Announcement

Collapse
No announcement yet.

Julaftensmat - går du for luksus eller økonomi?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Julaftensmat - går du for luksus eller økonomi?

  For vår del blir det litt begge deler.

  Vi skal ha pinnekjøtt, og DER sparer jeg ikke inn på kronene. Gammal sau med ettersmak er ikke et alternativ for våre ganer, og vi kjøper ferskt kjøtt, einerrøkt fra vår lokale Menybutikk. Serverer ikke Vossakorv ved siden av, da pinnekjøttet i seg selv er så mektig. Vi blir seks voksne personer på julaften, og har beregnet en halvkilo pinnekjøtt til hver.

  Desserten derimot blir mer en økonomivariant. Hadde egentlig lyst til å lage multekrem, men multer er uforholdsmessig dyrt fant jeg ut! Og riskrem er jeg litt lei av. Så i år blir det trollkrem på oss. Bruker egenplukkede bær, både blåbær og tyttebær oppi, så en deilig juledessert for seks personer vil ikke koste mer enn prisen av to eggehvitter og 3/4 pose sukker - namnam

  Hva med dere?
 • #2
  Hos oss går det i Ribbe og Kalkun. Begge to er forsåvidt ganske rimelig kjøtt. Men i tillegg blir det medisterkaker og julepølse (den er vel kanskje også rimelig)

  Men det vi gjør er at alle i familien (vi er ca 22 stk med barn) tar med seg litt (jeg setter opp liste for julefeiringen er hos meg) og dermed blir det hele forholdsvis økonomisk. Er ikke egentlig maten på julaften som koster mest, nei.

  Ribbe (29kr/kg)
  Kalkun (39kr /Kg tror jeg det var)
  Surkål (to kålhoder og en pose karve- litt edikk, mel og salt)
  medisterdeig til stuffing og medisterkaker (er nok det dyreste)
  Julepølse (First price sin er godkjent her i huset)
  Poteter (kjøpt en svær sekk av lokal gård)
  Hjemmelaget saus av kalkunkraft og ribbesjy.

  Ellers er det omtrent ikke alkohol i bildet. Det er cola og rødbrus. Bestefar og bestemor tar seg kanskje en aquevitt (jeg vet visst ikke hvordan det skrives en gang) til maten, men det får de ta med sjøl.

  Til dessert tar de fleste med litt kaker. Alle har bakt et eller annet og det er somregel mer enn nok. Særlig om bestefar tar med godteskål som han pleier.

  Juletre hugger vi på egen gård. Ikke fancy, men med stor personlighet. Dessuten rysser det lite når det er helt ferskt (kjøpetrærne er jo gjerne tre uker gamle allerede).

  Det vi bruker penger på er gaver og kalender. Vi er alle med på kalenderen fra minste baby til bestefar og bestemor og alle i mellom. Vi gir hverandre ting som potetskrellere og leker. Alt mulig rart.

  I år ble vi enige om å ha fast familiejul på nyttårsaften, herreter kalt Storejulaften. Har tidligere hatt en praksis der vi alle er sammen annenhvert år og hos svigerforeldre det andre. I tillegg har vi 1. juledag hos svigemor som er engelsk og feirer den dagen. Dermed har vi bare tre juler i år. (Vi har jo 7 foreldre tilsammen mannen min og jeg).

  Og hva med kalenderen? Jo - den går fra i år til den 31. desember. Må jo vare helt til Storejulaften, vel!
  God Jul, alle sammen!

  Comment


  • #3
   Høres ut som dere har en kjempekoslig juletid Tulla
   Og hjemmelaget surkål er best, basta!

   Blir ikke mye alkohol her den 24. heller,men også her må nok gamlissene ha litt aquavit for å "fordøye maten"

   Og ja, FP sin julepølse duger den, prøvde den ifjor!   Comment


   • #4
    Her blir det lutefisk med tilbehør lille julaften og andebryst på dansk måte, dvs. med bl.a. stekte epler og glaserte poteter på julaften. Med gode viner som følge. Vinen ligger og godgjør seg i kjelleren, kjøpt ved utenlandsreiser. I fjor hadde vi pannacotta med bringebærcoulis til dessert julaften, tror jeg jammen det blir i år, også. For det er enkelt og digg.

    Comment


    • #5
     Høres nyyydelig ut Wadjet!

     Andebryst danish style er nok skikkelig festmat ja

     Hjemmefra har jeg vokst opp med engelsk kalkun på julaften, da min far er derfra. Kalkun er nydelig, men det er tilbehøret som gjør hele forskjellen synes jeg! Sosisser med bacon rundt, eplechutney, rosenkål, stuffing med mynte og valnøtter i, og poteter som stekes i kalkunskjyen. Og ikke minst den nydelige sausen til pappa, basert på fløte og kalkuninnmat bl.a. Hærlig! Christmas pudding eller plumpudding derimot gjør at magen min vrenger seg bare ved tanken.     Comment


     • #6
      Her bli det luksus. Far selv går i butikkene og handler for 5-6000 kroner i mat.

      Det som koster derimot er godteriet: Et par kasser brus, noen hundre bokser cola/fanta, eplejuice med mer. Tyve pakker potetgull, deilig julebakst rett fra bakeriet, og en snabelibrakeligfantastisk stor bøtte med smågodt.

      I tillegg kommer to kasser hvitvin, en kasse rødvin, fire brett pils, en liter akevitt, to liter konjakk, en liter whisky og tre flasker blankt. Dette lander på rundt 8000.

      Dette høres kanskje mye ut, men julaften er på en mandag i år, så jula blir lang denne gangen.

      Til vennekos er lammelår viktig å ha, og det verste som finnes er å gå fri for spikkekjøtt når folk vil ha litt saltmat til pilsen, pokeren eller rømmegrøten. Så jeg kjøper 4 av disse. Her kjøper jeg et veldig godt et til rømmegrøten, og så tre rimelige 400-kroners lammelår i vakumpakning.

      På selve julaften blir det nok ribbe i år, siden jeg ikke får tak i pinnekjøtt Ribbe er såpass ussel føde at jeg synes man må pøse på med gode sauser, deilige gulløyepotetser og kun det beste av hjemmelagede waldorfsalater med mer. Oj, og nå kom jeg på at jeg må handle ansjoser til julefrokosten!

      Comment


      • #7
       Hehe, ser dere har vett til å kose dere skikkelig i jula, Realverdien

       Og det ser jeg absolutt ikke noe galt i. Man skal faktisk unne seg å kose seg når man har økonomien på stell
       Vi har også pleidd å slå ut håret matveien i jula, men ikke i år. Dette blir første året med lillegutt og derfor særdeles lite edle dråper og mye utskeielser.

       Men min tante arrangerer romjulslunsj for smått og stort hvert år, og der blir det myyyyye god kvalitet på bordet       Comment


       • #8
        Vi får deilig julemiddag hos min mor. Og i tillegg skal vi til diverse annen familie å spise 1. og 2. dag. Sunmørsk julemiddag hos min kusine 28. des (den jeg gleder meg mest til, ribbe, pinnekjøtt, mår, pølser, kålrabistappe, poteter og gulrøtter. Sikkert surkål også). Så er det til svigerfar på nyttårsaften, da må jeg nok til å kjøpe inn noe kålrabi, for regner med rabbestappen min blir etterlyst...

        Så vi kommer billig unna, men skal spise godt. Er ikke mulig å holde noe store middager her siden vi har så liten plass. Må nok kjøpe inn en oppmerksomhet til vertene som takk for invitasjonen.

        Ellers drikker vi ikke i jula, så ingen alkohol. Blir nok litt ekstra snop og brus kjenner jeg oss rett
        Mål for 2013:
        1. 26.700,- nedbetale studielån
        3. 50.000,- sparing (hittil kr. 30.000

        Comment


        • #9
         Originally posted by Dyx View Post
         Hehe, ser dere har vett til å kose dere skikkelig i jula, Realverdien
         Ja, det kan du ta deg f*** på! Vi hadde så kjedelig jul i fjor, at i år skal det bli kjempefest. Jeg har sågar invitert alle naboene på julefest, samt at jeg skal holde en skikkelig fest nyttårsaften. I tillegg skal konas kollega komme til oss og bo hele juleuken, siden hun er alene i jula og er nyskilt og slikt. Så da blir det nok å gå med en del vin, mens jeg briefer på kjøkkenet og jentene prater drit om mannfolk i stua.

         God tråd dette her, nå kom jeg på at jeg må handle inn et par kartonger med slike pappkubber til peisen. Huff, kanskje vi sprenger mach 2 denne jula? Du vet, over 20k.

         Det eneste stedet jeg sparer inn noen kroner er på dessert, slik som du gjør. Der har vi iskrem uten unntak. Det er greit, enkelt, billig, og faktisk ikke så usunt. Med litt sjokoladestrøss ser det veldig proft ut.

         Comment


         • #10
          I år skal jeg og fadern på hytta. Vi deler på oppgaven, jeg handle han betale :-) :-)

          Det blir juletallerken fra en lokal produsent. To, tre stk hver. Så rikelig med drikkevara. Dessert blir vel litt godt i glasse :-)

          Comment


          • #11
           Jeg har handlet inn pinnekjøtt til 149,- kiloen på tilbud fra henriettes? Det er ifølge mine foreldre godt pinnekjøtt av god kvalitet. Dette i tilfelle det hjemmelaga ikke rekker å bli ferdig. Vi bruker ikke å ha annet tilbehør en potet, kålmos eller sjysaus.
           Ellers har jeg handlet inn dadler, fiken, gode poteter, konfekt, noe brus på tilbud, nøtter (med skall selvsagt) og surkål.
           Jeg har planer om å handle inn ribbe (1juledag), mere snop, klementiner, mere dadler og fiken, mere brus, god kaffe, rødvin, brød og noe godt pålegg.
           Familien (meg, foreldre og søsken) skal feire på hytta i år. Siden jeg planlegger å snikoverta jula om noen år har jeg så bestemte jeg meg for å ta over deler av julehandelen. Tror foreldrene mine var lettet siden de har så mye jobb nå rett før jul. Min mor får stå for julekakene og sylterullaging for jeg har et knøttlite kjøkken. Mulig jeg blir å tyvlåne kjøkkenet hennes å bake litt. De har et gigantisk ett så vi kan forsåvidt bake sammen.
           Alkohol utenom vin tror jeg de får kjøpe selv, men det er lite som drikkes uansett. Jeg har forsåvidt endel sprit og likører stående siden alkoholinntaket mitt er (nesten sørgelig) lite. Det er mulig jeg tar med noe av det.
           Foreløbig har det kostet meg 7-800,- (jeg er flink til å finne gode varer på tilbud) men regner med minst en tusenlapp til.
           Spare 50000 til 31.12.2012


           Comment


           • #12
            Originally posted by heavybtakinova View Post
            I år skal jeg og fadern på hytta. Vi deler på oppgaven, jeg handle han betale :-) :-)

            Det blir juletallerken fra en lokal produsent. To, tre stk hver. Så rikelig med drikkevara. Dessert blir vel litt godt i glasse :-)
            Det der hørtes ut som en superkoselig julaften. Jeg hater når det er for mange på julaften som skråler og pakker opp sine numerisk overlegne gaver fremfor øynene på meg.

            Comment


            • #13
             Her feirer vi jul hos mine foreldre,så utgiftene til julemiddager er lave.Men jeg baker en del og handler snop og brus.Jeg drikker veldig lite alkohol.
             Julesnop er sjokolade og marsipan.Her handles det hverken dadler,fiken,fersk ananas eller nøtter til jul,kjedelig å være overfølsom for god mat.

             Comment

             Working...
             X