01-2013, 22:19
Senior Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 281
Quote:
Originally Posted by Realverdien View Post
Men hvordan ordner man samlivet, når poenget later til å være å ikke gjøre mer enn partneren hjemme?
Ja, har man det som utgangspunkt så sliter man jo.
Kva om begge har som motto å gjere livet best mulig for den andre? Man elsker jo kvarandre og vil kvarandre alt godt, så eg føler det naturlig at begge "yter" sitt beste.

Her i huset gjer eg mykje nokre dagar, han andre dagar. Det kjem ann på dagsformen. Dersom den eine er litt nede (sliten, dritt lei etc) så overtar den andre "showet". I ein stor familie så blir du ALDRI arbeidsledig, det er alltid minst 20 ting du skulle gjort. Så da er det berre å prioritere, og ikkje legge lista for høgt. Det virker som om målet for mange i dag er å ha "katalog"hjem -strøkent til enhver tid. Viss den eine meiner det og den andre ikkje, vell da får den som meiner det ta den ekstra jobben sjølv.
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 15-01-2013, 22:25
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.989
Ja, jeg er enig der. Jeg mener også det er et stort poeng å ikke definere husarbeid som arbeid. Å lage mat mener jeg f.eks. er en del av fritiden ens. Ikke noe som jeg kan bruke mot samboeren i en krangel om hvem som gjør mest.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tips for pengevett utenlands? Dragen Ut på tur 16 10-05-2015 11:38
tips til bursdagsgaver til barn i barnehage alder iris irene Generell pengeprat 10 12-08-2012 11:12
Lære barn verdien av å spare Wynja Forbruk 17 10-06-2012 00:07
Hvor mye trenger jeg for å lære meg basic i aksjer? thoru Bygg formue! 9 23-08-2011 21:47
Hvordan lære barna pengevett? vega Generell pengeprat 6 16-01-2010 21:00


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 13:40.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren