Pengevett

 

Dere som har holdt på lenge - hva gjør at dere holder ut?

Dette er en diskusjon om Dere som har holdt på lenge - hva gjør at dere holder ut? i Budsjett-forumet, en del av Forbruk-kategorien; Flere har nevnt i det siste at man har hatt gode vaner og så glipper det etterhvert. Jeg ser at ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Forbruk > Budsjett

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 18-09-2014, 19:56
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 888
Dere som har holdt på lenge - hva gjør at dere holder ut?

Flere har nevnt i det siste at man har hatt gode vaner og så glipper det etterhvert.

Jeg ser at å leve på sparebluss under hard nedbetaling eller som student er noe man går lei av etterhvert. Om man har mulighet, så økes lett forbruket.

Dere som har hatt gode økonomiske vaner lenge:
- hva holder dere gående?
- hvilke vaner fungerer over mange år?
- er det vaner dere har lagt av fordi de ikke var verdt det i lengden?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 18-09-2014, 22:31
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 320
Skal ikke skryte på meg å være den flinkeste. Men en god del ting blir en vane (kanskje noe nesten en uvane også hihi) sjekking av priser når jeg handler mat tenker jeg ikke over at jeg gjør lenger. Selvfølgelig kjøper jeg noe som er dyrere en jeg liker til tider Men enkelte ting går jeg heller snurt fra butikken om det ikke er noe rimelig denne uka, snop f.eks handler mest på nærbutikken. Større ting sjekker jeg alltid priser på nett på før jeg drar ut å handler.

Jeg har automatiske trekk på kontoen som går til regningskonto, buffer og sparinger, så de tenker jeg ikke over en gang. Om jeg er inne i en dårlig økonomisk periode så går uansett den faste sparingen min som vanlig. Tror jeg har vært flink og satt den på ett nivå slik at jeg ikke må ta av den

Når jeg har full fokus på økonomien klarer jeg å spare mer, jeg bruker mindre penger en budsjettert på mat og husholdning (og spiser sunnere og bedre mat :o ) Jeg har ett mye mindre forbruk.

Jeg har jo ikke noe gjeld (kun noen få kroner igjen på studielånet mitt), så det er kun for å sikre fremtiden min, samt kunne gjøre ting jeg ønsker jeg prøver å være flink. Tror at noen ganger må fokuset få slippe litt, for å kunne holde på sikt. At man innarbeider vaner sakte men sikkert og legger på flere og flere etterhvert. Det er vel det det blir mer vaner en fokus? Fokuset er kanskje mer når man leter etter nye løsninger og innarbeider dem?

Ble kanskje litt rotete dette....
__________________


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 19-09-2014, 09:15
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 806
For min del er de gode økonomiske vanene helt naturlige og er ikke noe jeg trenger å strebe etter. Jeg tror det har mye med mitt syn på penger og materialisme å gjøre. Jeg føler en frihet av å ikke ha masse ting og i det hele tatt å slippe å jage etter nye ting. Det gir meg rett og slett fint lite å kjøpe noe nytt. (Det gir egentlig alle svært lite å kjøpe noe nytt, det eneste som som gjerne skjer er at de midlertidig metter et behov de trodde de hadde. Lykkenivået er just the same). Jeg føler en frihet av å ikke ha bil. Da blir det plutselig veldig enkelt å ha gode økonomiske vaner og det blir ikke noe strev

Og det ser jeg også igjen, særlig på MMM forumet, at de som ser ut til å lykkes med å redusere forbruket på langsikt er ikke de som går inn for å være streng med seg selv og prøve å tøyle forbruket eller å temme vanene sine. Det handler ikke om å ta fra seg selv noe, men å gi seg selv noe mer betydningsfullt. De skifter heller fokus og finner det positive i en enkel livsstil og søker etter det, som da gradvis skyver ut annet forbruk (som de da fort opplever som meningsløst forbruk).
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 19-09-2014, 18:43
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.977
Jeg sløser ikke, men har gått over til å kjøpe kvalitetsmat i stedet for det billigste. F.eks. kun økologiske egg (frittgående høner har det nesten verre enn burhøns), roastbeef, helstrøm ferdigmiddager og mat uten saltinnsprøytninger, ekte smør med mer. Tanken bak oppbyggingen bak mitt eget personlige pengevett var alltid å kunne leve eksponensielt bedre i fremtiden, enn jeg kunne dersom jeg tok ut inntekten i økt levestandard for 10 år siden. Vel, fremtiden er nå.

Jeg begynner nemlig å komme såpass langt oppi årene at dersom jeg skal få utnyttet den økonomiske fordelen jeg har opparbeidet meg gjennom pengevettet, bør jeg begynne nå. Hjelper lite å sitte som velhavende femti-something, med blyforgiftning fra all hermetikken man har spist og tro at man skal begynne å leve livet der og da. Man må ha en balanse mellom spareblusset og det å leve sunt og godt friskt.

Jeg har også handlet meg en del varer de siste par årene, som jeg ellers ikke har unnet meg; som skikkelig turutstyr, beste smarttelefoner penger kan kjøpe, liten fiskebåt, pene klær, laseroperasjon til øynene, cruise i middelhavet, to dørers sportsbil, verktøy for sikkert 10k med mer. Alt sammen med kontanter som jeg har spart opp, og ikke på kreditt.

Jeg konsenterer meg om ting av god kvalitet som jeg kan ha glede av i mange år, men har sluttet å snu på krona, fordi jeg nå vil løfte levestandarden etter å ha unngått gjeldsfellene, mestret eget forbruk og generelt levd semre enn idiotene som blåste gjennom lønningene sine hver eneste dag siden de fikk inntekt. Det er dog forskjell på å kjøpe seg dyre gjenstander, som stereoanlegg eller stor flatskjermtv, kontra det å blåse pengene på forbruk hos frisør og bryggeri; jeg gjør mest av det første. Men tiden med stasi-disiplin på nettbanken er over. For å sitere Madrugadas Høyem får man kose seg mens man er "Old enough to pay, young enough to kick around".

PS: Det er også veldig gode tider for tiden. Med tanke på de harde årene 2006-2009 tror jeg man skal ha i tankene at de årene vi har nå er toppår; det er ikke rart at folk slapper av mer. Skulle det komme en ny finanskrise/credit crunch, vil jeg så klart gå i skyttergraven igjen. Og det tror jeg gjelder mange pengevettere.

Last edited by Realverdien; 19-09-2014 at 18:58.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 20-09-2014, 13:07
Profet ad libitum
 
Join Date: May 2013
Location: Innenfor rekkevidde av saltvann
Posts: 613
Hvilken hermetikk er i handelen som kan gi blyforgiftning ?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 20-09-2014, 23:01
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 300
Motivasjon
Det viser seg at det lønner seg å sette seg mål som er lette å nå, i begynnelsen.

Når disse målene nåes, vil motivasjonen øke for å nå de/t neste målene.
Årsaken skal vissnok være at da ser man at man kan og/eller klarer.
Setter man seg for store/høye mål og disse ikke nåes, da får du ”en i tryne” og det er sjelden noe gøy.

Når man har nådd det/disse målene, for eksempel å føre budsjett, regnskap, spart opp buffer, begynt å nedbetale på ”dustegjeld” osv. vil spørsmålet ”hva nå” dukke opp.

Opprettholde motivasjonen.
Man kan selvfølgelig sette seg nye mål hele tiden, men jeg tror ikke det er løsningen.
Imidlertid kan man sette seg 2 – to nye mål.
(Ikke akkurat så lurt sagt sett i ly av den foregående setningen)

Mål 1. Forsette å føre budsjett.
Dette målet hjelper deg med å få kontroll over din økonomi

Mål 2. Forsette å føre regnskap.
Dette målet hjelper deg med å vite, til en hver tid, hvor mye du har å rutte med frem til neste inntekt kommer inn på kontoen din.
I begge tilfeller slipper du å få økonomiske overraskelser.

Motivasjon er også nesten ”synonymt” med selvdisiplin, og viljestyrke.
Å fortsette å føre budsjett og regnskap viser (viktigst av alt over for deg selv) at du har karakter.

Den neste motivasjonsfaktoren er, etter min oppfatning, at du slipper økonomiske overraskelser og dermed slipper å havne i et nytt betalingsuføre, grunnet at du ikke bruker penger på tull og tøys.
I tillegg vil du kunne spare penger til ting du ønsker deg, istedenfor å bare kjøpe det, og få overtrekk på kontoen, eller skaffe deg et kredittkort for å; ”… bruker penger du ikke har, til å kjøpe ting du ikke har bruk for, for å imponere folk du ikke liker”

En rask oppsummering blir slik;
1) Når de mål du har satt deg
2) Viser viljestyrke / du har karakter
3) Du slipper økonomiske overraskelser
4) Du vet hva du har
5) Du vet hvor mye du ikke kan bruke
6) Du slipper å havne i et nytt betalingsuføre.

Hva med en konkurranse om å finne flere motivasjonsfaktorer?
Bare en tanke.

Men det aller viktigste er dette forum, for å ta kontakt for å si i fra at man sliter.

Du er ikke den eneste som sliter med dette.


Med vennlig hilsen
TBergh
__________________
Med vennlig hilsen
Tore Bergh
t53.berg@gmail.com

Last edited by TBergh; 20-09-2014 at 23:04.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 21-09-2014, 12:25
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.977
Quote:
Originally Posted by Hiin Allvise View Post
Hvilken hermetikk er i handelen som kan gi blyforgiftning ?
Det var ment som en henvisning til alle polfarerne som døde av blyforgiftning av hermetikken sin. Men hermetikk er farlig i dag også; Hermetikkdiett gav høye BPA-verdier - NRK - Livsstil
Hermetikk: Styr unna denne boksematen - DinSide
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 21-09-2014, 23:09
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 416
Quote:
Originally Posted by myra View Post
Dere som har hatt gode økonomiske vaner lenge:
- hva holder dere gående?
- hvilke vaner fungerer over mange år?
- er det vaner dere har lagt av fordi de ikke var verdt det i lengden?
Når man endrer på oppførselen sin for å forbedre den, så bruker man tid på å finne ut hva som funker best. Jeg har aldri vært helt idiot med penger, og har nok i snitt kanskje til og med vært "smart" sammenliknet med folk flest. Men da jeg bestemte meg for virkelig å optimalisere og kutte forbruket, så tok jeg hardt i. Det gikk ca 1,5 år før jeg fant balansen. Jeg "sprakk" ikke skikkelig, men jeg fant et likevektspunkt som var høyere forbruk enn "hardcore" som jeg prøvde i starten.

Nøkkelen her er "vaner". Mine nye vaner er f.eks:
"Jeg kjøper aldri mat eller drikke på jobb"
"Jeg går/sykler alltid til jobb"
"Jeg bestiller aldri mat hjem på døra"
"Jeg kjøper aldri noe bare fordi jeg kjeder meg"
"Jeg handler aldri visse typer matvarer" (typisk ting som alltid er dyrt og usunt)

Når noe er innarbeidet som en vane så går det automatisk. Det er ikke en "vane" før oppførselen "sitter". Inntil da så har du en oppgave med innlæringen av vanen. Det er automatikken ved vaner som sparer deg i det lange løp, og det har en MYE større effekt enn å krangle meg seg selv hver gang man er på butikken. Samme prinsipp kan brukes ved trening, slanking osv.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 22-09-2014, 08:34
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Quote:
Originally Posted by myra View Post
Flere har nevnt i det siste at man har hatt gode vaner og så glipper det etterhvert.

Jeg ser at å leve på sparebluss under hard nedbetaling eller som student er noe man går lei av etterhvert. Om man har mulighet, så økes lett forbruket.

Dere som har hatt gode økonomiske vaner lenge:
- hva holder dere gående?
- hvilke vaner fungerer over mange år?
- er det vaner dere har lagt av fordi de ikke var verdt det i lengden?
Som for Kanon så handler det om vaner også for meg.
I starten var jo det å få ryddet opp i økonomien skikkelig den store motivasjonen. Nå er det i stor grad utført, men underveis har det dukket opp flere ønsker og drømmer, som gjør at jeg fortsatt synes det er lurt å være fornuftig med pengebruk. Det gjelder å vite hvor man vil, eller i alle fall i hvilken retning man vil, og så holde fokus på målet. Jeg tenker ikke over de "store" målene hver dag, men noen ganger da det føles litt tøft å ta kloke valg så minner jeg meg selv på at jeg har en plan og at dette bare er skritt på veien.

De viktigste vanene for min del:
- ha budsjett
- betale meg selv først hver mnd
- ikke gå innom butikker når jeg ikke skal ha noe spesielt
- ukeshandling
- handle etter behov og ikke ønsker i størst mulig grad

Har ikke droppet noen vaner hittil.

Det gjelder jo etterhvert å ha en viss balanse og å ha litt å bruke til å kose seg også. Men, da å finne en eller to ting, og ikke gå bananas med igjen å skulle gjøre alt man har lyst til For vår del har vi hele veien beholdt reisesparing, da reiser er den ene kosetingen vi ønsker å prioritere. Siden det er en dyr post blir det lite annet, få restaurantbesøk, kino, andre unødvendige men artige innkjøp.
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 22-09-2014, 09:19
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 320
En annen ting som er en liten motivasjon til å ikke skeie helt ut i hverdagen er gleden over å unne seg noe en gang i blant. Jo sjeldnere man får noe, jo mer setter man pris på det når man får det. Ting man tar som en selvfølge er ikke noe stas. Det er problemet når man skal kjøpe gaver også, folk kjøper seg alt de har lyst på. Så jo mer man avstår fra å kjøpe selv, jo mer kan man ønske seg og sette pris på når man først får Dette er iallefall en motivasjon for meg
__________________


Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hvor mye klarer dere dere å spare, og hvordan sparer dere? Brenda Bygg formue! 52 03-07-2012 10:56
Kjøpeutbytte - hva gjør dere med det? Lin Generell pengeprat 8 31-05-2012 00:10
Hva gjør pengevett.com FOR og MED dere?? TanteSkrue Småprat 14 26-09-2010 04:03
Spørsmål: Hvor lenge holder kjøttet seg i fryseren? Zelig Mat & husholdning 11 01-09-2010 15:42
Hva gjør dere med barnetrygden? Monica Bygg formue! 26 10-03-2010 08:18


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 22:46.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren