Pengevett

 

hva ville du gjort?

Dette er en diskusjon om hva ville du gjort? i Penger og parforhold-forumet, en del av Penger og relasjoner-kategorien; Jeg skrev min presentasjon for bare noen dager siden. Jeg skriver også der at INGEN jeg kjenner vet om min ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Penger og relasjoner > Penger og parforhold

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 17-02-2011, 21:06
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 2
hva ville du gjort?

Jeg skrev min presentasjon for bare noen dager siden. Jeg skriver også der at INGEN jeg kjenner vet om min økonomiske situasjon. Jeg virker alltid som en fornuftig og samlet person utad, men på innsiden er jo alt bare rot. Jeg skulle ønske jeg kunne finne en forklaring på hvor hjernen min har vært de siste årene, og hvorfor jeg ikke har kunne skjerpe meg tidligere.

Jeg er så utrolig redd for å fortelle dette til noen jeg kjenner fordi jeg føler at det er flaut og jeg skammer meg over at jeg ikke har kunne ta vare på meg selv på en måte. Jeg vet at jeg kan klare å nedbetale lånene jeg har med litt selvdisiplin, men det kommer til å ta tid. Jeg har snakket med kjæresten om å begynne å studere til høsten, men innerst inne så vet jo jeg selv at jeg ikke kan det på grunn av gjelden min. Jeg er helt avhengig av å jobbe fulltid for å kunne ha råd til å betale månedlige avdrag, og gjerne betale litt mer enn rentene også.

Men jeg er så utrolig redd for hva han vil si hvis jeg forteller dette. Ingen andre trenger å vite det, hadde jeg bare kunnet si det til ham, og dele det som er vanskelig i hverdagen med han. Men hva hvis han ser på dette som uutholdelig, og gjør det slutt? Vi har alltid holdt sammen uansett hva, alltid funnet tilbake til hverandre igjen uansett krangler og brudd, og vært sammen i 8 år nå. Jeg har ventet så lenge på at vi skal flytte sammen og bortsett fra økonomien min er livet perfekt.

Det er så utrolig tungt å bære på dette alene, fordi jeg føler at jeg alltid må skjule en stor del av meg selv for han. Jeg er bare redd for at han skal tenke at jeg er så uansvarlig at jeg ikke er noe å satse på videre. Jeg går igjennom en tale om igjen og om igjen i hodet mitt hvor jeg setter opp et slags forsvar for det jeg har gjort, og alle slags argumenter for at han ikke skal se på dette som håpløst. Jeg angrer virkelig, det gjør jeg. Jeg vil virkelig forbedre meg og kunne bli økonomisk ansvarlig. Jeg vet dette men hvordan overbevise han?

Tanken på å miste han på grunn av noe sånt er det som får meg til å holde igjen, men samvittigheten min dreper meg fordi vi snart skal flytte sammen og begynne på livet vårt sammen.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 17-02-2011, 23:32
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 389
For å svare direkte på ditt spørsmål om hva jeg ville ha gjort, så er jeg overhode ikke i tvil. Jeg hadde åpnet meg fullstendig for han jeg hadde et ønske om å leve livet sammen med.

Noe annet alternativ finnes virkelig ikke i min verden.

Jeg kan fint etablere tilstrekkelig med empati og vise forståelse for at din situasjon er vanskelig. Det handler ikke om det. Du må rydde opp på den rotete veien din og du er nødt til å la han du ønsker å dele livet med få vite om dette rotet. Hvorfor? Fordi han fortjener det. I tillegg; du fortjener det du også. Du må ha hjelp til å komme deg videre og da nytter det ikke å lukke dørene rundt seg.
__________________


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 18-02-2011, 09:54
Siri's Avatar
økonomisk novise
 
Join Date: Dec 2010
Location: Viken
Posts: 748
Kjære Ann Kristin.

Du merker allerede følelsesmessige problemer med å holde på denne hemmeligheten. Disse følelsene blir ikke bedre før du forteller dette til din kommende samboer. Du forteller om et ganske stort indre stress og du bruker mye energi på å opprettholde fasaden. Du river deg sjøl i stykker på denne måten. Blir så sjuk at du kanskje ikke orker å jobbe etterhvert. Dette er en farlig vei å gå!! Jeg advarer deg på det varmeste og sterkeste!! Vi må leve i ærlighet for å være lykkelige mennesker.

Innkall kjæresten til familieråd - bare du og han. Si at du har noe forferdelig å fortelle, men ikke røp temaet. Innkalling må skje bare noen få timer i før avtalen, for det kan jo tenkes at han blir redd for at du har fått en skummel sjukdom. Må ikke skremme ham for mye. Kanskje du skal ringe ham i pausa på jobben og si at møtet starter når dere begge er hjemme fra jobben.

Når møtet starter har du alle papirene klar som viser hva du skylder, slik at han ser svart på hvitt hva dette dreier seg om. Jeg syns også du skal fortelle om dine følelser rundt dette, og du må si at du nå har skjønt hva du har gjort og at du vil ordne opp.

Investér i den framtidige Ann Kristin! Du vil at ho skal være en glad og lett kvinne som ikke har store økonomiske hemmeligheter ovenfor samboeren. Den framtidige Ann Kristin skal slippe å bekymre seg over sånt.

Kom igjen, Ann Kristin! Og la oss høre åssen det går etterpå.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 18-02-2011, 11:46
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1.414
Enig med de andre her at du bør fortelle det til kjæresten din, men jeg syns ikke du skal bruke masse tid å energi på å prøve å komme opp med logisk eller fornuftige forklaringer eller "unnskyldninger" på hvorfor situasjonen har blitt som den har blitt.

På meg virker det som om dette er noe du gjør fordi du er redd for at kjæresten din skal avvise deg når du forteller om situasjonen, men hvis dere har vært sammen 8 år syns jeg du skal la tvilen komme han til gode og vente og se hvordan han reagerer først. Sannsynligvis er hans reaksjon ganske annerledes enn det du frykter.

Med andre ord, jeg syns ikke du skal være redd og utsette det å fortelle han det fordi du frykter hvordan han skal reagere. Du trenger ingen unnskyldninger, men det kan jo være fint å ha en lengre prat om situasjonen og fortelle ham at du vet hva du har gjort feil tidligere og konkret hva du har tenkt å gjøre for å bedre situasjonen framover og ikke komme opp i samme situasjonen igjen senere.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 18-02-2011, 13:48
kaptein kapitalkater's Avatar
Profiteers!
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 40
Hei,

Du har ikke råd til å holde fasaden ved like. Det er dyrt å late som om man har god råd. Altså vil det føre til at vondt blir verre, en dag sprekker fasaden og sannheten kommer for dagen. Hvordan tror du partneren vil reagere da ?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 19-02-2011, 02:06
ASP ASP is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 563
Tror nok du vet det selv også innerst inne. Men du må fortelle han om dette ja.


Jeg har tenkt litt over hvordan jeg hadde tenkt hadde jeg vært på motsatt side. Altså på din samboers. Jeg hadde nok blitt veldig veldig skuffet om jeg hadde blitt samboer med min kjæreste og det etter lang tid viste seg at han hadde massevis med forbruksgjeld. Da hadde vi jo vært på helt forskjellige steder. Jeg hadde nok etter en stunds samboerskap tenkt mer og mer på fremtiden, på huskjøp, bilkjøp, feriereiser, oppussing osv. Og så hadde han da kanskje tatt opp dyre lån for å holde fasaden og vært med på dette. Og dermed gravd seg enda dypere ned i gjelda. For siden jeg jo vet hva han tjener hadde jeg jo antatt at han hadde hatt penger til dette!

Hadde han imidlertid fortalt dette først. Lagt alle kort på bordene. Så kunne jeg ha hjulpet han å rydde opp idet. Satt opp budsjetter og passet på å ikke pushe til overforbruk osv. Og selvsagt også hjulpet til videre i fremtiden slik at det ikke ville skje igjen. Sammen altså. Og så - etterpå - kunne vi fortsatt med å planlegge fremtiden.


Jeg vet ikke om dere skal ha felles eller delt økonomi. Men han kommer nok til å fatte det uansett. Da er det bedre å si det selv først. Være ærlig og oppriktig med han. Si at du vil ha alle kort på bordet nå som dere skal flytte sammen. Ikke flytt sammen med så store hemmeligheter!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 21-02-2011, 22:30
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 284
Da jeg ble sammen med kjæresten min var det noe av det jeg gruet meg mest til: å fortelle ham hvordan min økonomiske situasjon var. Jeg var oppriktig redd for at det ville få ham til å revurdere hele forholdet. Men det var ikke aktuelt å prøve å skjule det. Vi ville bo sammen, da blir det aldri min/din økonomi uansett.

Å faktisk fortelle ham hvordan det lå an var noe av det vanskeligste jeg har gjort. Samtidig kunne jeg også fortelle hva jeg gjør med det, hvordan jeg vil komme meg opp på overflaten og hvor lang tid det vil ta. Heldigvis tok han det godt:-) Han tenker fremover og fokuserer på at det vil bli bedre, han er ikke perfekt han heller sier han.

Alt er bedre enn å ha det slik du har det nå...

Håper du er like heldig med kjæresten som jeg er:-)
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 01-05-2011, 14:34
Gaffel's Avatar
Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 36
Åpenhet og ærlighet er noe av det mest fundamentale i et forhold. Det er klart at du må fortelle han dette.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 01-05-2011, 17:02
Lin's Avatar
Lin Lin is offline
Administrator
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3.832
Jeg skjønner at dette er vanskelig, men jeg er enig med de andre. Dette må du fortelle. Og samtidig vil jeg be deg huske på at dette ikke gjør deg til en mindreverdig person eller mindreverdig part i forholdet. Du skriver at du ønsker å bli en økonomisk ansvarlig person. Jeg tror jeg ville ha snudd litt på det. Du er en økonomisk ansvarlig person. Du har tatt av skylappene, du har innsett at du må gjøre noe nytt og du tar tak. Da er du allerede blitt den økonomiske ansvarlige personen selv om gjelden fortsatt står igjen. Men den er da ikke lenger et "personlighetsproblem", men et praktisk problem.

Hadde det vært min kjæreste som hadde en slik gjeld ville det om han forholdt seg ansvarlig til det eller ikke hatt ALT å si. Ikke gjelden i seg selv. Så jeg ville ha vektlagt det. At du fortsatt er den ansvarlige personen han har inntrykk av. Du har bare et praktisk problem hengende igjen fra en tid da du ikke var det. Og jeg ville ha lagt det frem uten å krype eller på andre måter innta en mindreverdig rolle.

Du har gjort noe mange ikke klarer. Du har hatt selvinnsikt og tatt selvkritikk nok til å innse at du må endre handlingene til personen du ser i speilet om morgenen. Du tar tak. Jeg synes du bør være mye mer stolt av det enn skamfull over noe som ligger i fortiden. Hold hodet høyt hevet. De egenskapene du viser ved å ta tak, ta selvkritikk og begynne en snuoperasjon sier så utrolig mye mer positivt om deg enn du tror. Det viser egenskaper som er et stort pluss for den som skal dele fremtiden, med alle sine utfordringer, feilskjær og behov for kursjustering underveis, med deg.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 09-05-2014, 01:58
Gjest
Guest
 
Posts: n/a
Jeg ville startet samtalen med... Kjære du vet at jeg snakket om å studere til høsten, desverre lar ikke det seg gjøre fordi.....

Perfekt åpning for å komme inn på emnet. Da legger du alle kort på bordet, forteller det som det er uten unnskyldninger. Fortell også at du vet at du klarer å betale ned lånene med tid, men at pga av det blir det ikke den "luksusen" i hverdagen. Fortell ham at du er glad i han, og at du redd for å miste han.

Selv har jeg et tolv år forhold bak meg, hvor begge var ekstremt økonomisk ansvarlige. Problemet var at man ikke kunne snakke direkte og ærlig om saker som økonomi, hver gang jeg prøvde så gikk det ikke. Samme hvor ordentlig og ærlig jeg har vært. Til slutt ble det til at jeg sluttet å kommunisere om de tingene som berørte begge parter som hus og fellesregninger. Vi hadde en felleskonto vi satte penger inn på, og alt rullet og gikk bra på den siden.

Jeg mener og tror er man glad i hverandre så kan den ene ha problemer uten at det går utover forholdet. Hvis man er ærlig. Er man ærlig får man kanskje hjelp til å endre sine vaner, og samtidig kverner ikke følelser og tanker innvendig.

Lykke til

Uansett er jeg singel nå, det er mange. Så ta sjansen, ingenting å tape i det lange løp. Bedre å finne ut av hvordan det går raskt...
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Klage på ferien - har du gjort det? Lin Ut på tur 1 09-08-2010 23:40
ville du vurert dette? TanteSkrue Bygg formue! 9 04-12-2009 13:27
Hva ville du valgt? Monen Generell pengeprat 21 27-11-2009 21:41
mollea gjort brukt masse penger på sko:P mollea Forbruk 3 07-09-2009 23:13
Ville du ha gjort det samme? Lin Generell pengeprat 11 03-06-2009 23:28


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 22:52.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren