Kickstart økonomien etter ferien!

Sommerferien er over for denne gang og overgangen fra «ferieforbruk» til hverdagsøkonomi er ikke alltid like umerkelig. Her er noen tips for hva du kan gjøre for å kickstarte økonomien igjen etter ferien. Velg hva som passer for deg og din økonomi.

Få oversikt
Det er høst og man trenger kanskje å gjøre noen innkjøp. Spesielt om man har barn i skolealder. Før du gjør noe som helst kan det lønne seg å få en oversikt over hva dere allerede har. Gymsko, pennal, jakker osv. Finn det frem, få en oversikt over hva som kan brukes og hva som må erstattes. Kast, selg eller gi bort det som har blitt for lite eller på andre måter ikke kan brukes. Er du som meg har du spart noen kroner allerede her. Det er virkelig slik brukerne av Pengevett sier: Et ryddig hjem gir en ryddig økonomi. Her i heimen er dette noe som stadig må repeteres, og resultatet er like positivt hver gang.

Bli en prisjeger
Ok. Når du har fått oversikt over hva som må kjøpes inn av klær og utstyr, kommer neste utfordring. Bestem deg for om det er noe det er viktig for deg å legge ekstra penger i. Resten prøver du å finne billigst mulig. Kjøp brukt, følg med på tilbud osv. Har du vedfyring i huset kan det kanskje være tiden for å få tak i litt gratis ved?

Butikk-eksil
Har du fryser og skap fulle av matvarer? Da kan du jo prøve å gå i «butikk-eksil» hva matinnkjøp angår og leve av det du har. Vær kreativ og bruk fantasien. Bedre plass i fryser og skap i kombinasjon med penger spart fordi man ikke har handlet, åpner for nye muligheter når vi kommer til neste tips i rekken:

Kjøpe stort på tilbud
Selv har jeg gjeninnført storhandel for vår del. Siden det gjerne er de dyreste butikkene som har de beste lokketilbudene, er utfordringen å være målbevisst i butikken. Gjerne få i seg en matbit før man handler. Det er dyrt å handle sulten. Vi har de siste dagene spart mye på bare en storhandel. Ikke bare fordi vi sparte noen tusenlapper på tilbudene i seg selv, men også fordi den turen sparte oss for flere handleturer og mange «Ups! Se hva som ramlet ned i handlekurven»-kjøp.

Siden storhandelen innebar noe brus og andre ting barn liker, ble det også investert i en hengelås til kottet, der tørrvarene lagres. Og i all ærlighet: Hengelåsen er nok det mest økonomiske grepet av dem alle. ;-)

lageret

Det er mulig det jeg som er litt sær av meg, men dersom man har opplevd tider med overtrukket konto, noen få kronestykker i lommeboka og så og si tomme matskap på grunn av en kombinasjon av dårlig inntekt og elendig planlegging, kan man nesten forelske seg helt i et sånt lager. Bestående av varer kjøpt ekstremt billig. Ja, når man etterhvert er både eldre og klokere enn man var før i tiden. Har jeg hørt. *kremt*

Ha en plan for pengene du sparer
Å spare penger er bare en del av pengevett. Det er også viktig å ha en plan for pengene man sparer. Hvordan ser det for eksempel ut på bufferkontoen din? Er det mindre enn 10 000,- der kunne det kanskje vært en idé å fylle på denne litt?

Finpuss fordelingsnøkkelen
Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Ved siden av bufferen er fordelingsnøkkelen det som etter flere års slit sørget for at arbeidet ga fremgang hva undertegnedes økonomi angår. Fordelingsnøkkelen kan være uvant å forholde seg til i starten og det kan godt hende at du må låne litt frem og tilbake mellom kontoer de første månedene for å få ting til å gå opp. Fordel alltid pengene først uansett. Ja, selv om du må flytte de rundt igjen to minutter etterpå. Selve fordelingen er nemlig veldig bevisstgjørende i forhold til hva du faktisk har til for eksempel matinnkjøp. Det er lett å la seg lure til å tro at man har mer penger enn man har dersom alt står på samme konto uten at noe er øremerket.

Fordelingsnøkkelen er altså kraftig økonomisk verktøy. Men siden privatøkonomi er noe som stadig er i endring, må fordelingsnøkkelen også følge med. Så finpuss og juster underveis.

En regning mindre? Lag en fiktiv regning!
Noe som nesten er for en økonomisk sannhet å regne, er at forbruk har en tendens til å oppjusteres umerkelig når man får mer å rutte med. Det vil si; Dersom man ikke er bevisst på det. Om du er en av de som denne høsten har barn som ikke lenger går i barnehage eller SFO kan du derfor gjøre et lurt grep som et medlem av Pengevett har gjort. Da SFO-regningene var en saga blott fortsatte hun å betale samme beløp hver måned, bare at denne gangen gikk pengene til henne selv. Dette kan kanskje være noe for deg å gjøre også og alt ettersom hvor du er i løypa kan pengene gå til for eksempel sparing eller nedbetaling av gjeld. Poenget er at du skal ha et bevisst forhold til hvor disse pengene nå skal brukes istedet for at forbruket umerkelig vokser og tilpasser seg inntektene.

Kjedelig, sier du? Vel, da er vi tilbake til hva jeg mener Pengevett egentlig dreier seg om. Det handler ikke om å aldri kunne «unne seg noe». Det handler om å ta bevisste valg om hva du unner deg, slik at du får mest mulig glede av pengene dine. Enten du velger å legge grunnlaget for økonomisk frihet i fremtiden ved å spare og betale gjeld, eller om du er kommet dithen at pengene kan settes inn i et eget «reisefond» som etterhvert fører til drømmeferien.

O jul med din glede…
Jada, jeg vet. Det er fortsatt tidlig høst nå og julestemningen er kanskje ikke det første som slår deg nå som sommeren såvidt er over. Allikevel; Jeg lover at julen er nærmere enn du tror. I alle fall økonomisk sett. For er det egentlig så fryktelig mange lønningsdager igjen før jul? Hadde det ikke vært greit å ikke overbelaste desemberlønningen og dermed forandre litt på januartradisjonen?
Min januartradisjon var i mange år som følger: Blakk, blakk, blakk. Julelysene ble tatt ned, hverdagen ble litt gråere og det hjalp ikke stort at økonomien såvidt klarte seg med et nødskrik og gjerne også behov for å låne en hundrelapp her og en tohundrelapp der ettersom man sjokkerende nok måtte innse at januar ikke er fredet for verken forkjølelser eller ekstrautgifter. Januarsalget var bare noe andre holdt på med og siden jeg startet året med økonomisk etterslep, ble det ikke bedre med de store regningene i perioden januar – mars. Dette har det blitt en endring på, mye takket være fordelingsnøkkelen generelt, og julesparingen spesielt. Noen har sagt at det er dyrt å være fattig. De har helt rett. Ved å ikke gå inn i det nye året helt pengelens etter å ha blitt overrasket av at julen dukket opp i desember nok et år, var det også rom for de lure valgene og de smarte kjøpene. For ikke å snakke om hvor hoppende glad husets fjortisdatter ble da mamma kom hjem med drømmekåpa til henne. Kjøpt for langt under normal pris.

La deg inspirere… og inspirer tilbake!
Når høsten kommer trekker man gjerne inn om kveldene. Dette merkes ofte godt i internettverdenen. Nettsider fylles igjen og aktiviteten øker. Her på Pengevett har forumet nå over 1000 medlemmer og vokser stadig, så de fleste vil nok finne likesinnede enten man har startet prosessen med å komme ut av gjeldsfella, har en gründerspire i magen eller simpelthen har et hårete sparemål. Programmer som «Luksusfellen» og «Rik på rabatt» går på tv. Ønsker du å lese pengeblogger finner du lenker til disse i Bloggernes hjørne, eller du kan ta en titt på forumet for «Våre fantastiske memoarer», der medlemmer av Pengevett skriver dagbøker i forumet. Ja, i det hele tatt er det ikke nødvendig å gjøre dette til et ensomt prosjekt.

Og mye, mye mer…
Dette var bare noen få tips om hvordan du kan kickstarte økonomien igjen etter ferien. Har du noen lure tips å dele er du hjertlig velkommen til å dele de i kommentarfeltet under dette innlegget eller i forumet vårt.

Ha en fortreffelig pengevetthøst!

September 01 2011 | Forbruk and Sparing and Tips & Info | No Comments »

Gjeldskrisetelefonen

Om du har alvorlige gjeldsproblemer og ønsker noen å snakke med, kan Gjeldskrisetelefonen være et sted å begynne.

Dette er en gratis støttetelefon for deg som har alvorlige gjeldsproblemer og drives av Gjeldsoffer-Alliansen. Du trenger ikke å være medlem av Gjeldsofferalliansen for å ringe dit.

Telefonen er i skrivende stund åpen mandager og torsdager kl. 09:00 – 16:00.

Telefonnummeret er 22 20 19 99

November 22 2008 | Gjeld and Tips & Info | No Comments »

Å blogge bort gjelden

Denne artikkelen er hentet fra forumet vårt.

Hva ville du ha gjort dersom du sleit med en kredittkortgjeld på nærmere 260 000,- kroner?

Trisha valgte å starte en bloggdagbok om det.

Hun og mannen satt med kredittkortgjeld oppetter ørene i 2006 etter at de både hadde forsøkt å starte en egen bedrift på kreditt og mislykkes, samt at de hadde brukt mer penger enn de hadde.

I 2006 var kredittkortgjelden på godt over $ 37 614 (med dagens valutakurs blir det i underkant av 260 000,- kroner) og Trisha fikk nok. Idiotgjelden måtte vekk.

Siden den gangen har hun og mannen jobbet knallhardt for å bli kvitt gjelden og hun har brukt bloggen for hva det er verdt med tanke på oppdateringer og eventuelle skriftemål. Den stadig voksende lesergruppa har blitt oppdatert på jobbsøking, bilreparasjoner og tanker hun har hatt underveis om denne prosessen. Og det ser ut til å ha virket utmerket.

Trisha og mannens kredittkortgjeld er nå nede på litt i overkant av 53 000,- kroner. Eller $ 7 799, for å være eksakt. De har altså redusert kredittkortgjelden sin med over to hundre tusen kroner på litt over to år. Og det uten å ha to fulle inntekter. Målet er å være helt fri for kredittkortgjeld i mai 2009. Og damen har over to og et halvt tusen abonnenter som følger med på om hun når det.

I dette innlegget oppsummerer hun hemmeligheten bak sin suksess med fem små ord. Nemlig…

Spend Less Than You Earn

Og i dette innlegget kan du lese litt om hvordan hun bl.a. også har “spilt kredittkortspillet” for å komme dithen at hun har 0% rente på sine kredittkort. Har man tunga rett i munnen og er knallhard på å ikke bruke det til å øke kredittkortgjelden kan det tydeligvis lønne seg å følge med på det som finnes av kredittkorttilbud der ute. Rett og slett for å redusere rentekostnadene og i større grad la innbetalingene gå til selve gjelden.

(Obs! Dersom du er i en slik situasjon at det kan være aktuelt for deg å søke gjeldsordning i relativt nær fremtid, er det ikke sikkert det er særlig lurt da du da får et låneopptak av nyere dato som taler imot din sak.)

For en mer fyldig presentasjon av damen som er til inspirasjon for så mange, kan du lese på hennes about-side.

Stor applaus til damen bak bloggen Blogging Away Debt Our Journey to a Debt-Free Life

November 09 2008 | Tips & Info | No Comments »

La snøballen rulle!

Etter at du har bygget deg opp en krisebuffer er det på tide å virkelig ta for seg gjelden.

En metode som mange bruker er “snøballmetoden”. Et grunnleggende prinsipp er at man fortsetter å betale minstebeløpet på hver gjeldspost bortsett fra en utvalgt som man betaler ned alt man klarer på.

Et eksempel:

Om du har 5000,- til å betale gjeld med per måned og minstebeløpene på alt blir 4500,- tilsammen, betaler du minstebeløpene pluss 500,- ekstra til den gjelden du ønsker å bli kvitt aller først. Når du er ferdig reduserer du ikke det totale beløpet, du fortsetter å bruke 5000,- og dermed har du færre kreditorer i neste omgang og kan kanskje bruke 750,- per måned på den neste gjelden du sikter deg inn på. Slik fortsetter snøballen å rulle til du til slutt betaler alle 5000,- på den siste gjeldsposten din.

Få oversikt

Det aller første du må gjøre er å få oversikt. List opp all gjelden bortsett fra boliglånet. I oversikten din fører du opp hvem du skylder penger, hvor mye gjelden er på, hvilken rente du betaler og hva minsteinnbetalingen er på. Deretter rangerer du gjelden etter enten 1) Laveste til høyeste gjeld, eller 2) Høyeste til laveste rente. Det er her de to forskjellige variantene av snøballen kommer inn. Det er nemlig forskjellige syn på hva som er lurest å betale ned først.

Snøball – høyeste rente først

Dette er den rekkefølgen der du rangerer din gjeld etter hvilken som er dyrest (har høyest rente) og går løs på dette først. Rent økonomisk sett, lønner det seg siden du dermed blir kvitt de dyreste lånene først og raskere får mer penger til å betale ned resten med.

Snøball – lavest gjeldsbeløp først

Selv om den forrige metoden rent matematisk er mest korrekt, er det å bli kvitt gjeld også en mental prosess der det er viktig å ikke miste motivasjonen. Dette er argumentet for at mange velger denne metoden istedet. Ved å betale de minste lånene først, får man raskere mestringsfølelse ved at man ser hvordan antall kreditorer (de du skylder penger) minker rimelig kjapt. Dette kan for mange være vesentlig i startfasen på denne prosessen og ha betydning for om man gjennomfører det man har planlagt i det hele tatt. Å se resultater tidlig i prosessen kan for mange være motiverende nok til at de klarer å bevare de nye vanene sine, som ofte handler om redusert forbruk for å kunne betale mer på gjelden.

Hva med studielånet?

Jeg ser at mange av de amerikanske ekspertene anbefaler at også studielån kommer med i denne oversikten. Jeg er litt usikker på hvordan dette er i forhold til norske forhold. Studielånet er for mange den største gjeldsposten med den laveste renten. Dermed vil det nok ofte naturlig nok bli den gjelden som kommer sist i rekken. I tillegg vil jeg påpeke at studielån har noen fordeler som taler for at dette er det lånet som bør betales sist i denne snøballen. Det er innebygget gjeldsforsikring i den. Ingen kan arve din studiegjeld. Det er også ordninger for betalingsutsettelse, rentefritak og i noen tilfeller sletting av gjeld i ordningen her til lands. Det er fortsatt gjeld og noe man på sikt bør bli kvitt, men først bør man ta for seg gjeld knyttet til forbruk, bil etc.

Noen tips

Hver gang du har betalt ned en gjeldspost, setter du opp oversikten din på nytt igjen. Den gamle oversikten beholder du, slik at du kan se fremgangen du gjør.

Noen legger også til flere kolonner i oversikten sin der de på hver post noterer gjenstående betalinger til de går skikkelig til verks på akkurat den gjelden. I tillegg noterer de hvor mange nedbetalinger som gjenstår før også den gjelden er ute av verden. Dette endres fra måned til måned.

Hva om jeg må bruke av krisebufferen?

Om du må bruke penger av krisebufferen, er det viktig at du sparer opp den til den igjen sikrer deg mot at du må ta opp mer gjeld. Regel nummer en for å bli kvitt gjeld er å slutte å låne. Dersom du er nødt til å betale minimum på all gjeld i et par måneder for å få til dette er det bare slik det må være. Det beste er om du har mulighet for å tjene litt ekstra for å fylle opp krisebufferen igjen slik at du kan fortsette å rulle snøballen din videre. Uansett er det viktig at du har en krisebuffer. Noen sier at personlig økonomi handler om 20% kunnskap og 80% atferd. Det å låne penger er en atferd du ønsker å slutte med og dermed er det vesentlig at du reduserer sjansen for at du skulle trenge et lån i denne perioden som du jobber for å endre atferden din.

Stå sammen

Å jobbe med å redusere gjelden sin med snøballmetoden er en prosess som krever noe av deg. Derfor er det mange som opplever det som positivt å ha noen å prate med og få oppmuntring fra når man holder på med dette. Å få med en eventuell samboer eller ektefelle på dette er selvsagt en stor fordel. Jevnlige “økonomimøter” dere imellom kan være en god idé for å bevare fokus og enighet.

Dersom du ønsker å finne støtte og oppmuntring underveis av andre i lignende situasjoner har Pengevett nå opprettet et eget forum du kan melde deg gratis inn i. Medlemmer har flere fordeler og kan delta i våre konkurranser. Registrerte medlemmer får også en versjon av forumet med langt færre reklameannonser enn det som vises for uregistrerte gjester. Du finner forumet her.

November 08 2008 | Gjeld | 3 Comments »