Announcement

Collapse
No announcement yet.

Trenger vi samboerkontrakt?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Trenger vi samboerkontrakt?

  Det er skrives stadig om hvor mange samboere som ikke har samboerkontrakt - og hvor dumt dette er. De utkastene jeg har sett til samboeravtale (f.eks DNB-sin) inneholder samtidig ikke så mye - det er egentlig en liste over hvem som eier hva. Unntaket er Jurk sin, men den regulerer samboerskapet på så mange måter at det begynner å ligne et ekteskap. Men om man har unger + ulik lønn + ulik eierandel, så er Jurk sin å anbefale, nest etter å gifte seg.

  Vår situasjon er følgende: Vi eier felles leilighet, men like stor egenkapital. Lån og felles utgifter (mat, vedlikehold på leilighet, strømregning, husleie, felles ferie og uteliv) betales fra felles kontoer hvor vi begge setter inn like mye. Vi har begge full jobb, og begge grei lønn. Vi har små bilkostnader. Verdigjenstander - TV, møbler osv kjøper enten den ene eller den andre - og dermed er eierskapet klart. Den som har mest lyst på tingen, kjøper den og eier den. Arv og livsforsikring blir uansett ikke regulert i en samboeravtale.

  Så lenge situasjonen ikke endrer seg, trenger vi da en samboeravtale?

  Om vi får barn, så ønsker jeg at vi gifter oss. Men før det, så er det ikke aktuelt - vi er ikke klare for "til døden skiller dere ad" eller å ha en stor fest (eller forsvare å gifte seg uten festen).

 • #2
  Hei.
  En samboeravtale er ikke aktuelt hvis du vet at ingen ting vil endre seg. Dere fortsetter å bo sammen, flytter aldri fra hver andre osv. Det er i det øyeblikket det oppstår problemer mellom dere at samboeravtalen er kjek å ha. Hvis det oppstår samlivsbrudd, da vil en samboeravtale kunne forhindre krangling om alt hva vedrører hvem som eier hva osv.
  Ved et samlivsbrudd er gjerne partene ikke gode venner. Krangling om hvem som eier hva, vil ofte eskalere et eventuelt uvennskap og med det vil også krangling og beskyldninger øke.
  En samboeravtale kan du sammenligne med en bilforsikring. Du trenger ikke bilforsikringen før uhellet er ute.

  Så skriv en samboeravtale. Velg den fra Jurk, som har flest detaljer.
  En samboersavtale kan også være greit å ha med hensyn på dødsfall, og de som eventuelt skal arve den som dør.
  Hvis det ikke er avtalt dere i mellom, skriftlig, hva som skal skje hvis en av dere dør, så vil arvinger etter avdøde kunne kreve boligen solgt, for å få tilgang til penger.
  Om dere liker det eller ikke, penger har en ekstremt stor betyding for folk. Utsikten til å få "kloa i" flere hundre tusen, kanskje millioner kan få den mest avballanserte person til å foreta seg utenkelige ting. Hvis en av arvingene er i en presset økonomisk situasjon, vel..... da kan arvingen gå til drastiske skritt for å få ta i pengene. F. eks. dyre rettsaker. Har den av dere som er gjenlevende råd til en dyr rettsak. Orker personen det?
  Den vil kunne forhindre at arvinger kommer med påstander om hvem som opprinnelig kjøpte og eide hva. Inkluder i samboeravtalen hva som skal skje med bolig osv. Samboere har ingen arverett. Eventuelt opprett et testament.
  En samboeravtale er en avtale om "føre var prinsippet". Løs eventuelle fremtidige problemer, som kan oppstå, i dag.
  Alle gode avtaler inneholder hva som skal skje hvis det oppstår uventete situasjoner. I deres tilfelle et samlivsbrudd eller dødsfall.
  Husk å tinglys samboeravtalen.

  Med vennlig hilsen
  TBergh
  Med vennlig hilsen
  Tore Bergh
  t53.berg@gmail.com

  Comment

  Working...
  X