Dette er tiden for fiktive regninger!

“Fiktive regninger, sa du? Er det ikke mer enn nok med de ekte om man ikke skal styre med fiktive regninger også?!”

Men bær over med meg, så skal jeg forklare litt nærmere.

Du skjønner. Et av de viktigste rådene hva personlig økonomi angår er at man ikke skal øke forbruket bare fordi man kan. Fordi man får mer inntekt, eller mer penger disponibelt. Og fiktive regninger er altså et knep for å unngå dette. Det er en måte å sørge for at de ekstra pengene har mål og mening, og ikke bare smuldrer opp i generelt forbruk. Enten det er en gjeldsnøball, sparing til drømmeferien eller andre mål du ønsker å kanalisere de ekstra pengene mot.

Kanskje har du barn som skal slutte på SFO. Kanskje har du tatt en økonomisk opprydning og sagt opp støttemedlemsskap ved ditt lokale helsestudio, abonnementer, bokklubber osv. Kanskje du kutter ut take out eller slutter å røyke. Kanskje du har byttet til en billigere strømleverandør. Eller kanskje du har blitt ferdig med et billån eller annen nedbetalingsavtale.

Sånne ting skjer rett som det er.  Penger frigjøres på en eller annen måte. Problemet er hvordan vi vanligvis håndterer det.  Det er nemlig ofte ett av to som skjer. Enten binder man dem opp igjen, for eksempel ved å bytte ut bilen og påta seg et nytt billån. Eller så virrer de frigjorte midlene planløst rundt i det generelle forbruket til de “smuldrer opp” fordi man sakte, men sikkert har oppjustert forbruket. Regningen eller utgiften som nå er borte hadde en ekstra funksjon man lett kan undervurdere. Den begrenset naturlig nok annet forbruk. Når denne begrensningen forsvinner er det fort gjort å automatisk justere annet forbruk oppover om man ikke følger med.

Så hva gjør man da?

Vel, en løsning kan være å gjøre som et medlem av forumet anbefalte; lag en fiktiv regning på samme beløpet. Du betaler det samme. Du endrer bare mottakeren. Enten det er deg selv, i form av sparing, eller den gjelden du er i gang med å ta kverken på for tiden i snøballen din.

For dere som har barn som slutter på SFO nå vil det f.eks. si at du omdirigerer beløpet til ditt neste punkt i planen din og får tilsvarende økt muskelkraft i arbeidet. Gjør du det nå vil du ikke rekke å merke noen forskjell, annet enn at du når målene dine raskere. Og det er vel ikke å forakte?

 

June 28 2012 01:01 am | Gjeld and Sparing and Tips & Info

Likte du innlegget? Hvorfor ikke abonnere på bloggens rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. Pengevett har nå også et eget forum der du gratis kan delta og diskutere relevante tema.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply