Announcement

Collapse
No announcement yet.

Min spare og nedbetale gjeld reise

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • #16
  Billån er til en viss grad sparing - men da en investering i en forgjengelig (og lett bedervelig) gjenstand, og egentlig i en tilgjengelighet til en tjeneste (transport).

  Hva spareraten angår - så er de to tingene som er av interesse, egentlig summen av inntekt, og spørsmålet om utgiftsdisiplin. Har man brukbar inntekt og god disiplin, kan man spare meget - mangler en av faktorene (eller begge), så, ja, da kan man ikke spare særlig (eller noe i det hele tatt).

  Comment


  • #17
   Det kan diskuteres om bil er investering. Jeg vil kalle det forbruk.

   Comment


   • #18
    Jeg ser billån som en utgift og ikke sparing av den enkle grunn at den taper seg i verdi og at det er kontinuerlige kostnader ved å ha en bil. Ved salg av nedbetalt bil kan jeg heller kalle det for inntekt, men som regel vil jo det gå til kjøp av ny bil uansett så det er jo penger man aldri ser igjen. Neste gang vi skal kjøpe ny bil, som forhåpentligvis er mange år til er planen å ha en solid egenkapital å bruke og ha minimalt med lån på den.

    Comment


    • #19
     Strengt tatt ER bilen et driftsmiddel (tilsvarende en maskin), så investering er i området for hva man kan kalle det. Derimot er det naturligvis et driftsmiddel med en aktivt høy nedskrivningsrate, og en viss risiko for plutselig total avskrivning (les: trafikkuhell). (De konstante utgiftene har mye mer med bruken av bilen å gjøre, enn med bilen selv - noen av oss er i stand til å skille mellom vedlikehold og driftsutgifter...)

     Når det er sagt, så er selvfølgelig de aktuelle økonomiene husholdningsrelatert og derfor ikke underlagt regnskapsloven, så det er selvfølgelig fritt frem for hva man lokalt vil klassifisere det som. Jeg bare minner folk på at bil ikke er så direkte utgift som (f.eks) melk og brød...

     Comment


     • #20
      Jeg tenker på det som en utgift, men så kjøper jeg ikke vil på lån, heller.

      Comment


      • #21
       Interessant å lese, kommer til å følge med da vi er i omtrentlig samme båt. Du har kommet litt lenger enn meg ser jeg. Sikkert kult å ha utleiebolig, det ser gunstig ut, men det er kanskje noe prakk også til tider?

       Vurderer å lage en egen tråd for å holde nesa pekt i riktig retning og ha noe å se tilbake på senere.

       Angående sparing, og hvordan andre anbefaler å gå frem.. Jeg har tenkt og undersøkt mye rundt dette selv, og de andre i tråden har jo selvfølgelig gode råd, men det er kanskje verdt å minne om at fond generelt er en langtidsinvestering og bør vurderes deretter.

       Selv har jeg vesentlig mindre kapital enn deg. Prioriteringen min ifb. sparing er basert på mål og ønsker fremover, også kortsiktige. Vi trenger f.eks å oppgradere kjøkkenet om en stund, tenker kanskje 1-2 år. Dette sparer jeg til i vanlig sparekonto med høy rente slik at jeg kan betale direkte. Det samme ville gjelde for bil - skal jeg kjøpe bil om 5 år sparer jeg i høyrentekonto, da fond er alt for risikabelt for en slik periode. Tilsvarende til vi skal oppgradere bolig om kanskje 5-6 år, men da er en annen mulighet å betale ned mer på boliglånet.

       Dette vet du kanskje godt, men uansett. Sier ikke at det er feil å spare i fond ved siden av disse eksemplene, men man må ha en plan for at de mer kortsiktige sparemålene skal nås til angitt tid.

       Comment


       • #22
        Ser at det har forsvunnet en del poster fra meg her ifbm oppdateringen av forumet. Kan nevnes at i mars ble spareraten 65%. Veldig godt forn

        Comment


        • #23
         Hvordan har det gått siden april, ogellers? :-)

         Comment

         Working...
         X