Announcement

Collapse
No announcement yet.

Tilbakemelding på mulig oppdatert fondsportefølje

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Tilbakemelding på mulig oppdatert fondsportefølje

  Hei

  Jeg har jo tidligere postet min nåværende fondsportefølje i tråden under, men tenkte dette passet best i en egen.

  Siden jeg ønsker å rydde litt opp i oppsettet som til nå har vært preget av å bare «bli til» og samtidig holde kostnadene så lave som mulig (inspirert av bl.a. Bogleheads), har jeg sett litt på en mulig forenkling og/eller forbedring i kostnadene rundt en slags bredt diversifisert kjerneportefølje, som på sikt skal være ≈ 95 % av fonds- og aksjeverdiene mine, mens de resterende fem kan brukes til enkeltaksjer/spekulasjon.

  Ved første øyekast er det #1 som gir mest mening mtp. å gjøre det enkelt, men jeg lurer på om jeg ønsker en liten tilt mot small cap (#2), da det historisk (jeg skjønner at man ikke kan ta det for god fisk bare fordi det har skjedd før) har vist seg å gi noe bedre avkastning om man har et langsiktig perspektiv – jeg har et +/- 30-årsperspektiv.

  #3 blir jo mer kompleks mtp. antall fond og ved rebalansering, men det er vel egentlig ikke veldig vanskelig mtp. en årlig rebalansering + en excel-oversikt. Det jeg er usikker på med #3 er S&P500-fondet på USA-delen. Jeg bare regner med at Global Indeks-fondet følger en Total Stock Market indeks for USA, derfor har jeg for å kompensere for dette lagt til noe mer small cap her enn på #2. Jeg vet at dette small cap-fondet er globalt, men den har 55 % av fondet i USA. Samtidig har det aldri vært veldig store forskjeller i avkastning mellom S&P og et TSM-fond.

  En annen ting er dette med å bruke ETFer. Denne kan kjøpes kurtasjefritt om jeg setter opp en fast månedsparing hos Nordnet (som jeg bruker ellers også). På kostnadsdelen under ser det jo ut til å lønne seg i det lange løp, men jeg er ikke stødig nok på hvordan det fungerer med denne typen ETFer og utbyttebeskatning og eventuelle fallgruver jeg ikke vet om.

  Jeg ser for meg at det enkleste – både å sette opp, men også å opprettholde – er #1 eller #2, men jeg skulle gjerne fått noen tilbakemeldinger på de forskjellige, og kanskje noen også har mer kunnskap enn meg om bruken av nevnte (eller annen/andre tilsvarende) ETF.

  Og et siste punkt: om jeg har forstått riktig kan denne iShares-ETFen kjøpes på ASK. Hvordan funker det da med skatt på utbytte?

  Dette ble veldig langt, men håper det kan lede til noen svar og kanskje noen flere enn meg lærer noe.


  #1 Kostnad Vekting
  KLP AksjeGlobal Indeks V 0,2 85%
  KLP Aksje Fremvoksende markeder Indeks 0,3 15%
  Til sammen 0,215 100%

  #2 Kostnad Vekting
  KLP AksjeGlobal Indeks V 0,2 80%
  KLP Aksje Fremvoksende markeder Indeks 0,3 10%
  KLP AksjeGlobal SmallCap 0,35 10%
  Til sammen 0,225 100%

  #3 Kostnad Vekting
  iShares Core S&P 500 UCITS ETF 0,07 40%
  KLP AksjeEuropa Indeks III 0,2 25%
  KLP Aksje Asia Indeks III 0,2 10%
  KLP Aksje Fremvoksende markeder Indeks 0,3 12%
  KLP AksjeGlobal SmallCap 0,35 13%
  0,1795 100%
  økonomiportalen.no

 • #2
  Originally posted by Østkantøkonomi View Post
  Og et siste punkt: om jeg har forstått riktig kan denne iShares-ETFen kjøpes på ASK. Hvordan funker det da med skatt på utbytte?
  ASK gir ikke utsatt skatt på utbytte, så det må skattes årlig. Utbytte ble foreslått inkludert i ASK, men på grunn av EØS-regler var det ikke mulig, om jeg ikke husker feil.

  Husk også at du må kjøoe ETF-er hjemmehørende (domiciled) i EU/EØS for at de skal komme inn under ASK-reglene.

  På grunn av skattereglene i EU er det visstnok få EU-baserte ETF-er som utbetaler utbytte.
  Last edited by usikker; 30-07-18, 02:20.

  Comment


  • #3
   Originally posted by usikker View Post

   ASK gir ikke utsatt skatt på utbytte, så det må skattes årlig. Utbytte ble foreslått inkludert i ASK, men på grunn av EØS-regler var det ikke mulig, om jeg ikke husker feil.

   Husk også at du må kjøoe ETF-er hjemmehørende (domiciled) i EU/EØS for at de skal komme inn under ASK-reglene.

   På grunn av skattereglene i EU er det visstnok få EU-baserte ETF-er som utbetaler utbytte.
   Takk for påminnelsen, usikker. Det gikk litt fort i svingene da jeg skrev dette i går, men det jeg tenkte på var hvordan skatt på utbytte funker på en Zero-konto hos Nordnet. Skatten til Norge blir jo utsatt til man tar pengene ut, men det er vel noe med kildeskatt til landet fondet har aksjer i?
   økonomiportalen.no

   Comment


   • #4
    Postet samme innlegg på økonomidelen på diskusjon.no og fikk dette som ett av svarene:

    Jeg ville valgt alternativ #4:

    iShares Core S&P 500 UCITS ETF – kostnad: 0,07 % - 60%
    iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF - kostnad 0,18% - 15%
    Xtrackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF - kostnad 0,09% - 10%
    nordnet superfondet norge, sverige, danmark, finland kostnad 0% - 15%

    Du får regne på samlet kostnad, men det blir under 0,08% som er meget pent.
    Det er diversifisert, med en overvekt på norden sammenlignet total market cap pga lave kostnader til supoerfondene.

    Er mulig small cap historisk har gitt bittelitt mer i avkastning, men det blir spist opp av en konstant og garantert kostnad, de 0,35% i forvaltningsgebyr.


    Legger også ved mitt svar og oppfølgingsspørsmål om det skulle være interessant:

    Jeg tror jeg ville vekta ned USA 5–10 % og dytta det over på Europa, samt gått noe ned på Superfondene. Jeg liker å ha litt av hele verden, så savner noe Asia utover EM, men en liten prosentandel med KLP AksjeAsia vil ikke vippe kostaden mer enn 0,09 avhengig av vektingen, så fortsatt veldig fint!

    Med unntak av nevnte Superfond, ville du brukt en Zero-konto for ETFene for å slippe årlig skatt på utbytte (om jeg ikke har misforstått hvordan dette funker)?

    En annen ting er kurtasjen ved kjøp: jeg så for meg å sette opp faste månedlige kjøp av alle fond, men når de ikke alle er kurtasjefrie som i ditt nevnte forslag vil det kanskje gi mer mening å kjøpe én ETF hver måned for å slippe kjøpskostnader på det som i det store bildet er relativt små beløp på f.eks Euro- og EM-ETFen? Planen er å kjøpe for 10–12K i måneden.
    Last edited by Østkantøkonomi; 31-07-18, 22:01.
    økonomiportalen.no

    Comment


    • #5
     Ny oppdatering:

     Det er visstnok spareavtale på alle ETFene listet opp, så da er det mulig med månedlig sparing i ASK om dette er veien å gå. Det jeg må finne ut av er om de lave kostnadene veier opp for utbytteskatten som kommer fortløpende. Er det noen som har en idé om hvordan dette kan estimeres? I tillegg er det jo kurtasje ved salg av ETFer selv om det ikke er noe ved kjøp.

     Noen oppdaterte sammensetninger å vurdere under. Det jeg må finne ut av er om det lønner seg i det lange løp å spare 0,065 % i årlig kostnader vs. utbytteskatt og kurtasje ved salg. Virker nesten tullete, men jeg lar det stå her inntil videre, så andre ev. kan komme med sine tanker.

     #1
     KLP AksjeGlobal Indeks V 0,2 90%
     KLP Aksje Fremvoksende markeder Indeks 0,3 10%
     Til sammen 0,21 100%
     #2
     iShares Core S&P 500 UCITS ETF 0,07 50%
     KLP AksjeEuropa Indeks III 0,2 30%
     KLP Aksje Asia Indeks III 0,2 10%
     KLP Aksje Fremvoksende markeder Indeks 0,3 10%
     0,145 100%
     #3
     iShares Core S&P 500 UCITS ETF 0,07 50%
     iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF 0,18 15%
     Xtrackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF 0,09 20%
     Nordnet Superfond x 4 0 10%
     KLP Aksje Asia Indeks III 0,2 5%
     0,09 100%
     Last edited by Østkantøkonomi; 31-07-18, 22:15.
     økonomiportalen.no

     Comment


     • #6
      Originally posted by Østkantøkonomi View Post
      Det gikk litt fort i svingene da jeg skrev dette i går, men det jeg tenkte på var hvordan skatt på utbytte funker på en Zero-konto hos Nordnet. Skatten til Norge blir jo utsatt til man tar pengene ut, men det er vel noe med kildeskatt til landet fondet har aksjer i?
      Hvordan det fungerer for Zero-konto vet jeg ikke, men på vanlig aksjekonto hos Nordnet trekkes kildeskatt fra utbytte før det utbetales til din konto. Kildeskatt fremgår også av Nordnets årsrapport for kontoen. Satsene for kildesaktt varierer fra land til land og avhenger også av om Norge har skatteavtale med det aktuelle landet. Avhengig av land og hva som er avtalt i skatteavtalen med dette landet kan du få fradrag i norsk skatt for det du har betalt i kildeskatt, men det må oppgis på eget skjema som vedlegges skattemeldingen.

      Om jeg tolker denne tråden riktig så vil Nordnet gjøre dette for deg for Zero-konto (siden Nordnet eier verdipapirene i en Zero-konto og ikke du som privatperson):
      https://www.shareville.no/aksjer/bak...tatsbo-3780998

      Comment

      Working...
      X