Pengevett

 

Eie eller leie - det evige spørsmålet

Dette er en diskusjon om Eie eller leie - det evige spørsmålet i Bolig og annen eiendom-forumet, en del av Bygg formue!-kategorien; Hallo økonomifolk! Jeg har nå en konkret problemstilling jeg gjerne vil ha innspill på, nemlig om jeg bør kjøpe et ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Bygg formue! > Bolig og annen eiendom

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 26-08-2016, 12:09
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 5
Eie eller leie - det evige spørsmålet

Hallo økonomifolk!

Jeg har nå en konkret problemstilling jeg gjerne vil ha innspill på, nemlig om jeg bør kjøpe et hus eller fortsette å leie.

Bakgrunn: familien bor i en liten by på Østlandet. Kona og jeg har begge jobb. Vi leier en bra bolig veldig billig (subsidiert av konas arbeidsgiver). Den er et lite stykke fra sentrum, så vi "må" ha to biler for å komme oss på jobb.
Jobben min er en utdanningsstilling. Om en tre års tid bør jeg flytte til en universitetsby for videreutdanning. Vi har altså cirka tre års perspektiv på å bo her. Det er usikkert om vi kommer til å flytte tilbake hit når jeg en gang har fullført utdanningen.

Har nå sett på en ganske kurant bolig som vi vurderer å kjøpe. Det er et rekkehus av grei alder i god teknisk stand, i et populært område slik at videresalg burde være ganske lett gitt at boligmarkedet forblir sunt.

Å bo der vi bor nå (Leiekostnader, fordelsbeskatning samt kostnader til transport (min bil) blir årlig cirka 100.000.
Hvis vi kjøper, vil vi ha årlige kostnader (rentekostnader, tapt renteinntekt egenkapital, forsikring, stipulert vedlikehold, kommunale avgifter) på en 90.000.
I tillegg fører jo kjøpet med seg engangskostnader, noe også salget vil gjøre. Jeg har regnet ut at dokumentavgift, flyttekostnader og antatt kostnad for salg til sammen blir en 200.000.

Altså: i årlige avgifter går vi ganske i null om vi leier eller eier. Vi vil være avhengige av en prisstigning på en 200.000 i løpet av 2-3 år for å nulle ut engangskostnadene ved kjøp, flytting og salg. Prisen på boligen er ca 3 mill, og ut fra utviklingen frem til nå skal dette være realistisk.

Alternativet til å kjøpe noe nå, vil være å kjøpe et utleieobjekt i Stavanger/Sandnes-området. Vi har familie der og ser for oss at en eller annen gang vil vi flytte dit. Da kunne vi jo bodd i denne boligen et års tid før salg.

Takknemlig for innspill!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 26-08-2016, 20:40
Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 367
Jeg ville ikke ha kjøpt.

Man anbefaler ikke investering i aksjefond med mindre enn ca 7 års horisont til man vil bruke pengene.

Hus er en vanskeligere investering da det ikke er like enkelt å selge som et aksjefond.

Så dere vil ikke tjene noe på det men gamble på at prisene ikke går ned slik at dere taper. Det høres ikke fornuftig ut.
__________________
Voksen dame uten økonomisk utdannelse.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 26-08-2016, 22:48
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 139
Veldig flott at dere har regnet på hva alternativene koster! Gir et godt grunnlag for å vurdere mulighetene objektivt og ikke bare følelsesmessig.

Jeg er enig med Amalie og ville heller ikke kjøpt i den situasjonen du beskriver. Tidshorisonten er for kort. Jeg ville planlagt å bo et sted i minst fem til ti år før jeg ville vurdert en selveier, muligens noe kortere med borettslag da de omsettes uten dokumentavgift.

Bortsett fra pengene er det andre tungtveiende ting som taler imot kjøp. Det er et mas å skulle flytte alt til ny bolig. Så blir det enda mer mas når boligen skal selges igjen om få år. I tillegg er det alltid en risiko når man kjøper bolig at det er mangler som man ikke visste om.

Hadde dere vært misfornøyd med de nåværende boforholdene ville situasjonen vært annerledes. Tre år er lenge å bo i en dårlig bolig hvis man kan unngå det.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 28-08-2016, 17:29
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 892
Jeg ville regnet litt på utleieleilighet i Sandnes / Stavanger. Det er greit å ha en fot i boligmarkedet, og det ser det ikke ut som blir aktuelt de neste tre årene.

Om universitetsutdanningen blir i Stavanger, så har dere bolig der. Hvis ikke, så er det kanskje i en by der dere ikke ser for dere at dere vil bo lenge, og dermed heller ikke vil kjøpe der... men det må dere avgjøre.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Å pusse opp bad eller å ikke pusse opp bad, det er spørsmålet. Økonomijenta Generell pengeprat 15 29-03-2016 00:13
selge eller leie ut, hva lønner seg? Sjefen Generell pengeprat 23 16-12-2012 05:37
Ut Leie av leilghet, AS eller ENK? yoyo200 Generell pengeprat 5 05-12-2011 08:48
Leie ut eller selge? Skeptiker73 Penger og parforhold 5 17-04-2011 14:12
Eie eller leie bolig? brabla Gjeld 5 04-07-2010 10:45


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 17:26.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren