Pengevett

 

Plassere penger i trippel BSU eller aksjefond

Dette er en diskusjon om Plassere penger i trippel BSU eller aksjefond i Bygg formue!-forumet, en del av Pengeprat-kategorien; Jeg har fylt opp BSU for i år, og jeg setter av en sum inn i aksjefond hver måned. Jeg ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Bygg formue!

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 11-06-2015, 22:53
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 3
Plassere penger i trippel BSU eller aksjefond

Jeg har fylt opp BSU for i år, og jeg setter av en sum inn i aksjefond hver måned. Jeg har også muligheten til å sette penger til en såkalt "trippel BSU". Jeg har såpass høy risikovilje, at jeg gjerne kan prioritere aksjefond foran trippel BSU. Så mitt første spørsmål er: Er det noe poeng i å fokusere på trippel BSU, i stedet for å sette de pengene inn i aksjefond? (jeg har som sagt høy risikovilje)

Et annet spørsmål. Om 4 år, så kan jeg ikke sette inn mer penger i BSU (hvis reglene ikke forandrer seg), og da har jeg muligheten til å betale ned på huslånet mitt med de pengene. Huslånet er på et håndterbart nivå. Så lenge rentene fremdeles er lave, så vil jeg fremdeles prioritere aksjefond. Spørsmålet mitt nå blir: Hvordan forholder bankene seg til at jeg ønsker å betale ned på lånet med BSU (for øyeblikket har jeg og min kone 370 000 i fire BSU konti), samtidig som jeg setter tilsvarende ekstra inn i aksjefond hver måned? Dette er mitt ønske, kan dette anbefales?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 12-06-2015, 10:57
SirWinston's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Troms
Posts: 1.701
Quote:
Originally Posted by swib View Post

Så mitt første spørsmål er: Er det noe poeng i å fokusere på trippel BSU, i stedet for å sette de pengene inn i aksjefond? (jeg har som sagt høy risikovilje)

Hvordan forholder bankene seg til at jeg ønsker å betale ned på lånet med BSU (for øyeblikket har jeg og min kone 370 000 i fire BSU konti), samtidig som jeg setter tilsvarende ekstra inn i aksjefond hver måned? Dette er mitt ønske, kan dette anbefales?
Svar på første spørsmål er at med din risikoprofil skal kjøpe aksjefond.

Svar på andre spørsmålet er at det har ikke bankene noe med.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 14-06-2015, 10:25
Boheme's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 99
Til det andre spørsmålet, nedbetaling av boliglån er én av de godkjente bruksområdene for midler som står på BSU-kontoer.
Kjøp av aksjefond er ikke et godkjent bruksområde for BSU-midler.

Om 4 år kan du bruke BSU-midlene til å betale ned på boliglånet, som en engangssum eller månedlig, uten noen konsekvenser fra bankene eller staten. Så lenge pengene overføres direkte fra BSU til lånekontoen så går det helt greit.

Du kan sette alt av nåværende aksjesparing, nåværende månedlig/årlig BSU-sparing og eventuell andre midler i aksjefond uten at banken bryr seg eller får det med seg.

Du kan ikke uten konsekvenser ta penger fra BSU-kontoene og sette dem i aksjefond.
Det gikk ikke helt klart frem om det var dette du hadde ønske om, men i så fall så vil du få et straffegebyr fra banken hvis det ikke har blitt endret innen det, eventuelt krav om tilbakebetaling av skattefordel fra staten.

Jeg ville ikke anbefalt det siste hvis det er det du spør om. Tilbakebetaling av skattefordelen koster mer enn du tjener på å flytte til aksjefond. Bryting av BSU2-avtalene eller hva nå banken din kaller det koster mindre, men det er fortsatt ikke å anbefale.
Et alternativ som både staten og bankene godtar er at du bruker BSU-midlene til å betale ned store deler av huslånet, og deretter refinansierer boliglånet en stund etterpå og øker lånebeløpet tilsvarende det lånet var før den ekstra nedbetalingen med BSU-midler. Da får du tilsvarende beløp som du hadde på BSU på bankkontoen din, og så kan du kjøpe aksjefond for de.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 14-06-2015, 14:55
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 3
SirWinston: Takk for kort og presist svar.
Boheme: Ja, jeg er ikke interessert i å ta kostbare valg når det gjelder BSU, og de pengene går rett til huslånet. Det blir derimot å betale ned på lånet månedlig med BSU penger, jeg ønsker mest. Da blir den største utfordringen å overtale min kone om at det er lurt, og det tar jeg ikke for gitt. Men det blir en annen historie. Det å refinansiere boliglånet kan jo bli interessant, og mulig vi en dag gjør det.

Takk for svarene. Vi får se hva fremtiden vil bringe, og nå begynner jeg å se det litt mer tydelig.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 14-06-2015, 16:26
Noway's Avatar
Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 87
Hvorfor ønsker du å løse inn BSU-kontoene? Ønsker du å flytte beløpet over til aksjefond?

Jeg beholder drøyt 100.000 kroner på BSU, som jeg ikke har noen planer om å løse inn i overskuelig fremtid all den tid rentesatsen er høyere enn på boliglånet. Kall det en slags boligbufferkonto med forventet årlig realavkastning etter skatt i størrelsesorden 0,5 til 0,8 prosent.

Overskudd setter jeg p.t. i indeksfond og bruker på oppussing samtidig som jeg har avdragsfritt boliglån. Dette er ikke nødvendigvis verken en langsiktig eller anbefalt strategi, men med dagens ynkelig rentenivå ser jeg meg ikke tjent med å nedbetale boliglån eller å ha nevneverdige innskudd på sparekonto med forventet negativ realavkastning.

I det store bildet utgjør de ulike alternativene småkroner, men om du har høy risikovilje bør du vurdere hvordan du kan maksimere størrelsen på boliglånet, for å frigjøre egenkapital til andre investeringsformål enn nedbetaling av boliglån.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 14-06-2015, 19:32
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 3
Jeg ønsker ikke å løse inn før om noen år, og da gradvis. Og da fokuserer jeg fremdeles på aksjefond. Jeg tror vi tenker ganske likt. Men hva jeg gjør med boliglånet, får jeg se.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Aksjefond eller pensjonsfond? dagfinnb Generell pengeprat 2 18-12-2014 23:21
Mine, dine eller våre penger? Lin Penger og parforhold 36 01-04-2013 11:57
Trippel-Trumf 11.oktober solsikkedalen Gode tilbud 2 25-09-2012 16:09
Betale ned boliglån eller spare i aksjefond? Gullskjegg Gjeld 17 21-03-2012 12:40
liten ekstra gave eller penger i mnd? stian11 Tjene penger hjemmefra 5 05-03-2009 18:30


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 23:18.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren