Announcement

Collapse
No announcement yet.

Er jeg i ferd med å bli til Ebenezer Scrooge?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Er jeg i ferd med å bli til Ebenezer Scrooge?

  Mulig dette handler mer om "Penger og mangel på relasjoner" men synes det er relatert likevel. Bakgrunnsinfoen min ligger i tråden min på "Presentasjoner".

  Ved å holde pengeforbruket lavt har en rekke økonomiske mål blitt oppnådd de siste årene. Nedbetalt bolig, nedbetalt studielån, og en tryggere jobb. For å sette noen tall på det, i en normalmåned uten ekstrainntekter blir forbruket noe sånn:

  Inntekt:
  • Lønn: 26500,-

  Utgifter:
  • Fellesutgifter borettslag: 3200,-
  • Strøm: 700,-
  • Buss: 600,-
  • Dagligvarer: 3000,-
  • Andre utgifter: 3500,-
   Totalt: 11000,-

  Spareraten er på rundt 58% altså, og det er før ekstrainntekter som overtid, feriepenger og utbytte regnes inn. Karrieremessig går det også veldig bra. Jobben som mattelærer er travelt, men utfordrende og trivelig. Og fysisk er jeg i bedre form enn noensinne.

  På den annen side, jeg har forsømt det sosiale livet. Heller ikke noe kjærlighetsliv har det blitt noe snakk om og har ikke vært på date på over et år nå. Forholdet til foreldrene er anstrengt på grunn av hendelsene for noen år siden. 20-årene mine "gikk tapt" oppi alt kaoset og frykten rundt rettsaken. Første halvdel av 30-årene har jeg brukt til å "ta igjen" det økonomiske tapet fra den gangen men det har kanskje gått på bekostning av det å leve.

  Da jeg leste Dickens "Et juleeventyr" må jeg innrømme at jeg kjente meg noe igjen i Ebenezer Scrooge-rollen, den bitre og kalde hovedpersonen. Jeg har nok ikke blitt så ufyselig grisk som Scrooge, dog er følelsene av kynisme, ensomhet og om å være uelsket der. Alt dette mens man nærmest har alle pengene man kunne ønske seg.

  Hører gjerne råd om disse tingene:
  • Er det noen aktiviteter eller andre ting jeg bør avsette mer midler til?
  • Har ofte lurt på om jeg bør anskaffe meg bil. Vet at bil har blitt det normale i Norge, men det er også et pengesluk. Er den økte mobiliteten verdt pengene?
  • Hva gjør dere for å balansere "pengevett" med "sosialt vett"?

 • #2
  Jeg leser iblant om undersøkelser som viser at den generelle lykkefølelsen gjerne øker når man gjør noe for andre. Om du ønsker mer sosial kontakt, men er usikker på om dette bør koste penger og hvor mye du vil bruke, kan du kanskje begynne med frivillig innsats i første omgang? Bli flyktningkontakt, trener på et idrettslag for barn, besøksvenn eller noe sånt? Jeg vil tro det er et ganske effektivt middel mot å føle seg uelsket og ikke av betydning for noen. Om du som lærer bruker for mye mental og emosjonell energi i løpet av dagen til at dette er aktuelt, er en annen mulighet å melde deg inn i en organisasjon innen et felt du brenner for og bli aktiv der. Fint treffpunkt for folk med samme interesser! (Jeg holdt på å skrive "likesinnede", men det hørtes ut som en dårlig kontaktannonse ) Det finnes også turvenn-grupper man kan bli med i, om man er skog & mark-sorten.

  Når det gjelder venner du allerede har, finnes det jo flere andre muligheter enn å treffes på dyre restauranter og utesteder. Hva med å starte en middagsgruppe? En fast dag i uka/annenhver uke/måneden møtes dere hjemme hos hverandre etter tur og spiser en enkel middag sammen. Dere kan enten ta med noe til felles buffet, eller bytte på å lage suppe, gryterett eller annen rimelig mat. (Fin måte å rydde ut av fryseren på, dessuten ) Jeg har selv erfaring med dette i en av vennegruppene mine, og det er superhyggelig! Lav terskel, hverdagspreg, men veldig sosialt! Spillkvelder, tur i skogen, badetur etc er andre aktiviteter som ikke koster skjorter og underbukser. Og så er det jo mulig å gå på café og bare ta en kopp kaffe eller te

  Vet ikke om dette er til hjelp, Sjakkalle. Jeg ønsker deg uansett et varmere sosialt liv i tiden som kommer!
  Last edited by Millus; 31-01-17, 22:01.

  Comment


  • #3
   For min egen del oppnår jeg denne balansen ved at jeg prioriterer bort å bruke penger på ting som ikke betyr særlig for meg (F. eks), og prioritere ting som betyr mye for meg (Gjerne sosialt, ferie etc). Sosialt sett er det ikke så veldig mye jeg bruker så mye penger på uansett. Går blant annet mye tur med de jeg er i glad i eller lager et godt måltid sammen.

   Å spare kan vært et veldig godt verktøy for å kunne oppleve mer av det du ønsker å oppleve i livet, men det kan også misbrukes ved å spare bort hele livet og prioritere økonomi over alt annet. Jeg kan ikke svare på hvilke aktiviteter du bør sette av penger til, men ville absolutt prioritert mer på noe du ser ut til å savne og ønsker å gjøre.
   [Aksjebloggen] [Målbevisst.no]

   Comment


   • #4
    Leste historien din nå. Den var sterk! Du har en høy sparerate og er åpenbart snusfornuftig økonomisk, men det tenderer til for fornuftig. Jeg kaster en del prinsipper på båten i sosialt lag fordi enkelte ting er viktigere enn penger og anbefaler deg å gjøre det samme. Gjør det du har lyst til. Siden du nevner dating spesifikt: Bli supermedlem på sukker.no. Det høres muligens sært ut, men det kan gjøre underverker for det sosiale på flere plan. Kan være de beste hundrelappene i måneden du noen gang bruker, og det er også det eneste rasjonelle å gjøre (mener jeg) dersom man ikke har datet på et år.
    Blogger om personlig økonomi på www.eivindberg.no

    Comment


    • #5
     Du har ryddet opp i økonomien og savner å ha noen i livet ditt enten det er gode venner, familiemedlemmer eller kjæreste. Jeg klarer ikke å lese ut av innlegget ditt om du mener at ensomhet er en konsekvens av den økonomiske ryddeaksjonen din. Jeg har selv vanskelig for å se sammenhengen, det at du har en ryddig økonomi burde gjøre deg attraktiv på markedet for en ny kjæreste. Og når det gjelder venner bør ikke høyt forbruk være en betingelse, hvis det er det høres det ikke ut som sånne venner du har lyst på. Det er en ærlig sak at du ønsker å bli mer sosial og ha nærere relasjoner til folk rundt deg og det bør det gå an å jobbe med. I så fall bør du lete etter personer med samme verdier og lignende livsstil, venner og kjæreste skal ikke koste noe. Jeg håper du holder oss oppdatert.

     Comment


     • #6
      Vel, jeg tror måten man blir en Scrooge på er å bruke mye/mesteparten av energien sin på å tenke på penger/sparing/investering. Enda farligere er det hvis man bruker mye tid på å irritere seg over pengespørsmål i hverdagen. Jeg skjønner ganske godt hva du mener, for jeg er nok litt i faresonen selv. Min strategi er å ha minst mulig befatning med penger. Det vil si at jeg prøver å begrense nettbankbesøkene til to-tre ganger i måneden: det som trengs for å betale regninger, administrere sparing og føre regnskap. Jeg prøver å gjøre økonomisk gode valg i hverdagen, men hvis jeg går på en liten smell (som da jeg handlet sulten i går på en dyr dagligvarebutikk og kjøpte altfor mye unødvendig) så tillater jeg meg ikke å gå å irritere meg over det. Og hvis jeg er på et sjeldent treff med gode kamerater og de gjerne vil spleise på en dyr flaske vin på restaurant så punger jeg også ut selv om jeg ville valgt annerledes selv.

      Når det gjelder bil så er jo spørsmålet hva du skal bruke den til? Altså er det aktiviteter du i dag må si nei til fordi du ikke har transport? Hvis ikke så trenger du den vel ikke..

      Jeg ser av dagboka di at du er glad i sjakk, har du andre interesser du fyller fritida di med?

      Comment


      • #7
       Takk for svar!

       Når det gjelder å følge med på økonomien så fører jeg et forbruksregnskap, men går ikke inn på nettbanken hver dag. Har også sluttet å følge med på investeringene mer enn noen få ganger i måneden. Først og fremst fordi de daglige svingningene ikke betyr noe særlig fra eller til.

       Når det gjelder fritidsinteresser så er det faktisk treningssenteret som bruker meste av tiden. Kjøpte et årsmedlemskap for 5000 i fjor sommer og her skal det ikke være snakk om noe støttemedlemskap nei

       Angående behov for bil, vel for daglig jobbreise ville ikke bil vært spesielt raskere enn bussen (10 minutter istedetfor 15 minutter hver vei), men den ville vært mye mer fleksibel siden jeg ikke ville vært bundet av halvtimesrutene. Langturer til litt mer avsidesliggende områder er uaktuelt uten bil.

       Angående datingsider som sukker.no så var jeg på det (med SuperMedlemskap) for noen år siden uten at det ga noe særlig. Kanskje noe i veien med profilen, men uansett ga jeg det opp den gang. Mulig jeg prøver en gang igjen senere hvis jeg vet mer om hvordan de bør brukes.

       Comment


       • #8
        Viktige tanker!

        Det jeg prioriterer å bruke penger på sosialt:
        - reise og besøke folk. Det blir noe penger på fly og mye på NSB når jeg besøker folk fra studietida som bor rundt i landet. Når jeg får overnattingsplass mot å lage middag blir det både sosialt og ikke alt for dyrt.
        - blir med ut når det er lønningspils. Jeg har ikke knekt koden med å ta en runde på de andre, men jeg kjøper en øl eller to til meg selv (det er av og til alkoholfritt og). Det er etter min mening verdt å bli bedre kjent med kollegaer.

        Comment

        Working...
        X