Pengevett

 

Kvadsheim om skilsmisse som økonomisk slankekur

Dette er en diskusjon om Kvadsheim om skilsmisse som økonomisk slankekur i Penger og parforhold-forumet, en del av Penger og relasjoner-kategorien; Selveste Kvadsheim skriver litt i DB om skilsmissens privatkostnader. Skilsmisse er en økonomisk slankekur - tema - Dagbladet.no Tøft for ...


Go Back   Pengevett > Pengeprat > Penger og relasjoner > Penger og parforhold

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 20-11-2011, 00:38
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Kvadsheim om skilsmisse som økonomisk slankekur

Selveste Kvadsheim skriver litt i DB om skilsmissens privatkostnader.

Skilsmisse er en økonomisk slankekur - tema - Dagbladet.no

Tøft for hjemmeværende
Vanligvis må man innse at det daglige forbruket må reduseres og tilpasses realitetene i den nye husholdningsøkonomien. For kvinner som har vært hjemmeværende kan konsekvensene bli ekstra store.

- Det å være hjemme med barn får ofte konsekvenser for egen karriere. Tiden som hjemmeværende, uten egen arbeidsinntekt, kompenseres ofte ikke i oppgjøret når ektefeller skiller lag. Kvinnen kan i slike situasjoner få en svært tøff start før hun har klart å opparbeide seg en akseptabel inntekt igjen, sier Heimstad.


Det er veldig mye snakk om hva kvinnen taper på å være hjemme med barna. Både her på forumet og på "privaten" ser jeg at mange, inklusive meg selv opererer med dette "barnetapet" som en ukvantifisert sum man tar for gitt. Om man ser bort fra kvinner med karrierer i store selskaper og selvstendig næringsdrivende, så arbeider en stor del av norske kvinner i ordinære lønnsslavejobber.

Rent økonomisk, er det noen som kan hjelpe med med å kvantifisere hva en kvinne i de 4-5 vanlige kvinneyrker som sykepleier, barnevernspedagog, førskolelærer, lærer og hjelpepleier taper på å få 1 barn som hun er hjemme med i maksimum mammapermisjon? tenker da på tapt pensjon, inntekt, ansennitet osv.


Et grep som kan være nødvendig for mange er å nedjustere kravet til boligstandard.

- Mange er ikke villige til å flytte til mindre boliger eller rimeligere boligområder, til tross for at det ville bedret den økonomiske situasjonen betydelig.


[sjåvinistmodus on] Jeg har sagt dette før til gutta, og sier det igjen selv om det sikkert høres fryktelig sjåvinistisk ut: Om skilsmisse kommer på bordet, gjør det tydelig at du tenker å kjøpe ut henne fra boligen. Kvinner i en viss alder velger heller å svelge noen kameler i samlivet enn å nedjustere boligstandarden sin. [sjåvinistmodus off]

Last edited by Realverdien; 20-11-2011 at 00:45.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 20-11-2011, 01:43
Alltid Blakk's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1.763
Første gangen tapte jeg ingenting. Jeg valge kun 6 måneders full permisjon, resten tidskonto. Pensjonspoengene jeg fikk for omsorg var mer enn jeg hadde fått fra å arbeide. Andre gangen forsvant jobben min, jeg ble sagt opp grunnet nedleggelse av filialen der jeg jobbet. Det medførte at jeg måtte gå to (?)måneder uten arbeidsledighets trygd (Den gang a-etat nektet å lese loven som sier at man kan bli oppsagt av andre grunner).

Nå var det aldri noen snakk om forfremmelse eller noe i den dur, det var en enkel butikkjobb, og jeg var 25 år.

Man bør ha tapt inntekt i bakhodet når man velger å være hjemme med barn. Man bør tenke på at det kan kanskje også gi tapt pensjon. Spesielt hjemme ut over permisjonstiden kan føre til at du går glipp av lnønsforhøyelser, bonuser og forfremmerlser. Men det er ikke nødvendigvis like aktuelt i alle yrker. Jeg kjenner flest som ikke jobber i kvinnedominerende yrker.

Det er tre stadier da de fleste går fra hverande:
Når man får barn, når barna begynner på skolen (og man får mer fritid), og når barna flytter hjemmenfra.

Og man deler ikke alltid 50-50 selv med felles eie. Det har det vært dom på.
__________________


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 20-11-2011, 02:00
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Så du tjente pensjonspoeng på å ta ut mammapermisjon?

Som du sier, så må man skille mellom å være hjemme med barna uten lønn dvs hus-mor/far, og på å ta ut permisjon. Det førstnevnte er åpenbart et livstilsvalg. jeg lurer på om man i det hele tatt taper rent økonomisk på å ta ut mammapermisjon (og deretter sende barna i barnehagen i 1-årsalderen).
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 20-11-2011, 05:04
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Man taper kanskje ikke i utgangspunktet på å ta ut betalt mamma/pappapermisjon. Men det er jo ikke alltid så enkelt som i kroner og øre utbetalinger de månedene.
En/ei som er hjemme to år til sammen i permisjon vil selvsagt havne etter andre i forfremmelser og lønnsoppgjør. Så har man de som feks er dårlige og sykemeldte under svangerskapet som gjør at de også havner bak i slike situasjoner.
Mange faktorer som spiller inn.

Desverre er det slik at en god del damer ikke tenker på framtiden, og ikke innser at halvparten kommer til å skille seg. Å da være den som har "satt karrieren på hold" eller rett og slett ikke tatt høyere utdanning for at man heller skal ta seg av familien, er jo da utrolig dumt økonomisk sett om man skulle skille lag.
Det er nokk fortsatt slik at samfunnet og også en del mannfolk forventer at damen skal være hovedansvarlig for hus og barn, skal man lide økonomisk for det?
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 20-11-2011, 05:21
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
Man taper kanskje ikke i utgangspunktet på å ta ut betalt mamma/pappapermisjon. Men det er jo ikke alltid så enkelt som i kroner og øre utbetalinger de månedene.

Quote:
En/ei som er hjemme to år til sammen i permisjon vil selvsagt havne etter andre i forfremmelser og lønnsoppgjør.
Er det selvsagt at man vil havne etter andre i lønnsoppgjør? Dette gjelder vel bare kvinner i privat næringsliv? Noe majoriteten av norske kvinner egentlig ikke jobber i?

Quote:
Så har man de som feks er dårlige og sykemeldte under svangerskapet som gjør at de også havner bak i slike situasjoner.
Nå generaliserer du voldsomt. Er det virkelig slik at kvinner taper på lønnsforhandlinger fordi de har vært sykemeldt?

Quote:
Mange faktorer som spiller inn.
Ja, det er klart, og jeg ønsker å få hjelp til å konkretisere litt hva en gjennomsnittskvinne faktisk taper på å få ett barn i penger.


Quote:
Desverre er det slik at en god del damer ikke tenker på framtiden, og ikke innser at halvparten kommer til å skille seg.
Dette gjelder vel en god del menn også?

Quote:
Å da være den som har "satt karrieren på hold" eller rett og slett ikke tatt høyere utdanning for at man heller skal ta seg av familien, er jo da utrolig dumt økonomisk sett om man skulle skille lag.
Nå snakker du vel ikke om damer som bare har tatt mammapermisjon? Men om kvinner som rett og slett er hjemmeværende?


Quote:
Det er nokk fortsatt slik at samfunnet og også en del mannfolk forventer at damen skal være hovedansvarlig for hus og barn, skal man lide økonomisk for det?
Ikke i landet der 70% av de voksne kvinnene helst vil at at mannen skal forsørge dem, vel?

Spekter vil gi mer lønn mot ny arbeidstid - Sykepleien.no

Du klarer jo ikke prestere å levere et eneste tall for hvordan kvinnen "lider økonomisk" for at hun får barn. Hva er det en gjennomsnittkvinne taper på å få barn, bruke mammapermisjonen, sende ungen i barnehagen og så gå tilbake til jobben?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 20-11-2011, 08:35
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 915
Vi har 100% stødnad, dvs 100% lønn i 46 uker.. Fruen får pensjonspoeng i denne tiden. Hun jobber i det private næringslivet, men de følger tarifflønn som hun også vil følge selv om hun flyr hjemme.

Det hun i teorien kan gå glipp av er lønnsforhøyelser i private oppgjør i den tiden hun er hjemme, men hvis hun er en ressurs for arbeidsgiver så er det ikke noe problem å ta igjen det når hun er tilbake i jobb. En fornuftig sjef vil, i mine øyne, lønne en produktiv arbeidstaker mer enn en sløving og står du på når du er på jobb så bør dette gjevne seg ut når du er tilbake.

Blir du værede hjemme i årevis for å oppdra ungene dine så skulle det bare mangle at du får det dårligere enn de som bidrar til verdiskapning for samfunnet. Det får bli en prioriteringssak, men ikke klag over noen tapte pensjonspoeng og lavere lønn når du har vært hjemme i fire år, uten faglig utvikling og uten å bidra til firmaet du jobber for.
__________________
Aksjeamatøren
2012
Makse BSUx2
50.000 i buffer
30.000 i aksjer
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 20-11-2011, 21:54
Realverdien's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2.980
Sant Mariusfa. Ser også at eksperter som KVadsheim ofte overfokuserer på kapitalbygging, kapitalfrigjøring og andre former for oppsparte midler som bolig og pensjon. Mens det første budet burde alltid være å spørre seg om man kan øke inntektene, noe man ofte kan ved å jobbe ekstravakter, overtid, egen helgejobb, gå opp til fulltidsstilling, jobbe flere kveldsvakter enn dagvakter, be om lønnsøkning og så videre. Dette elementet var alltid det første vi lærte på gymnaset da jeg studerte regnskap, men det later til å være helt borte fra norsk rådgivning. Det er ensten et tabu å antyde at folk skal jobbe mer eller på annen måte styrke sine økonomiske muskler, jfr denne kvinnen som gikk til avisen med tårepersen sin da rådgiveren sa at hun ikke kunne få boliglån som enslig med sin spinkle inntekt, men burde prøve igjen når hun fikk seg samboer.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 21-11-2011, 00:14
Alltid Blakk's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1.763
Jeg mener om man velger å være hjemme i 4 år med barn, BØR det være BEGGE som tar det VALGET, og ved en evt skillsmisse bør ikke kun den ene parten ta hele regningen for det.
__________________


Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 21-11-2011, 00:15
Alltid Blakk's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1.763
Quote:
Originally Posted by Realverdien View Post
... rådgiveren sa at hun ikke kunne få boliglån som enslig med sin spinkle inntekt, men burde prøve igjen når hun fikk seg samboer.
Eneste lovlige metoden for prositusjon, men så desperat er jeg ikke
__________________


Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 21-11-2011, 00:47
SirWinston's Avatar
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Troms
Posts: 1.710
Quote:
Originally Posted by Alltid Blakk View Post
Jeg mener om man velger å være hjemme i 4 år med barn, BØR det være BEGGE som tar det VALGET, og ved en evt skillsmisse bør ikke kun den ene parten ta hele regningen for det.
This.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Økonomisk frihet - 2012!! Finansskrulling Utfordringer og målsetninger 84 18-01-2012 21:58
Råd til økonomisk surrehue? surrehue Gjeld 3 24-06-2011 11:36
Kjæresten min er en økonomisk rotekopp. moneypenny Penger og parforhold 16 16-12-2010 11:41
Hva skjer med gjeld v.skilsmisse? luli Gjeld 1 24-11-2010 10:16
Økonomisk støvsuging? Zelig Småprat 2 10-03-2009 13:37


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 00:06.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren