Announcement

Collapse
No announcement yet.

Enkeltaksjer - Tips og tanker

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Enkeltaksjer - Tips og tanker

  Jeg tenkte å starte en ny tråd som skal handle om enkeltaksjer, der tips, råd og tanker man har gjort seg opp rundt aksjene kan deles.

  Noen sverger til fundamental analyse, noen til teknisk, mens noen kun går på intuisjon. Håpet mitt med denne tråden er at alle kan dele litt. Forhåpentligvis vil dette bli en tråd der både folk med lang fartstid i markedet samt nybegynnere kan både lære, dele og spør.
  Besøk gjerne Aksjeinvest for oppdateringer om aksjer og investering.

 • #2
  Jeg kan også gå først ut med den eneste aksjen jeg har nå, som jeg dessverre har hatt en stund, Bionor Pharma. Aksjen har lav tillit blant småaksjonærer, da emisjoner forekommer svært ofte, og Lars Høie har stor innflytelse på selskapet da han pr. 31.12.2015 eide drøye 24% av selskapet.

  Selskapet forsøker å finne en kur/behandling på HIV, et marked som av noen er estimert til å være på opp til $10 mrd. Studiene som er sluppet foreløbig er relativt positive, men også for små til å være statistisk signifikante, og heller ikke ferdigsluttet. Fra mitt ståsted er dette en lotto-aksje, som fint kan gå opp både 100 og 200% på kort sikt, og en oppgang til 30 kroner aksjen (5660%) også kan være mulig gitt at studien og godkjennelsen er bra. Det som dog er mer sannsynlig er at vi kommer til å se en konstant utvanning av aksjen gjennom nye emisjoner det neste året, og en mulig avvikling på senere tidspunkt.
  Besøk gjerne Aksjeinvest for oppdateringer om aksjer og investering.

  Comment


  • #3
   Hei.

   Dette er et interessant område, jeg har lite kunnskap og erfaring til nå... Blitt mye prøving å feiling underveis. Selv startet jeg med fond med god avkastning. Men etterhvert ønsket jeg mer action, mer fart og gikk inn i enkeltaksjer... Prøver gradvis å lese meg opp.... Kan anbefale pengepodden på Nordnet...

   Underveis har jeg vel vært inne i 4-5 aksjer... Med blandet hell... Var opp 40-50 k i den ene... Men ble for grådig og kursen ble presset oppover og tilslutt trakk folk seg ut med profitt og pilen pekte nedover, realiserte heller et tap senere...

   Dernest kom jeg over en spennende aksje som jeg tror kan være positiv for fremtiden i Norge... Ved positiv melding på denne var jeg igjen opp ca. 50 k.. Igjen grådig og solgte meg ikke ut eller tok profitt... Gradvis falt kurs fulgt av emisjoner....

   Jeg ser på det som positiv læring der jeg har lært underveis og fått erfart litt mer om hvordan markedet fungerer... Praktisert å snitte ned osv... Men det jeg faller på som et tips er å være langsiktig.... Over år.... Det er vel også slik de virkelig rike blir rike.... Rask profitt tror jeg bare til dels på.... Men tror det i praksis vil være for krevende å treffe markedet... Så har du langsiktig tro på selskapet og hva det kan generere av inntekter så holder jeg på det.... Per nå har jeg kun en aksje.... Jeg prøver å se for meg hva fremtiden kan bringe.... At det er et miljømessig positivt bidrag.... God ledelse.... Og at ledelsen er solide innsidere som gjør at de har all grunn til å gjøre det beste for selskapet utover jobb, da de selv har solide investeringer på selskapet...

   Kun noen umiddelbare tanker...

   Comment


   • #4
    Jeg har investert i enkeltaksjer siden 2010 og har i dag ca. 1.1 million fordelt på noterte og unoterte aksjer (ca. 65/35 noterte/unoterte). Jeg kjøper og selger ganske sjelden, noen få ganger i året, periodvis noen få ganger i måneden. Kjøper mer enn jeg selger, så handlefrekvens avhenger av når jeg har penger disponibelt til å handle med. Jeg velger i utgangspunktet selskaper som allerede tjener penger og fortrinnsvis de som gir utbytte. Aksjer med "stort vekstpotensiale" som ikke har noen reelle produketer eller tjenester de tjener penger på er for meg helt uinteressante.

    Jeg foretrekker også å investere i sektorer og bransjer som jeg personlig har tro på og som jeg enten kjenner godt eller i hvert fall forstår sånn grunnleggende hvordan fungerer. Hvis jeg finner et selskap som virker interessant som opererer innenfor en bransje jeg ikke kjenner til vil jeg i hvert fall forsøke å sette meg inn i hva selskapet faktisk gjør (rent konkret/praktisk) før jeg evt. investerer i det.

    Ellers pleier jeg å følge med på kommende emisjoner, da det har vist seg å ofte være gunstig dersom man blir med i emisjonen når selskapet går på børs (dog ikke alltid så lønnsomt, så selvsagt noe som må vurderes i hvert enkelt tilfelle, på samme måte som andre kjøp).

    Mer detaljert informasjon om min strategi finnes i denne tråden.
    Last edited by usikker; 11-08-16, 07:45.

    Comment


    • #5
     Leser nå at Komplett skal starte mobilselskap, og i den forbindelse ønsker jeg tanker, tips og råd rundt Komplett Bank. For meg er det naturlig å tenke at for eksempel fakturering og eventuelle mobilsalg vil gi inntekter for Komplett Bank ved salg i Komplett Mobil. Inntekten vil selvsagt være beskjedene til å begynne med, men jeg ser uansett synergier.
     Det er heller ikke noen hemmelighet i at forbrukslån-markedet i Norge er svært godt, dog med mange aktører, uansett tror jeg på vekst for Komplett Bank i periodene som kommer.

     Selv om jeg har begrenset med erfaring når det kommer til teknisk analyse, så ser det for meg ut som om aksjen ligger i en stigende trend og møter solid støtte på 16.00 og ytterligere støtte rundt 14. RSIen er nøytral og aritmetisk glidende gjennomsnitt signaliserer kjøp. Noen tanker? Noen feil her?
     Besøk gjerne Aksjeinvest for oppdateringer om aksjer og investering.

     Comment


     • #6
      Jeg står selv i startgropen for å prøve meg med enkeltaksjer. Er også usikker på hvordan jeg skal angripe dette.

      Skal jeg satse på en trend (som f.eks laks nå(Grieg seafood, Austevoll Seafood, Marine Harvest)?
      Skal jeg satse på firma innenfor infrastruktur som jeg tenker vil øke fremover (Veidekke, AF gruppen)?

      For meg virker det som du har funnet en god strategi med å velge store firma i en læreprosess. Når det gjelder hvor lenge man vil sitte på aksjene er det lurt å definere i egen strategi, og dette avhenger litt av hvor mye tid man vil bruke. Man kan også tenke "ta tap- grense" og "hent avkastning-grense" og selge når disse nås.

      Jeg holder på å lese meg opp, men vil anbefale Aksjebloggen.com.


      Comment


      • #7
       Originally posted by FinansMannen View Post
       For meg er det naturlig å tenke at for eksempel fakturering og eventuelle mobilsalg vil gi inntekter for Komplett Bank ved salg i Komplett Mobil.
       Hva skiller Komplett Mobil fra "alle andre" mobilselskaper? Hva gjør de som gjør at du tror de vil klare seg bedre enn de andre? Hva skiller Komplett Bank fra "alle andre" som driver med forbrukslån? Hva gjør de som gjør at du tror de vil klare seg bedre enn de andre? Både mobilabonnement og forbrukslån/innskudd er bransjer med heftig konkurranse, så det må være noe med Komplett som gjør at de evt. skal klare å tjene mer penger her enn det andre gjør?

       Har du noe data som tilsier at mobilselskaper generer flere forbrukslån enn andre selskaper? Eller at netbutikker (som komplett.no) som selger mobiltelefoner (med abonnement/binding) genererer flere forbrukslån enn tilsvarende salg hos f.eks. Expert eller Elkjøp?

       At kursene til Komplett Bank trender i en eller annen retning på en graf syns ikke jeg personlig er et særlig godt argument for å investere i den aksjen, hvis det er eneste grunnlaget for beslutningen. Men, som nevnt over så ser jeg på om selskapet tjener penger og om de evt. har potensiale for å tjene enda mer penger i framtiden, og legger ikke mye vekt på hvordan kursgrafene deres ser ut.

       (Jeg har ingen formening om hvorvidt Komplett Bank er en god investering eller ikke, jeg er bare nysgjerrig på hva du baserer din vurdering på.)

       Comment


       • #8
        Originally posted by Thekint View Post
        Skal jeg satse på en trend (som f.eks laks nå(Grieg seafood, Austevoll Seafood, Marine Harvest)?
        Etter hva jeg har skjønt er lakseprisen veldig høy nå, noe som kanskje skulle tilsi at den kommer til å falle i (nær) framtid. Oppdrettsnæringen har også begrensede vekstmuligheter i Norge pga. streng regulering med tanke på lakselus, etc. På lang sikt (5-15 år) har jeg tro på at det er en vekstnæring, men akkurat nå er det litt vanskelig å si om lakseselskapene er høyt priset eller ikke.

        Jeg var selv inne i Marine Harvest for noen år siden, i en periode for lakseprisen også økte kraftig (før den falt igjen), og det viste seg å være ganske lukurativt. Jeg måtet selge meg ut fordi jeg trengte pengene til egenkapital til bolig, men i ettertid ser jeg jo at jeg kunne hatt vesentlig bedre avkastning om jeg hadde sittet med aksjen lenger. Har vurdert å kjøpe meg inn igjen, men er litt skeptisk til den høye lakseprisen.

        Originally posted by Thekint View Post
        Skal jeg satse på firma innenfor infrastruktur som jeg tenker vil øke fremover (Veidekke, AF gruppen)?
        Både Veidekke og AF gruppen er jo fine utbytteaksjer, så for min del er de helt klart aktuelle. Dette er vel typisk aksjer som ikke vil ha veldig rask vekst, men sannsynligvis stabil vekst over tid.

        Originally posted by Thekint View Post
        Når det gjelder hvor lenge man vil sitte på aksjene er det lurt å definere i egen strategi, og dette avhenger litt av hvor mye tid man vil bruke.
        En problemstilling man ikke behøver å forholde seg så aktivt til om man kjøper aksjer for å eie de og motta løpende utbytte, dvs. "aldri" selge de.

        Apropos vekstpotensiale så er vel olje, shipping og finans ganske fine sektorer nå. De sliter jo bra om dagen, så med mindre selskapene går konkurs (som noen sikkert vil gjøre) er det vel sannsynlig at de henter seg inn igjen. Vi har jo hatt en fin utvikling i Aker-aksjen de siste månedene blant annet på grunn av dette (nesten +50% på 3 måneder).

        Comment


        • #9
         Originally posted by usikker View Post

         At kursene til Komplett Bank trender i en eller annen retning på en graf syns ikke jeg personlig er et særlig godt argument for å investere i den aksjen, hvis det er eneste grunnlaget for beslutningen. Men, som nevnt over så ser jeg på om selskapet tjener penger og om de evt. har potensiale for å tjene enda mer penger i framtiden, og legger ikke mye vekt på hvordan kursgrafene deres ser ut.
         Nå er kursgrafer strengt tatt bare et bilde av hva markedet mener om aksjen over tid. En positiv trend i kursgrafen gjenspeiler som regel bare en positiv trend i regnskapene, bare det at regnskapene henger etter. Så for noen med visse aksjestrategier som er mer ute etter kursutvikling enn utbytte i aksjen, så kan det være veldig verdifult å se hva hele markedet mener og ikke bare hva en selv mener etter å ha lest tidligere regnskap hjemme. Aksjemarkedet bryr seg fint lite om du eller jeg mener et selskap er bra eller ikke, markedet har alltid rett.

         Forøvrig er det interessant å se hvordan investtech har med data fra 1996 til 2015 med over 350 000 trendsignaler fått en betydelig meravkastning utelukkende på å se på trender i kursgrafene.
         Forskningsresultater - aksjer i stigende og fallende trender på mellomlang sikt - Investtech

         Her er det ikke noen riktig eller gal måte å gjøre det på, men det at man må finne sin egen strategi og holde seg til den, enten det er fundamental analyse for å finne økonomiske solide utbytteselskaper, eller trendanalytiker eller kombinasjoner I fundamental analyse tenker man at man kjøper selskapet og ser på tilbud/etterspørsel/profitt på selskapets produkter og tjenester, mens i teknisk analyse kjøper ser man gjerne heller det slik at man kjøper aksjen og ser på tilbud/etterspørsel etter aksjen i seg selv basert på hva markedet mener om det fundamentale i selskapet.
         [Aksjebloggen] [Målbevisst.no]

         Comment


         • #10
          Originally posted by usikker View Post
          Hva skiller Komplett Mobil fra "alle andre" mobilselskaper? Hva gjør de som gjør at du tror de vil klare seg bedre enn de andre? Hva skiller Komplett Bank fra "alle andre" som driver med forbrukslån? Hva gjør de som gjør at du tror de vil klare seg bedre enn de andre?
          Jeg mener Komplett Mobil har en god merkevare og gode priser, samt at de har hentet inn Haakon Dyrnes, som tidligere har bygget opp Tele2. Det er uansett ikke Komplett Mobil som er interessant her, men hva de kan gi i inntekter til Komplett Bank. Uten at jeg har noe data på det, regner jeg med at en liten andel av nye mobiltelefoner, og dermed øker inntektsgrunnlaget til Komplett Bank. Angående om de selger fler telefoner på avbetaling enn for eksempel Lefdal eller Elkjøp er det irrelevant her, da inntektene fra Lefdal og Elkjøp går til Cresco, gitt at MasterCard ikke benyttes.

          Samtidig er forbrukslån et segment som øker raskt, det som er litt negativt med Komplett Bank er hvor mye av utlånene sine de må ta nedskrivninger på. Komplett Bank tar nedskrivninger på drøye 20% av utlånsummen, mens Bank Norwegian ligger på ca 14% i 2015. Dersom du sammenligner Bank Norwegian og Komplett Bank i deres respektive 2. driftsår er forskjellen større, ca 20% mot Bank Norwegians 9%.

          Jeg holder fast på at Komplett Bank er en mulig kjøpskandidat, og uansett spennende å følge med på.
          Besøk gjerne Aksjeinvest for oppdateringer om aksjer og investering.

          Comment


          • #11
           Originally posted by FinansMannen View Post
           Det som dog er mer sannsynlig er at vi kommer til å se en konstant utvanning av aksjen gjennom nye emisjoner det neste året, og en mulig avvikling på senere tidspunkt.
           Sånn, i går ble det kunngjort at Bionor Pharma skal hente inn 105 millioner kroner til en tegningskurs på 0,1 kroner. Før emisjonen var det 249 309 950 aksjer, mens antallet etterpå vil være ca 1300 millioner aksjer. Aksjekursen før emisjonsnyheten lå på 0,53 kr per aksje, før den falt til 0,41 i løpet av gårsdagen. I dag er den der i mot opp igjen til 0,53. Aksjen skal nedover, men rasjonalitet er totalt fraværende i markedet. I tillegg tilbys neste emisjonsrunde (hentes 52,5 millioner kroner i hver omgang) til eksisterende aksjeeiere.

           Mer om hvem som investerte i går

           Aksjen vil være en klar salgs-kandidat frem til neste emisjon er fullført.
           Besøk gjerne Aksjeinvest for oppdateringer om aksjer og investering.

           Comment


           • #12
            Da har jeg tatt steget og invistert i min første enkeltaksje. Siden dette er nytt for meg er det ikke store summer jeg begynner med, men jeg tenker å lære meg litt gangen i aksjehandel gjennom Nordnet.

            Den første enkeltaksjer jeg satset på var CybAero AB. Begrunnelsen er at jeg allerede hadde lagt denne til følgelisten min i Shareville og det så lovende ut med tanke på at den var på vei inn i en positiv trend. Aksjen falt torsdagen, men hadde positiv utvikling fredagen.

            Nå handler det om å klare å ta tapet, eller og hente ut gevinst i tide. Jeg er tilfreds med lav avkastning siden dette er trening.


            Comment


            • #13
             Originally posted by Thekint View Post
             Da har jeg tatt steget og invistert i min første enkeltaksje. Siden dette er nytt for meg er det ikke store summer jeg begynner med, men jeg tenker å lære meg litt gangen i aksjehandel gjennom Nordnet.

             Den første enkeltaksjer jeg satset på var CybAero AB. Begrunnelsen er at jeg allerede hadde lagt denne til følgelisten min i Shareville og det så lovende ut med tanke på at den var på vei inn i en positiv trend. Aksjen falt torsdagen, men hadde positiv utvikling fredagen.

             Nå handler det om å klare å ta tapet, eller og hente ut gevinst i tide. Jeg er tilfreds med lav avkastning siden dette er trening.
             Så spennende! Vi får håpe at både CybAero og Bionor kommer tilbake til gamle høyder! Hold oss gjerne oppdatert
             Besøk gjerne Aksjeinvest for oppdateringer om aksjer og investering.

             Comment


             • #14
              Da valgte jeg å ta tapet på denne aksjen da den sank under det nivået jeg hadde bestemt meg for var grensen. Aksjekursen var veldig avhengig av om selskapet fikk rettet opp en forsinket levering til Kina, og resultatet av dette er enda usikkert tydeligvis.


              Comment


              • #15
               Når det gjaldt CybAero kan det se ut som jeg tok tapet på riktig tid, da denne har falt ytterligere. Ser også at min begrensede mulighet for å følge nøye med gjør at jeg må fokusere på ikke fullt så volatile aksjer.

               Har derfor valgt å gå inn i Storebrand og håper å holde aksjene lenger.


               Comment

               Working...
               X