Gå i eksil!

Etter å ha lest rundt på diverse fora der de som er flinke til å få pengene til å strekke til i hverdagen befinner seg, har jeg lagt merke til en rekke fellesnevnere blant de tingene de gjør. En av dem er det mange kaller å “gå i eksil”. Eller “grocery exile”, som en del kaller det.

Poenget er å kjøpe inn minst mulig for å få brukt alt det som bare ligger der neders i fryseren og innerst i skapene. En god start, og du sparer penger underveis!

Her er et forslag til hvordan det kan gjøres:

  • Bestem deg for et visst beløp som skal dekke utgiftene til det du bruker fortløpende. Som for eksempel brød, melk og dopapir. Beløpet bør tilpasses husholdningen.
  • Bestem deg for hvor lenge “eksilen” skal vare. For eksempel en uke eller en måned?
  • Kjøp bare ting du går tom for eller varer du bruker fortløpende. (Melk, brød o.l.)
  • Bruk opp det du har i fryseren, skap og skuffer.
  • Merk deg hva du har for mye av. Er det noen bestemte matvarer som rekker å gå ut på dato før du får brukt det? I vårt matskap var det mye saus – og suppeposer. En del av det hadde ligget i matskapet i en liten evighet og måtte rett og slett kastes. Ved å gjennomføre en slik utfordring ble jeg mer obs på en utgift som rett og slett kom av en kombinert “kjekt å ha” og “det er jo så billig”-tankegang.
  • Vær kreativ! Bli kvitt det. Du hadde vel en idé om hva du skulle bruke det til da du kjøpte det?
  • La det gå sport i det. Kanskje du kan gå sammen med noen om en slik utfordring? Det er mye motivasjon å hente ved å snakke med andre som også har bestemt seg for en slik utfordring.

Når eksilen er over har du ikke bare brukt minimalt med penger på dagligvarer, men du har også fått brukt opp mat før den gikk ut på dato og tømt skapene. Å vaske skap, rime av fryseren eller vaske kjøleskapet passer godt nå.

I tillegg til penger har du sannsynligvis også spart en del tid. Er det ikke deilig å gjøre noe annet enn å sose rundt med handlevogna på ettermiddagen?

 

Tags: ,

November 01 2008 03:59 pm | Forbruk

Likte du innlegget? Hvorfor ikke abonnere på bloggens rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. Pengevett har nå også et eget forum der du gratis kan delta og diskutere relevante tema.

One Response to “Gå i eksil!”

  1. Pengevett.com » Kjøp inn stort på tilbud on 01 Nov 2008 at 5:17 pm #

    [...] man kan spare mye på er å handle inn stort på tilbud. Om man i tillegg har gjennomført en “butikk-eksil“, vet man ofte litt mer om hva det kan lønne seg å ha i fryser og matskap, fremfor de tingene [...]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply