Pengevett

 

Lønningsregler på jobben til mannen, har de lov?

Dette er en diskusjon om Lønningsregler på jobben til mannen, har de lov? i Generell pengeprat-forumet, en del av Pengeprat-kategorien; Husker ikke om jeg har spurt om dette før, men tror ikke jeg har det. Mannen min jobber på anlegg, ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Generell pengeprat

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 11-08-2010, 11:09
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 105
Lønningsregler på jobben til mannen, har de lov?

Husker ikke om jeg har spurt om dette før, men tror ikke jeg har det.

Mannen min jobber på anlegg, og reiser stort sett hele tiden i jobben.
Akkurat nå er de i bergen, og han har jobbet der siden November i fjor...
Vi bor jo ellers i østfold.
De har krav på hjemreise etter 3 uker, så vanligvis drar han mandag, og kommer hjem fredag nesten 3 uker senere. Han tar da ofte fri ei uke for å få litt tid med familien. I løpet av de 3 jobbukene jobber han fryktelig mye overtid. Dager fra 07-19 eller mer er standard. De jobber også stort sett begge helgedager.
Det som skjer, er at jobben hans da ved lønning trekker ham for 37,5 time fordi han har tatt fri ei uke. MEN de tar også overtidstillegget.
Som følge av det taper de mye på denne friuka, og mange på jobben hans er veldig lei av dette. Mannen har nå sendt en mail som skal til øverste sjef, som går både på dette med lønn, men også på arbeidstider. De ønsker kortere perioder på jobb før de får dra hjem. (hans forslag var 12 dager på, 9 av, det var visst en rimelig vanlig turnusløsning?)

Har jobben hans egentlig lov til å trekke han for overtidstillegget? Han har som regel da maaaange 50% timer, og noen 100% timer, som blir borte fullstendig for å dekke opp for fri. Vi mener at det er mest rettferdig at de trekker kun for timesatsen, da de jo jobber overtid for jobben sin skyld, ikek fordi de synes det er kjempemoro å jobbe seg halvt ihjel.
__________________


Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 11-08-2010, 11:21
viking's Avatar
på slagmarken
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1.219
Det hørtes merkelig og gærnt ut, ja.

Ettersom jeg kan se på Nyheter - jussnett.no og Faktaside: Overtid har de ikke lov til å la være utbetale overtidstillegget.

Kanskje kapittelet om arbeidstid i arbeidsmiljøloven kan være oppklarende: LOV 2005-06-17 nr 62: Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven).

Håper noen har peiling og kan gi deg ordentlige svar.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 11-08-2010, 11:37
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 105
Særdeles interessant! Jeg vil tro at arbeidsplassen hans kan bli interessert i å ordne opp i dette uten å få arbeidstilsynet blandet inn. Så kanskje det går an å faktisk tjene greit nok, uten å være borte fra familien veldig lenge hver gang. Håper på endringer nå...!
__________________


Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 11-08-2010, 13:28
Zelig's Avatar
Trekkie
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tellus
Posts: 2.182
Send a message via MSN to Zelig
Dette hørtes IKKE bra ut. Jeg syns faktisk ikke der skulle være noe trekk i det hele tatt, de dagene han har fri jobber han inn i helgene han er på jobb?

Jeg håper det blir orden på dette.
Kanskje en massiv streik hjelper?

Jeg håper noen her inne kan hjelpe.

Hold oss oppdatert!
__________________
[center]Her finner du mennesker med livsvisdom, Vikingmot, Dragevett, utholdenhet, selvinnsikt, økonomisk innsikt, Brabla innsikt,gaselleintensitet, velvilje, og masseReply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 11-08-2010, 13:34
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 105
Jobben mener at dette kun gjelder pålagt overtid. Dvs at siden de jobber "frivillig" mye, for å ha mulighet til å ta seg ei friuke, har de ikke rett på overtidstillegget. Men hva er frivillig og hva er ikke? Ofte snakkes vi på tlf, og han sukker at det blir en lang dag, fordi det og det må være ferdig til i morgen, for da skjer det og det. Da har de jo egentlig ikke noe valg?
Det er i det hele tatt lite oversikt og kontroll på lover og regler, selv om det ellers er en bedrift som har god orden. Og de kan være veldig fleksible når det gjelder når de skal få ta seg fri osv, men som regel får de ikke dra hjem før etter 3 uker.
F.eks fikk mannen vite at de som ble ansatt nå nylig startet på samme lønn som han nettopp har gått opp til, etter å ha jobbet 4 år...
Sånt blir det jo dårlig stemning av.
__________________


Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 11-08-2010, 19:52
Senior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Oslo
Posts: 178
Jeg er ikke advokat, men enten kan mannen din og hans kollegaer fritt velge om de skal jobbe mer enn 8 timer ellers er det pålagt overtid. Hvis x skal være ferdig til imorgen og det ikke går innen 8 timer er det synd for bedriften. Alternativt kan de kreve overtid og da er den plutselig pålagt. Ved overtid uavhengig om den er pålagt eller ikke får man et tillegg gjerne 40-50% ekstra og tillegget MÅ utebetales i lønn. De ekstra timene kan man velge å enten få i avspasering som din mann gjør eller som lønn. Dog kan bedriften kreve at du tar ut disse i avspasering. Ved over 11 timer per dag får man også ekstra 30m betalt lunchpause(middag) hvor arbeidsgiver skal skaffe tilveie mat.

Dermed hvis han jobber rundt 12t hver dag i 3 uker er det 4x15+12x4 = 108t overtid og dermed MER enn nok til å få både 37,5t avspasering og en god slump med penger. Dette kommer da i tillegg til de 108t med overtidstillegget som må betales uansett.

Jeg har sjekket dette tidligere og er rimelig sikker på at dette er slik det skal være i en bedrift som følger norsk lov. Merk også de absolutt øvre grensene på 400t overtid per år. Høres ut som mannen din lett går over dette. Jeg er vet det er mange som jobber slik, og blir man kompensert skikkelig forstår jeg de som gjør det, men det er faktisk ulovlig.

Cobos
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
er så stolt over mannen min og litt oppdatering... iris irene Generell pengeprat 11 22-07-2010 12:02
Mannen har fått ny jobb og dermed ble det lite penger inn på konto Lin Penger og parforhold 45 11-07-2010 19:14
lage mat til mannen som jobber på anlegg billy Mat & husholdning 1 07-04-2010 22:20


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 12:12.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren