Announcement

Collapse
No announcement yet.

Fordelingsnøkkelen er magisk!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Fordelingsnøkkelen er magisk!

  Joda, jeg har nok nevnt fordelene det å bruke fordelingsnøkkelen gir før. Men jeg kom på det nå da jeg skrev i sommerskravletråden vår hvor bra den faktisk fungerer for oss. Og at den faktisk er litt magisk, tror jeg.

  For her er det jeg har merket meg:
  Fordelingsnøkkelen gjør at jeg vet nøyaktig hva vi har og kan bruke det med god samvittighet samtidig som jeg sover godt om natten. Vel vitende om at bufferen er i boks, det er penger på kontoen for helse dersom noen må på legevakta, kontoen for klær og utstyr vokser i små drypp og vil gi en ok drahjelp til høsten når skolen begynner osv. Og så kan jeg bruke pengene slik med god samvittighet selv om vi ikke akkurat er gjeldfrie. Fordi penger blir øremerket så fort de kommer inn på kontoen.

  Og nå kommer vi til selve magien i dette.

  Tidligere overfokuserte jeg på gjelden slik at alle andre budsjettposter var altfor skrapet. Og man skulle jo tro at et så stort fokus på å betale gjeld, selv om det gikk på bekostning av andre ting, ville ha sørget for en mer effektiv gjeldsnedbetaling enn i dag, når også andre poster i budsjettet får mer plass?

  Det er jo elementær matte, ikke sant?

  Allikevel opplever jeg noe helt annet. At til tross for at jeg nå bruker mer penger på klær, sparing osv. så virker også gjeldsbiten mer effektiv. Før kunne jeg slite med å overholde betalingsfristen på f.eks. husleia, enda den var noen tusen lavere enn den er nå. Nå er pengene på plass i god tid før autotrekket setter i gang.

  Forklaringen kan muligens være dette:
  At en altfor stor del av budsjettet ble kastet etter gjelden vår ga kriser, dyre løsninger og gjorde at vi stadig måtte låne penger her og der når noe uventet skjedde. Det er virkelig dyrt å være fattig, og vi ble "fattige" hver gang det skjedde noe uventet.

  I tillegg gir fordelingsnøkkelen en oversikt som tydeligvis funker i hodet mitt også. Selv om jeg har f.eks. 14000,- i banken ser jeg at jeg ikke har råd til å fortsatt ha barn i SFO mens jeg samtidig er hjemme med redusert inntekt. Før ville jeg ha trodd jeg hadde masse penger når saldoen er 14 000,- men nå som ting er fordelt ser jeg jo at det ikke er slik. For 10 000,- er på bufferkontoen, 1500,- er kanskje på kontoen for klær og utstyr, 1500,- på bursdagskontoen (og minstemann har bursdag snart) og 1000,- står kanskje på kontoen for julesparing. Dette var et eksempel.

  Men siden jeg jo ikke bare vil betale regninger og gjeld, men også vil at barna mine skal ha klær, bursdagsfest, julefeiring og trygghet dersom noe uventet skjer så er det lettere å få oversikt. Lettere å se at jeg enten må velge bort SFO for et barn som har noen hjemme og allerede er i ferd med å vokse fra plassen, eller jeg må finne penger til det på andre budsjettposter og velge bort noe der.

  Så når jeg bruker fordelingsnøkkelen (jada, jeg har ramlet av lasset noen ganger og synes det er like idiotisk hver gang) så har jeg en opplevelse av at pengene på magisk vis vokser. Det føles som om jeg har mer å bruke på alle områder. Jeg er på kino med ungene, har penger til å kjøpe nye joggesko til den som trenger det, har en buffer i bakhånd og betaler regninger og gjeld mer effektivt enn jeg gjorde da vi ikke gikk på kino osv. Jeg er langt i fra i mål på gjeldsbiten, men jeg ser at det er mer effektivt og at vi samtidig har det ganske ok.

  Er det ikke rart hvor magisk litt oversikt og riktig fordelingsnøkkel kan virke? Jeg elsker fordelingsnøkkelen. Og jeg elsker det at jeg nå i de siste årene endelig har kommet dithen at det faktisk er nok penger å fordele også. At "studentøkonomien" endelig har sluppet taket. Det må kanskje nevnes. Jeg skal ikke påstå at alle som sliter med å få pengene til å strekke til bare mangler oversikt, for jeg har selv vært der hvor det rett og slett manglet nok penger. Fordelingsnøkkelen ville ikke ha fungert da det faktisk ikke var nok penger. Men da det ble det, så har den vist seg å være gull verdt og hatt mye å si for hvor rik eller blakk jeg har følt meg.

 • #2
  Takk for et veldig interessant innlegg. Jeg tror kanskje jeg skal prøve meg på et konvolutt-regnskap denne måneden her, slik at vi får bevisstgjort hvor mye vi har til hver ting.
  Reiseskildringer med elektrisk campervan: http://travelelectric.blogspot.no/

  Ikke oppdatert på ei stund, men ikke helt utdatert:
  http://gajasworld.blogspot.com/

  Comment


  • #3
   Tankevekkende. Jeg har vært imponert over fordelingsnøkkelen din lenge.

   Når det gjelder det med å slutte på SFO, har du tenkt på muligheten for å være barnevakt/dagmamma en ettermiddag eller to i uken? Barn som slutter på SFO er jo ganske store, og trenger ikke veldig mye tilsyn, men det kunne være godt for noen å vite at en voksen passer på.
   Last edited by Dragen; 05-07-10, 20:43.
   Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

   Comment


   • #4
    Hm. Kanskje det.
    Men først må jeg få kabalen til å gå opp, tror jeg. Jeg er jo litt i tenkeboksen i forhold til den for egen del.

    Comment


    • #5
     Hvis du har skrevet om fordelingsnøkkelen før, kunne du lagt ved en lenke hvor jeg kan lese om dette og hva det innebærer? Ellers må jeg si at dette virker som et godt system ut ifra dette innlegget og hva det har gjort med økonomien din. Har en anelse om at jeg kanskje allerede bruker dette uten at jeg har tenkt over det, men først må jeg vite hva det helt konkret innebærer
     [Aksjebloggen] [Målbevisst.no]

     Comment


     • #6
      Fordelingsnøkkelen
      Hvorfor bruke penger man ikke har, til å kjøpe ting man ikke trenger, for å imponere folk man ikke liker?

      Comment


      • #7
       Her har jeg skrevet litt om fordelingsnøkkelen før.

       Nå har jeg en litt annen fordeling på grunn av en annen situasjon, men prinsippet er jo det samme.

       I dag oppdaget jeg enda en fordel med fordelingsnøkkelen. Søsteren min nevnte at mamma fyller 60 til høsten og at vi barna burde arrangere festen for henne. Før ville jeg ha fått panikk av sånt og måttet sjonglere som bare det for å få det til. Nå vet jeg sånn ca. hva jeg har å bruke på slike ting og har både oversikt og penger klart til slike ting. Selv om det ikke akkurat er nok til kjempestore utskeielser så er det noe.

       Comment


       • #8
        Takk til både Dragen og Lin

        Visste ikke at du hadde blogg her på pengevett også
        [Aksjebloggen] [Målbevisst.no]

        Comment


        • #9
         Pengevett startet som en blogg.

         Comment


         • #10
          Jeg er enig!
          Jeg leste det stykket i sin tid og har min egen lille nøkkel i hodet. Den er ikke så avansert som din, jeg har fire poster på den
          Det har gitt meg fantastisk pengero siden.
          Og nå som inntektene våre vil endre seg litt, vi mister 3000 ca fra august, som jeg på en eller annen måte må tjene inn igjen, i tillegg til at mine arbeidsforhold endrer seg, og jeg mest sannsynlig går ned i lønn, vil vi definitivt ha bruk for strukturen nøkkelen gir oss .

          Så takk, Lin. Du har gjort mye godt for oss med å dele den
          [CENTER]Her finner du mennesker med livsvisdom, Vikingmot, Dragevett, utholdenhet, selvinnsikt, økonomisk innsikt, Brabla innsikt,gaselleintensitet, velvilje, og masse          Comment


          • #11
           Bare hyggelig. Det er ikke så ofte jeg kommer på noe lurt, men når jeg først gjør det så må jeg jo dele.

           Pengero, ja. Det var en god beskrivelse av hva fordelingsnøkkelen gir.

           Comment


           • #12
            Fordelingsnøkkel er smart. Jeg selv gjør det ikke helt på samme måte, men resultatet blir det samme.

            Det jeg gjorde var at jeg gjennom ett år nøye skrev opp i budsjett alle utgifter jeg hadde og alt pengene gikk til. Så delte jeg disse postene opp i
            1. Mat og familiens generelle felles forbruk + barnas forbruksbehov (bensin, frisør til barna, klær og aktiviteter til barna, gaver osv)
            2. Regninger
            3. Boliglån
            4. Vi voksnes private forbruk (dvs frisør, klær til voksne, duppeditter familien ikke MÅ ha, sosialt med venner utenfor familiesetting osv)
            Hver konto beregnet vi i snitt hva det ville kostet fordelt på 12 mnd, da tar vi hensyn til julefeiringer, forsikringer, kommunaleavgifter, årsavgifter på bil, studielån og alle ting som ikke kommer med regning hver mnd).

            På den måten setter vi av hver mnd utgifter fordelt gjennom hele året. Mannen og jeg har begge hvert vårt kort til "mat og forbrukskonto". Regningskontoen ordner vi via nett bank og punkt 4 (vårt private voksenforbruk, har vi hvert vår konto med tilhørende eget bankkort til).

            Dette fungerer også bra

            Comment


            • #13
             Jeg gjør noe liknende, og sjøl om noen ikke kan fatte hvordan jeg holder styr på så "mange" kontoer, så er det fantastisk både å se at det er penger til det jeg veit jeg trenger penger til, og å se at det ikke er penger på hovedkontoen som står der og utgir seg for å være tilgjengelige midler.
             http://twitter.com/syltegeek
             http://pengeprosjektet.blogspot.no

             Comment


             • #14
              Originally posted by Pengeprosjektet View Post
              Jeg gjør noe liknende, og sjøl om noen ikke kan fatte hvordan jeg holder styr på så "mange" kontoer, så er det fantastisk både å se at det er penger til det jeg veit jeg trenger penger til, og å se at det ikke er penger på hovedkontoen som står der og utgir seg for å være tilgjengelige midler.
              Å holde styr på mange konti - null problem, bare morsomt, laina opp i nettbanken med navn, og sparesmarten her jeg i hodet. Det som virkelig var et problem her, før, det var å holde styr på pengene når jeg bare hadde en konto, som het lønnskonto, der alt gikk ut fra. Det var som om hver mnd ble en stor tank fylt opp -lønning! Så blir krana skrudd på, og det fosser ut. 14 dager uti merker du at strålen blir svakere, du forsøker å skru av krana men det går ikke, og så sier det plopp plopp og tanken er tom for vatn og det er enda 11 dager til neste påfyll. Når tanken nå blir fylt på, så skrur jeg krana øyeblikkelig på og styrer alt vatnet over på flere mindre tanker og flere 10- 0g 5-literskanner, alle merket med navn for hva de skal brukes til. Og når jeg tar 5 liter av ei ti-literskanne så noterer jeg det, slik at jeg da vet at den kanna er nå bare halv.
              Comment


              • #15
               Jeg liker denne metoden. Når en av kontoene viser seg å ende i overskudd for hver måned, da bare justerer dere fordelingsnøkkelen?. Dersom man har avtalegiro er det kjedelig hele tiden å må passe på at det faktisk er nok på den respektive konto. Derfor har dere vel en sikkerhetsmargin. Hvor stor er sikkerhetsmarginen på hver av kontiene? Eller har dere andre ordninger?

               Comment

               Working...
               X