Announcement

Collapse
No announcement yet.

En idiots åpenbaring

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • En idiots åpenbaring

  Hei kjære forumfolk!

  Har lenge hatt lyst til å skrive her inne, men nå har jeg endelig fått ut fingern.

  Jeg er en mann i 30årene som egentlig de siste 4-5 årene alltid har hatt ganske dårlig økonomi. Levd fra lønning til lønning, unnet meg ting på kreditt, brukt betalingsutsettelse og generelt levd over evne i større eller mindre grad. De siste årene har jeg vært student og hatt variabel inntekt, men egentlig aldri tjent veldig dårlig.

  Situasjonen min forandret seg voldsomt for et par år siden. Fast jobb med veldig god lønn. Ironien i det hele er at det er nå det siste året at økonomien virkelig har gått til hel*ete... Jeg har i kalenderåret 2016 opparbeidet meg 350.000kr i drittgjeld

  Det er i hovesak to ting som har vært grunnen. Gambling og overforbruk. Jeg sluttet med gambling i mars i år, da jeg så at dette ikke fungerte økonomisk, men økonomien ble likevel ikke bedre. Jeg har siden innsett at jeg har et shopping/impulsproblem. "Jeg bare må ha det". Er utstyrsfreak når det gjelder det meste, og har liksom hele tiden rettferdiggjort å kjøpe nye, dyre ting, som jeg ikke trenger. Eller en reise jeg ikke egentlig burde dratt på. Det ble liksom så lett å rettferdiggjøre å kjøpe ting når jeg plutselig tjente så mye penger...

  Ser man bort fra forrige avsnitt, så har jeg egentlig stålkontroll. Jeg VET hva hver eneste krone går til, jeg bytter forsikringer, strømavtaler, bank etc for å spare penger, og betaler alltid alle regninger i tide. Problemet kommer så snart jeg får lyst på noe nytt... En del av disse pengene er riktignok oppussing på nærmere 100.000kr som ble gjort i år. Det startet med noe som var nødvendig, men endte opp som et større prosjekt enn det trengte å være. Trøsten er at dette er penger som jeg har fått bekreftet er godt investert og som jeg eventuelt får igjen ved et salg. Likevel utrolig dumt

  Jeg tok en beslutning i midten av November om at NÅ er det nok. All gjeld ble regnet sammen og satt inn i et excel-ark. Jeg måtte fysisk se den totale gjelden for å klare å føle ubehaget og innse at nå er det tid for den sure svien... Det har gjort meg godt. Selv om jeg har vært på en utenlandstur, julebord og en guttetur (dette henger alt igjen fra mitt "gamle" liv, slikt må det bli slutt på.), så har jeg sett gjelden gå nedover for første gang i 2016. Jeg har benyttet meg av snøballmetoden og har gått fra å ha 7 forskjellige lån til å sitte igjen med 2.

  De harde fakta om min økonomi:

  Opprinnelig beløp drittgjeld: 374.377kr
  Oppdatert beløp: 363.366kr
  Her har jeg et stort lån med en rente på 13% effektive, i tillegg til et mastercard.

  Ellers har jeg boliglån på kr 2*384*625,76, med en boligverdi på ca 2 650 000kr
  Billån på kr 276*440,00
  Lånekassen kr kr 233*302,93

  Bilen jeg har er relativt ny, og jeg har vurdert å selge den. Men slik det er nå ender jeg fort opp med litt restgjeld, og jeg trenger bil i forhold til jobb. Det er ikke utenkelig at den blir solgt, men det er ikke en prioritet akkurat nå.

  I inntekt ligger jeg på rundt 900.000kr i året. Rundt 40 000kr i måneden netto, men dette varierer litt. I tillegg skal jeg studere ved siden av, så jeg har valgt å ta opp studielån, for å øke nedbetalingen på drittgjelden. (rentefritt så lenge jeg studerer og lav rente senere er tross alt bedre enn 13-20%, tenker nå jeg)

  Mine utgifter:
  Boliglån 10.000kr
  Billån 3900kr
  Bil/innbo/reiseforsikring 640kr
  Telefon 1000kr (her er det en telefon på nedbetaling inkludert, ferdig i februar. Aldri mer)
  Trening 350kr
  Linser 420kr
  Spotify 100kr
  Andre abonnementer 200kr

  SUM 16610kr

  Jeg har samboer som betaler strøm, internett, tv og fellesutgifter. Dette blir rundt 4-5000kr i måneden.

  Utover dette har jeg følgende fasttrekk:
  Sparing fond 500kr
  Sparekonto 1500kr
  BSU 2100kr
  Bilkonto 800kr
  Boligkonto 1000kr (dette dekker kommunale avgifter, nrk lisens etc)
  Sparing pensjon 450kr
  Matkonto 3000kr (Konto jeg og samboer har felles. Dette funker fint og dekker mat og husholdning for min del.)

  SUM 8850kr

  Totalt er altså utgiftene mine ca 25000kr

  Jeg sitter altså igjen med ca 15000kr som kan brukes på nedbetaling av gjeld. I tillegg til pengene fra lånekassen som skal settes rett inn på mastercardet.

  Jeg har et minstebeløp på 5900kr som må betales på forbrukslånet. Utover denne summen kommer jeg til å prioritere mastercardet pga høyere rente og lavere totalbeløp.

  Jeg har pdd ikke noen buffer å snakke om. Tidligere har det som gikk til sparing blitt tatt ut igjen like fort. Dette ønsker jeg å gjøre noe med. Et mål om å oppnå en stabil buffer på rundt 20.000kr syns jeg høres fornuftig ut.

  Jeg føler egentlig at jeg har tatt kontroll, men tar gjerne i mot tips for å endre på psykologien rundt det med shopping spesielt. Det jeg først og fremst ønsker her er en plass å lufte tankene rundt dette, og til å holde motivasjonen oppe med å oppdatere her inne. Jeg er så utrolig flau og sint på meg selv av å ha latt situasjonen bli slik. e

  En annen ting jeg har fundert på - men som jo er litt skummelt gitt min tidligere historikk når det gjelder penger - bør jeg senke skatteprosenten for å kunne betale ned mer? Jeg har jo muligheten til å oppgi at jeg skal tjene mindre enn det jeg gjør og så skatte feks 20% istedet for 40%, la oss si i de neste 6 månedene. Dette alene vil gjøre at jeg får nesten 10.000kr ekstra i måneden som kan brukes til nedbetaling. Så får jeg belage meg på restskatt i 2018 og planlegge på det. Dum idè?

 • #2
  Velkommen!

  Så bra at du har tatt grep om økonomien din! En god oversikt er halve begynnelsen, tror jeg. Du har gravd deg et stort hull økonomisk, men med den inntekten du har, har du gode forutsetninger for å komme deg ut av det innen rimelig tid.

  Ettersom du refererer til snøballmetoden, regner jeg med at du har fått med deg viktigheten av å slutte å låne penger?

  Hva impulsiviteten/avhengigheten angår, hva med å begynne å trene? Det behøver jo ikke bli kjempedyrt.
  Staying Fit With No Gym in Sight

  Spør du meg, vil jeg ikke anbefale deg å senke skattetrekket. Prøv andre metoder først.

  Se deg rundt på forumet, så vil du se at det er flere som har vært ute i hardt økonomisk vær og kommet seg ut av det. Hvis du fortsetter å skrive, kan jeg flytte tråden din til memoarer etter hvert.

  Dette er et godt sted å være for å få oppmuntring, det pleier å være en fin heiagjeng her.
  Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

  Comment


  • #3
   Velkommen hit og gratulerer med en veldig god jobb med å ta tak i økonomien.

   Ser at du har god oversikt og flere kontoer du sprer pengene på, det er bra. Jeg hadde også samme problem som deg for noen år siden, jeg tenkte at penger var til for å brukes og jeg var som regel blakk på lønningsdag. De siste årene har det gått flere små lys opp for meg rundt forbruk og nå har jeg full kontroll på forbruket. Det hender at jeg er litt ufornuftig og blåser penger på ting jeg egentlig ikke trenger, men da med en god følelse da jeg vet at jeg har råd. Ett av de små lysene var noe jeg leste her inne angående matforbruk der en skrev at han ikke ønsket å spise opp pengene sine. Et annet var det som står i signaturen til Dragen; ikke bruk penger du ikke har, på å kjøpe ting du ikke trenger for å imponere folk du ikke liker. For et par år siden så jeg Dave Ramsey - 7 baby steps (søk den opp på youtube, jeg får ikke lov til å legge inn link enda), og dette fikk virkelig fart på motivasjonen min. Les litt rundt på forumet så finner du mye bra tips og inspirasjon.

   Jeg vil heller ikke anbefale å endre skattetrekket. Du burde skaffe minst 10 000 på en bufferkonto så snart som mulig, gjerne i en annen bank om du sliter med at du tar ut pengene. I en annen bank er det litt vanskeligere å få tak i de på impuls, i tillegg "glemmer" du de litt når du er i nettbanken din. Så kaster du deg over drittgjelda. Gå gjennom skuffer og skap og selg det du har å selge. noen ting til noen hundrelapper blir fort tusenlapper som igjen betyr spart rente. Har du mulighet til å jobbe litt ekstra? Umiddelbart tenkte jeg at du burde selge bilen og kjøpe en til 30-50000, men om du sitter igjen med restlån i tillegg til at du må skaffe midler til å kjøpe ny bil kan det bli vanskelig. Hvor mye er bilen verdt?

   Til sist vil jeg anbefale å være litt åpen til andre. Regner med at du er åpen med samboer om situasjonen, det er i så fall bra. Vil tro at det er lettere om en er to om det. Selv er jeg alene, og jeg har ikke snakket om detaljer i økonomien med venner. Det jeg har gjort er at jeg har vært åpen på at jeg er sparsom, og vennene mine ser på meg som svært nøysom og flink til å styre pengene. Jeg har på en måte klart å bygge meg et rykte som en svært økonomisk person, og dermed har jeg noe å leve opp til. Det er som Dave Ramsey sier, personlig økonomi er 80% mentalitet og 20% kunnskap.

   Comment


   • #4
    du har god oversikt og det er kjempebra. sammen med god inntekt har du alle forutsetninger for å klare dette fint.

    jeg stusset litt på budsjettet ditt. det er ikke noe "forbruk" der utenom trening og abonnementer, som f.eks. utstyr/ting og tang som du skriver at du har kjøpt mye av tidligere. er dette kuttet helt ut nå 100%? hva med sosiale ting som å gå ut eller selskap hjemme, alkohol etc? jeg er også sparsom, men setter likevel av noen hundrelapper hver måned til det jeg kaller "sosialt, hobby og div. prosjekter", altså morro-kontoen min. kan være noe å ta høyde for kanskje.

    her er det bare å stå på så skal nok dette gå helt fint. hold deg frisk!

    Comment


    • #5
     takk for svar folkens.

     Hva gjelder trening driver jeg fast med styrketrening opptil 6 ganger i uken, så her føler jeg at jeg får god valuta for de 350 kronene som brukes på medlemskap.

     Skal fortsette å oppdatere så godt jeg kan. Dere er ærlige her inne, og det blir tungt å gå på smeller når jeg må inn her for å fortelle om det

     Angående budsjett, så syns jeg det er veldig vanskelig. Jeg liker det ikke, for det er så mange variabler som er vanskelig å budsjettere for. Vil jo ikke overbudsjettere heller, da det går utover nedbetalingen.

     En ting jeg har prøvd nå, som jeg neppe får så mye gehør for her, men som for meg fungerer, iallefall psykologisk, er: Jeg betaler inn alt jeg har igjen av lønn på mastercard, for så å bruke kortet når jeg må kjøpe noe. Begrunnelsen min er at det føles helt forferdelig å dra mastercardet, og det er den følelsen jeg ønsker ved forbruk. Jeg er kommet dit at det er fantastisk å se innbetalingen på kortet senke gjelda, og ditto grusomt å se den øke når jeg bruker kortet. Merk at hvis det er utgifter jeg på forhånd vet at kommer, som f.eks. kommunale avgifter, årsavgift på bil etc så prøver jeg å sette av pengene. Å budsjettere med at jeg måtte kjøpe ny juletrefot og ny mobillader denne måneden finner jeg veldig vanskelig...

     En annen grunn er at jeg ønsker å bli flink med penger. Da må jeg tåle at jeg har et kort tilgjengelig som ikke skal brukes over det som er nødvendig. "Budsjetterer" jeg med 2000kr til fyll og moro mistenker jeg at det også blir lettere å rettferdiggjøre å bruke 2000kr på nettopp dette. Jeg har mye å jobbe med mentalt og ønsker å ta den biten nå, ellers tror jeg ikke at jeg kommer noen vei faktisk. Nå setter jeg også av litt penger på sparekonto hver måned, så det beløpet kan jeg jo eventuelt øke for å kunne ta av disse når det trengs, men det er jo penger jeg ikke ønsker å bruke.

     Angående bil så er den nok mulig å få solgt med en maks restgjeld på 30.000kr. Men som det blir sagt må jeg jo da bruke penger på en ny bil igjen. Skal ta noen runder med meg selv for å se om jeg bare skal prøve å klare meg uten bil i sommer. Trøsten får være at det iallefall er et forutsigbart bilhold pga garanti.

     Comment


     • #6
      Skal vi se. Økonomien din ble ikke rotete på en dag, den blir ikke ryddig på en dag heller.

      - Det tar noen måneder å lære seg å budsjettere. Gi det noen forsøk.

      - Du har rett i at du ikke får gehør for bruk av MasterCard, iallefall ikke fra meg. Hva med å prøve kontanter en periode?

      Første bud for å komme seg ut av gjelden er å slutte å låne mer penger.
      Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

      Comment


      • #7
       Om du kan klare deg uten bil en periode er det det beste, jeg har selv gått uten bil i perioder og selv om det var kjipt så gikk det greit. Jeg var heldigvis ikke avhengig av bil i de periodene, men det kjipt å enten måtte tigge skyss hos bekjente eller sykle en halvtime i regnvær når vi skulle noe. Samtidig var det en enorm befrielse å ikke ha bil med tanke på sparte utgifter og det å ikke være bekymret for plutselige utgifter. Om du selger bilen og du vet du trenger bil igjen om f.eks 3 måneder er det viktig at du har en plan på hvordan du skal skaffe midler til ny bil den dagen du trenger den.

       Budsjett kan være kjedelig eller litt vrient, men etter en stund finner du glede i det. Budsjetter heller litt for mye enn litt for lite, da vil du evt sitte igjen med litt ekstra penger du kan betale ned gjeld med. Disiplin er en treningssak. Selv har jeg gått på flere små og større sprekker, men da gjelder det å hente seg inn igjen og komme seg videre. Selv føler jeg slike sprekker kan være motiverende siden jeg har da tatt et steg tilbake i retning slik jeg hadde det før og der ønsker jeg ikke å være. Jeg skal fremover mot en stadig bedre økonomi. Også gjelder det å være tålmodig. Det tar tid å rydde opp i økonomien og da gjelder det å kutte forbruk slik at det ikke tar lenger tid enn nødvendig.

       Det skal bli spennende å følge deg videre, det virker som om du er på god vei og ønsker å rydde opp. Jeg har troa på at du klarer dette

       Comment


       • #8
        Originally posted by potetgull View Post
        Angående budsjett, så syns jeg det er veldig vanskelig. Jeg liker det ikke, for det er så mange variabler som er vanskelig å budsjettere for. Vil jo ikke overbudsjettere heller, da det går utover nedbetalingen.
        Har selv tenkt i samme bane tidligere. Men snublet over

        http://www.pengevett.com/budsjett/39...ab-traden.html

        som er en litt annen måte å tenke på enn de gamle firkantede budsjettene. Pluss at det er kjekt at mobilen hele tiden vet hvor mye jeg kan bruke på å spise ute eller klær eller hva det nå er jeg plutselig får lyst på.
        Hvis du sjekker det ut er det en ny utgave siden tråden startet hvor det meste skjer på mobilen og i nettleseren.
        Voksen dame uten økonomisk utdannelse.

        Comment


        • #9
         Originally posted by amalie View Post
         Har selv tenkt i samme bane tidligere. Men snublet over "Den store YNAB-tråden"
         Har lest gjennom tråden før og prøvd YNAB et par ganger tidligere, og det funket forsåvidt greit, men jeg ga det opp når de gikk bort fra den gamle versjonen. Skal lese meg opp igjen og vurdere et nytt forsøk!

         Får innse at budsjettering er veien og gå, men har noen spørsmål til dere som lykkes med budsjettet måned etter måned. Hva gjør dere når det oppstår uforutsette kostnader? Eller dere rett og slett overforbruker på en post? Henter penger fra buffer? Jeg vil prøve å unngå å havne i en syklus der kreditt blir erstattet med buffer, for da havner jeg jo i en syklus der jeg ender opp med å måtte bruke penger på å fylle opp bufferen hver måned. Ser absolutt poenget med å overbudsjettere litt, og så betale "overskuddet" rett inn på gjeld.

         Comment


         • #10
          Velkommen!

          Noen løse tanker...
          Hvis du synes budsjett er vanskelig, hva med å føre regnskap i en periode? Da får du oversikt over hva du bruker, og kan vurdere om det er riktig bruk eller overforbruk.

          Den gamle YNAB-en funka bra, den nye gir iallfall meg mindre kontroll...

          Når det gjelder budsjettering og uventa utgifter, så tror jeg det kan være lurt å skille mellom nødvendige uforutsette utgifter (tannlege, legebesøk, julegaver, transport til familiesamlinger, elektriker...), utgifter som kommer, men du vet ikke når.
          Det andre er utgifter som ikke er absolutt nødvendige, nye dingser, ferietur, ut på byen. De første må du ha en plan for: bufferkonto eller en plass i budsjettet.

          Kan det være en ide med kredittsperre? Du kan beholde det kredittkortet du har, men kan ikke få nye kredittkort eller avbetalingskjøp uten å eksplisitt oppheve sperren selv?

          Og siden du snakket om psykologi og hvordan man tenker om penger, vil jeg anbefale dette (haugamle) innlegget fra YNAB-forumet. Jeg vet jeg har postet det her før, men dere får bære over med meg
          https://forum.youneedabudget.com/dis...ting-money-sit
          (Forumet er nå lukket, så man må registrere seg. Og jeg er ikke helt komfortabel med å copy-paste et langt blogginnlegg fra et annet forum inn her. Men den er verdt å lese, ikke minst når man har mest lyst til å bruke hver eneste krone på å betale ned gjeld).

          Et par utdrag:
          If we step back to the very, very basics of personal financial management, what is the most basic, fundamental skill needed? The one skill, without which all other skills and strategies fail?

          There's probably more than one answer to this question, but the basic skill I'd like to highlight is letting money sit unspent because it will be needed in the future. This skill is so basic and fundamental that most mass market articles on personal finance assume without discussion that every reader has this skill.
          ...
          That's not only teaching the skill of letting money sit; it's teaching the skill of taking time to think before spending. Taking time to think isn't quite as basic a skill as letting money sit, but it's still pretty basic. People who don't have this skill will have great difficulty making their actual expenditures fit their budget.
          Last edited by myra; 22-12-16, 23:37.

          Comment


          • #11
           Takk for linken Myra, skal lese nøye gjennom.

           Skal prøve så godt jeg kan å tenke "baby-steps", noen skudd for baugen vil det jo bli, og da er det viktig at jeg ikke faller tilbake på gamle vaner sånn uten videre.

           Har også ryddet i boden og lagt ut ting til salgs for totalt et par tusenlapper i dag. Finner sikkert mer etterhvert, som jeg ikke har bruk for!

           Comment


           • #12
            Originally posted by potetgull View Post
            Hva gjør dere når det oppstår uforutsette kostnader? Eller dere rett og slett overforbruker på en post? Henter penger fra buffer?
            Jeg har ikke vært flink til å la penger stå ubrukt på konto - så det er en ting YNAB'en revolusjonerte for meg. Etter noen uker/mnd hadde jeg de fleste sparekategoriene i YNAB klare - ca 30+ tror jeg. Bla noen for "moro", "klær", "datautstyr" og "ferie". Disse var lett å sette av penger til siden det er lystbetont.

            Når jeg overforbruker har jeg regelen om at jeg tar fra disse først. Fordi de kategoriene er "wants" og ikke "needs". Pluss at det svir mest. Det hjalp meg å være streng med meg selv.

            Har også en buffer - men den er reservert virkelige uforutsette hendelser. Så prøver å ikke bruke den til slikt. Men noen ganger i starten måtte jeg. Men lenge siden nå. Sist bufferen ble brukt var da en vannlekasje på kjøkkene krevde strakstiltak.

            Og så er det den uventetde bonusen at etter et år på YNAB så hadde jeg masse - masse - penger på lønnskontoen. Fordi alle kategoriene i YNAB vokste for hver måned. Og nå klarer jeg å la den lille formuen stå i fred og heller se på YNAB for å finne ut hva jeg kan bruke på fristelsene som dukker opp.
            Voksen dame uten økonomisk utdannelse.

            Comment


            • #13
             Har lagd ny bruker på YNAB nå og driver å lager budsjett. Det jeg lurer litt på er hvordan dere gjør det med bokføringen av feks sparing til buffer og fond. Jeg budsjetterer med 1500kr inn på buffer, men skal jeg legge det inn på en transaction også? Eller bare la den stå tom, for da vil jo kategorien "sparekonto" øke etterhvert. Blir det riktig?

             Jeg får også lønn den 20. hver måned. Bør jeg budsjettere det jeg får 20. januar i januar måned eller februar?
             Last edited by potetgull; 23-12-16, 23:06.

             Comment


             • #14
              Oppdatering angående YNAB:

              Har sett gjennom videoene og føler at nå skjønner jeg det sånn som det virkelig bør gjøres. Blir spennende å sette opp budsjettet fremover

              Comment


              • #15
               Hei og godt nyttår! Godt å være ferdig med jul, nyttår og alt det som hører med der.

               Jeg har nå fått inn lån fra lånekassen og fordelt det utover postene i YNAB. Føler dette går veldig bra. Har vel skjønt at man kan ikke kvitte seg med gjelden over natten, så da er det dumt å budsjettere med mer nedbetaling enn man faktisk har mulighet til. Har prøvd å ta høyde for ting i budsjettet, innenfor rimelighetens grenser.

               I hovedsak blir det satt av penger på bilkonto (årsavgift, forsikring, vedlikehold, drivstoff, matkonto (3000kr til felles mat, evt ekstra mat får jeg ta fra "moropengene"), feriekonto (vi skal på en ferietur med venner nå i februar, bestilt for lenge siden. Hadde jeg vært alene om det ville den blitt avbestilt.), boligkonto (kommunale avgifter, søppel, generelt vedlikehold). Har utover dette satt av litt på poster som alkohol, take-away og moro. Her er målet å totalt klare seg på 1000kr.

               Avhengig av lønnen min så blir det betalt ned 22000-28000kr i gjeld denne måneden, i tillegg til nedbetalting av hus og bil!

               Comment

               Working...
               X