Announcement

Collapse
No announcement yet.

ENK først og AS senere?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • ENK først og AS senere?

  Jeg vurderer å jobbe som konsulent innenfor fagområdet jeg utdanner meg i, mens jeg studerer ferdig. På grunn av lønn og arbeidserfaring. På veldig lang sikt er planen å etablere en virksomhet med eventuelle ansatte under meg.

  For å jobbe som konsulent nå under studiene må jeg ha et organisasjonsnummer. Jeg fristes til å velge ENK fordi det rett og slett er mindre jobb med selve driften og regnskap, når jeg både skal sette meg inn i praktisk erfaring innenfor fagområdet mitt, og hvordan det er å drive en bedrift med regnskap.

  Men siden konsulentarbeidet blir innenfor det området jeg i fremtiden skal starte opp en større bedrift i - burde jeg etablere et AS først som sist? Eller er det lurt å etablere et ENK nå, og heller omregistrere til et AS når jeg vet litt mer om når/hvis det blir aktuelt med en større bedrift som jeg planlegger langt frem i tid?

  Jeg forstår at AS gjør at jeg stiller litt sikrere økonomisk, men hva med faglig ansvar? Om jeg gjør en faglig feil i jobben som konsulent, vil det være noen fordel eller ulempe med å ha AS eller ENK?
  Mål 2018:
  * Spare 90.000 på sparekonto innen 1. juli 2018. (46.000)
  * Spare 6.000 i fond. (1.000)
  Få jobb i 100% stilling.

 • #2
  Det ble ENK, så omregistrerer jeg det eventuelt til AS senere dersom jeg ser behov for det.
  Mål 2018:
  * Spare 90.000 på sparekonto innen 1. juli 2018. (46.000)
  * Spare 6.000 i fond. (1.000)
  Få jobb i 100% stilling.

  Comment


  • #3
   Jeg driver eget AS og jobber som konsulent innenfor mitt fagområde. For meg var det å skille privat økonomi og firmaøkonomi viktig. I tillegg har jeg nesten like rettigheter som vanlige arbeidstakere når det gjelder velferdsytelser.

   Det er litt mer kostnader å starte AS, siden man må sette av penger til aksjekapital og høyere gebyrer til brreg.

   Omregistrering fra ENK til AS krever vel revisor for balansen, så det er litt kostnader til det i tillegg. Så hvis du virkelig vil satse og tror du vil få oppdrag tidlig så ville jeg bare registrert AS først som sist.

   Når det gjelder faglig ansvar så er du personlig ansvarlig for alt ditt ENK gjør. Så hvis du gjør en grov feil som gjør at en kunde krever deg for skade på ting, person eller formue og dette kravet går igjennom kan de slå ditt ENK konkurs og ta dine private eiendeler (bolig, bil, ...) for å dekke opp gjelden.

   Er du ansatt i AS kan de kun kreve firmaet for penger og slå det konkurs, uten at dine private ting er i faresonen.

   Uansett, avhengig av bransjen du jobber i så ville jeg vurdert minimum profesjonsansvarforsikring for å kunne dekke evt feil du gjør i jobben.

   Comment

   Working...
   X