Pengevett

 

Budsjett - par med felles økonomi

Dette er en diskusjon om Budsjett - par med felles økonomi i Budsjett-forumet, en del av Forbruk-kategorien; Jeg har i snart et år nå prøvd å få kontroll på økonomien, og på noen områder begynner det å ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Forbruk > Budsjett

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 02-02-2015, 20:24
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 151
Budsjett - par med felles økonomi

Jeg har i snart et år nå prøvd å få kontroll på økonomien, og på noen områder begynner det å komme seg. Men det er langt igjen. En av utfordringene har vært at min kone ikke kunne tenke seg å leve etter budsjett. Jeg har etter eget initiativ tatt tak i enkelte utgiftsposter som forsikringer og lån .

Men nå har hun vel sagt seg villig til å prøve, i forbindelse med at vi bytter bank. Ny bank blir Skandiabanken.

Så nå står vi fritt til å organisere dette slik vi ønsker. Problemet er bare at jeg er veldig i tvil om hvordan vi skal gjøre det i praksis. En (lønns-)konto hver og en felles til fellesutgifter, kanskje?

Jeg har fått med meg at Skandiabanken har en automatisk budsjettfunksjon, men vet ikke helt hvordan denne fungerer når man er to.

Jeg vet det er masse informasjon relatert til denne problemstillingen, både på dette og andre fora, men det er som kjent en jungel der ute.
Så hvis noen kan dele erfaringer og komme med nyttige tips, både for budsjett og konto-oppsett, er jeg svært takknemlig.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 02-02-2015, 21:04
Impulstulla's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 322
Har dere helt felles økonomi eller beholder dere en del av lønningen til eget forbruk (evt. sparing)? Dersom dere har helt felles økonomi må dere sammen bli enige om hva som skal prioriteres og sette opp et budsjett begge er enig i. Dersom du har lyst til å spare penger til pensjonen og hun har lyst på Louis Vuitton veske til 30 000,- kan det bli problematisk med felles økonomi.

Dersom dere derimot er stort sett enige om prioriteringene høres det mer fornuftig ut å ha en lønnskonto der begge lønningene kommer inn og som dere bruker til forbruk (det som er satt av i budsjett til mat, klær, underholdning osv), denne kontoen bør dere jo begge ha kort til. Så kan dere ha regningskonto, bilkonto, sparekonto(er) osv (det oppsettet som passer dere best) som begge har tilgang til i nettbanken. Da vil oversikten over forbruket som banken regner ut for dere bli korrekt og det vil være oversiktlig for dere begge.

Dette var bare mitt forslag, men er ikke gift selv så vet ikke om det vil fungere i praksis
__________________
"You can't cure obesity with bigger pants"
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02-02-2015, 21:23
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 151
Quote:
Originally Posted by Impulstulla View Post
Dersom du har lyst til å spare penger til pensjonen og hun har lyst på Louis Vuitton veske til 30 000,- kan det bli problematisk med felles økonomi.
Ja, det ville vært litt av en utfordring.

Nei, vi er begge enige om å generelt være sparsommelige og ikke prioritere hver våre egotripper.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-02-2015, 23:33
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 2
Lommepenger

Vi har felles økonomi og i 2015 bestemte vi oss for å ta grep å få kontroll på økonomien. Vi har organisert det sånn at vi fritt disponerer 4000 kr hver pr mnd i "lommepenger" og resten er felles.
Jeg vil ikke gå så langt som å si at det har gått knirkefritt i januar, men egentlig, kansje enklere enn vi fryktet....

Last edited by Tuppen; 03-02-2015 at 04:59.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 03-02-2015, 11:05
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 320
Siden kona de bare er villig til å prøve ville jeg tatt det litt pent jeg ville laget en matkonto dere begge har kort til for mathandling, en regningskonto, bufferkonto og en feriekonto evt an sparekont til ett annet spesifikt sparemål. Behold deres vanlige lønnskontoer. Regn ut hvor mye dere bruker på mat, regninger, Finn ut hvor mye dere ønsker å spare til buffer, ferie etc.men ikke overdriv til å begynne med, la henne ha litt igjen på kontoen til å gjøre hva hun vil med. Gjerne litt romslig og bli heller enig om at noen av disse pengene kan godt gå til fellesskapet også, men da trenger man ikke nødvendigvis å være enige om bruken. Enkelte er så nøye på alt at de blir uenige om bagateller som innkjøp av en duk eller ett skrujern

La det heller gå litt sport i å få ett overskudd på matkontoen uten at det går ut over kosen, at regningskontoen får en innebygd buffer for dere valgte å gjøre ett smart valg.

Kanskje kan dere la det gå litt sport i å ha mest penger på lønnskontoen før derre drar på ferie etc, slik at dere blir i litt mer sparemodus generelt uten at det er noe tvang

Tror motivasjonen hennes vil komme når hun ser at små endringer gir frihet og at hun ikke blir mer bundet av budsjettet Lykke til
__________________


Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 04-02-2015, 08:24
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Enig med Hartvikka, er omtrent slik vi har det, oppsettet i alle fall. Og, ja, la det være litt romslig på hennes egen konto i alle fall i starten.

Det viktige blir vel en dialog om dette, om hun synes den måten er grei og hvilket beløp hun må ha for å føle seg komfortabel med ordningen. Ta samtidig opp at det da blir mindre til feriesparing f.eks, slik at hun ser at shoppingen går på bekostning av annet. Det er jo fordelen med et budsjett, at man kan prioritere. Er ikke bare negativt det! Må bare spille på det som treffer henne. Kanskje kan du da pent spørre om hun klarer seg med 500 kr mindre om den heller går rett på feriesparingen så dere kan ta en enda finere tur når tiden kommer? Slik åpnes kanskje øynene litt. Forbruk blir det uansett, men sånn i starten gjelder det å gjøre sparingen til noe hyggelig. Når vanene er satt og hun synes det går helt greit med det nye systemet kan du jo ta opp at det hadde vært fornuftig å spart litt mer til annet også (langsiktig sparing) og at dere kanskje burde vurdere å bruke litt mindre selv og få satt litt mer på sparing.

Prøv å starte pent og bruk fordelene. Kan jo skjønne at det høres ikke nødvendigvis positivt ut å "leve på budsjett". Inntil man skjønner hva det dreier seg om egentlig. Håper jo hun er voksen nok til å takle at lønn faktisk er en begrensende faktor. Så lenge man har forståelse for det så er ikke budsjett noe skjeldsord men et godt verktøy for å oppnå de drømmer og ønsker man måtte ha.
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 04-02-2015, 23:58
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 108
Hvis samboeren ikke ønsker budsjett, så foreslå heller en "pay yourself first"-ordning. Det går ut på at du sparer først, f.eks. 5000 kr i måneden, og så bruker du resten. That's it. Dette krever veldig lite oppfølging sammenlignet med et strengt budsjett.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 06-02-2015, 09:07
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 151
Takker igjen for gode og fornuftige forslag. Heldigvis er de sort sett I tråd med hva jeg har tenkt.

En av problemstillingene er om vi faktisk skal ha 5-6 kontoer for de forskjellige utgiftene (matvarer, regninger, ferie etc.) eller om vi skal ha en konto hvor alt dette trekkes fra.

En annen praktisk ting er kort. Kredittkort eller vanlig bankkort. Vi trenger I utgangspunktet ikke kreditten, men det koster 50 kr I årsavgift mot 250 for et "vanlig" visakort.

Akkurat nå heller jeg mot at vi (i tillegg til hver vår egen konto) oppretter en regningskonto og en forbrukskonto. Regningskontoen tenker jeg kan være uten kort og kun betjent fra nettbanken. Forbrukskontoen bør vi begge ha kort til, og som brukes til matvarer, drivstoff, gaver, helseutgifter og andre ting hvor man normalt betaler med kort.

Når det gjelder egen konto for ferie, vegrer jeg meg litt for det. Jeg tenker som så, at jeg allerede har en høyrentekonto i Santander med over 100 000 kr på som brukes til buffer når det trengs. Ved å putte feriesparing her, får jeg litt bedre rente på pengene. Problemet er at det ikke er så lett å vite hvor mye av dette som er feriesparing med mindre man holder god oversikt selv.

Uansett så setter jeg stor pris på deres tilbakemeldinger, og finner det svært interessant å få høre hvilke erfaringer andre som lever i parforhold har på dette området. Kanskje spesielt fra Pengebingen, som for meg er et slags forbilde når det gjelder god og fornuftig økonomisk kontroll.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 06-02-2015, 09:30
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Takker
Men alle må jo finne det som fungerer for seg selv

Kan jo raskt oppsummere hvordan vi gjør det:
Hver vår forbrukskonto
En regningskonto
En matkonto, til mat og husholdning samt diesel.
Bilkonto - til årsavgift, forsikring, kontroller +++ alt bilrelatert.
Feriekonto - enkelt å se hvor mye som er satt av. Men dette kan klart løses med et regneark også.
Helsekonto - vil ikke blande dette med matkontoen, da er det plutselig ikke noe der når det trengs. Liker å kunne tømme matkontoen fullstendig om vi har lyst
Kjæledyrene har også en egen konto.

Ja, det er mange, men jeg liker oversikten det gir. Samtidig er det nok litt overkill for andre. Men man bør i alle fall ha en til regninger og en til mat/annet. Jeg ville kanskje delt opp mat og annet også. Som sagt er det fint å kunne bruke opp det som står på egne forbrukskontoer og på matkonto og vite at alt annet er dekket uansett. Lettvint når man har kommet inn i systemet.

Av kort så har vi kun et felleskort til matkontoen, i mannens lommebok. Vi handler sammen en gang i uka. Må jeg ha noe småtteri utenom betaler jeg selv og overfører fra matkontoen. Tungvint, men det er meningen, så er jeg flinkere til å planlegge alt den ene handlingen i uka Går som oftest bra. Og så har jeg kort til min brukskonto og et (for øyeblikket) pensjonert kredittkort liggende hjemme. Mannen kjører bare kredittkort. Men det funker ikke for meg.

Forøvrig bruker vi yabank og har faktisk samme rente på kontoene (alt unntatt de med tilknyttet debetkort står på høyrentekonto) som hos santander. Så faktisk først nå at renten jammen er den samme. 2,85% etter siste renteendring trer i kraft. Bare at hos yabank får man det fra første krone, hos santander får man renten ved innskudd over 100k. 2,25% på brukskonto hos ya er heller ikke så ille vil jeg si. Sammenliknet med andre.

Lykke til med fiksing og ordning
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 06-02-2015, 13:45
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 320
Jeg personlig kunne ikke hatt buffer og feriekonto på samme. Tror det hadde vært alt for lett å bruke litt av bufferen da men er du streng nok med deg selv er det nok ike noe problem vi har hatt så billige ferier i de siste årene at jeg har ikke brukt av min feriekonto, har bare brukt vanlig forbruk
__________________


Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Samboer uten felles økonomi. Hva er riktig fordeling? Vasehøna Penger og parforhold 21 03-12-2012 11:54
felles husleie lilleerik Generell pengeprat 23 06-12-2011 16:43
Begynne med delt økonomi etter 5 år med felles. kontrollfrik Penger og parforhold 21 24-11-2011 12:37
Ulik økonomi mellom samboere, delt økonomi.. hannevanilje Penger og parforhold 14 22-09-2011 02:19
Felles/separat økonomi Boligspareren Penger og parforhold 34 14-01-2011 09:12


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 22:46.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren