Announcement

Collapse
No announcement yet.

Seperat økonomi når man er gift..

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Seperat økonomi når man er gift..

  Jeg har sett meg lei på mannens utrolige sløserier, og vi blir rett og slett ikke enige om hvordan vi skal bruke pengene våre. Vi har per idag felles økonomi. Vi giftet oss i 2012. Hvordan må man gå frem for å dele økonomien helt når man er gift? Mtp banken,lån osv.. Er det slik at når f.eks en veldig dyr bil som han bare MÅTTE ha, og lånet står på han, da holdes det lånet utenfor meg ved en eventuell seperat økonomi? Er litt dårlig på å formulere meg ser jeg, men jeg lurer på rett og slett hvordan man går frem når man er gift for å dele alt av lån og formue, når man ikke gjorde det før man ble gift... (ps: vi skal ikke gå fra hverandre, jeg vil bare ha kontrollen på mine egne penger,så får han styre skuta si sjøl)

 • #2
  Beklager å måtte si det, men så lenge dere er gift har dere en økonomi som vil påvirke hverandre uansett. Jeg mener derfor det ikke er mulig å ikke ha felles økonomi når dere er gift.
  Dere kan ha vær deres bankkonto, men dere får ikke til å separere økonomiene deres. derfor må dere bare finne en måte å jobbe sammen på.

  Anbefaler at dere går igjennom Financial peace university av Dave Ramsey.

  Comment


  • #3
   Det kommer an på hvordan man definerer separat. Jeg ser ingen prinsipielle problemer med separat økonomi så lenge begge parter er helt enige om hvordan man betaler felles utgifter. Jeg tipper ganske mange parforhold kunne hatt fordel av dette. Det trenger ikke ha noe å gjøre med tillitt eller mistillt men kun hvordan man ønsker å leve livet sitt.

   Comment


   • #4
    Jeg tror det skal være mulig å avtale særeie etter inngått ekteskap også. Bør avtale time hos advokat for å ordne nødvendige papirer/tinglysninger. Dere kan jo supplere med en avtale om økonomiske fordelinger o.l. i tillegg.

    Comment


    • #5
     Som gifte, så er dere jo økonomisk ansvarlige for hverandre.
     Se om du får satt opp en time hos en advokat.
     Er jo litt voldsomt å skille seg, men vet ikke om det er noen annen måte å få til en lovlig adskilt økonomi på.

     Comment


     • #6
      Jeg tror dere bør innom en advokat for å få til det du vil. Hvis du ikke vil ha noe med bilen å gjøre, så må nok han ha særeie på bilen og være eneansvarlig for lånet, og avtalen må spesifisere at du ikke skal betale på lånet, og at ved evt brudd så skal hans lån være personlig på han og holdes utenfor fordelingen. Eller noe sånt. Er ikke ekspert, hehe. Men tror dere må gå veien om særeie. Samtidig må du da vurdere om pengen du sparer på å ikke betale på bil bør stå på en egen konto som du har særeie på slik at de også holdes utenfor ved brudd. Hvis ikke ender du vel opp med å dele det du sparer med han uansett ser jeg for meg.

      Mange ektepar "later som" om de har separat økonomi, men dersom det ikke foreligger særeie på noe, så vil det ved brudd sees på som en helhet som fordeles. Det kan oppleves surt å måtte dele den feite sparekontoen tilslutt og samtidig at det er mindre å fordele pga lån han har tatt opp. Det er slik det blir hvis man bare sier at "jeg vil ikke betale på bilen, jeg vil spare", uten å avtale særeie på sparepengene f.eks.

      Jeg ser poenget med at du vil ha separat økonomi, men da må dere gjøre det ordentlig så du ikke får deg en overraskelse en dag. Jeg ville kostet på meg en advokat som kan regelverket. Alt er vel forsåvidt ok så lenge dere forblir gift, det er ført ved skilsmisse det har mye å si om dere har det juridiske på stell. Og det er vel da det er aller surest om man ikke har hatt det.

      Særeie og ektepakt er veien å gå: http://www.advokatenhjelperdeg.no/ar...asser-for-meg/

      Det kjipeste er vel at det ikke akkurat virker som om han har lyst til å være gift, da han ikke kan respektere forskjellene mellom å "bare" være samboer og det å være gift. Ellers så skjønner han det bare ikke og trenger litt voksenopplæring.
      Last edited by Pengebingen; 14-01-14, 10:39. Reason: Googlet etter jeg skrev, måtte gjøre om litt.
      Mål 2017:
      Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

      -- Normal is broke. Be weird! --


      Besøk min blogg: Pengebingen
      Comment


      • #7
       Ja gå til advokat:

       Der spesifiserer dere hva som er felleseie og særeie samt hvordan fellesutgifter som skal dekkes. Det som er særeie på må så klart eieren betale selv. Uansett, jo bedre hver ting er definert desto lettere, selv om det er en solid jobb å gjøre.

       Fellesutgifter kan enkelt betales 50/50, en annen løsning er etter størrelsen på lønningsposen dvs lik %. Men ved splitting av økonomien er jo bakdelen at mer av lønnen til den som tjener minst går til fellesutgiftene sånn % hvis. Skal du få til splitting må du også ta bakdelene (hvis du tjener minst).

       Comment


       • #8
        Hei.
        Ektefellers økonomi
        Ektefeller og reg. partnere har som hovedregel felles økonomi.
        Dette følger av ekteskapslovens § 39 som har følgende ordlyd:
        ”Ektefeller har plikt til å gi hverandre de opplysningene som er nødvendige for å vurdere deres økonomiske stilling”.

        Særeie.
        Ektefeller kan avtale særeie. Dette må gjøres med en ektepakt.
        Ektefeller kan avtale delvis eller helt særeie.

        Helt særeie.
        Helt særeie er at alle eiendeler man har med inn i ekteskapet, alt man får i arv eller gave, alt man skaffer seg og alle inntekter man får underveis, er særeie.

        Delvis særeie.
        Delvis særeie kan være at partene avtaler at det hver av dem har med inn i forholdet, eller får i arve eller gave, skal være særeie. Det går også an å avtale tidsbegrenset særeie, og at hva som er særeie, avhenger av hvor lenge ekteskapet varer.

        Ved opprettelse av særeie kreves det at det opprettes ektepakt. Ektepakt har liten betydning så lenge ektefellene lever sammen, men særeie har store konsekvenser ved skilsmisse eller død.
        Ektepakten må være skriftlig. Den må signeres av ektefellene i nærvær av to uavhengige vitner. Vitterlighetsvitner. Vitnene må signere ektepakten mens begge ektefellene er til stede. Unntaket fra den siste regelen er hvis ektepakten kun opprettes fordi den ene ektefellen skal gi den andre en gave. Da er det ikke nødvendig at den som mottar gaven, signerer ektepakten.

        Vern mot kreditorer.
        Hvis ektefellene velger fullstendig særeie, må ektepakten være tinglyst for at den skal gi vern mot kreditorer.
        Å opprette en ektepakt er en viktig handling. Hvis ektepakten skulle vise seg å ikke være gyldig.

        Advokat.
        Gå til en advokat. De vil kunne hjelpe til å lage en ektepakt som er i tråd med lovens regler.

        Gyldig ektepakt – tinglysning.
        Loven krever ikke at en ektepakt tinglyses i ektepaktregisteret i Brønnøysund for at den skal være gyldig.

        Ugyldig ektepakt
        Ektepakter som ikke fyller bestemte formkravene, vil være, i utgangspunktet. ugyldige. Det samme gjelder ektepakter som er i strid med bestemmelsene i ekteskapsloven.

        Med vennlig hilsen
        TBergh
        Med vennlig hilsen
        Tore Bergh
        t53.berg@gmail.com

        Comment


        • #9
         Originally posted by Sparedolly View Post
         Jeg har sett meg lei på mannens utrolige sløserier, og vi blir rett og slett ikke enige om hvordan vi skal bruke pengene våre. Vi har per idag felles økonomi. Vi giftet oss i 2012. Hvordan må man gå frem for å dele økonomien helt når man er gift? Mtp banken,lån osv.. Er det slik at når f.eks en veldig dyr bil som han bare MÅTTE ha, og lånet står på han, da holdes det lånet utenfor meg ved en eventuell seperat økonomi? Er litt dårlig på å formulere meg ser jeg, men jeg lurer på rett og slett hvordan man går frem når man er gift for å dele alt av lån og formue, når man ikke gjorde det før man ble gift... (ps: vi skal ikke gå fra hverandre, jeg vil bare ha kontrollen på mine egne penger,så får han styre skuta si sjøl)
         Slik jeg har forstått det skal man ikke måtte lide for den andres lån. Samtidig sies det jo at verdier - gjeld = arveoppgjør. Så den eneste løsningen jeg har tenkt er å spare nå i IPS. 40.000 pr år som kun er ditt


         Comment


         • #10
          WhitePilgrim, denne tråden ble opprettet i januar 2014, og alle innleggene frem til nå var fra det året. Så kom ditt innlegg...

          Comment


          • #11
           Hei.
           Ad dyrt billån.
           Et dyrt billån vil den andre ektefellen ikke være ansvarlig for. Dette fremkommer i ektefellelovens §§
           § 40. Hovedregelen om ektefellenes ansvar for gjeld.
           En ektefelle kan ikke stifte gjeld med virkning for den andre ektefellen hvis det ikke er særskilt hjemmel for det.

           § 41. Rett til i visse tilfeller å inngå avtaler på begge ektefellenes ansvar.
           En ektefelle kan under samlivet med ansvar for begge ektefellene inngå vanlige avtaler om det daglige husholdet og oppfostringen av barna og vanlige avtaler for å dekke den enkelte ektefellens nødvendige behov. Dette gjelder også leie av felles bolig. Slike avtaler anses å være inngått med ansvar for begge ektefellene hvis ikke noe annet går fram av forholdene.
           Hvis den andre parten forsto eller burde ha forstått at avtalen gikk ut over det ektefellen hadde rett til etter første ledd, blir bare denne ektefellen forpliktet.

           Dette betyr bl.a at ektefeller med felles økonomi kan kun låne penger som går med til det daglige livsopphold. Eventuelt til andre ting som er nødvendig for familien. F.eks. lån til vaksemaskin, og muligens bil, under visse forutsetninger som f.eks. at husstanden er absolutt avhengig og nødt til å ha bil, og at bilen er av en nøtern standard.


           Med vennlig hilsen
           TBergh
           Med vennlig hilsen
           Tore Bergh
           t53.berg@gmail.com

           Comment


           • #12
            Jeg er glad for at norge har gode lånevilkår. Sjekk listen lån på minuttet 2018.

            Comment

            Working...
            X