Pengevett

 

Ser ingen løsning lenger!

Dette er en diskusjon om Ser ingen løsning lenger! i Gjeld-forumet, en del av Pengeprat-kategorien; Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre lenger! Jeg og samboer har ca 600 000 tilsammen i gjeld, ca halvparten ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Gjeld

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 03-11-2011, 02:34
Junior Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 4
Ser ingen løsning lenger!

Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre lenger! Jeg og samboer har ca 600 000 tilsammen i gjeld, ca halvparten hver. Jeg har vært i banken, jeg har snakka med kommunen og Nav og får ikke hjelp noe sted. Opplevelsen jeg hadde på NAV er det værste jeg noen gang har vært borti! Det eneste saksbehandleren var opptatt av var hvorfor jeg hadde fått barn så ung og ikke tatt abort!!!
Jeg flytta fra samboer for en periode pga av de gjeldsproblemene vi har, men bor sammen igjen nå!Jeg ser bare ikke hvordan vi skal få ordna opp i ting.Han har trekk i lønn og vi betaler det vi kan etter at alt annet av regninger er betalt,men jeg har vært arbeidsledig en stund og har derfor ikke hatt noenting til overs. Har fått jobb igjen nå, ikke full jobb!
Jeg kan ikke fortsette sånn. Alt jeg tenker på er penger, hva mine barn ikke kan få, være med på osv og det fordi vi var unge og dumme for lenge siden og ikke klarer å rydde opp nå!
Hører alltid at det blir bedre, men det blir jo ikke det! Ting blir jo bare værre og værre! Ser en eneste mulighet, men det er ingen god mulighet for de som blir sittende igjen, kun for meg!
Hva gjør jeg?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 03-11-2011, 02:45
SirWinston's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Troms
Posts: 1.754
Har ikke noen konkrete råd her og nå, men kan du skrive litt mer utførlig om gjeldssituasjonen deres? Hvem skylder dere til, og hvor mye? Hva slags gjeld?
Inntekter? Har dere noe dere kan selge?

www.tv3play.no kan man se gratis episoder fra luksusfellen, hvor mange lignende saker har vært oppe. Kanskje dere kan finne noen tips og inspirasjon der?

Gjeldssanering kan være et alternativ for dere, da blir det fem år på stramt budsjett, og så en frisk start. Men det kan være at gjelden er for liten/for ny/dere for unge o.l.

Husk likevel på; selv om det ser mørkt ut, så gi ikke opp. Det er noen som bryr seg! Klem!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 03-11-2011, 03:03
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 284
Først og fremst: det barna dine trenger aller aller mest, det er DEG. Ikke penger, leker og bursdagsfester, men mamma'n sin.

NAV har plikt til å hjelpe deg, iallefall med gjeldsrådgivning. Allier deg med noen, enten samboeren din eller noen andre som kan være med som støtte, og ta kontakt på ny. Har de ikke gjeldsrådgiver tilgjengelig, skal de hjelpe deg å få kontakt med gjeldsrådgiver på annen måte.

Er gjelden gammel eller ny? Er gjelden så høy i forhold til deres inntekt at dere er varig ute av stand til å betjene den? Hvordan er inntekten deres, kommer den til å stige pga utdanning eller er det noen annen måte å øke inntekten på? Har dere noen utgifter dere kan kutte ned på, eller bil/utstyr dere kan selge?

Dette er spørsmål dere må tenke over, gjerne i fellesskap. Om gjelden er av eldre dato og høyere enn dere kan betjene og inntekten forventes å være noenlunde lik i fremtiden, kan dere søke om gjeldsordning enten sammen eller hver for dere. Dette er noe NAV skal hjelpe dere med.

Les her: Økonomisk rådgivning - Sosiale tjenester - NAV

Ta gjerne med dere en utskrift av den siden når dere tar kontakt med nav igjen, de har en tendens til å glemme hva de faktisk har plikt til. Merk deg dette: "Kommunen har plikt til å henvise til og formidle kontakt med rette instans når de selv ikke har kompetanse og er fullt orientert om den hjelpen du kan få." Men det fordrer at du selv stiller med alle opplysninger som trengs og gjør en innsats, da går alt så mye lettere...

Jeg har selv tatt de tunge skrittene til nav med "skammens perm" full av regninger og inkassokrav. Heldigvis fikk jeg hjelp etterhvert, gjeldsrådgiveren var dyktig men de i skranken burde hatt noen kurs i kundebehandling. Jeg søkte om gjeldsordning og har nå fått innvilget dette. Etter å ha levd de siste årene med en gjeld som truet med å svelge meg hel har jeg nå en visshet at om 5 år er jeg tilbake til scratch, jeg har en fremtid.

Du har også en fremtid. Du har barn og samboer, og dere kommer til å komme gjennom dette. Dere kommer til å være hverandres beste støttespillere gjennom denne prosessen, finn styrke i hverandre og at dere nå kan bygge grunnlaget for en trygg fremtid for barna deres. Det fins alltid et håp!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 03-11-2011, 03:25
Junior Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 4
Jeg kommer ikke til å gå NAV en gang til, den saksbehandleren jeg møtte der er den eneste de har som jobber med gjeld. Jeg har fått mine barn og vil ikke sitte å få kjeft for at jeg fikk dem. Hun så bare kjapt på permen før hun begynte å snakke om barna mine.
Vi har kredittkort/handlekort gjeld og jeg har studielån og alt har gått til inkasso. Vi betalte frem til jeg ble arbeidsledig, men fordi det gikk litt over 3 mnd fra jeg fikk min siste lønn til NAV endelig utbetalte penger til meg ble veldig lite betalt i den perioden siden vi prioriterte strøm, husleie, barnehage osv! Kreditorer forstod en liten stund, men etterhvert ble det sendt til inkasso. Etter det har det bare blitt værre og værre helt til jeg sluttet og åpne brevene. Når jeg da gjorde det igjen var jo gjelda mange ganger større så klart.
Vi eier ikke hus, bil eller noe annet av verdi vi kan selge, jeg håper jeg kan få mer jobb etterhvert eller finne en annen jobb, mens han jobber 100%! Ikke den best betalte jobben, men veldig sikker og har andre goder.
Etter det jeg har lest er gjelden for ny for gjeldsording så det er nok ingen mulighet og de beløpene vi betaler hver mnd er jo ikke nok til å dekke renter! Er livredd noen skal komme å ta fra oss barna våre fordi vi har rota det til på denne måten. Det blir jo ikke bedre. Føler meg som en taper i forhold til de andre foreldrene jeg ser i barnehagen og på skolen. Gjør så vondt å se hva andre barn har som mine ikke kan få. De trenger ikke de tingene, men spesielt h*n som går på skolen ser jo hva alle andre har. Jeg har selv vært mobbeofferet på "min" skole og jeg ofrer gladelig meg selv for at mitt barn skal slippe den opplevelsen!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 03-11-2011, 05:36
viking's Avatar
på slagmarken
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1.219
Anbefaler lese gjennom denne brosjyren. Den inneholder blant annet praktiske råd og eksempler på brev til kreditorer: http://jussbuss.no/files/File/Gjeldsproblemer[1].pdf

På denne siden er det også eksempler på brev: Ta kontakt med kreditorene - foreslå en løsning - Bydel Alna - Oslo kommune


I denne tråden er telefonnummer til NAVs økonomirådstelefon og Gjeldsoffer-Alliansens gjeldskrisetelefon: Gratis hjelp med gjeld

Stå på! Du finner en løsning
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 03-11-2011, 15:54
Alltid Blakk's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1.763
Er ikke noen som kan være med deg, og passe på at NAV-saksbehandleren holder seg til det hun faktisk er ansatt for å gjøre ? Ikke la ei "megge" hindre deg i å skape deg en bedre framtid. Gjort er gjort og født er født.

Noen skoler er mobbing et tema, andre skoler er det ikke. Fordi om du ble et mobbeoffer trenger ikke barna dine å bli det. Mine barn har ikke det som "alle andre har", og det går helt greit. Vi bor midt i beste Suburbia, med en god del velståendene foreldre, og "ingen" alenforeldre. Likevel er ikke manglende matrielle goder et tema. Så de sorgene skal du ikke ta på forskudd. Dukker de opp tar du tak i det der og da. Går du rundt og venter på at det skal bli et problem, ja så øker jo du barnas usikkerhet og opplevelse av å mangle noe.

Studielånet ditt har mange gode ordninger for deg som har vært arbeidsleding og har lav inntekt. sjekk hva du kan få ordne der.

Når nøden er stor spiser fanden fluer, kan dere flytte midlertig hjem til foreldrene deres, kan foreldrene deres bidra med noe ? Barnepass, så du kan jobbe ukurante tider ? Kan du jobbe to jobber en periode, som for eksempel levere aviser ?

Har du oversikt sjøl ? Kan du få fryse noen renter ?

Sørg for å få i deg mat med B-vitaminer og Omega 3, og kom deg ut i dagslyset. Det hjelper på humøret og energien.

Det fine med å være på bunnen, er at det er bare en vei å gå - oppover. Lykke til!!
__________________


Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 16-11-2011, 02:34
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.989
Slenger meg på her litt sent, men vil minne på at studielån _kan_ man få utsettelse på om man søker om det, du betaler da bare renter.

Pust rolig. 300 000 på hver av dere er ikke allverdens gjeld. Det kan dere løse i løpet av noen få år om dere bare klarer å betale ned på den strukturert. Dette løser seg. Hvordan går jobbsøkingen?
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 08-01-2012, 17:15
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 725
Hvordan går det Dozer?
__________________

Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 11-01-2012, 16:13
Senior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 306
Langt innlegg. Kopier over til egen tesktbehandler og øk skrifttype.
Glem saksbehandleren på nav. Det er irriterende, men bortkastet tid og energi. Dere skal ha ett mål for øye, og det er å komme ut av det betalingsuføre dere har havnet i. Bruk energien deres på dette. Den sannsynlige årsaken til at dere føler dere hjelpeløse, er fordi dere er usikre på hva dere skal gjøre. Usikkerheten kan kanskje bunne i manglende kunnskap. Dette er imidlertid ikke vanskelig. Alt man ikke kan er vanskelig.
Derfor, for å få dette til gjør dere som følger. Lag en oversikt over inntekter, utgifter og gjeld. Dette gjør du i et regneark.
Jeg vet ut fra praksis og erfaring, med mange som har vært i samme situasjon som dere, at dere vil føle dere bedre når dere tar fatt i problemet, når det begynner å løsne.
Det som sannsynligvis har skjedd i deres sak, som i så mange andre tilsvarende saker, er at dere har møtt på umotiverte og inkompetente saksbehandlere. Det dere sliter med, tar alt av krefter og. Dette er et kjent fenomen. Det at du går hele dagen og tenker på penger, er noe alle som er i deres situasjon gjør.
Prøv å ta dette som en utfordring. (Jeg vet at dette er lett å si, men dette fungerer faktisk) (Tenk - ikke fa..n om disse inkompetente ”kjøtthuene,
og dilletanter” skal klare ”å ta rotte på oss”. ) Prøv å la det ”gå sport i det”.


Nedbetaling – beregninger.
Kontakt samtlige av dine kreditorer, skriftlig, med helt identiske brev, hvor du setter en oversikt over inntekter – utgifter og gjeld, samt sammensetningen av din husstand. Du oppgir barns navn og fødselsdato. Ikke de siste fem siffer. I brevet forteller du hvordan du har tenkt å nedbetale gjelden din. Sette en svarfrist, for eksempel 4 – fire uker. Skriv tall med tall og bokstaver, for å unngå misforståelser.
Først regner dere ut hvor stor nettoinntekt dere har, så regner dere ut hvor mye dere trenger for å dekke deres nødvendige utgifter. Når jeg skriver nødvendige utgifter, så mener jeg nødvendige utgifter. Kutt i utgiftene, men ikke kutt kritikkløst. (Det er lett å leve for ”en tusing i måneden”, men i praksis er det ikke mulig over tid, og deres eventuelle nye avtaler kommer til å gå over flere år.)
Det dere nå får i overskudd, er det dere kan betale til deres kreditorer pr måned.
OBS og NB! Dere skal ikke skrive inn hvor mye som brukes på mat – klær – helse – hygiene, i utgiftsskjema.
Poenget med denne beregningen er at namsmannen og deres kreditorer skal se hvor mye dere har tilbake, til klær – helse – hygiene, til etter at dere har betalt husleie, strøm osv.
Slik setter dere opp en oversikt over månedlige inntekter og utgifter


Slik setter dere opp en kreditoroversikt

Måling for om dere er ”varig ute av stand til å betjene deres betalingsforpliktelser” er om dere bruker mer enn 15 år på nedbetaling av den gjelden dere nå har.

Vet ikke hvor mye dere kan om beregninger i et regneark, så jeg gir derfor en forklaring.
Utregning av prosentandelen.
Del kr 150 000 på kr 600 000. Gjør det samme med de andre beløpene. Den samlete gjelden skal deles på det dere skylder den enkelte kreditor.
Utregning av betaling pr måned og år.
Ta overskuddet kr 934 og X(gang) det med prosentandelen. Betaling pr år ganger du månedsbeløpet med 12.
Når dette er gjort kan dere skrive brevet til namsmannen.

Når dere har satt opp oversikten over inntekter og faktiske utgifter, sender dere dette til namsmannen og ber om regulering av trekk i lønn.
Det er viktig at dere ber om regulering, da namsmannen ikke har lov til å stanse et trekk, han har kun anledning til å regulere det.

Eksempel på brev til Namsmannen

Kreditors navn
Saksbehandlers tittel og navn
Gate/vei navn
Eventuelt postboks.
Postnr- og sted

Saken gjelder Klage om trekk i inntekt – regulering av trekk.
Deknl §§ 2-7 og 2-8
Klagen angår etter- og fornavn: Nordmann, Ola
Fødsels- og personnr. : 01.02.03 - 22560
- ektefelles etter- og fornavn: Nordmann, Kari
Fødsels- og personnr. 02.03.04 - 22566
Gate/vei Blakkens vei 1236
Postnr- og sted 9215 Oslo
Telefon 99 99 99 99
E-postadresse G.gjeld@skydlner.noHASTESAK

Jeg tillater meg, med dette, å fremme krav om regulering av trekk i inntekt, for de/n person som er nevnt ovenfor.
Trekket reguleres slik at de er i samsvar med dekningsloven (deknl) §§ 2-7 og 2-8.

Slik den økonomiske oversikten, over inntekter og utgifter, viser er situasjonen prekær. Særlig med hensyn på barna/barnet.
Jeg ber derfor at dette brev, samt vedlagte dokumentasjon, blir lagt til grunn for regulering av trekk/ene.

Skulle det, mot formodning, være feil og/eller mangler ber vi om at vi blir kontaktet på ovenstående telefonnummer, slik at saken kan finne en så rask løsning som mulig.

Vedlegg 4 – fire stk.
Økonomisk oversikt over
Inntekter
Utgifter
Kopi av
Strømregning
Forsikringer
Husleie/fellesutgifter

Med vennlig hilsen

­_____________________ _____________________
Kari Nordmann og Ola Nordmann

Her er lovteksten
Trekk i lønn.
Trekk i lønn reguleres av dekningsloven.
§ 2-5. Beslagsfrihet for penger m.m.


Beslag kan ikke tas i skyldnerens penger, bankinnskudd og andre fordringer eller forråd av varer, for så vidt de er nødvendige til underhold av skyldneren og husstanden inntil lønn eller annen inntekt neste gang forfaller, likevel ikke utover to måneder med mindre særlige hensyn tilsier det. Det skal tas hensyn til underholdsplikt som påhviler skyldneren.

§ 2-7. Utlegg i lønnskrav m v.


Utlegg kan tas i skyldnerens krav på forfalt eller uforfalt lønn etter fradrag av forskuddstrekk i den utstrekning lønnen overstiger det som med rimelighet trengs til underhold av skyldneren og skyldnerens husstand. Ved vurderingen legges til grunn det som er tilbake av nettolønnen etter allerede besluttete trekk med bedre prioritet.

Første ledd gjelder tilsvarende for:

a) annet vederlag for personlig arbeid, herunder tilsvarende arbeidsgodtgjørelse for utnytting av skyldnerens åndsverk, oppfinnelser m m;
b) pensjon eller vartpenger som en arbeidsgiver betaler eller har sikret sine ansatte eller deres etterlatte ved eller uten fradrag i lønnen;
c) annen pensjon, stønad, livrente eller føderåd; er rettigheten ervervet mot vederlag fra skyldneren, gjelder dette ikke når den er ervervet etter at det krav ble pådratt som utlegg søkes for;
d) underholdsbidrag som skyldneren har krav på til seg selv;
e) pensjon eller annen ytelse etter lovgivningen om offentlig trygd eller lignende;
f) erstatning eller oppreisning for skade på legeme eller helse eller for tap av forsørger;
g) midler innsamlet offentlig til skyldneren;
h) æresgaver som består i penger.

Utlegg i lønnskrav m v kan bare tas i krav som har forfalt eller forfaller innen to år, jf tvangsfullbyrdelsesloven § 7-21. Trekkperioden for bøtekrav er fem år. For skattekrav kan utlegg alltid tas i krav som forfaller inntil fem år etter utgangen av det inntektsåret skatten gjelder, eller i tilfelle endring av ligningen fem år etter utgangen av det kalenderår da endringsvedtak ble truffet. For bidragskrav gjelder ingen tidsbegrensning.

Bortsett fra ved innfordring av krav som nevnt i § 2-8 første ledd bokstav a-d, kan utlegg i lønnskrav m v ikke tas dersom skyldneren gjør hva denne evner for å betale sine fordringshavere og heller ikke utilbørlig begunstiger noen av dem.


Ad gjeldsordning
En gjeldsordning skal og må ta hensyn til dine faktiske og nødvendige utgifter.
Gjeldsordning etter gjeldsordningsloven har fastsatt en norm på hvor mye 1 en voksen skal ha å leve for pr måned, i tillegg til bokostnader.
Beløpet for 1 – en voksen er pr 25.10.11, kr 10 715,00. For 2 – to voksne er det kr 19 824.
For barn mellom 0 – null til 3 – tre år kr 1 930
For barn mellom 6 – seks til 10 ti år kr 2 490
For barn inntil 18 år kr 3 165
Det er et krav som må være oppfylt for å få en gjeldsordning. Dette kravet er at du ikke klarer å betjene din samlede gjeld etter hvert som den forfaller.
For å finne ut om du er ”varig ute av stand” pleier man å se om du klarer å betjene din samlede gjeld over en periode på 15 – femten år til vanlig markedsrente, som vil være et sted mellom 5 – fem til 8 – åtte prosent. (7 %) Den vanlig lånemodellen som blir brukt er annuitetslån.
Hvis du har nettbank, kan du gjøre dette ved å bruke en av bankens lånekalkulatorer.
Skriv ut beregning og vis den til kommunens gjeldsrådgiver, eller legg den ved en søknad om gjeldsordning, som du sender dirkete til namsmannen.
Namsmannen plikter (lovbestemt) å hjelpe deg på alle stadier, utfylling av søknaden, utarbeidelse av forslag til gjeldsordning.

Eksempel på brev kreditorene (Legg til fjern det du ikke synes passer)

Kreditors navn
Saksbehandlers tittel og navn
Gate/vei navn
Eventuelt postboks.
Postnr- og sted

Saken gjelder Frivillige utenrettslige gjeldsforhandlinger
Saken angår etter- og fornavn: Nordmann, Ola
Fødsels- og personnr. : 01.02.03 - 22560
- ektefelles etter- og fornavn: Nordmann, Kari
Fødsels- og personnr. 02.03.04 - 22566
Gate/vei Blakkens vei 1236
Postnr- og sted 9215 Oslo
Telefon 99 99 99 99
E-postadresse G.gjeld@skydlner.no


I anledning det betalingsuføre jeg og min husstand har kommet opp i, sender jeg nå ut likelydende brev/orientering til alle kjente kreditorer.

Personalia
Foruten de personer som er nevnt ovenfor, består husstanden også av 2 – to barn hhv.
Gro 15 år og Petter 10 år.
Begge barna benytter SFO, og må bruke offentlig transport hjem/skole/hjem.
Denne transporten betales ikke av det offentlige.
Det betales ikke eller mottas barnebidrag.

Vi er begge ansatte, i firmaer, og har ingen mulighet til å øke vår inntekt, verken ved overtid eller ekstraarbeid.

Årsaken til betalingsuføre
Vi mener at årsaken til at vi har kommet opp i dette betalingsuføre er at jeg var arbeidsledig i en periode. Det var i denne perioden at vi ikke klarte å betjene våre gjeldsforpliktelser. Jeg har nå kommet i deltidsarbeid. I den nye deltidsjobben har jeg dårligere inntekt enn i min tidligere heltidsjobb

Vi oppfordrer alle kreditorer om å:
- stille videre pågang i bero, under disse frivillige utenrettslige gjeldsforhandlinger
- frafalle renter og omkostninger grunnet mislighold.

Videre ber vi om oversikt over den enkelte avtalen.
Med bakgrunn i foranstående oppfordres den enkelte kreditor om å sende opplysninger om samlet gjeld fordelt på:
1. rest hovedstol,
2. effektiv rente,
3. gebyrer,
4. purreomkostninger
5. andre omkostninger påløpt grunnet mislighold,
6. kopi av rettsgrunnlaget.
7. oppgitt hvilke rettslige skritt den enkelte kreditor har foretatt i saken
8. samt andre opplysninger som den enkelte kreditor mener er relevante for saken
9. når Deres firma mener missligholdet oppstod.

Jeg imøteser Deres snarlige svar, og senest innen 4 – fire uker.

Når jeg har mottatt svar fra alle kjente kreditorer vil jeg komme tilbake med en oppdatert oversikt, samt forslag/utkast til ny nedbetalingsplan.

Vedlegg 4 – fire stk.
Økonomisk oversikt over
Inntekter
Utgifter
Eiendeler/formue
Gjeld
Kopi av
Strømregning
Forsikringer
Husleie/fellesutgifter

Med vennlig hilsen

­_____________________ _____________________
Kari Nordmann og Ola Nordmann

Jeg håper dette kan være til hjelp.
Dere kan kontakte meg på nedenforstående e-post, hvis det er noe dere lurer på.
Med vennlig hilsen
Tore Bergh
tore.berg@bluezone.no

Last edited by TBergh; 11-01-2012 at 16:25.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ikke lenger lønnsomt å spare hos skattefuten remi Skatt 6 13-01-2011 18:59
Om å tenke lenger enn til neste milepæl WhitePilgrim Jobb og kvalifisering 0 23-11-2010 12:01
En mann er ingen livsforsikring Lin Penger og parforhold 11 05-11-2010 09:07
Smart løsning moneyquestion Generell pengeprat 5 21-09-2010 02:39
Det finnes ingen gratis lunsj! Lin Gjeld 5 19-06-2009 15:39


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 13:43.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren