Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hvem av dere har tenkt på pensjonen?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Hvem av dere har tenkt på pensjonen?

  Jeg har fortsatt 33 år (minst) igjen før jeg skal stemple inn for siste gang, men jeg har tenkt mye på dette med pensjon etter at jeg startet bloggen. Jeg har den siste tiden brukt litt tid på å undersøke forskjellige tilbud om sparing i den nye IPS ordningen. Jeg har klart å spare opp penger til å makse ut på innbetalingen i år, men har fortsatt ikke bestemt meg for hvilket selskap jeg skal gi ansvaret for pengene mine.

  I søket på nett etter informasjon har jeg lest forskjellige artikler, bl.a en på Luksusfellens nettside på tv3.no der Hallgeir skriver at kun to av 10 har sjekket om økonomien som pensjonist er god nok til å realisere drømmene vi har om pensjonisttilværelsen. Jeg har også sett "statistikk" (uten at den har vært dokumentert) på at mens 57 % av alle menn sparer til pensjon er det bare 34 % av kvinnene som gjør det samme.

  Jeg har bare mitt eget inntrykk å stole på, men det synes som om det er flest kvinner her inne, og nå lurer jeg på hvor mange av dere som har tenkt over pensjon og pensjonssparing? (Jeg tar selvfølgelig imot svar fra dere menn som leser dette også.) Har dere egen sparing øremerket til pensjon? Hva er grunnen til at færre kvinner enn menn sparer til pensjon, bruker kvinnene pengene sine på familien mens mannen betaler for sportskanalene på Canal Digital og setter resten på pensjonskontoen sin? Hvordan foregår en evt. pensjonssparing i et forhold med delt økonomi?
  36
  Ja.
  47,22%
  17
  Nei.
  19,44%
  7
  Nei, men har planer om å starte snart.
  30,56%
  11
  Det er lenge til, jeg tenker ikke på det ennå.
  2,78%
  1

 • #2
  Jeg HAR tenkt...
  According to Nienna - min grønne bokblogg

  Comment


  • #3
   Jeg har tenkt, men foreløpig ikke kommet lenger. Dette fordi jeg foreløpig er mest fokusert på å bli kvitt gjeld slik at jeg kan frigjøre mer penger til bl.a. pensjonssparing. Mannen har heller ingen pensjonssparing på plass, så der stiller vi for tiden likt.

   En av de mulighetene jeg ser for meg er forøvrig at jeg i tillegg til ren sparing etterhvert satser på eiendom. Altså kanskje kjøper for å kunne leie ut og ha det som ekstrainntekt på mine eldre dager. (Noen som har noen tanker om hvorvidt det er en god eller dårlig idé?)

   Men foreløpig er det altså gjelden som får oppmerksomheten. Det må være en knakende god pensjonssparing som gjør opp for de rentene der, liksom.

   Ellers har jeg jo den obligatoriske sparingen gjennom arbeidsplassen min, da. Den tar 2% av all lønn jeg tjener. (Statens pensjonskasse.) Jeg er bare ikke helt trygg på akkurat den siden det offentlige har det med å forandre spillereglene underveis. Så på lengre sikt kommer jeg definitivt til å satse på noe ved siden av.

   I tillegg lurer jeg også litt på hvor lurt det er å øremerke sparepenger, dersom man må det i enkelte spareplaner. Det hjelper lite med en heftig sum i pensjonssparing dersom jeg f.eks. ikke får det ut om jeg trenger å dekke en livsnødvendig operasjon i utlandet som 50-åring og firkanta NAV-regler står i veien.

   Comment


   • #4
    Originally posted by Unicorn View Post
    Jeg HAR tenkt...
    Hjemmemammaer (og pappaer) bør definitivt kreve pensjonssparing fra en del av den yrkesaktive partnerens lønn. Synes jeg.

    Comment


    • #5
     Jeg har tenkt på pensjonen min i den forstand at jeg har tatt en utdannelse som sikrer at jeg er økonomisk uavhengig av mannen min.

     Jeg har en pensjonsordning gjennom det firmaet jeg er ansatt i. Jeg må innrømme at jeg forstår ikke så mye av det når jeg får et brev fra et forsikringsselskap der det står at jeg skal få ti tusen i året i pensjon. Jaha? Det var jo ikke stort.

     Utover det, satser jeg på nedbetaling av gjeld foreløpig. Vi eier et hus, og har leieboere i kjelleren. All den tid rente på lån er høyere enn innskuddsrente, tenker jeg at det er greit å betale ned gjelden sin først, før man begynner å spare.
     Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

     Comment


     • #6
      Originally posted by Lin View Post
      Hjemmemammaer (og pappaer) bør definitivt kreve pensjonssparing fra en del av den yrkesaktive partnerens lønn. Synes jeg.
      Ja, det er akkurat det vi også tenkte. Ta et lite beløp hver måned og sette inn et lurt sted. Men så er det jo også sånn at man får pensjonspoeng ved å ha omsorg for barn, så jeg får jo i grunnen mer nå enn jeg gjorde da jeg studerte (og det begynner jo å bli noen år).

      Hm.

      Faktisk er jeg jo fortsatt student. Hjemmefra, siden det ikke er obligatorisk oppmøte. Tro om det tar fra meg retten til pensjonspoeng?
      According to Nienna - min grønne bokblogg

      Comment


      • #7
       Er det ikke sånn at man har krav på minst de pensjonspoengene så lenge barnet er under så og så mange år? Eller surrer jeg nå?

       Comment


       • #8
        Fant dette på NAV: NAV - Omsorgspoeng

        Ut fra det ser det ikke ut som om det gjør noe at man er student samtidig (man kan jo jobbe og tjene penger, og allikevel få godskrevet 3 poeng dersom lønna ikke gir mer i pensjonspoeng, så da burde ikke studering være noe hinder).

        Comment


        • #9
         Jeg fikk iallefall brev med tildelte pensjonspoeng da min bedre halvdel gikk hjemme med små barn og jeg var fulltidsstudent.
         Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

         Comment


         • #10
          Jeg husker jeg måtte streve litt for å få de omsorgspoengene overført til mannen min da han overtok som hjemmeværende og jeg begynte å studere. Litt dumt at det er så innarbeidet at det alltid er moren som skal ha slike ting. Som om det er en selvfølge.

          Hadde ikke jeg gjort det og mast og skrevet nye brev da det ikke ble overført allikevel osv. så hadde ikke mannen min fått dem.

          Comment


          • #11
           Jeg trengte dem mer enn mannen. Han var i lønnet permisjon fra privat sektor, jeg var student på femte året. Derfor har jeg beholdt poengene.
           Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

           Comment


           • #12
            Det skjønner jeg godt. I vårt tilfelle var det like ille for begge (jeg var student), så da ble det den som faktisk var hjemme som fikk det.

            Comment


            • #13
             Interessant artikkel i Dagens Næringsliv i dag: DN.no - Slik blir du rik pensjonist

             Comment


             • #14
              Interessant, ja.
              Det er fristende å hive seg på pensjonssparingen med en gang. Samtidig må det vel være en utrolig god rente for å lønne seg fremfor å betale ned gjeld med pengene først?

              Comment


              • #15
               Ja, generelt sett vil man som regel alltid tjene mest på å betale ned gjeld. Men når det gjelder pensjonssparing heller jeg litt mot en sånn Ole Brumm-taktikk: Ja takk, begge deler. IPS ordningen er egentlig ikke noen god spareordning. Selv om man på sett og vis får 28% (skattefradraget av innskuddet) ekstra i "renter" allerede første året, må man om ordningen skal lønne seg spare skattefradraget man får i tillegg til IPS innskuddet.

               Siden sparepengene fra skattefradraget må stå på konto helt frem til pensjonsalder for at IPS ordningen skal lønne seg blir spørsmålet for meg i år: Skal jeg med de 15 000 betale ned gjeld og få 7 % rente på pengene de restenrende 14 årene av boliglånet, eller skal jeg spare de 15 000 (+4200 i skattefradrag) i 33 år med kanskje 5 % rente? (Eventuelt spare 15 000 i IPS og bruke skattefradraget til ekstra nedbetaling av gjeld?)

               Jeg har i de snart to årene jeg har hatt boliglånet betalt inn så mye ekstra jeg bare har kunnet, men når jeg ser hvordan IPS ordningen kan være en fordel for meg om jeg kommer i gang nå, og samtidig ser hvor mye dårligere ordningen blir etter hvert som jeg blir eldre, tror jeg nok at jeg kommer til å makse ut på IPS innbetalingene i hvert fall de neste par årene. Eller til vi får en ny regjering som fjerner ordningen eller lager nye regler. "Ingen vet hvor haren hopper..."

               Jeg synes det hele er ganske så komplisert akkurat nå. Kanskje jeg heller bare skal gå og nyte lunsjen. Spekulere kan jeg gjøre senere. Ha en fin dag alle sammen!

               Comment

               Working...
               X