Pengevett

Pengevett (http://www.pengevett.com/)
-   Jobb og kvalifisering (http://www.pengevett.com/jobb-kvalifisering/)
-   -   Simpel lønnsforskjell (http://www.pengevett.com/jobb-kvalifisering/4472-simpel-lonnsforskjell.html)

Sparedolly 04-04-2015 10:50

Simpel lønnsforskjell
 
Jeg jobber som sykepleier i kommunen. Jeg har 10års annsinitet (som er maks i kommunen ang lønn) og tjener 228kr timen. Igår jobbet jeg med en ufaglært som alltid bare har gått som assistent, hun hadde også 10års annsinitet og tjente 172kr timen!!! Hva gir du meg, jeg ble så paff!! Her har jeg gått tre år på høyskole og har alt hovedansvaret på jobben, og tjener usle 56kr timen mer enn de ufaglærte!!
Jeg vet at man ikke blir rik av og verken være spl eller jobbe i kommunen, men denne usle lønnsforskjellen. Fy søren! Ikke nytter det og forhandle noe om lønn til arbeidsgiver heller:(
Bare en liten utblåsning fra meg!!

Noway 04-04-2015 17:20

Hvor stor synes du forskjellen burde vært?

Personlig synes jeg 33 % mer betalt virker nokså fornuftig, og omtrent som forventet.

Avalor 04-04-2015 17:30

56 kroner timen er 9100 hver eneste måned, 109200 i året, 4,36 mill i løpet av et 40 års arbeidsliv. Synes absolutt det er grei betaling for et par-tre år på skole.

Mest sannsynlig så har assistenten en tøffere fysisk arbeidsdag, og vil mest sannsynlig ikke holde ut like lenge i arbeidslivet som deg, og forskjellen til slutt vil bli ennå større

172 kroner timen for en person med 10 års ansinitet i arbeidslivet er absolutt ikke for mye.

Realverdien 04-04-2015 18:05

Velkommen til Norge. Landet der folk bare trekker på smilebåndet når du oppdager at din kompetanse ikke lønnes.


Quote:

Originally Posted by Avalor (Post 67770)
Mest sannsynlig så har assistenten en tøffere fysisk arbeidsdag, og vil mest sannsynlig ikke holde ut like lenge i arbeidslivet som deg,

Det er da ingen ulempe at man går av med (uføre)pensjon før de med utdanning?

For øvrig merker jeg meg at du ikke trakk fra 3 år med lønn (og 3 år studielån), som man mister under utdanning fra regnestykket ditt. Ikke særlig overraskende all den tid utdanning og kompetanse har lav status i sosialdemokratiet Norge.

Realverdien 04-04-2015 18:09

Quote:

Originally Posted by Noway (Post 67769)
Hvor stor synes du forskjellen burde vært?

Jeg mener forskjellen bør være 100%.

En ufaglært bør tjene rundt halvparten av en faglært, all den tid den ufaglærte ikke kan være på jobb uten "tilsyn" av en faglært som har ansvaret.

Tipper en lege tjener omtrent dobbelt av en sykepleier, en tannlege omtrent dobbelt av en tannpleier. Mener å huske at en lærerassistent tjente omtrent halvparten av en lærer med ansennitet (i timen) i den tiden jeg enda holdt innen ped. Og slik bør det også være kontra de som har 0 utdanning sammenlignet med de som har 3 år.

Avalor 04-04-2015 18:29

Quote:

Originally Posted by Realverdien (Post 67771)
Velkommen til Norge. Landet der folk bare trekker på smilebåndet når du oppdager at din kompetanse ikke lønnes.
Det er da ingen ulempe at man går av med (uføre)pensjon før de med utdanning?

For øvrig merker jeg meg at du ikke trakk fra 3 år med lønn (og 3 år studielån), som man mister under utdanning fra regnestykket ditt. Ikke særlig overraskende all den tid utdanning og kompetanse har lav status i sosialdemokratiet Norge.


Selvfølgelig er det en ulempe å måtte gå av tidligere. Man får lavere pensjon fordelt over flere år.

Mitt regnestykke viste kun hva hun får igjen for de tre årene,
de har jo en kostnad, hvis man da regner hjelpepleierlønn (som hun ville fått uten utdannelse) så vil de tre årene + studielån utgjøre rundt 1,2 millioner. Da vil du fortsatt ha over 3 millioner profitt etter de 3 årene er kompensert.

Etter ti år+ i arbeidslivet så har man også mest sannsynlig fått en del kursing, og opparbeidet seg noe spesialkompetanse også. jeg regner med vedkommende har deltatt på opp til flere kompetansehevingskurs som hun nå får betalt for.

At en sykepleier skal ha dobbelt lønn av en som er ansatt uten noe kompetanse kan jeg være enig med, men dobbelt lønn av en som har årtier med erfaring er jeg ikke med på.
Lønn i det offentlige settes etter kompetanse, ikke etter hvor mange år man har gått på skole.

I det private settes lønn etter hva man yter.En med utdannelse vil ha større forutsetninger en en ufaglært til å yte godt, men det er absolutt ikke en fasit man skal gå ut etter i alle tilfeller.

Gjest 05-04-2015 02:47

16 års utdanning vs 13 år, og 33% høyere lønn? Den forskjellen burde heller være mindre, ikke større.

Sparedolly 05-04-2015 20:00

Jeg hadde selvfølgelig ikke takket nei til og tjent 100% mer enn en ufaglært, men personlig mener jeg at vi burde tjent rundt 60-70-% mer. Jeg føler ikke at jeg som spl har en lettere fysisk hverdag enn assistenten, jeg føler ofte jeg må ta ekstra runder og "sjekke" at alt er gjort som det skal. Noe som burde være unødvendig, men i helsevesenet er det desverre lav terskel for hvem som får vikarjobber, og jobben blir gjort deretter, og jeg føler at jeg som spl skal gå god for jobben som har blitt gjort.

Jaja, er uansett ikke fornøyd med lønnen. Men så ble jeg ikke spl for og bli superrik heller, men dere skjønner tegninga! Godt betalt nå i påsken da, om ikke annet ;)

sparsom 06-04-2015 12:42

Selv har jeg sett at mange ufaglærte er mye flinkere i jobben enn hva faglærte er. Mange er fulle av stå på vilje å flinke med pasientene. Avalor har et ekstremt bra poeng også.. 56kr mer i timen er da ikke lite. For noe tullball å mene at en som står på ikke skal ha en grei lønn selv om han/hun er ufaglært. Er du ikke fornøyd med lønnen så har du jo muligheten og jobbe natta og masse helger. Det gir en solid 100kr + i timen.

Få jobb som ufaglært er mye vanskeligere enn en som har utdannelse, ihvertfall fast stilling. Men sånn skal det være.

Impulstulla 06-04-2015 14:23

En som er ufaglært kan være kjempeflink i jobben sin og det er viktig at vi har rom for personlig egnethet i yrkeslivet. Når det er sagt burde lønnsforskjellen ikke baseres på hvem som gjør hva på jobb rent praktisk, men hvem som faktisk har ansvaret for at rutiner og prosedyrer blir utført tilfredstillende. Dersom noe galt skjer med en pasient er det sykepleieren som må ta ansvaret selv om det er en pleieassistent som har utført oppgaven. Således burde selvfølgelig sykepleieren lønnes bedre enn pleieassistenten.

Sånn er det jo også med f.eks lege og sykepleier også, er ikke tvil om at sykepleieren har den mest fysisk belastende jobben av de to. Allikevel er det legen som har det overordnede ansvaret for pasienten og har derfor bedre lønn enn sykepleieren, dette anser jeg som helt korrekt. Vil tro at en lege tjener ca. det dobbelte av hva en sykepleier gjør og således kunne "gapet" mellom sykepleier og pleieassistent vært større. Samtidig skal ufaglærte også klare å leve av lønna si, det tror jeg ville vært svært vanskelig på halvparten av en sykepleierlønning.


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 09:07.

Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren