Pengevett

 

Min spare og nedbetale gjeld reise

Dette er en diskusjon om Min spare og nedbetale gjeld reise i Bygg formue!-forumet, en del av Pengeprat-kategorien; Interessant å lese, kommer til å følge med da vi er i omtrentlig samme båt. Du har kommet litt lenger ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Bygg formue!

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #21 (permalink)  
Old 06-03-2018, 23:31
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Trondheim
Posts: 11
Interessant å lese, kommer til å følge med da vi er i omtrentlig samme båt. Du har kommet litt lenger enn meg ser jeg. Sikkert kult å ha utleiebolig, det ser gunstig ut, men det er kanskje noe prakk også til tider?

Vurderer å lage en egen tråd for å holde nesa pekt i riktig retning og ha noe å se tilbake på senere.

Angående sparing, og hvordan andre anbefaler å gå frem.. Jeg har tenkt og undersøkt mye rundt dette selv, og de andre i tråden har jo selvfølgelig gode råd, men det er kanskje verdt å minne om at fond generelt er en langtidsinvestering og bør vurderes deretter.

Selv har jeg vesentlig mindre kapital enn deg. Prioriteringen min ifb. sparing er basert på mål og ønsker fremover, også kortsiktige. Vi trenger f.eks å oppgradere kjøkkenet om en stund, tenker kanskje 1-2 år. Dette sparer jeg til i vanlig sparekonto med høy rente slik at jeg kan betale direkte. Det samme ville gjelde for bil - skal jeg kjøpe bil om 5 år sparer jeg i høyrentekonto, da fond er alt for risikabelt for en slik periode. Tilsvarende til vi skal oppgradere bolig om kanskje 5-6 år, men da er en annen mulighet å betale ned mer på boliglånet.

Dette vet du kanskje godt, men uansett. Sier ikke at det er feil å spare i fond ved siden av disse eksemplene, men man må ha en plan for at de mer kortsiktige sparemålene skal nås til angitt tid.
Reply With Quote
  #22 (permalink)  
Old 12-03-2018, 09:15
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 42
Helt enig med deg i at med kortsiktige sparemål er det logisk å plassere det på høyrente konto og unngå risikoen. Ro i sjelen har definitivt en verdi det også

Om du oppretter en tråd her inne vil jeg hvertfall garantert følge med. Jeg merker selv allerede en "gevinst" ved å skrive her ved at jeg denne mnd plasserte 500 kr mer i fond bare for å kunne presentere litt bedre sparerate når jeg oppdaterer totalen for mars i begynnelsen av april. Mtp utleieboligen så har det vært en lønnsom affære til no, spesielt mtp at verdien har gått opp en god del på den. Selve leieinntekten pr i dag er jo ikke noe å leve av akkurat, men tanken er jo at den betaler seg selv over tid og vil være et flott tilskudd til pensjonen som jo ikke akkurat vil bli bedre. Jeg har ikke hatt noe problemer med leieboerne til nå og de har bodd der i 4 år. Til sommeren kommer de til å flytte sannsynligvis og da må jeg skaffe nye beboere. Men det tror jeg skal gå helt greit.

Har du noe fast sparing i fond pr i dag eller er alt kortsiktig sparing?

Jeg husker tilbake når jeg var rundt 19 år og begynte med fast sparing i fond og tenkte at dette skulle bli bra greier, bare for å ta ut de få tusenlappene 6 mnd senere når jeg var blakk en mnd eller skulle på hyttetur med kompiser uten å egentlig ha råd. Kombiner det med et kredittkort som dumpet ned i postkassen etter at jeg hadde finansiert et billig 5000 kroners steroeanlegg til bilen og så var takten satt for meg de kommende årene med overforbruk og total mangel på behovutsettelse. Heldigvis har dette endret seg drastisk de siste 6 årene. Jeg vet om flere som var såpass korttenkte at de tok ut pengene fra bsu kontoene sine når de var i 20 årene, uten å bruke de på bolig. 60-70 000 kr er fristende for en blakk student. Heldigvis var det aldri aktuelt for meg. Et år tok jeg faktisk penger fra et kredittkort rett før jul for å fylle den opp... Sikkert ikke det lureste, men det gikk bra i mitt tilfelle da jeg sitter med en god slant på bsu kontoen i dag og har null i kredittgjeld.

Last edited by ogellers; 12-03-2018 at 09:18.
Reply With Quote
  #23 (permalink)  
Old 13-03-2018, 21:33
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Trondheim
Posts: 11
Jeg hadde begynt å spart litt i enkeltfond tidligere som hadde meget god vekst. Tenkte å endre spareopplegget og tok ut dette før jeg hadde lest meg opp på flytting av fond til ASK. Heldigvis var det ganske små beløp sånn at det ikke var noe stort tap ifb. skatt der.

Nå har jeg opprettet ASK gjennom Nordnet, og er egentlig klar til å begynne men har ikke bestemt meg for hvilket fond. Tror ikke det har så voldsomt mye å si når jeg har bestemt meg for at alt skal i indeksfond, med en ganske bred global spredning.

Selv om sparingen i fond blir nedprioritert i forhold til kortsiktig sparing i høyrentekonto må jeg bare begynne litt for å utnytte rentes rente. Sparerate ca 40% hvor 1/4 går i fond frem til resten er bankers, deretter alt Vil jobbe med å forbedre spareraten, men det blir mye enklere når/hvis lønna stiger litt.

Har du noen tips angående indeksfond?
Reply With Quote
  #24 (permalink)  
Old 14-03-2018, 07:15
Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 42
Frem til nå har jeg selv mtp indexfond bare spart i Nordnet sine superfond siden de er gratis. Om man setter litt i både Norge, Sverige, Danmark og Finland fondene får man etter mitt syn ganske god risikospredning. I tillegg har jeg en del aksjer og aktive bransjefond.

Denne artikkelen fra finansnerden kan muligens hjelpe deg på vei.
Hvordan velge beste fond - Indeksfond

Bloggen forøvrig anbefales. Mye bra som skrives der inne

Jeg har forøvrig et pensjonskapital bevis på ca 100 000 kr som til nå har stått i storebrand, men som jeg vurderer å flytte over til Nordnet. Da kan jeg jo velge selv hvor pengene skal plasseres og da er det med stor sannsynlighet at jeg vil plassere en stor del i KLP sine globale indexfond.

Spørsmål til dere som leser her. Når jeg regnet sammen min netto formue så inkluderte jeg ikke mitt PK bevis. Burde jeg gjøre det? Det er jo tross alt mine penger. Ofte når jeg tenker på pensjon fra arbeidsgiver tenker jeg kun på det jeg vil få fra det offentlige siden jeg er ansatt i en kommune og har til nå 10 år med full opptjening. Dette PK beviset kommer fra ekstrajobbing i en privat helse bedrift fra jeg var 20 til 26.

Last edited by ogellers; 14-03-2018 at 07:30. Reason: kom på mer å legge til
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Betale gjeld eller spare Toby Generell pengeprat 11 10-12-2014 07:58
Nedbetale mest mulig på forbrukslånet eller først spare opp en buffer? Montana Gjeld 5 03-08-2014 11:01
Spare til egenkapital eller betale gjeld? snuoperasjon2013 Utfordringer og målsetninger 5 13-10-2013 13:12
Betale ekstra på gjeld eller spare cammie83 Gjeld 10 08-11-2012 12:14
Kutt gjeld fremfor å spare kaffeavtalen Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 12 10-02-2010 12:29


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 17:30.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren