Pengevett

 

Er "Early Retirement" realistisk i Norge?

Dette er en diskusjon om Er "Early Retirement" realistisk i Norge? i Generell pengeprat-forumet, en del av Pengeprat-kategorien; En annen del av regnestykket i Norge er at alle en garantert en minstepensjon. Hvis du kan leve av den ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Generell pengeprat

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 07-05-2016, 18:17
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 779
En annen del av regnestykket i Norge er at alle en garantert en minstepensjon. Hvis du kan leve av den fra du fyller 70, så behøver du bare nok penger til å klare deg fram til du blir offisiell pensjonist. 4%-regelen gjelder hvis du ikke skal tære på formuen men bare bruke avkastningen.

Vi trenger heller ikke å budsjettere med penger til sykeforsikring, eller alders-/pleiehjem.
__________________
Reiseskildringer med elektrisk campervan: http://travelelectric.blogspot.no/

Ikke oppdatert på ei stund, men ikke helt utdatert:
http://gajasworld.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 08-05-2016, 15:17
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by Hiin Allvise View Post
Har noen beregnet at den fire-prosents regelen er effektiv i Norge ?

(Såvidt meg bekjent er den beregnet/anslått i henhold til USAs forhold - er norske forhold nær nok i praksis til at den regelen holder her ?)
Det er derfor jeg ikke tror at den regelen kan omsettes direkte til norske forhold.

Skattenivå er høyere i Norge.

Men også fordi Norge er High Cost of Living: bolig, transport, strøm, mat.
Mens selve kjernen av budskapet til MMM er å flytte til et sted som er Low Cost of Living.

Også er det at det er lite lønnsforskjellen i Norge for utdanning. En regnskapsfører og en butikkansatt tjener har ikke så stor forskjell i lønn.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 08-05-2016, 15:37
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1.414
Quote:
Originally Posted by typisk View Post
For at du skal kunne ta ut 4% hvert år ("Safe Withdrawal Rate") av formuen må du ha spart opp 25x av de årlige utgiftene før du kan bli "evig pensjonist".
Noe mange glemmer er at du også må ha minimum 4% avkastning på pegene dine årlig. Det er ikke gitt at det er noe som er lett å oppnå i framtiden, og i hvert fall ikke garantert.

Jeg ville nok planlagt ut i fra en forventet avkastning på 1-3%. Og om du regner med inflasjon vil du trenge enda mer...

Hvis du skal leve på 4% så bør det være 4% etter inflasjon og skatt er regnet med, og da blir i så fall den avkastningen du faktisk trenger fra investeringene dine vesentlig høyere.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 08-05-2016, 22:25
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 888
For å helle enda mer kaldt vann i blodet:
Fremover blir det færre minstepensjonister. De damene som har lav pensjon fordi de har gått hjemme med barn i mange år blir det færre av. De fleste kvinner deltar i arbeidslivet. De som ikke gjør det i dag (noen innvandrergrupper og religiøse grupper som får store barnekull) tror jeg vil få mindre støtte i befolkningen. Det samme gjelder de som har brukt mange år på studier, reiser og andre årsaker til å ikke jobbe.

Jeg tror politikere og folk flest heller vil forsvare OK pensjon til uføre, enn å styrke en generell minstepensjon. Dette, i tillegg til levealderjustering gjør at jeg ikke ville stolt for mye på pensjon fra staten.

Det viktigste vil være å ha en nedbetalt bolig med lavest mulig løpende kostnader (vedlikehold, strøm, kommunale avgifter, husleie). Da er det ikke så mye mer enn mat og noen klær man trenger :-)
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 19-05-2016, 15:02
SirWinston's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Troms
Posts: 1.707
Tror det viktigste for en pensjonist/ikke arbeidende er å være gjeldsfri. Har sett mange som skiller seg godt opp i årene og dermed må ta opp gjeld for å kjøpe ny bolig - og som har endt opp med å måtte jobbe ved siden av pensjonen for å klare med gjelden.
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 19-05-2016, 23:50
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 888
Quote:
Originally Posted by SirWinston View Post
Tror det viktigste for en pensjonist/ikke arbeidende er å være gjeldsfri. Har sett mange som skiller seg godt opp i årene og dermed må ta opp gjeld for å kjøpe ny bolig - og som har endt opp med å måtte jobbe ved siden av pensjonen for å klare med gjelden.
Gjeldfri og nok på bok til å kjøpe noe eget om ektefellen stikker! Skal prøve å huske det.

(Har mange tiår til jeg blir pensjonist, men som dame så ønsker jeg hele tiden å kunne ha økonomi til å kunne ha bodd alene.)
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 20-05-2016, 01:17
skallmann's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 53
Det er nok essensielt å være gjeldsfri før man slutter å jobbe. Når det er på plass er det også uendelig mye raskere å kutte kraftig ned på forbruket i stedet for å samle opp mer penger. Hvordan det er med 4%-regelen i Norge og generelt fremover i verden vet jeg rett og slett ikke. Er det noen her som har investert jevnt og bredt i minst 10 år og har noen tall å dele?

Jeg synes tidlig pensjon er et kjempeinteressant tema og jeg er vanligvis den første til å innrømme at jeg helst ikke skulle hatt en jobb og at jeg ikke har noe problem med å sysselsette meg selv. Det står jeg fortsatt for, og jeg regner med de fleste som tenker på tidlig pensjon føler det likt.

Likevel, jo mer jeg tenker på det, jo mindre tro får jeg på at jeg vil slutte helt med å jobbe for penger veldig lenge før normal pensjonsalder. Etter nedbetalte lån tror jeg heller det blir deltidsstilling eller sesongarbeid (prosjektvis). Det er flere grunner til dette:

  1. Det krever mye mindre sparing enn å leve av renter. Straks boliglånet er nedbetalt er det ikke all verdens arbeid som trengs for å overleve.
  2. Selv om jeg ikke helt liker å innrømme det, så har jeg nok godt av å presses inn i rutiner og timeplaner av og til. Fem dager i uka 46 uker i året er likevel for mye.
  3. Gitt at det blir prosjektvis arbeid for forskjellige kunder eller selskaper kommer man borti mye som man ellers ikke ville. Nye opplevelser og erfaringer er generelt bra og lærerikt. Når jeg kjenner etter har jeg ikke noe imot å jobbe fulltid 4-5 måneder i året heller, så lenge dette er i tiden oktober-mars.
Hva tenker andre? Er det noen som har konkrete planer om å slutte å jobbe eller gå ned til f.eks. halv stilling?

Last edited by skallmann; 20-05-2016 at 01:23.
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 20-05-2016, 14:17
Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 45
Ja, jeg har planer om å pensjonere meg tidlig. Jeg jobber 40t/uke i en middels betalt jobb som over tid bare er sånn passe morsom, og kunne gjerne tenkt meg å frigjøre all den tiden til noe "bedre". Jeg tror de fleste av oss alle trakter etter noe "bedre". Hva dette "bedre" innebærer er individuelt. Akkurat nå er jobben så godt betalt at jeg ikke ser nytten i å slutte. Men når jeg blir økonomisk uavhengig, dvs. når jeg til enhver tid kan tilpasse forbruket mitt til å være lavere enn avkastningen på investeringene mine, så kommer jeg til å si opp jobben.

Hva innebærer dette "bedre" for meg?
- Sove så mye/lite jeg vil
- Ta så mye fri jeg vil. Oppholde meg i utlandet over lengre perioder.
- Snu på en femøring med det jeg holder på med. Idag: småjobb på finn.no, imorgen: vaske leiligheten, neste uke: vikarjobb som hagearbeider, neste måned: bo billig i et lavkostland og gjøre...whatever. Frivillig arbeid, sole meg. Dette er bare eksempler, men nøkkelen er: Frihet til å endre planer når som helst. Gjøre det man vil uten å trenge å ta hensyn til pengene. Innenfor gitte rammer selvsagt. Jeg kan ikke bare kjøpe et fly og fly rundt. Men jeg kan ta pilotutdanning og finansiere det med sommer/deltidsjobber! Hvis jeg vil.

Noen elsker jobben sin og det er helt greit, supert for dem! Jeg elsket også jobben min en gang i tiden, så jeg skjønner hvordan det er. Jeg skjønner også hvordan det er å hate jobben sin, men samtidig føle seg fanget i den pga. økonomiske forpliktelser. Jeg velger å ha det bra uten bil, barn eller mat levert på døren. For noen er barn selve meningen med livet, og det er jo bra for dem. Jeg hører om folk som ikke ville klart seg uten disse tingene. Jeg hører de samme folkene klage daglig på en av disse tingene. Vi har alle vår egen definisjon på hva som er lykka i livet, det viktigste er jo at man sørger for selv å ha det bra. Noe av det verste jeg vet er folk som klager, men som ikke gjør noe for å endre på situasjonen.

Og til de som mener at man absolutt har en plikt til å jobbe (av mange oversatt til: bidra i samfunnet), vil jeg bidra til å nyansere dette synet litt med følgende innlegg:
A duty to work Early Retirement Extreme: — a combination of simple living, anticonsumerism, DIY ethics, self-reliance, and applied capitalism

Tidlig pensjon er absolutt realistisk. Det handler om å ha en god og realistisk plan som tar høyde for relevant risiko. Jeg vil påstå at de som har påtatt seg en lang liste av økonomiske forpliktelser og finansierer disse med en godt betalt jobb, har påtatt seg relativt høy risiko. De er avhengig av denne høye lønna for å opprettholde livsstilen sin. Over en periode på 25 år er ikke dette nødvendigvis gitt.
Mens en person som har vist evne til sparing over lengre tid, lever på lavt forbruk og kutter dette forbruket ved å gjøre en del ting sjøl ikke påtar seg like stor risiko. Har man et årlig forbruk som ligger på 4% av sparebøssa så er det god tid til å tilpasse seg endringer i forutsetningene. Man trenger ikke lønn neste måned. Man står fritt til å ta seg en sidejobb neste måned. Totalt forskjellig fra: avhengig av neste månedslønn, har ikke mulighet til å slutte i jobben.

Jeg medregner ikke bolig som en del av formuen. Alle trenger en form for bolig, og bolig koster alltid penger, lån eller ei (unntak: ekstremister av ulike slag som kan bo gratis). Bolig blir dermed en evigvarende kostnad man må ta høyde for (en forpliktelse), og ikke noe som gir meg inntekt (formuesobjekt).
Jeg regner utleieboliger, bankinnskudd og aksjeposter som del av formuen. Disse tingene gir avkastning, løpende cash flow, og er med på å finansiere forpliktelsene mine (bl.a. bolig).

Selv satser jeg på utleieboliger som hovedformue, med noen aksjeposter og bankinnskudd ved siden av. Totalformuen er ikke så viktig, det jeg ser på er cash flow som genereres og at man har en saftig buffer i cash. Hadde jeg vært gjeldfri i dag ville disse postene gitt meg rundt 180.000 i årlig cash flow etter skatt. Det er 15-20% over mitt årlige forbruk. Det er en varig situasjon jeg kan leve med. Jeg kan alltids kutte forbruket om nødvendig, og jeg kan øke inntekten med ulike jobber eller prosjekter. Begge deler er sannsynlig at skjer den dagen jeg slutter i 8-16 jobben og får frigjort tid.

Om "tidlig pensjon" er bedre eller ei kommer an på hvem du spør, men realistisk er det absolutt.
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 01-07-2016, 12:52
can can is online now
Senior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 197
Trur det er mulig er selv gjeldfri og har spart opp Ein del, fint å jobba noken måneder i året og ha fri resten noken som har oversikt over skatt på ulik inntekt i gammla nårje, frikort er det opp til 50 000 eller?
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 03-07-2016, 11:57
Junior Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by can View Post
frikort er det opp til 50 000 eller?
Jepp
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hvordan ""spare"" penger ved hjelp av coop? Sjokolademynter Generell pengeprat 16 17-07-2013 22:26
Rick Ferri om å kjøpe aksjer i "solide bedrifter" Gullskjegg Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 2 29-05-2012 10:26
Når en "nerd" og en "free spirit" skal lage budsjett sammen Lin Penger og parforhold 8 21-04-2012 01:53
"Sykefraværet i Norge er for lavt" Lin Jobb og kvalifisering 20 23-11-2009 03:07
"Syke barn i familien" - informasjon og veiledning til foreldre. Fra regjeringen.no viking Nyheter, artikler og blogginnlegg om økonomi 0 24-04-2009 20:08


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 18:12.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren