Pengevett

 

Blir gal av budsjett!

Dette er en diskusjon om Blir gal av budsjett! i Budsjett-forumet, en del av Forbruk-kategorien; Her lager jeg bare budsjett, og det er veldig copy-paste hver mnd. Som flere nevner over har også vi ulike ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Forbruk > Budsjett

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 13-05-2015, 09:23
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Her lager jeg bare budsjett, og det er veldig copy-paste hver mnd. Som flere nevner over har også vi ulike kontoer for ulike formål som da år overført planlagt beløp i starten av hver mnd. Så lenge vi holder oss til budsjettet, i alle fall nogenlunde, så føler jeg at regnskap er unødvendig. Det aller viktigste er å få satt av til sparing i starten av måneden så det er taken care of. Da er jeg litt mindre opptatt av hvordan vi bruker resten så lenge regningskontoen dekker alle regninger og vi har nok til mat og husholdning på matkontoen.

Budsjettet blir jo en "livsstil" nesten, så bruker ikke mye energi i hverdagen til å tenke på det
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 13-05-2015, 11:55
Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 362
Jeg har også forsøkt diverse systemer for budsjett opp i gjennom årene. Men som du erfart at det ikke varer.

Men nå har jeg funnet noe som fungerer for meg. Vet ikke helt hvorfor - men kanskje det er den appen jeg bruker til å knotte inn kjøpet allerede mens jeg står i kassakøen på butikken? Merker i allefall at jeg rett som det er tar frem mobilen og blar i ynab-appen i stedenfor å sjekke andre ting. Dette har fungert i et halvt år nå.
__________________
Voksen dame uten økonomisk utdannelse.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 21-05-2015, 23:01
Siri's Avatar
økonomisk novise
 
Join Date: Dec 2010
Location: Viken
Posts: 748
Amalie
Pengebingen
Boheme
Dragen
Impulstulla
Myra

- TUSEN TAKK for supre svar! Så mange kloke ord og forslag til enkle systemer. Plutselig følte jeg meg helt normal

Jeg kan nemlig fortelle at jeg har et SYSTEM - og har hatt det en stund, men det drukna i mangelen på detaljert budsjett og ivrig overvåka regnskap. Jeg kunne faktisk ikke se at jeg hadde system i det hele tatt!!!

Jeg har 5 kontoer i Skandiabanken + to sparekontoer annet sted.

1. Lønns/bruks m/kort
2. Regningskonto
3. Matkonto m/kort både til meg og Mannen.
4. Hobby/trenings-konto
5. Visakonto til netthandel m/kort

1. Her står aldri mer penger enn lommepenger. Jeg har ikke hatt en fast sum, men skal jeg begynne med nå. Flytter lønn umiddelbart over til nr 2.

2. Noe lønn kommer hit og noe på nr 1. Har oppgitt forskjellige kontoer. Her trekkes månedlig til sparekonti, til nr 3, nr 4. Heretter også til nr 1 + alle regninger forøvrig.

3. Brukes til dagligvarer. Det kan godt inkludere truser og sokker og annet fra dagligvarebutikk. Vinmonopolet går også her.

4. Jeg trener pilates på et lite studio og setter penger inn her hver måned så jeg har når regninga kommer. Dessuten har jeg et par andre hobbyer som jeg liker å sikre at jeg har penger til.

5. Brukes til å handle på nett. Setter manuelt inn penger til det jeg kjøper så det aldri står noe der som noen kan snik-trekke. Kontoen er knytta til Pay-pal. Føler meg trygg når jeg gjør det sånn.

Den ene sparekontoen er buffer. Jeg kunne stolt si her om dagen at den bilregninga, den tar jeg! Selv om denne siste lønna var bitteliten, satte jeg av litt penger til buffer. Den er så god å ha.

Den andre sparekontoen er meningen at skal være langsiktig sparing, men har fått seg et par skudd for baugen. Jeg skal nok få den på rett kjøl igjen. Snart. Så lenge jeg har lite jobb, blir langsiktig sparing nedgradert.

Noe mer system på tema 'fellesøkonomi' enn matkontoen, har det ikke blitt her hjemme. Derfor fortsetter jeg å spare for meg selv - med tanke på fellesskapet.

Forøvrig bruker jeg ganske lite penger på meg selv, men sikkert noe mer enn jeg trur. Jeg er ferdig med å prøve å lage meg kompliserte systemer jeg ikke følger opp. Nå får jeg satse på hukommelsen og hoderegning, og forøvrig fylle opp buffer så for jeg kan igjen. Automatiske trekk til mine egne konti er nesten som å ha en økonomi-assistent

Vad tycks?

Last edited by Siri; 22-05-2015 at 11:37.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 22-05-2015, 02:16
Impulstulla's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 322
Høres helt flott ut i mine ører. Det viktigste er jo at det funker, ikke å lage mest mulig krøll for en selv!
__________________
"You can't cure obesity with bigger pants"
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 25-05-2015, 18:01
Snusmumrikken's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 287
Hovedsaken er at det funker. Og at du liker det.

Selv har jeg et årsbudsjett. Det sier noe om hvor mye som skal gå til hva (mat, klær, hus, sparing, ferie, bil etc) hvert år. Der sikrer jeg at de tingene jeg virkelig ønsker å bruke penger på havner over de jeg bare gjerne kunne tenkt meg. (I mitt tilfelle er det i prioritert rekkefølge sparing, mat og reiser - men slikt er heldigvis individuelt.) Jeg ser på det kun en gang per år, i januar.

For å sikre at jeg følger det holder jeg øye med variable utgifter som mat, bensin, klær, helse, diverse, reiser og sånn i en app på mobilen.

Fint og fleksibelt: Er det et år der jeg pusser opp så lager jeg bare en "pusse opp" kategori for å holde øye med hvor mye jeg bruker. Selger jeg hus så er det en "selge hus"-post. I år er det en "gave"-post. Halve slekta fyller visst rundt år, gifter seg, konfirmerer seg og så videre.

Funker det med en konto til hver post for deg: gå for en konto til hver. Funker det med en notisbok i lomma: gå for notisbok. Det viktige er at du når målet ditt, ikke hvordan du kommer deg dit.
__________________
Mål:
- Sette av 300.000,- til boligsparing (150.000,-)
- Betale ned nytt lån på 450.000,-(330.000,-)
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 25-05-2015, 19:07
Siri's Avatar
økonomisk novise
 
Join Date: Dec 2010
Location: Viken
Posts: 748
Ja, jeg syns dette funker. Det gir ikke stålkontroll, men jeg får være fornøyd med dette nivået som jeg syns det er fint å leve med.
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 06-10-2016, 22:54
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 13
Nå har vi budsjett fordi plutselig økt gjeld har bidratt til st frihet er en luksus vi ikke kan unne oss for tiden. Men jeg føler meg så utrolig bundet! Før hadde vi et litt annet system. All lønn kommer inn på en konto som vi har kalt rundkjøringen. Herfra går det faste trekk til regningskontoen og til sparing og buffer, samt til matkonto. De pengene som står igjen på rundkjøringendekket gaver, klær, fornøyelser etc. Og det beløpet varierer fra mnd til mnd. Men det var så utrolig deilig å ha noen tusenlapper som ikke var budsjettert FØR de kom på konto. Jeg kunne fundere i dagevis på hva fint vi skulle handle for de pengene. Stort sett gikk alt til ullklær og utedresser og fornuftige ting, men det var en deilig frihetsfølelse. Målet for 2017 er å komme tilbake dit og begynne og bruke fordelingsnøkkelen og ikke budsjett.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alexandra blir gjeldsslave Alexandra Våre fantastiske memoarer 13 07-11-2014 13:03
STREIK! Blir du påvirket? formuebygging Generell pengeprat 8 12-06-2012 00:39
Hva blir riktig sum? Nyttliv Penger og parforhold 5 21-01-2012 12:36
Når blir du millionær? brabla Bygg formue! 11 08-03-2011 21:21
Hvor blir pengene av? Budsjett og oversikt Familienutenoversikt Forbruk 22 11-04-2010 11:30


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 22:43.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren