Pengevett

 

Nedgangstider i arbeidsmarkedet

Dette er en diskusjon om Nedgangstider i arbeidsmarkedet i Jobb og kvalifisering-forumet, en del av Penger inn-kategorien; På min kant av landet, og i min bransje er det nå meget tøffe tider. Min arbeidsplass er gjennom andre ...


Go Back   Pengevett > Penger inn > Jobb og kvalifisering

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 04-06-2015, 21:21
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 151
Nedgangstider i arbeidsmarkedet

På min kant av landet, og i min bransje er det nå meget tøffe tider.
Min arbeidsplass er gjennom andre runde med oppsigelser, og det er nervepirrende dager.

I utgangspunktet er jeg ikke i faresonen med tanke på ansiennitet og kompetanse, men vi har allerede fått en del store overraskelser på hvilke medarbeidere som har fått den tunge beskjeden til tross for tilsynelatende å være "uerstattelige". Derfor er det nervøse og tunge dager på jobb for tiden, nervøst fordi jeg ikke vet om jeg er nestemann ut og tungt å se at gode og flinke kolleger må ut å lete etter ny jobb i et ytterst presset arbeidsmarked.

Jeg har reflektert litt over hva som kan ha hatt innvirkning når slike, tilsynelatende særdeles kompetente personer blir utpekt som overflødige når minst halvparten får fortsette. Mest sannsynlig er det flere forskjellige faktorer som spiller inn. Kanskje høyt sykefravær, negative holdninger, høyt "privat" tidsforbruk i arbeidstiden eller asosial personlighet kan være eksempler på slike.

Selv har jeg alltid hatt for vane å komme tidlig på jobb og jobbe litt utover full dag dersom jeg ikke har noen avtale like etter jobb. Dette mest for at jeg liker det, og for at jeg ikke lenger har små barn som trenger at jeg kommer snarest mulig hjem. Ellers prøver jeg etter beste evne å være positiv og å lære av de som kan bedre enn meg selv. Jeg skulle gjerne vært mer utadvent og slik en som alle kjenner og liker å være med, men det er dessverre ikke forenlig med min naturlige personlighet.

Jeg er av den oppfatning at jeg ikke har vært av de flinkeste i klassen til å forhandle meg maksimalt høy lønn i forhold til kompetanse, noe som faktisk plutselig kan være en fordel i disse dager.

Er det andre som har tanker rundt dette? Kanskje noen som er i lignende situasjon nå. Uansett er det for de fleste av oss en realitet at markedet kan endres og at arbeidsplassen kan bli usikker.

Heldigvis fant jeg for et års tid siden dette forumet, og er adskillig bedre forberedt på en framtid med redusert inntekt enn jeg var for et par år siden.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 04-06-2015, 23:56
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bergen
Posts: 233
Jeg tenker at selv om man er veldig flink, så er det ingen garanti for permanent jobb. Men det er en kjempefordel når man en gang blir nødt til å finne noe nytt.

For min del viste det seg dessuten i ettertid å være en bra ting, for jeg trives bedre og tjener mer der jeg er nå enn i den forrige jobben jeg måtte gå fra.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 05-06-2015, 09:33
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 599
Jobber i oljebransjen selv, i et leverandørselskap, og vi merker godt at det er lite aktivitet nå. Vi begynner rett og slett å få lite å gjøre, og snakken i gangene er om hvor lenge det er til varsel om permitteringer kommer. Ledelsen påstår at vi skal unngå det i år, men helt ærlig - hvor lenge kan det forsvares å ha en for stor arbeidsstyrke ift. arbeidsmengde?

Jeg sitter heldigvis i Oslo, og for de som evt. må gå her er det ikke verdens største krise, da arbeidsmarkedet fortsatt er helt greit. Verre med de som sitter i Bergen og videre sørover vestlandet. Er vel overskudd av både ingeniører, innkjøpere, dokumentasjonsfolk osv. på den siden av landet...
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 05-06-2015, 10:02
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 599
For øvrig er bedriften jeg jobber i litt hodebry for både selskapsledelsen og konsernledelsen. Vi har nemlig høy grad av fagorganisering både på kontor og blant verksted- og offshore-poolen, noe som gjør at alt av permitteringer og oppsigelser blir fulgt med argusøyne. Altså vil ikke ledelsen kunne kvitte seg med de de nok helst vil bli kvitt, som de som ikke er nikkedukker og sleiker ledelsen oppetter ryggen. Her følges Hovedavtalen til punkt og prikke.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 05-06-2015, 11:44
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 806
Sitter også midt i det og her har vi allerede hatt flere runder nedbemanning og kutt av lønn. Jeg føler meg trygg i den stillingen jeg har, men tatt i betrakning det siste året og hvordan markedet ser ut, så kan vel egentlig alt skje fremover også... Vi har allrede mistet en hel del "uerstattelige" ansatte...
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 06-06-2015, 14:12
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 151
Quote:
Originally Posted by Banjosnorkel View Post
Jeg tenker at selv om man er veldig flink, så er det ingen garanti for permanent jobb. Men det er en kjempefordel når man en gang blir nødt til å finne noe nytt.
Veldig godt poeng.
Man kan være verdens mest kompetente i sin stilling, men det hjelper lite om avdelingen eller hele bedriften legges ned.
Men man vil selvfølgelig være attraktiv i jakten på ny jobb.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 22-07-2015, 10:05
Money never sleeps
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 764
Innen helse hvor jeg jobber er det bare mer og mer behov for bemanning. Med tanke på at antall pensjonister får en tredobling i løpet av kort tid er det trygg og sikker jobb.
__________________


Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 25-07-2015, 22:33
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 599
Quote:
Originally Posted by WhitePilgrim View Post
Innen helse hvor jeg jobber er det bare mer og mer behov for bemanning. Med tanke på at antall pensjonister får en tredobling i løpet av kort tid er det trygg og sikker jobb.
Ja, jo... Men... Kuttene i eldreomsorgen står ikke i det hele tatt i stil med det økte antall eldre. Kommunene ser på ledreomsorgen, sammen med tilbud for voksne med nedsatt funksjonsevne, som en stor salderingspost. Det blir ikke bare lett å snu de kuttene som er innført, kommunene har for få inntekter til å dekke opp kostnadene sine (spesielt siden veldig mange kommuner har blitt stormannsgale ift. flerbrukshaller, kommunehus, politikerlønninger, i tillegg til at økte lønnskostnader spiser opp årlige økte overføringer fra staten pluss litt til...), og det blir jo ramaskrik når man da må kutte i tilbud som benyttes av De Mest Ressurssterke i kommunen.

Hos oss er ting fortsatt status quo. Eller - jeg gruer meg litt til å begynne på jobb igjen på mandag etter tre uker ferie. Overtok nemlig jobben etter en som sa opp rett før ferien, så jeg har jobb langt oppover ørene... Og han som sluttet har tydeligvis hatt hodet et helt annet sted enn på jobb de siste månedene, for makan til kaos! Men - jeg er per dags dato den eneste som jobber med dette, som har knekt en del av kodene i kaoset, og som har tilgang til en del interne systemer hos sluttleverandør. Så jeg er neppe blant de som er i fare for permittering. Noe jeg er veldig glad for, for som kronisk syk, og med mye sykefravær de siste årene (men har jobbet 100% i ett år nå, uten annet enn noe mer egenmeldinger enn resten, ingenting etter siste medisinbytte for et halvt år siden), var jeg nok ikke ledernes favoritt før jeg tok på meg alt dette nye.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 26-07-2015, 01:53
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.977
Mine tanker rundt dette er at tiden da man kunne begynne sitt yrkesliv i en bedrift og avslutte karrieren i den samme bedriften er over. Det er naturlig å flytte rundt og se etter nye jobber. At så mange i oljå rammes av lynet, og ikke har vært klar over at man i privat sektor kommer til å bli oppsagt mange ganger gjennom karrieren på grunn av dårlige tider, viser jo hvilken boble de har levd i.

Jeg tror det er dårligere tider på vei i Norge, men det vil komme gradvis de neste 5-7 årene, lav oljepris. Sykt høye offentlige kostnader, i form av ansatte og pensjonsforpliktelser som staten ikke kan eller tør å kutte i, og sakte stigende arbeidsledighet etterhvert som de store studentkullene som startet under forrige finanskrise i 2009 begynner å oversvømme markedet med mastere i mer eller mindre tiltrengte yrker.

I samme slengen holder man tilbake med antallet leger som utdannes i Norge. Viser vel hvor dyktig fagforening vår hvite adel har... Skulle gjerne spurt en lege om dette, om jeg hadde hatt en norsk lege de siste 20 årene...
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 21:08.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren