“Act your wage!” – et brettspill fra Dave Ramsey

Act your wage - et brettspill fra Dave Ramsey

“Unger, skal dere ikke komme ut og leke litt snart, da? Nå som vi først er på hytta og det er fint vær?”

“Kan ikke. Vi betaler gjeld!”

Høres det sært ut? Litt for godt til å være sant? Vel, denne sommerferien ble brettspillet “Act your wage!” fra Dave Ramsey prøvd ut. Noe som var en stor suksess.

Vi startet med å spille sammen med barna. Spillet og spillereglene er jo på engelsk, og dessuten fenget det visst oss voksne også. Etterhvert, derimot, var det i stor grad barna som spilte. Og rart var det jo å følge med på. Unger som jubler over at de har tatt med matpakke på jobb et helt år og dermed får 1000 dollar ekstra. Eller ergrer seg over at de har glemt å spare til jul. For ikke å snakke om ekstraregningen de må ut med når barna de har fått tildelt i spillet trenger regulering eller har latt lyset stå på for mye så strømregninga ble høy.

Sakte, men sikkert, endres holdningen. Terningen kastes og noen ganger er det “Jippi, jeg skal spare!” fordi man havner på feltet der man skal trekke sparekort og f.eks. lese at man har hatt med matpakke på jobb det siste året eller “Ånei! Jeg må bruke!” når de havner på feltet som tilsier at de må trekke et “bruke”-kort. Og noen ganger må man rett og slett betale “Stupid tax”. Kortet forteller deg hva du har gjort. For eksempel at du var så utålmodig etter å dra på ferietur at du tok opp kredittkort for å gjøre det.

Spillet er i Monopol-stil, bare at temaet og målet er noe helt annet. Buffer skal spares. Det skal settes av til husleie, mat, strømregning og annet. Man får tildelt noe gjeld og et spillkort der det står hvilket yrke man har, hva man tjener, om man eier eller leier, om man er singel eller gift, hvor mange barn man har osv.  Og målet? Det er selvsagt å kunne rope ut at man er gjeldfri.

I likhet med Monopol tar også dette spillet litt tid å gjennomføre. Noe som jeg tenker er greit for å få en forståelse at det å bli gjeldfri tar tid og slett ikke er uten utfordringer.

Vi fikk mange gode samtaler ut av dette spillet. For eksempel om utdanning når noen fikk et yrke som betalte godt, og andre ikke fikk det. Boutgifter etc. er tilpasset dette, så det blir ikke helt urettferdig. Samtidig er det jo selve livet det skal lære ungene noe om, og livet er jo så definitivt ikke likt for alle. Om hva som er dumt og hva som er lurt når ungene trakk de forskjellige kortene. Prioriteringer når det kom til regelen om at man ikke får lov til å betale ned gjelden dersom ikke basisbehovene (mat, husleie etc.) er dekket. Og selvsagt; bufferen og hvor lurt det var å ha den når noe uventet skjer. Litt etter litt kunne man se at barna utviklet en mer helhetlig forståelse for økonomi og hvordan fokuset skiftet fra forbruk=vellykkethet til en annen målestokk for hva det å lykkes betyr.

For oss voksne var det som sagt også morsomt å spille, selv om vi ble mettet noe før barna. Men det aller, aller beste for foreldre som jobber mot gjeldfriheten selv, tror jeg må være at det er en lystbetont og underholdende måte å gi barna innblikk i hva man driver med. Om resultatene varer? Vel,  jeg vet i alle fall om noen som har blitt mer opptatt av å spare strøm. Og som har fått en helt annen forståelse av prioriteringer når de ønsker seg noe, vet vi har penger og vi allikevel sier at det ikke er rom for å kjøpe det i budsjettet.

Alt i alt vil jeg si at spillet som sådan er ok. Kanskje ikke det mest spennende i lengden for voksne, men det er min personlige smak og muligens preget av at jeg var på ferie og syntes det var litt godt å ta en pause fra å tenke økonomi. Som læringsverktøy for barn og ungdom, samt en samtalestarter mellom foreldre og barn om økonomi, er det helt supert.

August 22 2012 | Tips & Info | 2 Comments »