Pengevett

 

samboere kjøpe felles hus - hjelp!

Dette er en diskusjon om samboere kjøpe felles hus - hjelp! i Penger og parforhold-forumet, en del av Penger og relasjoner-kategorien; Er sammen med min samboer i 4 år nå. Bodd sammen i 3 år. Neste år planlegger vi å kjøpe ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Penger og relasjoner > Penger og parforhold

Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 04-09-2010, 13:23
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
Angry samboere kjøpe felles hus - hjelp!

Er sammen med min samboer i 4 år nå. Bodd sammen i 3 år. Neste år planlegger vi å kjøpe hus sammen. Nå diskuterer vi fælt hvordan vi skal fordele dette økonomisk. Nå når vi leier har vi veldig enkel økonomi. Husleien kommer på 10.000 (ink strøm mm). Her deler vi 50/50 uansett hvor mye den ene tjener. Når det gjelder mat handler vi begge, men her er det ikke så nøye at det blir 50/50.
Vi ønsker å kjøpe hus til rundt 2 mill kr. Her tenker samboeren min at vi begge tar oss et lån på 1 mill kr og at vi nedbetaler vårt "eget" lån. I og med at han har halv million kr egenkapital, så trenger han å bare låne halv million. Jeg har spart opp 200.000 kr og må da låne 800.000 av banken. Det som er greit med dette er at lånet er veldig enkelt og greit og rettferdig fordelt. MEN: jeg liker ikke denne tankegangen og lånet. Dette blir veldig "meg mitt" og "deg ditt". Slik jeg tenker er at vi tilsammen har 700.000 kr egenkapital og vi til sammen må da "bare" låne 1.3 mill kr for å kjøpe hus til 2 mill. Han synes dette blir urettferdig for han da han har spart opp mer penger enn meg og likevel må dele på 1.3 mill nok huslån. Jeg har foreslått da at vi "deler " huset med eks. 60/40. At han eier mer ettersom han har mer egenkapital. Dette vil han ikke. Han insisterer at huset skal være likt fordelt nemligg 50/50. Eventuelt kan vi kanskje nedbetale på lånet litt annerledes: at jeg betaler mer da jeg har mindre egenkapital enn han. Hva synes dere om dette? Vi hadde en fæl diskusjon om dette igår og jeg er ikke så sikker lengre på om dette er mannen jeg vil leve resten av livet med. Jeg misliker veldig det å ha eget lån når vi vil kjøpe hus SAMMEN.

Last edited by vera32; 04-09-2010 at 13:26.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 04-09-2010, 14:52
Zelig's Avatar
Trekkie
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tellus
Posts: 2,182
Send a message via MSN to Zelig
Jeg er enig. Dere er SAMboere. Har han ikke skjønt det?
Dere må tenke på rentekostnader også, skal dere sitte med to lån, blir det økte utgifter på det.

Jeg vet der er folk her som er mye klokere enn meg på dette området, og håper de vil gi deg noen logiske løsninger, men, dette høres ikke særlig bra ut.

Lykke til iallefall, og velkommen hit!
__________________
[center]Her finner du mennesker med livsvisdom, Vikingmot, Dragevett, utholdenhet, selvinnsikt, økonomisk innsikt, Brabla innsikt,gaselleintensitet, velvilje, og masseReply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 04-09-2010, 17:20
moneyquestion's Avatar
White and fluffy
 
Join Date: Jul 2010
Location: Norway
Posts: 394
Jeg støtter samboeren din. Hans alternativ er mye enklere å forholde seg til. Slik ville jeg også gjøre.
Da kan hver av dere styre lånet sitt selv, nedbetale raskere hvis ønskelig osv. Eventuelt ved brudet skal du kunne få det DU har opparbeidet deg.
Kunne ikke tenke meg å bo i en bolig der partnere eier større del. Bor jeg på en måte hos ham da?
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 04-09-2010, 18:10
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Hedmark
Posts: 24
Dette er noe jeg og min samboer diskuterer mye om dagen også, men vi har funnet en super løsning synes vi begge!

Han var også mye mer meg og mitt, du og ditt. men det hele bunnet ut i at han (og jeg) ikke viste så mye om hva vi snakket om, men mer om hva vi trodde. han var også redd for at jeg en dag skulle stikke av med halvparten når jeg ikke hadde bidratt med halvparten... men han ser jo nå at med skikkelige avtaler osv så er jo det umulig. dessuten så har jeg ikke tenkt meg noen annen plass!

Vi har fått inn en advokat, ikke fordi vi ikke blir enige, men vi ønsker en uavhengi part som kan hjelpe oss.

Der fikk vi tilsendt et forslag på samlivskontrakt som helt tydelig viser hvordan dette kan løses på en måte som er rettferdig for begge med ett felles lån.

Samtidig så har vi muligheten til å ringe advokaten, både jeg og han, for å komme med spørsmål osv, eller mail.. vi kommer til å ta et møte når ting nærmer seg for å få snakket om alt før vi lager kontrakt.

jeg anbefaler å finne en tredjepart som dere begge føler kan hjelpe til, det fungerte supert for oss!

jeg har også tatt opp dette temaet her tidligere.. het noe sånn som: hvilke alternativer finnes... ligger inne på penger og parforhold den også, ta en titt og se om du kan bruke noen av de tipsene jeg fikk her da.

lykke til!

jeg skønner at det er lett å bli i tvil når man krangler om penger, det er vondt og man kan fort føle at han ikke vil like mye som deg, mitt råd er å prate om hvorfor det er sånn.. og ikke gi opp enda, det er mange veier til målet!

legger også med den samlivskontrakten som vi fikk... kan jo hende det åpner deres øyne også!
__________________
-Drillpiken

Håper å være smart nok til å forstå når nok er nok..Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 04-09-2010, 18:16
Junior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Hedmark
Posts: 24
hmmm... hvor ble det av vedlegget? noen som kan hjelpe meg, kan jo hende at jeg ikke gjør dette riktig!

Samme det, jeg klipper og limer det som er viktig...

litt sånn advokatspråk det her man det skal gå fint om du setter inn noen tall og lager en egen oversikt så vil det blir så mye lettere å forstå!

Boligen i ADRESSE, gnr. 00, bnr. 000, med tilhørende garasjeplass i parkeringsanlegg på gnr. 00, bnr. 000, i XX kommune, eies i sameie med ulik/lik eierbrøk.

På tidspunktet for samlivets start var boligen i følge verdivurdering fra eiendomsmegler, verdt
kr 000. NN har nylig betalt kr 000, tilsvarende X % av eiendommens verdi, til KK, som har benyttet beløpet til å betale ned på pantelånet. Resterende pantelån er etter dette kr 000, tilsvarende X %, heretter kalt fellesparten. Av dette følger at ved samlivets start var X % av eiendommen nedbetalt på NNs hånd.

Boligen skal heretter eies i sameie, der NN eier X % og KK eier P %.

Hvis KK ber om det, plikter NN å utstede skjøte, hvoretter NN overfører en andel tilsvarende X % av eiendommen til KK. KK må betale tinglysingsgebyr og dokumentavgift.


Ved oppløsning av sameiet, enten ved salg av boligen, samlivsbrudd eller dødsfall, skal NN, eventuelt NNs dødsbo, utta et beløp tilsvarende X % av boligens brutto salgsverdi, uten fradrag for gjeld. På samme måte skal KK, eventuelt KKs dødsbo, utta et beløp tilsvarende X % av boligens brutto salgsverdi, uten fradrag for gjeld. Deretter skal den påheftede gjeld trekkes fra fellesparten. Et eventuelt netto overskudd på fellesparten deles likt mellom oss, eventuelt likt mellom gjenlevende og førstavdødes arvinger. For det tilfelle at pantegjelden overstiger verdien av fellesparten, skal tapet deles likt mellom oss.

Ved samlivsbrudd, har NN rett til å overta boligen mot å løse ut KK. Hvis samlivet avsluttes som følge av dødsfall, har gjenlevende rett til å overta boligen mot å løse ut førstavdødes arvinger. Den som overtar eiendommen, må overta ansvaret for påheftet gjeld.


dette er i forhold til at han eier fra før, og at jeg kjøper meg inn, men % fordeling og slik vil bli den samme om du kjøper nytt..dette er et alternativ som er veldig mye brukt har jeg fått høre, og advokaten vår frarådet to separate lån, det er ikke praktisk!
__________________
-Drillpiken

Håper å være smart nok til å forstå når nok er nok..Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 04-09-2010, 19:36
moneyquestion's Avatar
White and fluffy
 
Join Date: Jul 2010
Location: Norway
Posts: 394
Dette var jo en kjempebra løsning. Gratulerer.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 08-09-2010, 03:59
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 474
Vi har to separate lån på vår bolig, og jeg ville ikke hatt det annerledes.
I starten hadde vi faktisk felles lån, men grunnet lønnsforskjeller og prioriteringer så kunne/ønsket jeg å betale ned mye mer på lånet enn det hun gjorde. Med et felles lån så ville dette blitt et komplisert regnestykke med tanke på rente og fradragberegning, så vi fant ut at det beste var å splitte lånet i to.
Nå kan vi gjøre som vi ønsker med lånene våre, og boligen er jo fremdeles vår SAMMEN. Skjøtet er jo skrevet på begge parter, så hva lån har med den delen å gjøre skjønner jeg ikke.

Mvh
Finansskrulling
__________________
Selverklært allergisk mot gjeld!Mål 2013:
- TBA

Mål 2012:
- Spare opp EK: 300 000,- (Resultat: 306 000,-)
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 08-09-2010, 10:34
Zelig's Avatar
Trekkie
 
Join Date: Feb 2009
Location: Tellus
Posts: 2,182
Send a message via MSN to Zelig
Det var en bra løsning Drillpiken!

Hos oss er det tydeligvis annerledes, ettersom alt deles 50-50 uansett.

Edit: Egentlig ikke. Alt er alles. Alle pengene er alles. Alle jobber til alles beste. Alle gjør det de kan til beste for alle. Sånn lever vi.
__________________
[center]Her finner du mennesker med livsvisdom, Vikingmot, Dragevett, utholdenhet, selvinnsikt, økonomisk innsikt, Brabla innsikt,gaselleintensitet, velvilje, og masse
Last edited by Zelig; 08-09-2010 at 10:37. Reason: Eller, egentlig ikke 50-50 :)
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 09-09-2010, 13:56
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
Seriøst?

Takker for deres innspill. Må si jeg er overrasket over hvor mange av dere som støtter min samboer i denne situasjonen. Skjønner at to separate lån er enklere å forholde seg til og alt det der. Men samtidig skjønner jeg ikke tankegangen. Man bor sammen, ønsker å leve sammen men samtidig separat. Eie felles bolig men med separat lån... Jeg har tydeligvis den "gamle" tankegangen fortsatt. At er man sammen så er alt alles slik Zelig skriver. Kanskje jeg tenker slik fordi mine foreldre hadde felles økonomi og dette føles som "normalt" for meg... Men seriøst dere: at man kjøper felles bolig men tar separat lån? sorry - men jeg bare skjønner det ikke.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 09-09-2010, 16:40
moneyquestion's Avatar
White and fluffy
 
Join Date: Jul 2010
Location: Norway
Posts: 394
Å ha alt felles er en god ide for deg. Men jeg forstår mannen din som eier mer i egenkapital ved boligkjøp. Da er han interesert i å vite at han får en større del ved evt. brudd.
Det dere kan gjøre er å lage en skriftlig avtale om at han går inn med større egenkapital og eier så og så flere prosent av boligen enn du. Etterpå tar dere felles lån og nedbetaler den sammen. Selv om dere tjener forskjellig så har ektefeller forsørgerplikt. Dere er bare SAMBOERE. derfor bør alt være dokumentert. Tro meg, det er i dine interesser også å ha det skriftlig at det dere betaler i lån er felles, selv om du bidrar mindre. Hvis han er med på det, altså.
Som jeg sa, samboerskap og ekteskap er litt forskjellige i forhold til lover og regler.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Felles/separat økonomi Boligspareren Penger og parforhold 34 14-01-2011 09:12
Felles sparebøsse Zelig Bygg formue! 4 02-08-2010 00:55
Formalisering av økonomisk deling som samboere ved kjøp av hus Qumad Penger og parforhold 1 05-06-2010 19:04
Tips for å unngå å kjøpe ting? usikker Forbruk 17 03-02-2010 13:37
Kjøpe ny pc? GLEM DET Tallyho Forbruk 9 17-06-2009 20:02


All times are GMT +2. The time now is 02:06.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0