Pengevett

 

Hjelp meg litt

Dette er en diskusjon om Hjelp meg litt i Generell pengeprat-forumet, en del av Pengeprat-kategorien; Jeg har akkurat funnet dette forumet, og trenger litt hjelp til å komme ordentlig i gang. Vil gjerne ha FULL ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Generell pengeprat

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 22-01-2009, 10:22
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1
Hjelp meg litt

Jeg har akkurat funnet dette forumet, og trenger litt hjelp til å komme ordentlig i gang. Vil gjerne ha FULL oversikt over egen økonomi, og har forsøkt flere ganger...

Jeg har ganske god oversikt over regninger som kommer i løpet av året, og har funnet ut hvor mye vi må sette av til dette.
Men, når vi har gjort dette, så ser jeg at det godt kunne vært mer igjen av lønna.
Har en del smågjeld som jeg ønsker å bli kvitt. Har greid å kvitte meg med det meste, men en handlekonto har jeg fortsatt igjen.
Jeg ser også det at stort sett hver eneste måned går vi i minus. Så, det ender med at jeg henter litt fra budsjettkontoen. Det betyr jo igjen at det ikke står penger nok der til å betale alle regningene, og jeg blir nødt til å overføre ekstra når disse regningene kommer. Veldig kjedelig!

I tillegg har vi ganske store strømregninger. Setter av 2500kr i mnd til dette (hvertfall det som er planlagt), men neste strømregning blir på ca 6500kr. Det er MYE penger for 2 måneder!!
Etter at vi oppdaget at strømregningen ble så høy, så har vi gjort noen tiltak. Ikke bruke så mye klær. Hender VELDIG ofte at klær som egentlig er rene går til vask, fordi det blir så fullt på badet. Ikke bruke tørketrommelen så ofte. Heller henge opp klærne. Har kjøpt ny oppvaskmaskin som bruker mindre strøm (den gamle var på tur å ryke), en del pærer er byttet ut med led-pærer som bruker bare 1watt istedet for 35-60watt.
Pærer hvor det ikke ble bra nok lys med led, har fått sparepærer. 7watt istedet for 60w. Har også blitt mer bevisst på å slå av ting.....

Ellers forsøker jeg å handle en gang i uka. Men, må til stadighet på butikken for å kjøpe et eller annet som vi trenger. Forsøker å ikke drikke brus og spise snop i ukene. Det holder en stund før jeg sprekker....men, bruker ganske mye mindre penger på det likevel.

I februar skal jeg ta vare på alle kvitteringene på mat og husholdningsartikler vi handler, sånn at jeg på slutten av måneden kan få en oversikt over hva vi faktisk har brukt, og se hvor vi kan redusere forbruket.
Mitt problem er at jeg er ganske kresen. Er skeptisk til å handle billigprodukter, og går stort sett bare for merkevarer, spesielt når det gjelder mat. Dette blir dyrt, og det er jeg ganske klar over.

Har også vurdert å sette meg ned med alle tilbudsavisene som kommer, og handle når det er tilbud. Obs kjører en god del 40% avslag, og det kan jeg sikkert spare en god del på.

Men, aller først skal vi prøve å få tømt fryseren vår. Det ser ut som at det kommer til å bli MYE fisk fremover....

Forhåpentligvis blir vi også gjeldfrie om ikke så altfor lenge. Hvertfall forsvinner deler av gjelden vår. Vi holder på med en erstatningssak som vil gi oss alt fra 500 000 kr til over 3 mill....vi venter i spenning!!

Men, mens vi venter, er det noen som har gode forslag å komme med til meg??
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 24-01-2009, 14:07
Lin's Avatar
Lin Lin is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3.852
Jeg synes det ser ut til at dere er på god vei, jeg.
Når det gjelder innstramninger, så tror jeg det er viktig å øremerke "blåsepenger" også. Altså penger det er lov å være ufornuftig med.

Når det gjelder merkevarer vs. billigprodukter (i enkelte tilfeller har visst begge produktene samme produsent...), så trenger det jo ikke være enten - eller. Du kan jo finne ut hvilke varer det er viktig for deg å ha merkevaren av, og hvilke det er mindre viktig for deg å ha merkevaren av, og så i alle fall spare der du kan?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 26-01-2009, 17:17
Mett's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by Bente83 View Post
I februar skal jeg ta vare på alle kvitteringene på mat og husholdningsartikler vi handler, sånn at jeg på slutten av måneden kan få en oversikt over hva vi faktisk har brukt, og se hvor vi kan redusere forbruket.
Å ta vare på kvitteringer er den enkeltstående handlingen som hjalp oss mest til å få oversikt. Ikke bare for dagligvarer, men for alt vi handlet, og spesielt for det vi betalte med kontanter. Når vi oppsummerte kvitteringene en gang i måneden fant vi noen "handelslekkasjer" :p

Synes i grunnen det høres ut som dere gjør det meste riktig, og har fått et svært bevisst forhold til hva som koster, rimeligere alternativer og hva man klarer seg godt uten.

Det eneste tipset jeg kan komme på må være å vedlikeholde motivasjonen og bevisstheten hos alle. Skryt av hverandre når dere er flinke, støtt hverandre om det glipper og sørg for at alle voksne føler et engasjement i familiens økonomiske oversiktsbilde.
__________________
I stedet for å si "jeg har ikke råd", si "jeg velger å bruke pengene mine annerledes". -Laura Rowley
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 08-02-2009, 04:13
Senior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 360
Helt enig med rådene fra de andre som har svart. Veldig flott at du er på rett vei til å få styring på økonomien. Mulig jeg misforstår det du skriver, men er det slik at du går i minus hver måned? Eller bare av og til?

Hvis det bare er av og til, så er ikke det så farlig om du bare har satt av nok penger på en bufferkonto til å dekke "minusmånedene".

Om du derimot går i minus hver måned er situasjonen mer alvorlig. Du skal selvsagt fortsatt ha masse skryt for alle endringene du har gjort. Men du MÅ gjøre mer! Hvis ikke kommer du sakte men sikkert til å ende opp i et gjeldshelvete.

Kutt ut ALLE unødvendige utgifter. Her kommer noen forslag: Si opp avisen, reduser Internett-abonnementet til billigste versjon (laveste hastighet). Du får fortsatt lest nettavisene og logget deg på i nettbanken - det går bare litt saktere. Si opp eventuelt andre abonnement du har (treningsstudio, tidsskrift, bokklubber, foreninger og lag)

Bytt til en gebyrfri bank om du ikke alt har gjort det. Skandiabanken, yA Bank og Storebrand bank er alle gebyrfrie.

Gå inn på telepriser.no og sjekk hvilket telefonabonnement som er billigst med ditt forbruksmønster. Kutt også ned på unødvendig telefonbruk. Si opp evt. telefonsvarer og andre unødvendige tilleggstjenester.

Kom over aversjonen mot billigmerker. Svært mange av dem er like god som orginalen. Kjøp Landlord, First Price og EuroShopper og tilsvarende så sant du har mulighet.

Må du først bruke tørketrommelen så hiv inn et par rene og tørre hånklær sammen med de våte klærne. Dette redusere tørketiden betraktelig, og dermed også strømforbruket.

Bruker du bil så fyll bensin konsekvent hver søndag, eller mandag før lunsj. Da er bensinen billigst.

Vask gjevnlig jevnlig rillene bak på kjøleskapet. Dette reduserer strømforbruket.

Flott å spise ut av fryseren. Sørg bare for at fryseren alltid er minst halvfull. Det kreves veldig mye mer strøm å holde temperaturen på -18 grader når fryseren er nesten tom.

Pass deg for alle småutgifter. Summen av dem kan bli formidabel.

Lykke til
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 08-02-2009, 19:22
Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 61
Budsjett er viktig, ikke bare å ta vare på kvitteringer i en måned, men ta seg tid til de minuttene det tar å lage et regneark og føre inn der. Da har man oversikt over hva pengene har gått til og hvor mye man faktisk har igjen.

Etter noen måneder får man god oversikt over hva lønna faktisk går til.

Jeg bruker et veldig detaljert budsjett og har for eksempel delt opp post til klær til klær meg og klær ungene, dermed ser jeg nøyaktig hva som brukes til hva.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 08-02-2009, 20:42
Dragen's Avatar
VeloppDragen
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4.169
En annen ting som man ikke skal undervurdere effekten av, er å rydde. Rydde, kaste og gi bort.

Økonomi er ikke bare inntekt, det er også gode vaner.

Dersom du kvitter deg med alt du ikke trenger, vil du oppdage de skjulte skattene du har. Enten det nå er i klesskapet eller garasjen. Det som er av verdi for noen andre, og som er lettsolgt, kan du jo selge. Ellers er det bare å gi bort eller kaste. Tid er også penger, ikke bruk alt for mye tid på å selge, ofte er det like greit å gi bort.

Min erfaring er at det er lettere å holde orden på økonomien hvis det er ryddig rundt meg. Det er lettere å ha overskudd, dessuten dukket det opp et par dyre solbriller i en jakke som skulle gis bort. For å nevne noe.

Når du har kvittet deg med alle klærne du ikke har brukt det siste året, ser du bedre hva du har. Vent med å kjøpe noe nytt til du virkelig trenger det.

Loftet fullt av avlagt barneutstyr? Selg det, eller gi det bort.

En ting til - når du har kvittet deg med to tonn skrot, og ser hvor ryddig og fint du har det, tenker du deg om en gang ekstra før du kjøper inn mer skrot. Vips - penger spart.

Du trenger ikke ta de helt store sjauene på en gang, gjør litt hver dag. Dette er en måte å holde orden på både hjemmet og økonomien. Dessuten er det noe du kan begynne med umiddelbart, du trenger ikke få lønning først.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 08-02-2009, 20:44
Dragen's Avatar
VeloppDragen
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4.169
Hør på Pengemannen når det gjelder det med sparing - husk å leve under evne, og husk at sparepengene skal trekkes når lønningen kommer, ikke i slutten av månende. Da har de nemlig på mystisk vis fordampet.

Finn ut om du fungerer best med kort eller kontanter for å holde ukens matbudsjett. Skriv handlelister og middagslister, og følg dem.

Husk å legge inn små utskeielser, så du får ett opplegg du kan leve med på sikt. Legg inn utskeielser som passer til det budsjettet du har, og lær deg å sette pris på dem.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 16-02-2009, 12:14
Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 61
Det med å selge det man ikke trenger har jeg tatt til meg og har nå puttet 1200 på feriekonto som jeg ellers ikke ville hatt. Tar en sjau nå og da og tar for meg ett og ett rom. Det står 4 kasser som skal til loppemarked.

Det gjør godt å rydde og som Dragen sier, man tenker to ganger når man er å handler når man har fått til en ryddig hverdag.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Skal vi dagdrømme litt? Lin Småprat 13 02-06-2009 11:35


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 17:43.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren