Announcement

Collapse
No announcement yet.

Du trenger en buffer

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Du trenger en buffer

  Hvorfor?
  Når du først har bestemt deg for å få orden på økonomien din er det mange gode råd for hva som er lurt å gjøre. Det som ser ut til å gå igjen er rådet om at man aller, aller først betaler penger til seg selv slik at man bygger seg opp en buffer. Selv om man har mer gjeld enn man er komfortabel med. Kanskje særlig fordi man har for mye gjeld.
  Første bud når man vil bli gjeldfri er å slutte å låne. En krisebuffer vil gjøre det mindre sannsynlig at du vil måtte låne penger om når noe skulle skje. Å satse på at vaskemaskinen ikke vil ryke, at bilen ikke vil trenge en reparasjon eller at ingenting uventet vil skje er dumt. Vær forberedt. Spar opp en liten startbuffer så fort du kan. Det er her fokuset ditt bør være i startfasen.


  Hvor mye?
  På sikt bør den tilsvare det du trenger for å klare deg i 3-6 måneder, men i første omgang kan kanskje et beløp på kr. 10 000,- være et godt utgangspunkt. Pengeekspert Dave Ramsey anbefaler alle som vil bli kvitt gjeld til å først spare en buffer på 1000 dollar, så betale ned all gjeld bortsett fra boliggjeld før man bygger videre på bufferen til den tilsvarer det man trenger for å klare seg i 3-6 måneder.


  Fokus, fokus, fokus!
  Det er viktig å fokusere her. Krisebufferen bør på plass så fort som overhodet mulig. Har du mulighet for å jobbe litt ekstra gjør du det. Kan du selge ting du ikke bruker? De aller fleste har ting for flere tusenlapper liggende i boder, kjellere, loft og kott. Selg det du ikke trenger lenger og send pengene rett til krisebufferen din. Gjør de justeringene som må til for å bruke mindre penger i hverdagen også. Fokus, fokus, fokus.


  Hvor?

  Bufferen skal være din trygghet. Det er derfor viktig at den ikke består av aksjer eller lignende som medfører risiko og svigninger. Mange velger å plassere bufferen på en høyrentekonto.


  Ikke rør!
  Bufferen din skal ikke røres med mindre det er krise. At bilen ikke virker, at taket lekker, at vaskemaskinen trenger en reparasjon…. ja, du skjønner hva jeg mener. Lekre sko på tilbud er ikke krise. Bufferen skal gi deg muligheten til å være din egen bank om uhellet er ute. Men inntil da bør du la den være.


  Når du har lånt av den
  Akkurat som når du har lånt penger av foreldre, banken eller andre, så er det viktig at du betaler tilbake igjen. Dette er dine penger, du er banken og du er minst like viktig å betale tilbake til som andre.

 • #2
  Sticky?

  En buffer sikrer at en privatøkonomi kan bli/forblir sunn, og er det spareprosjektet alle uten buffer burde starte med. Det er samtidig noe man aldri blir ferdig med å spare til, og derfor evig aktuelt.

  Forresten pussig at ikke denne startet en diskusjon om hvor stor buffer man egentlig trenger i ulike livssituasjoner. Kanskje en diskusjon jeg har gått glipp av ...


  :for tiden ute etter å spikre Lin til veggen:
  I stedet for å si "jeg har ikke råd", si "jeg velger å bruke pengene mine annerledes". -Laura Rowley

  Comment


  • #3
   Takk, mett. Jeg har klistret tråden.
   Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

   Comment


   • #4
    Flott!

    I dagslys var det langt lettere å finne flere av diskusjonene rundt buffer. Poster et knippe linker til dem her i tilfeldig rekkefølge (for folk som har like lett for å glemme søkefunksjonen som jeg har):
    I stedet for å si "jeg har ikke råd", si "jeg velger å bruke pengene mine annerledes". -Laura Rowley

    Comment

    Working...
    X