Announcement

Collapse
No announcement yet.

Veien mot sunn økonomi

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Veien mot sunn økonomi

  Dette blir min dagbok, føler at jeg trenger en
  Skal få Lin til å flytte den til Memoarene slik at den havner på rett sted!

  Jeg synes dagbokløsning er fint. Et sted å lufte egne tanker, ideer, oppturer og nedturer, uten nødvendigvis å ha noen spørsmål. Samtidig kan man få verdifulle kommentarer, oppmuntring, ros eller konstruktiv kritikk. Det er vel slik man kommer seg fremover?

  Selv liker jeg å lese andres dagbøker, og håper noen liker å lese min!

  Så, om meg selv kan jeg si at jeg er ei jente på 29 år som har et ønske om å bli MYE flinkere til å ta vare på min privatøkonomi. Hittil har jeg levd helt på grensen av det forsvarlige, har hatt en del forbruksgjeld gjennom årene, men aldri mer enn jeg har klart å få unna. Ingen betalingsanmerkninger en gang. Men dette har vært veldig preget av skippertaksmetoden, og jeg oppdaget i sommer at når alt av forbrukslån var borte (etter å ha betalt 15000 av feriepengene) så føltes det både tomt og rart. Fant knallgode argumentasjoner for å bestille meg et kredittkort (hva om det skulle skje noe?), og så var det på'n igjen. Så her er jeg, i et håp om å finne likesinnede og finne noen jeg kan føle at jeg vil imponere ved å ta tak i min egen idioti. Å få litt forventningspress har vist seg å fungere på mange andre områder i livet.

  Først vil jeg gjerne forsøke meg på å finne ut hvor det gikk galt sist, hvorfor jeg stadig sitter med disse 10-20.000 i minus på konto.

  1. Jeg har ingen buffer.
  - som nevnt var argumentasjonen for å bestille kredittkort at jeg må ha noe
  i backup hvis noe skulle skje.
  2. Jeg har for høyt forbruk og er alt for impusliv. Når jeg ønsker meg noe gjør
  jeg mye for å få tak i den så fort som mulig. = ingen penger til sparing.
  3. Jeg har manglet en god øonomisk tankegang og ikke sett viktigheten av å
  ta tak i problemene.

  Dette er det jeg tror er problemet. Punkt 3 føler jeg at allerede er delvis løst - etter å ha lest masse på dette forumet. Jeg ser virkelig fordelen av å tenke smart økonomisk! Punkt 1 og 2 er under arbeid...

  Punkt 2 ble allerede tatt tak i forrige måned, da jeg innså at kontoene mine ikke kan stå i minus hele tiden. Jeg innførte innkjøpsstopp fram til gjelda er borte. Etter å ha funnet motivasjon her inne videreføres antagelig denne innkjøpsstoppen i stor grad også etter gjelden er borte, for å sette av penger til sparing. Samtidig forstår jeg at uten noen penger til eget forbruk går det galt og motivasjonen forsvinner ved å måtte "låne" av sparepenger hele tiden. Derfor skal jeg sette av et visst beløp til egen forbruk pr mnd, så får jeg velge hva de skal brukes til. De kan spares hvis jeg vil det.

  Så følgende tiltak iverksettes fra 2012:
  - Budsjett er satt opp og prøves ut fra januar.
  - Buffer skal spares opp, først 10.000 og deretter er målet 26.000 i løpet av året.
  - Ingen kjøp uten å ha penger til det. Ikke flere lån!

  Dette er hovedpunktene i min plan. Får jeg til dette har jeg løst mye tror jeg. jeg ser hopetall av utfordringer komme, men de får jeg skrive mer om senere

  Jeg skal gjøre hva jeg kan for at 2012 blir et asketisk økonomisk år.
  Mål 2017:
  Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

  -- Normal is broke. Be weird! --


  Besøk min blogg: Pengebingen

 • #2
  Lykke til Å endre tankemønster er den virkelige jobben !


  Comment


  • #3
   Punkt 2 løser du ved å betale deg selv først. Sett av ett fast beløp du vil spare og gjør det så fort lønna kommer på konto. Det som er igjen kan du være så impulsiv du vil med..

   Planlagt impulsivitet er kjekt!!
   Aksjeamatøren
   2012
   Makse BSUx2
   50.000 i buffer
   30.000 i aksjer

   Comment


   • #4
    Hør på Mariusfa, det vil løse både 1 og 2 samtidig.

    Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

    Comment


    • #5
     Betaling til meg selv er lagt inn i budsjettet jeg har satt opp
     Skal dele det senere!
     Viktigst er minst 2000 til obligatorisk buffersparing av typ "ute av syne ute av sinn", og ca 2000 til eget forbruk, dette inkluderer da f.eks klær, lunsj med jentene, en og annen interiørdings eller rett og slett mer sparing. Av erfaring shopper jeg mer jo mindre penger jeg har...Er vel trøsteshopping antagelig. Så det å sette av litt så jeg har mulighet til å kose meg litt innimellom ser jeg på som fornuftig

     Deretter mer sparing til mer kortsiktige kontoer, som gavekonto, feriekonto, kjæledyr og helse, og litt til bilreperasjoner (deler bil med sambo, utgifter 50/50).

     Prøvde å regne litt realistisk på de to neste lønningene. Så lenge jeg ikke har glemt noe så ser det ut til å ordne seg med å betale kreditten. Til og med med et snev av overskudd. Dvs ca 3000 kr. Disse blir spist opp av behov for gave til pappa som fyller 60 på nyttårsaften, og ellers til veldig rimelige julegaver...med unntak av at jeg nettopp avtalte å spleise med broren min på gave til mamma. Blir en tusenlapp der også... Huff, farvel overskudd!! Har sett etter utgifter å kutte, men har virkelig bare faste utgifter som ikke kan droppes. Verst er det at min nye, obligatoriske spareavtale til BSU hos DNB skal autotrekke 1667 kr, selv om det mangler bare 2000 på kontoen...Dvs at de tar en tusenlapp jeg gjerne skulle brukt til noe annet. Hmf...får sjekke om jeg kan endre beløp...

     Min store skrekk er mangelen på buffer, dvs at hvis noe uforutsett skjer før nyttår så ryker planen. Skummelt, men jeg krysser fingrene for at jeg kan få ha litt flaks....

     Sist men ikke minst, jeg SKAL få solgt bilen! Da tar jeg 10.000 til buffer med en gang, for å ikke ryke på nye smeller. Resten får også bein og gå på, har ikke bestemt hva helt enda. Enten som egenkapital på leiligheten (hvor sambo nå legger inn hele ek ved overtagelse, han er over 34 og har ikke lenger behov for BSUpengene sine), eller delvis til å kjøpe inn den ene tingen vi mangler til den nye leiligheten, nemlig garderobeskap på soverommet og så legge inn manglende ek ved månedlige avdrag. Har ikke helt fått bestemt meg enda, usikker på hvor lenge jeg kan leve uten garderobeskap, med klærne esker på gulvet... Sambo sier jeg kan bestemme selv, han ser også behovet for skap...

     Det viktigste blir ihvertfall å stå imot fristelsen kalt IKEA-kort!!

     Har ellers bestemt oss for å handle evt nye ting fra finn.no og ikke før vi har cash. Det blir uvant for meg, men det stabil deilig å gjøre det sånn det SKAL gjøres
     Mål 2017:
     Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

     -- Normal is broke. Be weird! --


     Besøk min blogg: Pengebingen
     Comment


     • #6
      Ingen morsom dag. Skal ut å treffe venninner etter jobb, kjempelenge siden jeg har sett dem. Den ene skylder jeg 150 kroner og i tillegg skal vi spise litt. Selv om vi alltid velger de billigste cafeene i byen, så er jo mine kontoer allerede i minus, så strengt tatt har jeg selvsagt ikke råd til å bruke 150 kroner på cafe. Må også få tatt ut så hun får det jeg skylder da. Tipper totalt -300 kr i dag.

      Negativt: Jeg kommer til å bruke noen kroner jeg ikke egentlig har.
      Positivt: For første gang har jeg SKIKKELIG dårlig samvittighet og egentlig en vegring mot å overføre de pengene jeg må ha fra kontoen med kontokreditt. Jeg har i hvertfall skjønt at det er FEIL.

      Tiden snegler seg fram mot lønn forhåpentligvis på fredag.
      Mål 2017:
      Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

      -- Normal is broke. Be weird! --


      Besøk min blogg: Pengebingen
      Comment


      • #7
       - Hva med å be venninnene hjem? Om du ikke rekker det i dag, kan du jo gjøre det neste gang? Mye rimeligere, og hyggeligere også.

       - Si til bror at det holder med fem hundre til julegave i år? Hvis du sier som sant er, at du jobber med å få orden på økonomien din, burde han vel skjønne det?

       - Se etter garderobeskap på finn? Mens du venter, kan du se etter om du har noe du kan selge.

       Økonomien din ble ikke rotete på en dag, den blir ikke ryddig på en dag heller. Stå på!
       Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

       Comment


       • #8
        Dragen, du har veldig gode forslag Men det er alltid endel MEN...
        - Å samle jentene hjemme er i utgangspunktet en god ide, vi pleide å gjøre det i studietiden, da til lunsj. Nå som alle jobber i byen er det enklest å møtes etter jobb i sentrum. I tillegg har alle samboere hjemme, og det er best å skravle jenteprat uten tilhørere :p Er uansett ikke ofte da, kanskje annenhver måned hvis vi er flinke! Så egentlig bare denne gangen at utgiften passer dårlig. Men kom på at jeg skal prøve å selge fryseboksen min, håper på 500 inn for den.

        - Etter finregning ser det ut til at det skal gå med den julegaven vår mor ønsker seg, og pappas 60-årsgave. I tillegg til både nedbetaling av gjelden og stusslige 2000 inn på buffer. Da har jeg fortsatt råd til smågaver til de andre som feirer jul med oss og enda igjen kanskje en tusenlapp til eget forbruk/småtteri som alltid dukker opp i løpet av desember og januar.

        - Følger daglig med på finn. Virker som om garderober oftest blir i leilighetene, veldig få som selger vettuge garderober dessverre. Men følger med

        Takk for gode tips, og takk for at du ihvertfall gjør at jeg må argumentere for mine valg


        Etter mest mulig realistisk beregning for lønn i november (venstre) og desember (høyre)
        Mål 2017:
        Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

        -- Normal is broke. Be weird! --


        Besøk min blogg: Pengebingen
        Comment


        • #9
         Jeg syns det er ufint av mødre å ønske seg julegaver til flere tusen kroner. Har du sagt til henne at du ønsker deg et garderobeskap til jul?
         Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

         Comment


         • #10
          Hehe, ikke enda, men det skal hun nok få vite

          Her er vi nok litt uenige...
          Hun ønsker seg dekketallerkner som hun skal bruke til 60-årslaget til nyttår, normalt sett får hun en bok, så hun er ikke kravstor. Vi synes bare hun kan få noe som passer til finserviset slik at hun kan bruke det sammen. Hun har hatt det serviset så lenge jeg kan huske, tror de fikk det til bryllupet i 1980! Så bror har funnet noen fine som kan passe, syns hun er verdt det. Hun har tross alt brukt ganske mye penger på meg i de 19 årene jeg bodde hjemme... Den ene gangen hun faktisk har et ønske så skal hun da få noe litt bedre enn plastikk fra Nille (Ikke at det er noe galt med det, jeg kjøper det til meg selv hvis jeg må ha slikt!)

          Uansett så forlanger hun ingenting, hun bare ønsker seg dekketallerkner. At vi synes det er hyggelig å gi noe ordentlig, det er jo opp til oss. Syns hun fortjener det jeg! Dessuten skal vi drikke og spise hos dem både til jul og nyttår/fest uten å bidra med en krone, er vel heller det som er litt ufint...

          Uansett så blir det sparekonto fra januar som heter bursdag/julegaver, ser det er på tide å være bedre forberedt
          Mål 2017:
          Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

          -- Normal is broke. Be weird! --


          Besøk min blogg: Pengebingen
          Comment


          • #11
           Klart hun fortjener det, men akkurat nå må du vurdere nøye om du faktisk har råd til det.

           Hva med å spørre far om han også vil spleise?
           Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

           Comment


           • #12
            Hvis jeg har råd til både å betale ned all gjelden og sette av 2000 til buffer når jeg har regnet med julegaven, så vil jeg påstå at jeg har råd til det Vurdering er absolutt utført!

            Hadde jeg hatt mange tusen i tullegjeld som jeg ikke ble kvitt ville vurderingen vært en helt annen
            Mål 2017:
            Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

            -- Normal is broke. Be weird! --


            Besøk min blogg: Pengebingen
            Comment


            • #13
             Ville bare ønske deg lykke til

             Mål 1: betale ned billån ila. februar -12
             Mål 2: maks på BSU i -12
             Mål 3: spare til 55 000 på høyrentekonto i -12

             Comment


             • #14
              Originally posted by superseva View Post
              Ville bare ønske deg lykke til
              Tusen takk

              Nå har jeg vært ute i boden, vasket og pyntet på fryseren, tatt bilder og lagt den ut for salg. Kaldt med vaskefille ute gitt
              Fant jammen meg en ting til jeg kunne selge, en stor gulvvifte. La frysern ut for 500, vifta for 200. Håper noen vil kjøpe! Kanskje blir jeg 700 kr rikere, dvs 640 da, kostet 60 kroner å legge det ut

              Krysser fingrene for kjapt og greit salg!

              I tillegg fikk jeg en hyggelig beskjed fra sambo (bilsjefen i huset) om at hun som er mest interessert i å kjøpe bilen min nå skal skaffe seg bankgaranti. Så forhåpentligvis forsvinner bilen til helga
              Mål 2017:
              Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

              -- Normal is broke. Be weird! --


              Besøk min blogg: Pengebingen
              Comment


              • #15
               Et par timer senere og jeg er 500 kroner rikere og det ble bedre plass i boden Kunne nok fått mer for den, ble mange som ville ha den...men men, 500 kjappe føltes bra i dag!

               God natt
               Mål 2017:
               Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

               -- Normal is broke. Be weird! --


               Besøk min blogg: Pengebingen
               Comment

               Working...
               X