Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kjøper ny bolig, utleiebolig av nåværende

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Kjøper ny bolig, utleiebolig av nåværende

  Står på nippet til å kjøpe ny bolig til 2,4 mill. sammen med samboer (jeg skal eie 2/3). Eier idag en mindre bolig som jeg anseer som nedbetalt (har flexilån, men mulighet til å løse ut). Verdien på min nåværende bolig anser jeg til 1,6mill+ kanskje mer. Eiendommen er i ei lita bygd, men sentralt i kommunesenter og leietager bør være kurrant å få.

  Som dere forstår funderer jeg å beholde eksisterende bolig for utleie (klarsignal fra bank). Men usikker på lønnsomheten i dette. Boligpriser er lave her, så tvilsomt hardt rammet av evt. boligkrakk. Anser en utflatning av boligpriser som værste senario.

  Håper på en månedsleie på 10.000kr, men mulig noe høyt (skal undersøke). Boligen har jeg bodd i og vet er i god forfatning, lite vedlikeholdskostnader (forhåpentligvis). Boligareal 80m2 + garasje og glassveranda. • #2
  Det viktigste du må gjøre er å få et realistisk bilde av leieinntektene, sjekk leiemarkedet nøye der du skal leie ut. Noen steder, slik som der vi bor, har overraskende dyrt leiemarked i forhold til boligprisene,og kanskje er det slik hos deg også.

  Lønnsomheten blir jo bare et regnestykke, husk å sjekke hvor mye du kan trekke fra på skatten i fob med utleie og inkluder dette i regnestykket.

  Deretter sikkert lurt å vurdere om du har lyst på "jobben" som utleier, spesielt om det er langt fra nytt bosted til utleieboligen. Er det verdt investeringen i tid? Mtp tiden det tar (bør ta!) å finne gode leietakere, besøke leietakere hver gang "noe er galt", og generelt hele tiden å ha tanken på hvordan det står til med utleieboligen i bakhodet. Det krever jo litt, i forhold til andre investeringer.
  Mål 2017:
  Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

  -- Normal is broke. Be weird! --


  Besøk min blogg: Pengebingen
  Comment


  • #3
   litt om hverdagen til en utleier.

   jeg gjorde min første utleieinvestering i februar 2014, og min andre og foreløpig siste i august 2015.

   jeg har loggført 119 timer brukt på dette totalt. altså 16 arbeidsdager, eller 3 uker fulltidsjobb.

   leting på finn.no og visninger utgjør 40 timer.
   oppussing/klargjøring utgjør 63 timer.
   annonsering, egne visninger, korrespondanse med interessenter utgjør 12 timer.
   betaling av regninger og styr med selvangivelse utgjør 4 timer.
   0 timer brukt fysisk i selve leiligheten mens jeg har hatt leietaker. kun et par telefoner for å skifte nettleverandør o.l.

   jeg har ekskludert regneoperasjoner i excel fra tidsbruken, samt en rekke andre småting (kontakt med bank, fundering/tenking, diskusjoner med venner/eksperter m.m.) godt mulig dette utgjør ytterligere 50-100 timer, men det er vanskelig å måle og det er tid jeg ville brukt på samme måte om jeg investerte i noe annet.

   har gode leietakere (flaks?), men har opplevd å måttet skifte ut en dårlig en. han sluttet å betale og vi ble enige om en effektiv løsning for utflytting. mitt inntrykk er at har man en god leietaker så blir det lite arbeid med oppfølging underveis. det er mellom ut/innflytting man kan få litt jobb, men da gjelder det også å ha langsiktige leietakere. ergo godt/mye grunnarbeid men generelt lite arbeid underveis med unntak av bytting av leietakere.

   nøkkelferdighet tror jeg er å fremstå som hyggelig/snill men fortsatt ha en viss autoritet som huseier. leietakere har mange formelle rettigheter og kan veldig lett sno seg unna og påføre deg økonomisk skade hvis de er smarte og slemme, så man må være flink til å "bestemme" eller forhandle og samtidig gjøre motparten fornøyd. rent konkret ble jeg enig med den dårlige leietakeren om at han fikk en måned gratis leie hvis han flyttet ut innen 3 uker. jeg la fra meg prinsippet om at "rett skal være rett" og fikk isteden en gunstig løsning for meg selv ved å gi noe av verdi til ham. en annen måte å se det på er å alltid være klar til å "cut your losses" og være proaktiv ift. dette.

   la leietaker få inntrykk av at du er hyggelig og real med antakelsen om at du også har et balltre i boden (trenger ikke være sant). eller overbevis deg selv om at du alltids står klar til å ty til balltreet (trenger heller ikke være sant). tror det har noe med aura å gjøre, og du får luket ut mange av de slemme leietakerne.

   Comment


   • #4
    Gå i tenkeboksen en god stund. Det er ingen selvfølge at den boligens verdi er mest produktivt plassert i eiendomsmarkedet. Jeg eier selv bare en bolig, og jeg har likevel _altfor_ mye av mine verdier i eiendomsmarkedet. Jeg hadde aldri investert så mye i en sektor om jeg ikke hadde måttet ha et sted å bo. I tillegg må du tenke på om du vil ha jobben som utleier. Ta en lang og god prat over noen øl med noen som har erfaring med dette.

    Comment


    • #5
     Hei igjen. Det ble kjøp av ny bolig, i budrunden ble prisen en del høyere 2,650. Å det ble salg av min bolig også, positivt her er at den gikk over all forventning 2,150! Føler at dette ble riktig å gjøre, men nå sitter jeg med litt disponible midler og vurderer sterkt en investering i eiendomsmarkedet


     Comment

     Working...
     X