Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ny medlem med surrete økonomi og vage håp

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Ny medlem med surrete økonomi og vage håp

  Hei!

  Atter et nytt medlem her på forumet, som har lest en stund men fant ut at det var på tide å bli med litt mer aktivt.

  Jeg er gift og den eneste med inntekt i øyeblikket, av den enkle grunn at kona er amerikaner. Norsk innvandringspolitikk har ført til at vi har brukt masse tid de siste to årene (+ masse penger til advokat) på å faktisk i det hele tatt få oppholdstillatelse til henne. Nå har hun endelig fått midlertidig oppholdstillatelse, og det attpåtil uten at vi behøvde å gå til sak mot staten - men staten krever at hun nå må lese norsk på heltid de neste tre årene for å få permanent oppholdstillatelse. Hvis hun kan få seg en deltidsjobb som kan kombineres med norskstudiene, satser vi selvsagt på det, men det er ikke noe vi vil ta på forskudd.

  Derfor er ståa slik at jeg er den eneste med inntekt i familien - og min inntekt er nokså sprø. Jeg er frilanser, og selv om inntekten er nokså normal (circa 350 000 hvert år, varierer naturlig nok noen titusener opp og ned) fordeler den seg på en fullstendig unormal måte. For å si det slik: i den dårligste måneden i 2012 tjente jeg 1500 kroner (ja, et tusen fem hundre!) og i den beste tjente jeg over 190 000. Det er ikke opp til meg hvordan inntektene kommer inn, det er arbeidsgiverne som betaler når de har lyst til det.

  Det kommer derfor kanskje ikke som noen overraskelse at vi har stor buffer! I øyeblikket er den på 280 000, men den kommer til å fluktuere sammen med inntekten min. Skrapa blir den aldri, og den vokser i rykk og napp. (Begynte med 50 000 for noen år siden, vokste til 100 000, og har siden det siste året hatt som mål at den aldri skal under 200 000).

  Men det er veldig vanskelig å planlegge økonomien på denne måten. Hus har vi ikke, og vi skulle så gjerne begynt å spare med det for øye, men jeg må innrømme at jeg ikke helt vet hvordan vi skal gå frem. Derfor jeg er her, egentlig, for å lære å holde litt mer ordning på ting. I første omgang planlegger vi å starte med et pinlig nøyaktig regnskap, slik at vi får en litt bedre oversikt over hvor og hvordan pengene forsvinner.

  Av andre ting: den eneste gjelden vi har i øyeblikket er ca 25,000 til Sallie Mae. Den betaler vi 3000 på jevnt og trutt hver måned, så den er borte innen neste høst. Som personer er vi ganske nøkterne begge to, og ikke spesielt opptatt av høyt forbruk, så sånn sett har vi jo forutsetninger for å klare å spare mer. Håper jeg, da... • #2
  Velkommen
  Dette høres jo rimelig intresangt og spesielt ut. Skal bli morro å følge med, men noen tips fra meg skal jeg spare dere for da jeg ikke akkurat har noen fortid som økonomisk geni
  Dere har jo fått bygd opp en god buffer, så pengevett innehar dere jo utvilsomt allerede

  Comment


  • #3
   Takk skal du ha! Gleder meg til å komme i gang med litt mer systematisk planlegging, og jeg tror forumet vil være til stor hjelp.


   Comment


   • #4
    Hei på deg, og velkommen. Her finner du mange likesinnede

    Det verste av alt er at jeg faktisk vet hva Sallie Mae er. Sånn blir man visst av å høre på Dave Ramsey.

    Synes det virker som du har god kontroll, og er flink til å sikre deg siden inntekten din er så variabel.
    Mål for 2013:
    1. 26.700,- nedbetale studielån
    3. 50.000,- sparing (hittil kr. 30.000

    Comment


    • #5
     Hei Låna, og takk for velkomsten!

     Haha, ja jeg burde spesifisert hva Sallie Mae - for nye lesere som ikke vet det kan jeg jo si at det er amerikansk studiegjeld det er snakk om.


     Comment


     • #6
      velkommen
      :blomst:

      Comment


      • #7
       Takker og bukker for blomsten,Myrsnipa!

       Dette skal bli bra, tro jeg. Ser at arbeidet med regnskapet kommer til å endre adferd/bevissgjøre en del. Ble kjempesjokkert i dag - jeg har betalt en liten regning, og handlet inn mat nok til resten av uken, kanskje, og med det har jeg sørenmeg brukt 903 kroner i dag!


       Comment


       • #8

        Comment


        • #9
         Velkommen, håper du vil dra nytte av forumet:-)         Comment


         • #10
          Takk, Dyx og Tulla!

          Jeg tror sannelig jeg skal be admin om å flytte denne tråden, jeg, slik at dette kan bli dagbokstråden min. Merker at jeg er skikkelig gira på å ordne opp, få lagt en plan,og begynne å spare skikkelig - og da er det greit å kunne holde denne tråden ved like, så jeg kan se hvordan det utvikler seg. Noen klart definerte mål hadde jo også vært greit å definere....


          Comment


          • #11
           Velkommen hit Lynken!

           Hva var problemet med å få oppholdstillatelse? Skal ikke være så vanskelig så lenge den norske ektefellen oppfyller inntektskrav osv....
           Nettgrunder.com - Tjene penger på nett

           Comment


           • #12
            Velkommen skal du være!

            Hm, jeg visste også hva Sallie Mae var, for mye Dave Ramsey på meg og, tror jeg. Apropos Dave Ramsey, så er hans råd for denne typen inntektsmønster å ha en egen "lønnen-min-er-en-berg-og-dal-bane"-konto, og så en vanlig bufferkonto utenom. På dekke-lønn-kontoen skulle du regne ut hvor lenge det lengste var du trodde du kom til å ha lav inntekt av gangen, og så gange det antall måneder med dine utgifter per måned, og så ha minst så mye på den kontoen. En vanlig bufferkonto i Ramsey sin verden er 3-6 mnd ugifter, og den skal aldri røres, uten i virkelig nødsfall. Hadde det vært meg, og jeg er en konto-frik, så hadde jeg laget en egen konto utenom de to til sparing for egenkapital til hus.

            Hvorfor betaler dere ikke like godt inn de 25 000 med en gang, det er vel ikke mer enn bufferbehovet ditt tåler? Det koster jo en del i renter å la det gå sin gang.

            Comment


            • #13
             Nettgrunderen, at det ikke er vanskelig å få ektefelle til Norge kan jeg forsikre at er en myte. I utgangspunktet er jeg fundamentalt uenig i at vi har inntektskravet i det hele tatt, men slik kravet fungerer, er det altfor mange som rammes. Faktisk er antallet ektefeller som får lovlig opphold her i landet blitt halvert siden 2010, da akkurat det kravet ble innført. (Kilde: "Disse ektefellene er uønsket", Aftenposten, 22.januar 2012 - jeg hadde linket, men får visst ikke lov til å poste URLs ennå, siden jeg er ny medlem).

             Du skjønner det, det eneste som oppfyller inntektskravet er lønnsinntekt - og det skal være lønnsinntekt som skal dokumenteres av arbeidsgiverkontrakt og månedlige lønnsslipper. Dermed faller frilansere som jeg utenfor. Vi har jo ikke pålitelig inntekt - og det spiller visst ingen rolle om vi kan vise til flere år med inntekt over grensen. Det samme gjalt for eksempel en annen klient som advokaten min hadde: han hadde 90 millioner på bok, og levde av de generøse renteinntektene - men han hadde jo ikke lønn! Dermed fikk ikke han kona til landet...

             Økonomijenta, takk for tipset! Jeg skal tenke over det, og se om noe slikt kan fungere. Jeg er i utgangspunktet litt redd for å bli forvirret av å holde styr på alle kontoene på en gang, men det er vel sikkert en vanesak! Spesielt ettersom to av dem jo helst skulle stå urørt mesteparten av tiden.

             Hva angår å overføre de 25000 nå, så er det noe jeg snakket med banken min om. De fortalte at siden amerikanske banker ikke har IBAN-nummer, så kan de ikke overføre, det ble visst aldeles for vanskelig for dem, stakkar. Da jeg presset dem litt på det, så gnuret de litt, men innrømmet at de kunne vel overføre likevel... for flere tusen kroner i gebyr.

             Jeg regner med at banken min er verre enn de fleste i så måte, men siden jeg oppdaget at den PayPal-kontoen jeg har lar meg overføre $500 hver måned aldeles gratis, så gadd jeg ikke tenke noe mer på det. Siden det er et studielån er rentene såpass lave at jeg synes det er ok - spesielt siden beløpene nå er små nok til at kommer fra alminnelige daglige utgifter heller enn fra bufferen.


             Comment


             • #14
              Siden Lin har vært snill å flytte tråden (takk, Lin!) blir dette dagbokstråden min. Kommer til å prøve å oppdatere jevnlig, for å holde motivasjonen og fokus ved like.

              Jeg merker allerede etter fem dagers regnskapsføring at jeg irriterer meg over hvor bevisstlød jeg er i forhold til pengebruk. Det blir litt sånn "er det penger på kontoen? Ok, da kan vi kjøpe dette". Det er hakket bedre enn å kjøpe på kreditt, selvfølgelig, men jeg håper at vi etterhvert kan få somlet oss til å lage en PLAN for hvor pengene skal gå, og hvor mye vi skal bruke.

              Men først må vi altså ha en reell idé om hvor mye vi bruker og trenger. Jeg innser allerede at januar ikke var den beste måneden å begynne dette på, i og med at dette er måneden da masse årsavgifter og årsmedlemsskap skal betales, og dessuten omtrent den eneste måneden i året da vi kjøper klær som ikke kommer fra loppemarked eller bruktbutikk. Så det kjennes som om det resultatet vi kommer til ikke kommer til å være representativt, og jeg er dermed fristet til å utvide regnskapsperioden til to måneder. Vi får se...


              Comment


              • #15
               Da er første uke med regnskapsføring i boks, og jeg er glad over å kunne si at jeg har notert hver krone som har blitt brukt denne uken. Imidlertid er jeg ikke så veldig fornøyd med antall kroner som har forsvunnet - 4169 kroner i løpet av syv dager!

               Imidlertid har uken vært litt spesiell: vi måtte til veterinær i dag med katten, og det kostet jo en del (og kommer til å koste mer. - Men vi får jo være glad det bare er en lang og vedvarende utredning, og ikke noe farlig). Dessuten har jeg kjøpt nye klær på januarsalg. Når klærne og utgiftene til veterinær er trukket fra, ligger ukens utgifter på circa 2250 kroner, og det er jo mer til å leve med. Gleder meg til måneden er over, og jeg kan begynne å få en realistisk oversikt over hva vi bruker på mat, for eksempel.


               Comment

               Working...
               X