Pengevett

 

Tips til å lære barn pengevett?

Dette er en diskusjon om Tips til å lære barn pengevett? i Barn, ungdom og penger-forumet, en del av Penger og relasjoner-kategorien; Originally Posted by Realverdien Ja, jeg er enig der. Jeg mener også det er et stort poeng å ikke definere ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Penger og relasjoner > Barn, ungdom og penger

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #21 (permalink)  
Old 15-01-2013, 22:35
Senior Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 281
Quote:
Originally Posted by Realverdien View Post
Ja, jeg er enig der. Jeg mener også det er et stort poeng å ikke definere husarbeid som arbeid. Å lage mat mener jeg f.eks. er en del av fritiden ens. Ikke noe som jeg kan bruke mot samboeren i en krangel om hvem som gjør mest.
Men eg forstår det sånn at det er veldig skeivt fordelt i mange familier. Klart at viss den eine slenger seg i sofaen forann tv med ein gong middagen er fortært og den andre løper rundt som eit piska skinn, så må det jo føles blodig urettferdig.

Nei eg ser ikkje på husarbeid som arbeid -det er vedlikehold Det er som eg seier ein del av det å leve. Og har man barn så kommer det med ein pakke, den inneholder alt fra matlaging, køyring til og fra barnehage og fritidsaktiviteter, bleieskift, leksehjelp, nattevåk, oppussing, klesvask osv osv. Denne totale pakka fordeles "likt" på to voksne mennesker. Det er klart nokon ting gjer eg oftere enn han, lage middag for eksempel, andre ting gjer han oftere enn meg, f.eks køyre unger på fritidsaktiviteter. Begge deler blir gjort kvar dag.
Reply With Quote
  #22 (permalink)  
Old 16-01-2013, 10:01
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Cool

Quote:
Originally Posted by camilla View Post
Men eg forstår det sånn at det er veldig skeivt fordelt i mange familier. Klart at viss den eine slenger seg i sofaen forann tv med ein gong middagen er fortært og den andre løper rundt som eit piska skinn, så må det jo føles blodig urettferdig.
Ikke sikkert at det er urettferdig. Kona mi slengte seg på sofaen hver dag etter middag i et helt år, og det var ikke urettferdig i det hele tatt.
Reply With Quote
  #23 (permalink)  
Old 12-02-2013, 13:10
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Vestlandsbarn får mest i lommepenger - Bruke - DinePenger.no

Interessant artikkel om barns forståelse av penger:

Dette forstår barna om penger:

3-4 års alderen:
Barn kan skille mellom penger og andre ting, men de kan ikke skille mellom ulike mynter. De har et lekende forhold til myntene og har kun en vag forståelse for at de kan knyttes til kjøp. Senere skjønner barn at de kan bruke pengene til å kjøpe for, men de skjønner ikke at ulike mynter har ulik valør og derfor ikke kan brukes til å kjøpe alle ting.
Små barn har en tendens til å tro at små ting (for eksempel et smykke) koster lite, men store ting (for eksempel en bok) koster mye.5-7 års alderen:

På det neste stadiet begynner barn å forstå at noen penger er mer verdifulle, for eksempel at sedler er mer verdt enn mynter, men de skjønner ikke at det går an å veksle.
Så de tror at en 5- krone kan brukes til å kjøpe noe til 5 kroner, men ikke til å kjøpe noe som koster 2 kroner. Likevel tror de at alle selgere vil gi vekslepenger som en del av en transaksjon.
Etter hvert forstår barna også at noen penger er for lite verdt, slik at de ikke har råd til å kjøpe noe når de har for lite. Verdien av en ting knyttes til funksjonen: Jo mer nyttig, jo dyrere tror barna tingene er.8-10 års alderen:
Nå forstår de at vekslepengene vil kompensere for forskjellen i verdi mellom pengene de ga og prisen på det det kjøpte.
I 9-årsalderen begynner noen å skjønne ideen med profitt, for eksempel at motivasjonen til en som driver en butikk er å kjøpe varer til en pris for å selge dem til en høyere pris.
Forståelsen for andre økonomiske begreper utvikles så videre gjennom ungdomstiden. I denne aldersgruppen tenker ofte barn at pris er knyttet til tiden det tok å lage den og verdien på materialer som ble brukt i produksjonen.
Mange voksne uttrykker det samme, selv om voksne også skjønner forholdet mellom tilbud og etterspørsel.Obs: Barn utvikler seg i rykk og napp. Det noen lærer seg som treåringer forstår andre mye senere. Disse stadiene må derfor leses med dette i bakhodet. Det vil også variere hvor lenge barna befinner seg på hvert enkelt stadium.
Reply With Quote
  #24 (permalink)  
Old 19-02-2013, 14:43
kontrollmamma's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 34
Takk for informativ info, Realverdien. Vi har funnet en gylden middelvei i forhold til belønning for deltakelse i familien (siden det ikke var så stuerent å kalle det husarbeid ). Yngste familiemedlem får lov til å leke seg med iPad'en hvis hun dekker bordet først. Jo før hun gjør det, jo lenger får hun leke med den. Resultatet er at hun styrter inn på kjøkkenet og dekker bordet med en gang hun kommer hjem. Det er slutt på syt om penger, noe hun tydeligvis ikke forstår bæret av foreløpig likevel.
__________________
Mål for 2013:
Bufferkonto: kr 30 000 (27 000)
Barnas sparekonto: kr 6 000 (3 500)
BSU-konto: kr 117 100 (97 100)
Reply With Quote
  #25 (permalink)  
Old 19-02-2013, 19:10
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Godt, godt! iPad det er bra.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tips for pengevett utenlands? Dragen Ut på tur 16 10-05-2015 11:38
tips til bursdagsgaver til barn i barnehage alder iris irene Generell pengeprat 10 12-08-2012 11:12
Lære barn verdien av å spare Wynja Forbruk 17 10-06-2012 00:07
Hvor mye trenger jeg for å lære meg basic i aksjer? thoru Bygg formue! 9 23-08-2011 21:47
Hvordan lære barna pengevett? vega Generell pengeprat 6 16-01-2010 21:00


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 03:57.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren