Announcement

Collapse
No announcement yet.

Drømmen om en økonomisk frihet.

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Drømmen om en økonomisk frihet.

  Hei alle!
  Har tenkt litt på å starte en blogg om min største drøm, økonomisk frihet, men har ikke lyst til å starte på et stort prosjekt. Dog virker dette forumet som en perfekt plattform å kunne dele mine erfaringer, drømmer og tanker!

  Jeg er en 25 år gammel mann, bor i en leilighet i Oslo med en kompis. Har elsket økonomi helt siden jeg fikk min første ordentlige "lønn" (dimmepenger fra forsvaret). Mine foreldre har alltid vært sparsommelige og er en liten inspirasjon til hvordan man kan leve et langt liv uten å ha det gøy! Neida, men de har lært meg at noen ting er viktigere enn andre i livet. En fet bil, den nye 60 tommer tven, merkeklæra, gjør de deg egentlig lykkelig? Mest sannsynlig ikke, ihvertfall ikke for meg!
  Nå er det 5 år og 7 måneder siden jeg kom ut av forsvaret og på de få årene har jeg lært vanvittig mye og føler selv at jeg har fått gjort mye!
  Jeg kunne aldri kommet dit jeg er kommet i dag uten forskuddet på arv jeg har vært utrolig heldig å få! Før var det jo som mange vet avgift på arv, planen var å overføre maksbeløpet man kan hvert år så når det uunngåelige skjer, så får man holdt mest mulig av pengene. Men når avgiften ble opphevet så satt jeg med ca 300 tusen på en sparekonto.
  Jeg fikk meg en jobb etter kort tid og fant fort ut at å bo hjemme hos mor og far kanskje ikke er tøft for en 20-åring, men nå er jeg vant med å få mye penger inn, ikke aktuelt at jeg skal gi de kronestykkene til en annen for å bo! Så da var jeg som 20-åring på jakt etter en leilighet.
  Oktober 2013 var året jeg flyttet inn i min første leilighet. 300 tusen i egenkapital 1,6 millioner i lån. Hver måned kunne jeg se at jeg skylte banken mindre penger, og det var en fantastisk følelse! Jeg var flink å spare ved siden av og!
  Mye har skjedd siden den gang. Leiligheten ble solgt i 2016 og noen måneder senere var jeg i en ny leilighet, men denne gangen var den i sentrum og har et ekstra soverom. Etter salget av leiligheten hadde jeg ca 1,3 millioner (verdiøkningen på forrige leilighet var ~550 tusen). Disse ble spyttet inn sammen med et lån hos en ny bank på 2,4 millioner og 200 tusen fra mine fantastiske foreldre. Nesten dobling av lånet høres kanskje forferdelig ut? Vel, her kommer det ekstra rommet inn. Jeg har en kompis som ville flytte ut hjemmefra og jaggu ville han gi meg 6250kr hver måned for å bo her!

  Ble visst en mye lenger historie enn planlagt, men men. Tenkte jeg vil som mange andre ramse opp beholdningen for i dag, også vil jeg prøve å huske å skrive opp månedlig hvordan det står til!

  Bank:
  BSU: 208'246kr
  Sparekonto/buffer: 25'000kr

  Fond:
  KLP fremvoksende markeder: 9'528kr
  KLP AksjeEuropa Indeks III: 24'333kr
  Nordnet Superfondet Norge: 19'900kr

  Total sparing: 287'007kr

  Lån
  Boliglån bank: -2'231'839kr
  Boliglån foreldre: -68'000kr

  Total lån: -2'299'839kr

  Tenker det passer med en liten forklaring til tallene.
  Sparekontoen/buffer er lav da jeg nettopp har betalt ned på lånet jeg har hos foreldrene mine, tilbake til det senere.
  Fondene begynte jeg faktisk å spare i i oktober 2017, og da sykkelen min ble stjålet i februar fikk jeg igjen en slant på forsikringen. De pengene gikk rett inn i fondene! Jeg putter inn 2'000kr i fond hver måned, nå fyller jeg bare opp Superfondet da jeg ønsker at den og AksjeEuropa skal ha likt innskudd.
  Boliglånet hos banken betaler jeg ~9'000kr i avdrag hver måned.
  Boliglånet til foreldrene mine har jeg avtale om å betale ned med 50 tusen i året, men har betalt ned 66 tusen de to siste årene, for å redusere fra 4 år nedbetaling til 3 år! Burde uten problem klare å betale de siste 68 tusen neste år.

  Leiligheten kjøpte jeg i 2016 for 3'700'000kr, men siden den er veldig spesiell er det vanskelig å sette en verdi på den. Jeg anslår at jeg får solgt den for det samme i dag, dersom den hadde blitt solgt for mer er det bare en bonus!
  Hvis man slår sammen alle tall kommer man fram til at jeg idag er verdt 1'687'168kr. Ikke verst å gå fra ca 300'000kr til ~1,7 millioner på 5 år!
  Mål for 2018 (Satt i august 18):
  Ikke gjøre store kjøp ut av det blå (les: MC)
  Betale ned til 60% lån på leiligheten (basert på kjøpspris)
  Spare 25'000kr på vanlig sparekonto for bruk til nedbetaling av lån.
  Spare 10'000kr i fond.

 • #2
  Hei og velkommen! Ser ut til at du har stålkontroll og med eit fornuftig syn på pengar, skal bli spennande å følge med vegen vidare.

  Comment


  • #3
   Velkommen!

   Kjenner meg godt igjen i det du skriver. Flott start på veien mot økonomisk frihet.
   “No man ever stood the lower in my estimation for having a patch in his clothes: yet I am sure that there is greater anxiety, commonly, to have fashionable, or at least clean and unpatched clothes, than to have a sound conscience.”

   Veien mot økonomisk frihet

   Comment


   • #4
    Selv om det ikke har gått en måned og jeg ikke planla å komme med nytt innlegg så har det skjedd endring.
    Jeg får i starten hver måned en tusenlapp tilgjengelig for fondsparing, denne har blitt dyttet inn i handlekontoen klar for kjøp, jeg tenkte å handle 1000kr i nordnet superforndet for dette, men nå har jeg funnet ut at jeg ønsker å endre litt på fondene mine. Jeg har funnet et nytt fond jeg ønsker å satse på, et aktivt forvaltet fond, DNB Teknologi. Ettersom jeg ønsker å starte med en gang så henter jeg litt ut fra de andre fondene og lager meg en % fordeling mellom fondene fra start istedenfor å handle ett og ett fond av gangen. Det gir meg mulighet til å tenke litt om hvilke fond jeg skal øke, og hvilke jeg kan la stå på stedet hvil.

    Før jeg henter ut noe fra fondene så er markedsverdien slik (anskaffelsesverdi i parentes):
    Fremvoksende markeder 9'486kr (10'000kr) -5,14% siden anskaffelse.
    AksjeEuropa indeks III 24'211kr (23'000kr) 5,26% siden anskaffelse.
    Nordnet Superfondet Norge 20'119kr (19'000kr) 5,89% siden anskaffelse.

    Jeg selger fra alle fond og skal handle inn i en slik prosentfordeling:
    KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks: 20% 10'963kr
    KLP AksjeEuropa Indeks III: 20% 10'963kr
    Nordnet Superfondet Norge: 30% 16'444kr
    DNB Teknologi: 30% 16'444kr

    Håper jeg gjør et godt valg, men det får vi jo bare se! Ny oppdatering kommer mellom 15-20 august! Forsåvidt grunnen til at jeg foretrekker å komme med innlegg rundt den tiden er at jeg får lønn den 13 i hver måned, så man kan se hvordan foregående måned gikk!
    Mål for 2018 (Satt i august 18):
    Ikke gjøre store kjøp ut av det blå (les: MC)
    Betale ned til 60% lån på leiligheten (basert på kjøpspris)
    Spare 25'000kr på vanlig sparekonto for bruk til nedbetaling av lån.
    Spare 10'000kr i fond.

    Comment

    Working...
    X