Pengevett

 

felleskostnader - sameiemøte

Dette er en diskusjon om felleskostnader - sameiemøte i Forbruk-forumet, en del av Pengeprat-kategorien; Hei, På fredag er det tid for årets sameiemøte. Pr nå betaler jeg 2500 kr pr måned i felleskostnader. Jeg ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Forbruk

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 21-04-2015, 23:57
Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 43
felleskostnader - sameiemøte

Hei,
På fredag er det tid for årets sameiemøte. Pr nå betaler jeg 2500 kr pr måned i felleskostnader. Jeg har en leilighet på 50 kvadrat, også er det en del variasjoner helt opp til 110 kvadrat i de største leilighetene. Kostnadene fordeles etter sameiebrøken, som vil si at de som har en leilighet på 100 kvadrat betaler det dobbelte av meg. Vet at det er noen som bor i de største leilighetene som vil prøve å få til en endring i sameiebrøken, fordi de mener at de ikke bruker mer selv om de har større leilighet. En endring av brøken er for meg helt uaktuelt, fordi det betyr at jeg må betale mer og verdien på min leilighet synker. Mener at jeg har grei syøtte i lovverket for dette også.

Er det noen her som har gode argumenter for mitt syn gitt det skulle bli en debatt rundt det?

Det vurderes også om man skal legge inn bredbånd som en del av pakken der vi har tv fra canal digital. Dette er gunstig for meg siden man får en rabatt av å være flere. Denne kostnaden kan jeg i utg.punktet gå med på å fordele flatt. Er det noe mam bør gå med på? Eller bør man argumentere for sameiebrøken så langt det går?

Tar gjerne imot tips, så kan jeg rapportere tilbake til helgen om noen lurer på hvordan det gikk.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 22-04-2015, 09:23
Boheme's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 99
Sameiebrøken er en helt grunnleggende forutsetning i et boligkjøp, som begrenser boligkjøpers ansvar for fellesutgifter. En endring i sameiebrøken vil føre til en omfordeling av verdiene i sameiet, da verdien av den enkelte seksjon vil øke eller minke. Den kan derfor normalt ikke endres uten enstemmighet.
Hvis sameiebrøken er fastsatt på en helt urimelig måte kan den endres ved dom, men i dette tilfellet er sameiebrøken fastsatt etter areal, noe som er standard fremgangsmåte for de aller fleste sameier. Det er dermed ganske usannsynlig at man vil nå frem med en endring på den måten.

Formelt sett er ikke sameiebrøken en fordeling av fellesutgifter, men en fordeling av verdien av hele eiendommen. Dvs din sameiebrøk angir din økonomiske interesse i eiendommen, og gir deg tilsvarende rett til sameiets inntekter og forplikter deg til tilsvarende av sameiets utgifter. Utgjør leiligheten din 1/10-del av eiendommen bør du også "eie" 1/10-del av eiendommen.

Hovedregelen er at fellesutgifter fordeles etter sameiebrøken. Enkelte utgifter kan likevel fordeles anderledes dersom det finnes særlige grunner til å fordele dem etter nytte eller forbruk. Forbruk må kunne måles, f.eks. vannforbruk; bredbåndsbruk er ikke målbart i denne sammenhengen. Når det gjelder nytte er det ikke umiddelbart åpenbart at en leilighet på 100 kvm har samme nytte av bredbånd som en leilighet på 50 kvm. En leilighet på 50 kvm har normalt én eller maks to beboere, og gir bredbåndstilgang til 1-2 personer. En leilighet på 100 kvm vil nesten aldri ha kun 1 beboer, men vil normalt ha 2 voksne pluss diverse barn. Den vil normal gi bredbåndstilgang til 3-4 personer. Du kan dermed argumentere med at en stor leilighet normalt vil ha større nytte av bredbånd enn det som følger av sameiebrøken, og ikke mindre. Merk at det ikke er dagens nytte for dagens beboere som vektlegges her, men leilighetens potensial. To ellers like leiligheter vil ha samme nytte av en lekeplass, selv om den ene leilighetens nåværende beboere har barn og den andre ikke.

Bredbånd, TV o.l. bør også følge sameiebrøken så lenge det er felleskostnader. Bestilling av personlig abonnement (som også kan sies opp av andelseier), evt. økt hastighet, tilleggskanaler o.l. er ikke felleskostnader. Installasjon, felles drift og eventuelle basispakker som leverandøren krever at alle betaler for er felleskostnader.

Ved fordeling av kostnader for slike ting er det viktig å tenke på at en annen fordeling enn etter sameiebrøk vil endre verdien på leiligheten din. Det kan godt være at du ønsker TV og bredbånd i dag, og at det gir en liten rabatt hvis hele sameiet blir med. Samtidig vil den neste kjøperen av leiligheten din ikke nødvendigvis ha samme ønsker. Hvis han ikke ser TV (begynner å bli ganske vanlig i dag) og har gratis mobilt bredbånd gjennom arbeidsgiver e.l., så vil fellesutgifter til det samme være helt unødvendige kostnader. Leiligheten din vil for en slik kjøper fremstå som mindre verd, 500,- pr mnd i ekstra unødvendige kostnader tilsvarer i dag renter på 270 000,- ekstra i kjøpesum.

Du bør undersøke forutsetningene for bredbåndsinstallasjonen, med tanke på hvor store felleskostnadene egentlig vil bli. Der jeg bor fikk vi installert fiber under forutsetning av at en viss andel av leilighetene bestilte abonnement. Det er mulig vi bandt oss i 6-12 måneder, men ikke noe lenger. Borettslaget betaler noe småplukk for vedlikehold av sentral installasjon som betales etter andelsbrøk, ellers betales det personlig for de som har abonnement hos leverandøren. En slik løsning bør nok brukes dersom det er mulig fra leverandørens side, da det vil hindre at noen ufrivillig må betale for en tjeneste de ikke vil ha eller trenger.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 22-04-2015, 11:44
Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 43
Takk for meget godt svar. Så du mener at selv om samtlige leilgheter må betale 200 kr/mnd i bredbånd for 50 mbs linje, så bør det heller gå på sameiebrøken enn på hver leilighet?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 23-04-2015, 08:18
Boheme's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 99
Hvis du på egen hånd kan si opp bredbåndet og slippe å betale 200 kr per måned, så er det ditt personlige abonnement og da bør du betale det hvis du ønsker bredbånd.

Hvis du ikke kan si opp bredbåndet er det fellesutgifter, og "200 kr per leilighet" er sannsynligvis bare en skrivemåte fra leverandørens side for å gjøre det enklere for styre/beboere å forholde seg til prisen.

Det er høyst sannsynlig IKKE slik at prisen fra leverandøren er 200 kr per leilighet. Hvis dere kontakter leverandøren i dag og sier "Oops, skrivefeil, det er visst 20 og ikke 30 leiligheter i sameiet", så ville ikke den samlede prisen sameiet skal betale gå ned fra 6000,- til 4000,- per måned. Samlet pris vil nok fortsatt ligge i nærheten av 6000,-, og "pris per leilighet" ville gått opp til nærmere 300,-.
Det som koster noe ved installasjon av bredbånd er hovedsakelig engangskostnader til graving og kabling frem til eiendommen og installasjon av sentral. I tillegg en liten engangskostnad for kabling fra kjelleren til hver enkelt leilighet, men denne er ikke i nærheten av 200 kr per måned resten av leilighetens levetid (har aldri hørt om et sameie/borettslag som kollektivt har sagt opp en slik avtale). Løpende drift/bruk av bredbåndet er i forhold til engangsutgiftene nærmere gratis.

Det er liten forskjell på en slik engangskostnad (som i praksis betales via månedlig abonnement) og alle andre fellesutgifter som installasjon av en lekeplass eller noe, og de bør betales på samme måte etter sameiebrøk.

Hvordan betaler du i dag for Canal Digital? Blir det betalt som fellesutgifter med sameiebrøk, eller betaler hver leilighet et likt beløp? Det er vel kanskje naturlig at dere tar utgangspunkt i samme type fordeling, siden det er snakk om en utvidelse av eksisterende tilbud.
Og har du eventuelt mulighet til å si opp Canal Digital-tilbudet? I så fall vil det ikke gå ut over verdien på leiligheten, siden en eventuell ny eier kan bli kvitt uønskede utgifter.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10-05-2015, 13:29
Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 43
Dette gikk forresten veldig bra. Jeg rett til avstemming med 5 for å øke felleskostnadene og 14 imot. Siden et slikt vedtak krevde enstemmighet var det aldri noen fare.
Reply With Quote
Reply

Tags
felleskostnader, husleie, sameie, sameiebrøkThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 22:58.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren