Spredt inntekt? Lag en fordelingsnøkkel!

Som tidligere nevnt, så er jeg langtifra noen ekspert på penger. Jeg knoter i vei og lærer underveis. Og, som de fleste som har gått på skolen vet, så lærer man enda mer når man virkelig må anstrenge seg for å formulere det man lærer med egne ord og prøve å forklare det til andre.

Andre får ta seg av ekspertrådene. Jeg er mer i likemannshjelp-bransjen. ;)

Så derfor tenkte jeg at jeg skulle dele en ting som funket for meg i forhold til et problem jeg hadde før. Nemlig, hvordan fordele inntekten sin når den kommer veldig spredt utover måneden?

Jeg må nemlig innrømme at jeg slet veldig med akkurat dette en god stund. Kanskje er det jeg som var litt tungnem? Kanskje var det et manglende økonomi-gen som gjorde seg gjeldende. Uansett, så syntes jeg at det var vanskelig å disponere penger som kom i små drypp utover måneden fornuftig.

Det er flere grunner til at man har det sånn. Noen jobber kanskje i et serviceyrke der deler av inntekten kommer i form av tips, som drosjesjåfør eller servitør. Andre har kanskje en jobb som gir lønnsutbetaling hver dag. Slik var det i alle fall da mannen min kjørte drosje. Stas på en måte, men et problem når man hadde større regninger som husleie og strømregning man måtte samle opp til. Eller kanskje man er av de som har stønader fra NAV i en eller annen form. Slike ting har det med å komme på forskjellige datoer.

Uansett; det som fungerte for meg, og som fortsatt fungerer godt siden vi har tre forskjellige lønningsdager, en barnetrygdutbetalingsdag osv.,  var å finne frem til en fast fordelingsnøkkel. Med konto i Skandiabanken satte jeg opp forskjellige spesifikke kontoer, hver til sitt formål.

Hvilken fordeling som fungerer best for enhver familie kommer nok mye an på både inntekt, behov og antall familiemedlemmer. Men her er i alle fall den som fungerer for oss.

Inntekten som kommer inn, fordeles på følgende måte:

 • 30% går til mat/husholdning. Dette forutsetter at vi har et fastsatt ukesbeløp, slik at vi ikke bruker opp alt de ukene lønna har kommet og har minimalt når barnetrygden har kommet. Det ideelle for oss er å ha en egen konto for matpenger og så ta ut ukesbeløpet hver fredag.
 • 45% går til regninger. Noen måneder er det penger til overs når regningene er betalt, disse blir stående på kontoen og samle seg opp til de større regningene som kommer f.eks. kvartalsvis.
 • 5% går til jul/sommerferie. Fra nyttår til sommeren spares det til sommerferien, og fra sommeren til jul spares det til julefeiringen.
 • 5% til klær, sko og utstyr. Denne er gull verdt når tre av barna trenger nye gymsko omtrent samtidig. I sommermånedene bruker man kanskje ikke alt som er i denne potten, men så kommer høsten og da er det godt å ha spredt akkurat den utgiften.
 • 5% går til bursdager og høytider (påske, 17. mai etc.). Slike ting var sånt jeg overhodet ikke tok høyde for før i budsjettene mine. Derfor ble det bare krøll og en særdeles svingende økonomi rundt spesielt de forskjellige høytidene.  Å handle inn til slike ting med øremerkede penger uten at resten av økonomien lider, er en deilig følelse og gir høytidsfeiringer helt uten den vonde knuten i magen når man tror man kanskje kan ha brukt for mye penger. For nå VET man jo hva man har å forholde seg til.
 • 5% går til store innkjøp. Å leve økonomisk uten å noensinne unne seg noe blir for uoppnåelig for meg. Det går ut over motivasjonen og kan lett føre til langvarig marinering i selvmedlidenhet. For meg var cluet å være mer bevisst på hva jeg ønsket meg. Å gjenoppdage gleden ved å spare til noe, planlegge, drømme… og så kunne kjøpe det kontant.
 • 5% går til en buffer. Her er jeg litt usikker på om jeg kanskje bør forandre litt på hvor stor andel som skal gå til buffer. Jeg vet ikke om det er uflaks, et for lavt sparebeløp eller for ukritisk syn på hva som er “krise”, men det virker som om vi litt for ofte starter på scratch med buffersparingen. Følelsen av å ha et sikkerhetsnett er sinnsykt god, synes jeg. Og for meg er også utrygghetsfølelsen ved å ikke ha det tilsvarende dårlig.

Så det er altså det jeg har oppdaget funker best for oss.

Tillegg: I forumtråden Fordelingsnøkkelen – hvordan ser deres ut? kan du lese om andres fordelingsnøkkel. Kanskje finner du noe som ville ha fungert for deg også?

 

Tags: , , , , , ,

November 13 2008 08:00 am | Sparing and Tips & Info

Likte du innlegget? Hvorfor ikke abonnere på bloggens rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. Pengevett har nå også et eget forum der du gratis kan delta og diskutere relevante tema.

6 Responses to “Spredt inntekt? Lag en fordelingsnøkkel!”

 1. Una O. Oltedal on 25 Aug 2009 at 1:17 pm #

  Gode tips. Ikke alltid man tenker på faste utgifter som kommer en eller to ganger i året, som høytider/gaver.

 2. Høsten er tid for… on 20 Sep 2010 at 10:29 am #

  [...] med å gjøre alle måneder til bedre måneder? Selv har jeg merket stor forbedring med å bruke Fordelingsnøkkelen på inntekten. Rom ble ikke bygget på en dag og alt det der, men jammen kommer man langt på vei [...]

 3. Kamelryttersken on 20 Sep 2010 at 4:57 pm #

  Gjør det på en lignende måte, og når inntektene er spredt utover slik som du beskriver er det iallfall lurt å øremerke pengene slik.
  Jeg har en lønnskonto, og har satt opp faste trekk fra den til fire andre konti hver lønningsdag.
  - 15 % til Brukskonto m/kort for mat, bensin og løpende utgifter
  - 65 % til Budsjettkonto for husleie, avdrag på lån, eiendomsskatt og forsikring
  - 15 % Budsjettkonto for alle andre utgifter, telefon, frisør, klær, utgifter på motorsykkelen (service for eksempel), busskort og sånt
  - 3 % til Sparekonto for å ha litt i reserve
  - 2 % til Aksjefond for å ha litt på lengre sikt

  Jeg bor dyrere enn jeg liker, men sånn er det når noen ser en mulighet til å starte et borettslag med liten egenkapital. Da blir det noen andre som må betale for et stort, dyrt lån. Har en sønn på 19 som bor hos meg, men han må ordne med klær og sånt selv. Nå får han bare hus og mat.

  Sikkert ikke så dumt å legge til side for høytider og ferie, men så langt har jeg ikke kommet i oppsplitting av inntekta. Blir til at det som er tilovers av feriepengene etter at de faste utgiftene er betalt blir feriepenger. Og som enslig med voksne unger blir det ikke allverdens med utgifter til jul og andre høytider.

 4. Privatøkonomi er ikke alltid så enkelt som det å si budsjett on 21 Sep 2010 at 9:53 pm #

  [...] på nytt. Hvor relevante de er, kan nok ofte diskuteres, men noen er verdt å nevne. For eksempel denne fra Pengevettbloggen, som handler om hvordan fordele inntektene sånn at de holder til alle hullene [...]

 5. 6 uker igjen til julaften on 12 Nov 2010 at 8:54 pm #

  [...] er julekontoen. Julesparingen begynner om sommeren her i huset og jo mer dreven jeg blir i å bruke fordelingsnøkkelen, jo mindre overraskende kommer utgifter til jul og andre ting. Noe som også gjør meg litt friere [...]

 6. Fordelingsnøkkelen ER magisk – Sparemus on 18 Apr 2016 at 5:54 pm #

  [...] Spredt inntekt? Lag en fordelingsnøkkel [...]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply