Pengevett

 

Aksjemarkedet!! mollea sine tanker

Dette er en diskusjon om Aksjemarkedet!! mollea sine tanker i Generell pengeprat-forumet, en del av Pengeprat-kategorien; Originally Posted by Zio Paperone Et par spørsmål fra en amatør som aldri har kjøpt en eneste aksje: Ser dere ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Generell pengeprat

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #21 (permalink)  
Old 29-01-2010, 13:44
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 813
Quote:
Originally Posted by Zio Paperone View Post
Et par spørsmål fra en amatør som aldri har kjøpt en eneste aksje:
  • Ser dere på aksjene bare som produkter som stiger og synker i verdi og gjør deres beste for å kvitte dere med en aksjepost dersom selskapet synker mye i verdi? Eller ser dere også på aksjene som eierbevis i bedriftene aksjene representerer?
  • Ser dere på aksjer som en ren økonomisk verdi, eller har dere også følelser investert? Kjøper dere aksjer i bransjer og bedrifter dere brenner for, eller ser dere bare på tallene?
  • Dere får invitasjon til generalforsamling og sånt, ikke sant? Drar dere dit? Engasjerer dere dere litt i bedriften? Får dere ut aksjeutbytte?
  • Når dere kjøper aksjer i en bedrift, ser dere bare på hvordan bedriften gjør det på børsen, eller setter dere dere godt inn i selskapets historie, leser tidligere årsmeldinger og årsregnskap, og slike ting? Når dere eier aksjer i en bedrift, følger dere da godt med på hva som skjer i bedriften -- kunngjøringer om endringer i styret og sånt?
  • Vil dere si at å eie aksjer i et børsnotert ASA er veldig, veldig, veldig, veldig annerledes fra å eie aksjer i lokale små og mellomstore bedrifter? Eller er det fortsatt den samme tankegangen som ligger til grunn? Dersom du kan kjøpe aksjer i et av landets største børsnoterte selskap, og du samtidig får mulighet til å kjøpe aksjer for den samme summen f.eks. i den lokale trevarehandelen (og du vet at daglig leder der er en flink kar som jobber hardt og at det er stor etterspørsel etter tre i nærmiljøet), hva velger du?

Den ene gangen jeg har vurdert å kjøpe aksjer, var det fordi jeg var oppriktig interessert i bedriften og ønsket å eie et bitte lite kakestykke av den. Jeg brydde meg ikke så veldig om verdiøkning og verdinedgang, jeg ønsket bare å kjøpe meg inn i en bedrift jeg liker. Men jeg somlet litt for lenge, og nå koster aksjen fire ganger så mye som den gangen, så det ble ikke noe av. Men jeg lurer jo litt på hvor sunn den tankegangen egentlig er, og derfor vil jeg gjerne vite hva dere som har litt mer erfaring enn meg tenker.
Å forelske seg i en bedrift kan være veldig veldig farlig. Generelt bør en ha minst mulig følelser innvolvert om motivet er å tjene penger. Hvis en eier aksjer i en bedrift som en er veldig glad i, er det lett for å ikke tenke klart når det kommer tydelige signaler om verdien på aksjen kommer til å synke.

Men det finnes mange forskjellige type eiere. Når det kommer til mindre selskaper som mer lokale selskaper og familiebedrifter så er det mange som kjøper aksjer for å støtte bedriften med kapital. Ettersom selskapet ikke er børsnotert og verdipapirene er vanskelig å omsette vil kapitalen din være rimelig låst og risikoen betydelig større. Men som sagt, det kommer helt an på motivet ditt for å eie.

Selv ser jeg på aksjer som det det er, en andel av selskapet. Da ønsker jeg selvsagt at selskapet skal prestere bra slik at min andel stiger i verdi. Jeg kjøper gjerne mer aksjer i bransjen jeg brenner for, men dette fordi jeg har mer kunnskap om bransjen enn ellers. Jeg har enda ikke vært i en generalforsamling. Jeg har hatt lyst til å gå for å se hvordan det er, men som regel er generalforsamlingene i Oslo, noe som gjør dem uaktuelt for meg ihvertfall.

Når jeg skal kjøpe aksjer i et selskap så ser jeg både hvordan det går med aksjen i markedet og jeg gjør en liten analyse av selskapets historie og nøkkeltall. For uansett hva jeg måtte mene om tallene til bedriften og hva jeg mener selskapet er verdt, så er det markedet som bestemmer, derfor mener jeg det er svært viktig å se på utviklingen for aksjen på børsen. Om du mener aksjen er verdt det dobbelte av dagens verdi, hjelper det svært lite om resten av markedet mener den er verdt halvparten, da er det viktig å ikke kjempe imot. Jeg følger med på ny informasjon rundt selskapet ja.

Når det kommer til det siste punktet ditt så er jo prinsippet det samme. Men stort sett vil det være fordelaktig å velge det børsnoterte selskapet (forutsatt at det ligger potensialet i det) enn den lokale bedriften nettopp av den nevnte grunn at pengene i små selskaper blir mer eller mindre låst fast og dermed kan alternativkostnaden bli høy om ikke selskapet stiger i verdi. Generelt er også risikoen mye høyere, både fordi små selskaper gjerne er lite etablerte har små nettverk og høy gjeldsgrad, men også fordi det er vanskelig å komme seg ut når det først begynner å gå galt noe det jo ofte gjøre med små bedrifter.

Jeg anbefaler å se på videoene på Nordnets nettkurs, der handler det nettopp om dette med å sammenligne et lite privat AS med et børsnotert selskap.

Her er en link: https://www.nordnet.no/mux/web/nordn...ltlarande.html
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]

Last edited by Aksjebloggeren; 29-01-2010 at 13:47.
Reply With Quote
  #22 (permalink)  
Old 29-01-2010, 22:18
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 105
Quote:
Originally Posted by sparegris View Post
Begynn med å opprette en (f.ex) nordnet-konto: nordnet.no
Veldig mye er forklart der, og det er gratis å opprette kontoen. Litt papir fram og tilbake så det kan ta en uke før den er klar.
Ta gjerne kontakt på im/mail. Litt lettere for meg å svare der. Du kan gjerne poste svarene mine her etterpå så du får andres synspunkter.

Jeg synes også indexfond er en god ide, men du lærer lite om aksjehandel med å ha pengene i fond. Det er hvertfall min erfaring. Eksempelvis om du bruker 10.000,- på å lære deg aksjehandel så er det råbillig og kjempenyttig kunnskap. Jeg angrer ikke på de pengene jeg tapte i begynnelsen, men jeg angrer på at jeg ikke begynte med aksjehandel for mange år siden. Dum og uviten som jeg var så likestilte jeg aksjehandel med lotto....

Tenk også på at aksjer har en oppside. Kjøper du en bil til f.eks. 200.000,- .... hvor lang tid tar det før den har falt 10% i verdi? Er det mulig å tjene inn tapet på bilen, og hadde bilen en mulig oppside? Nei, den hadde jo ikke det. Det er (med få unntak) rene tapsprosjekt. Hvis akjer faller 10% i verdi: Er det verre enn en bil som faller 10% i verdi?

Tusen takk for Kjempe gode tips og step by step på hvoran å gjøre det. Er det derre indexfond?? Må spørre:P. Problemet er at jeg ikke har så mye å rutte med for tiden. De måndene jeg fordrar økonomisk er desember og januar og februar. Desember er det siste av julegavene som ikke har blitt kjøpt og januar kommer det medlemsavgift fra her og der. og februar holder jeg å rydde opp. innen dette året er over tror jeg at kan fått mist noen tusen lapper fram men ikke 10000. Skal leve og liksom.. har en stram Økonomi for å si det slik. men det hadde vært spennede om å prøve. Jeg er enda 20 og jeg har lyst å prøve en del ting og aksje har jeg vært nysjerrig i en god del månder no
Reply With Quote
  #23 (permalink)  
Old 30-01-2010, 06:31
Senior Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Horten
Posts: 104
Hei Mollea,

Fra Nordnet kan du handle både aksjer, fond og index-fond. Der styrer du alt selv uten at megler er innblandet. Et indexfond består av, forenklet sagt, av et gjennomsnitt av et utvalg aksjer. Det er så vidt jeg vet samme aksjer som børsen har sett på når det står skrevet at "I dag gikk Oslo børs opp/ned så og så mye". Se nøkkeltall øverst på DN.no.
forsiden - DN.no - Oslo børs sluttet fredag opp 1,83%.


En grunn til at det er fordel med 10.000 kr i forhold til f. ex. 5000 kr er at det er flere aksjer å velge mellom hvis du har mer penger. Du har fler å velge mellom fordi aksjene selges i "poster".
F. ex. kan en aksje til kr 5,- selges i poster på 2000 aksjer. Det blir 10.000,- for en post. Det er fint mulig å handle en halv post for 5000,- kroner, eller du kan kjøpe en enkelt aksje til kr 5,-. -Jeg sier det er fint mulig, men det er ikke nødvendigvis lett. Mitt inntrykk er at de fleste som handler på børsen tydeligvis liker å eie hele poster. Det jeg mener, ....er at det kan være vanskelig å få kjøpt eller solgt aksjen til den prisen du ønsker hvis du ikke kan/vil kjøpe en hel post. Likevel: Hvis du velger en aksje som er mye omsatt (OSX) så er det lettere å handle med halve poster.
__________________
Følg meg på Twitter | Sparegris (veien) | Salt fisk (generelt) | Kosmix (båten)


Reply With Quote
  #24 (permalink)  
Old 30-01-2010, 10:18
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Norge
Posts: 1.146
Helt riktig at det er lettest å kjøpe aksjer ved hele poster i kjøps ordren.
Når det gjelder kjøp av aksje lots (deler av en post) så er det vanlig at de handlene gjennoføres etter at det er blitt samlet opp flere lots som danner helst 1/1 eller 1/2 aksje post Så det er helt klart en fordel å handle hele poster
Reply With Quote
  #25 (permalink)  
Old 01-01-2011, 18:05
Money never sleeps
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 770
Vil det være slik at alt av eiendomsfond og slik i Norge vil stige, nå som man regner med at renta i 2011 blir 7%, 2012 (5%) og 2013(5%) ?
__________________


Reply With Quote
  #26 (permalink)  
Old 06-03-2012, 15:27
Junior Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 6
penger Aksjer

Quote:
Originally Posted by mollea View Post
I dag på jobb har jeg bynte jeg å tenke på om aksjemarkede! Hvor mye må en ha for å bli med i aksjemarkedet??
Jeg er en beskjeden pensjonist så akkurat nå forsøkte meg gjennom
Nordnet.Kjøpte litt forskjelige aksjer til ca.10000.- Dette med blande
resultater akkurat nå,selv om jeg holdt meg til stort sett kjente
aksjer.Hvis en treffer godt,kan en nok gjøre det bedre enn igjennom
aksjefond.Men nedturen kan ble større,hvis du ikke "treffer" de beste
aksjer? Jeg lurer om det er mulig å legge inn "stop loss",slik at en kan
selge hvis aksjene går under 10% selvkost,og hvordan gjør en dette?

Er der noen der ute som vet noe om dette?
Reply With Quote
  #27 (permalink)  
Old 06-03-2012, 15:46
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 813
Quote:
Originally Posted by Senior35 View Post
Jeg er en beskjeden pensjonist så akkurat nå forsøkte meg gjennom
Nordnet.Kjøpte litt forskjelige aksjer til ca.10000.- Dette med blande
resultater akkurat nå,selv om jeg holdt meg til stort sett kjente
aksjer.Hvis en treffer godt,kan en nok gjøre det bedre enn igjennom
aksjefond.Men nedturen kan ble større,hvis du ikke "treffer" de beste
aksjer? Jeg lurer om det er mulig å legge inn "stop loss",slik at en kan
selge hvis aksjene går under 10% selvkost,og hvordan gjør en dette?

Er der noen der ute som vet noe om dette?
Heihei

Stoploss oppretter du ved å trykke på fanen "Handle" så "Stop loss". Der velger du hvilken aksje det gjelder og legger inn de vilkårene du vil ha for stop-lossen. (Det står bedre forklart der).

Nedturen kan fort bli mye større også ja, ettersom du istedet for å satse mer generelt på markedet, noe et fond gjør gjennom investere i veldig mange forskjellige aksjer og fordele risikoen, så sitter du inne med betrakeltelig selskapsspesifikke risikoer tilknyttet til de selskapene du kjøper.
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
  #28 (permalink)  
Old 06-03-2012, 22:18
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 915
Ser dette er en gammel tråd, men det er nok mange som lurer på mye om dette med aksjer.
Jeg har brukt mye tid på å lese bøker, blogger, lydbøker og nyheter om markedet det siste året og anser fortsatt meg selv som komplett amatør.
Det ER mye å sette seg inn i, men mulighetene og også store.

(alt som skrives i denne posten er min mening og ingen fasit)

Noe av det viktigste når man skal begynne å handle aksjer er å finne en strategi. Det er mange å velge mellom, men jeg tror det er viktig å vite om så mange som mulig. Finn en som passer din personlighet og hvor mye tid du har til å følge med.

Vil du være en trader som kjøper å selger aksjer/valuta/råvarer på tekniske signaler, så må du kanskje stå opp om natta for å se hvordan børsene i Asia ha utviklet seg.

Velger du verdiinvestering (ala Buffet) så må du være god til å finne ut den egentlige verdien av ett selskap og kjøpe når det er "på salg" Så må du klare å skille ut all støyen i markedet og stole på dine analyser om verdien. Value investing - Wikipedia, the free encyclopedia

Les les les og du vil få kunnskap.

Noe annet som er viktig er å kunne terminologien. Det er mange ord uttrykk og forkortelser som kun brukes i aksjemarkedet og disse bør du forstå for å skjønne hva som skrives i analyser og bedriftenes årsberetninger. Forstår du ikke hva som står i linken over bør du lese mer.


Som Aksjebloggen skriver i sine poster er det viktig å prøve å holde følelser ute av bildet når du investerer. Blir du forelsket i ett selskap kan det bli dyrt. Man må følge med i selskapene du har aksjer i for å se om noe fundamentalt har forandret seg. Men igjen er det viktig å vite strategien din. Har du kjøpt en aksjepost du har planer om å holde i lang tid så trenger du ikke bekymre deg om verdien synker 10% så lenge inntjeningen fortsatt er god, de som styrer skuta har stø kurs og sektoren som helhet fortsatt har gode utsikter.
I en slik situasjon kan en stop loss gjøre at du selger med tap i ett selskap som bare har fulgt med ett bear marked ned.

Kostnader er viktig.

Når du kjøper aksjer må du betale kurtasje. Her har Aksjebloggen laget en bra oversikt Kurtasjeoversikt | Aksjebloggen

Dette er viktig å tenke på når du handler, da mye handling fort spiser opp overskuddet ditt. Og selv om du har tapt så koster det å selge.
Handler du en post for 3900kr vil Nordnet Mini gi en kostnad på 1% av kjøpesummen. Hvor stor % av summen du er villig til å betale bør være en del av strategien din.


Diversifisering:

Det kan være greit å spre risiko så ikke hele porteføljen din faller sammen hvis en sektor har litt dårlige tider. "alle eggene i en kurv" analogien er muligens amatøraktig men det er nå engang slik det funker. Hvis alt du eier er bankaksjer i USA ville du ha gått på en smell de siste årene. Du bør spre mellom valuta, sektorer og land.
Buffet sier diversification is for the ignorant men han er hakket mer awesome en vanlig dødelige så vi bør spre risikoen litt.


Hvordan starte:

Her er det like mange meninger som det er investorer.
Jeg mener man bør hoppe i det. Du bør selvfølgelig ha kunnskapen på plass, men man lærer vel egentlig ikke skikkelig før det er ordentlige penger som er satset. Når beholdningen din har falt, så bør du ikke miste nattesøvnen hvis du skal satse penger i markedet.
Å bygge en portefølje med begrenset inntekt kan ta lang tid, så jeg synes du kan begynne med å kjøpe en post av gangen. Det vil gi porteføljen "enorm"
risiko den første tiden, men du kan gjerne begynne med en stort "blue chip" firma med små svingninger, som Pepsi, Johnson & Johnson, Proctor & Gamble, 3M osv.

Ved å spare opp til å kjøpe en full portefølje på en gang(noe som vil ta lang tid og du kan miste oppganger, utbytter og lærdom) kan du også risikere å kjøpe på toppen av ett bull marked og se hele porteføljen falle samlet i verdi ved en koreksjon. Tenk om du hadde satset alt på sommeren 2008. Da hadde du muligens vært i minus enda. Greit å lære, men kjipt start på investeringskarieren din.


Overvåkning av porteføljen er viktig. Igjen spørs det veldig på strategien din, men å følge på med endringer i sektoren, ny teknologi, nye ledere, innsidehandel, store endringer i inntjening eller overskudd osv er viktig. Skal du trade på tekniske signaler er det helt andre ting du må vite om(kan jeg ingenting om)

Nyttige linker:

Investopedia ? The Web?s Largest Investing Resource
Vuru.co - Value Investing Analysis
TopStockAnalysts.com | In this free daily newsletter, you'll discover high-quality investment ideas that you can take action on and profit from.
Stock Market News & Financial Analysis - Seeking Alpha
Fool.com: Stock Investing Advice | Stock Research
QuantumOnline.com Home Page

Blogger:

Aksjebloggen
Dividend Growth Investor
A Slacker's Quest
Musings on Markets
Peter Warrens Finansblogg
__________________
Aksjeamatøren
2012
Makse BSUx2
50.000 i buffer
30.000 i aksjer
Reply With Quote
  #29 (permalink)  
Old 07-03-2012, 16:27
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 813
Quote:
Originally Posted by mariusfa View Post
Ser dette er en gammel tråd, men det er nok mange som lurer på mye om dette med aksjer.
Jeg har brukt mye tid på å lese bøker, blogger, lydbøker og nyheter om markedet det siste året og anser fortsatt meg selv som komplett amatør.
Det ER mye å sette seg inn i, men mulighetene og også store.

(alt som skrives i denne posten er min mening og ingen fasit)

Noe av det viktigste når man skal begynne å handle aksjer er å finne en strategi. Det er mange å velge mellom, men jeg tror det er viktig å vite om så mange som mulig. Finn en som passer din personlighet og hvor mye tid du har til å følge med.

Vil du være en trader som kjøper å selger aksjer/valuta/råvarer på tekniske signaler, så må du kanskje stå opp om natta for å se hvordan børsene i Asia ha utviklet seg.

Velger du verdiinvestering (ala Buffet) så må du være god til å finne ut den egentlige verdien av ett selskap og kjøpe når det er "på salg" Så må du klare å skille ut all støyen i markedet og stole på dine analyser om verdien. Value investing - Wikipedia, the free encyclopedia

Les les les og du vil få kunnskap.

Noe annet som er viktig er å kunne terminologien. Det er mange ord uttrykk og forkortelser som kun brukes i aksjemarkedet og disse bør du forstå for å skjønne hva som skrives i analyser og bedriftenes årsberetninger. Forstår du ikke hva som står i linken over bør du lese mer.


Som Aksjebloggen skriver i sine poster er det viktig å prøve å holde følelser ute av bildet når du investerer. Blir du forelsket i ett selskap kan det bli dyrt. Man må følge med i selskapene du har aksjer i for å se om noe fundamentalt har forandret seg. Men igjen er det viktig å vite strategien din. Har du kjøpt en aksjepost du har planer om å holde i lang tid så trenger du ikke bekymre deg om verdien synker 10% så lenge inntjeningen fortsatt er god, de som styrer skuta har stø kurs og sektoren som helhet fortsatt har gode utsikter.
I en slik situasjon kan en stop loss gjøre at du selger med tap i ett selskap som bare har fulgt med ett bear marked ned.

Kostnader er viktig.

Når du kjøper aksjer må du betale kurtasje. Her har Aksjebloggen laget en bra oversikt Kurtasjeoversikt | Aksjebloggen

Dette er viktig å tenke på når du handler, da mye handling fort spiser opp overskuddet ditt. Og selv om du har tapt så koster det å selge.
Handler du en post for 3900kr vil Nordnet Mini gi en kostnad på 1% av kjøpesummen. Hvor stor % av summen du er villig til å betale bør være en del av strategien din.


Diversifisering:

Det kan være greit å spre risiko så ikke hele porteføljen din faller sammen hvis en sektor har litt dårlige tider. "alle eggene i en kurv" analogien er muligens amatøraktig men det er nå engang slik det funker. Hvis alt du eier er bankaksjer i USA ville du ha gått på en smell de siste årene. Du bør spre mellom valuta, sektorer og land.
Buffet sier diversification is for the ignorant men han er hakket mer awesome en vanlig dødelige så vi bør spre risikoen litt.


Hvordan starte:

Her er det like mange meninger som det er investorer.
Jeg mener man bør hoppe i det. Du bør selvfølgelig ha kunnskapen på plass, men man lærer vel egentlig ikke skikkelig før det er ordentlige penger som er satset. Når beholdningen din har falt, så bør du ikke miste nattesøvnen hvis du skal satse penger i markedet.
Å bygge en portefølje med begrenset inntekt kan ta lang tid, så jeg synes du kan begynne med å kjøpe en post av gangen. Det vil gi porteføljen "enorm"
risiko den første tiden, men du kan gjerne begynne med en stort "blue chip" firma med små svingninger, som Pepsi, Johnson & Johnson, Proctor & Gamble, 3M osv.

Ved å spare opp til å kjøpe en full portefølje på en gang(noe som vil ta lang tid og du kan miste oppganger, utbytter og lærdom) kan du også risikere å kjøpe på toppen av ett bull marked og se hele porteføljen falle samlet i verdi ved en koreksjon. Tenk om du hadde satset alt på sommeren 2008. Da hadde du muligens vært i minus enda. Greit å lære, men kjipt start på investeringskarieren din.


Overvåkning av porteføljen er viktig. Igjen spørs det veldig på strategien din, men å følge på med endringer i sektoren, ny teknologi, nye ledere, innsidehandel, store endringer i inntjening eller overskudd osv er viktig. Skal du trade på tekniske signaler er det helt andre ting du må vite om(kan jeg ingenting om)

Nyttige linker:

Investopedia ? The Web?s Largest Investing Resource
Vuru.co - Value Investing Analysis
TopStockAnalysts.com | In this free daily newsletter, you'll discover high-quality investment ideas that you can take action on and profit from.
Stock Market News & Financial Analysis - Seeking Alpha
Fool.com: Stock Investing Advice | Stock Research
QuantumOnline.com Home Page

Blogger:

Aksjebloggen
Dividend Growth Investor
A Slacker's Quest
Musings on Markets
Peter Warrens Finansblogg
VELDIG bra innlegg dette her! Summerer ganske greit opp mange av de aspektene en bør tenke på som ny i aksjemarkedet!
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Har dere noen tanker om julehandelen? Lin Forbruk 14 16-10-2009 20:37
mollea gjort brukt masse penger på sko:P mollea Forbruk 3 07-09-2009 22:13
Mollea økonomiske liv!! mollea Presentasjoner 6 12-08-2009 12:14


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 16:50.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren