Pengevett

 

Sparemus

Dette er en diskusjon om Sparemus i Presentasjoner-forumet, en del av Informasjon-kategorien; Kanskje på tide å lage en post etter en god stunds lusking… Hei! 28 år gammel kvinne fra østlandet. Fant ...


Go Back   Pengevett > Informasjon > Presentasjoner

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 11-04-2016, 22:32
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 3
Sparemus

Kanskje på tide å lage en post etter en god stunds lusking… Hei!

28 år gammel kvinne fra østlandet. Fant Pengevett og en av trådene om fordelingsnøkkelen litt tilfeldig i slutten av februar, nesten samtidig som jeg nådde mållinjen for nedbetaling av kredittgjeld på kr 100.000.

Alt jeg har lest her inne (og i lenkede blogger og artikler) har virkelig rokket ved perspektivet jeg har hatt på privatøkonomi. Den siste lønnsutbetalingen fikk min egen fordelingsnøkkel prøve seg for første gang. For første gang i mitt liv er ikke kontoen min tom når lønningsperioden er over, og det gir meg en følelse av økonomisk trygghet og mestring jeg aldri har hatt før!

Så, så langt har jeg altså betalt ned kr 100.000 i idiotgjeld (har riktignok brukt mesteparten av tyveårene på nokså ineffektiv nedbetaling av dette) og før måneden er over har jeg bygget opp en krisebuffer på kr 10.000 (som jeg derimot har klart på bare to måneder!). Videre vil jeg fokusere på å fylle opp BSU og BSU Pluss i 2016, samt bygge bufferen enda større. Sistnevnte blir gjort litt saktere siden jeg må ta igjen litt etterslep på BSU-kontoene, men jeg tror jeg skal klare i alle fall kr 40.000 i løpet av 2016. Som tross alt er kr 40.000 mer enn kr 0, som bufferen var på tidligere.

Ellers er dette et 'work in progress'. Jeg kutter utgifter, flørter med å øke inntekter, redigerer fordelingsnøkler og bytter banker, planlegger sparing i aksjefond og innimellom blogger jeg litt om det (inntil videre bare for meg selv). Så får vi se hvor ferden tar meg.

Tenk at man ikke behøver å skamme seg over at man har vært teit med penger, fordi det finnes folk som heier på deg og hjelper deg med gode råd og fine anekdoter. Takk for at dere finnes og deler deres lure tanker med andre!

Last edited by sparemus; 27-04-2016 at 11:26.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 11-04-2016, 23:25
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 892
Velkommen!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 12-04-2016, 10:03
Aksjebloggeren's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 813
Hei og velkommen

Imponerende innsats så langt! Blir spennende å følge med videre! Stå på!
__________________
[Aksjebloggen] [Målbevisst.no]
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 12-04-2016, 11:08
Millus's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 77
Velkommen! Bra jobba
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 13-04-2016, 12:31
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Velkommen!
Super innsats hittil, lir spennende å se fortsettelsen
Eier du bolig i dag?
Hvis ikke ville jeg prioritert boligsparing fremfor aksjefond (evt også utover BSU) frem til du har nok EK til å kjøpe. Og deretter ville jeg nok prioritert å få lånegrad på bolig ned i under 75% også før aksjefond. Men sørg for en skikkelig buffer, med 40.000 vil du jo være på god vei ja
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 13-04-2016, 20:05
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 3
Tusen takk alle!

Quote:
Originally Posted by Pengebingen View Post
Velkommen!
Super innsats hittil, lir spennende å se fortsettelsen
Eier du bolig i dag?
Hvis ikke ville jeg prioritert boligsparing fremfor aksjefond (evt også utover BSU) frem til du har nok EK til å kjøpe. Og deretter ville jeg nok prioritert å få lånegrad på bolig ned i under 75% også før aksjefond. Men sørg for en skikkelig buffer, med 40.000 vil du jo være på god vei ja
Nei, jeg eier ingen bolig enda.

Det føles litt som om jeg er 18 og skal begynne med egen økonomi fra et nullpunkt for første gang, etter de årene jeg har hatt med kredittgjelden. Forskjellen er at jeg er ti år eldre og jeg kan derfor ikke fylle det totale maksbeløpet i BSU og BSU Pluss på de årene jeg har igjen… Men jeg får i alle fylt det maksimale årsbeløpet helt til jeg når aldersgrensen. Har også flyttet begge kontoer fra DNB til en bank som gir meg over kr 500/år i renteøkning.

Jeg prioriterer helt klart boligsparing over aksjefond, men bare for å føle at jeg gjør "noe" har jeg satt kr 100/mnd i et globalt indeksfond. Ser ikke for meg at det beløpet vil endre seg før flere år frem i tid (med mindre jeg skrur det ned eller bestemmer meg for å kutte det ut), men jeg liker så godt tanken på at det allerede er i gang og eksisterer en ekstra livssparing som skal være der i mange, mange år.

Rekkefølgen har blitt slik:
- Betale ned kredittgjeld (check!)
- Spare opp 10.000 i buffer (snaaart check!)
- Maksimere BSU-sparing ut året jeg fyller 33 (eller frem til boligkjøp, dersom det er mer gunstig å betale ned boliglån etter det)
- Spare øvrig beløp i buffer
- Finne ut om jeg skal bruke øvrig beløp som EK eller beholde det som buffer

Det siste punktet er mitt store hypotetiske dilemma som jeg kverner mest på om dagen – en buffer er jo en buffer, men en ugunstig bosituasjon er god å komme seg ut av… De fleste rådene som gis om å bygge buffer for 3–6 måneder synes jeg gis til de som allerede sitter med et boliglån de betjener, mens jeg er jo ikke i startgropen engang.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 13-04-2016, 21:56
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 892
Noen tanker om buffer og boliglån (det er synsing, så du må gjøre det du tenker er best selv).

Det er viktig å kjøpe seg bolig etterhvert. Jeg tror det, selv om renta kan gå opp og prisene synke. I det lange løp vil utleiepriser speile boligpriser - og den som leier ut skal ha et påslag...

Jeg hadde ikke 6 måneders buffer da jeg hadde kjøpt. Det var kanskje en månedslønn. Jeg tror det er viktigere at man ser at man har overskudd hver måned. Da kan man bruke dette overskuddet til først å bygge buffer, deretter betale ned ekstra.

Det kan være nyttig å se på hvordan situasjonen hadde vært om man ble arbeidsledig eller syk etter at man kjøpte. Da vil de månedlige kostnadene ha mer å si, enn hvor stor buffer - selv om det selvsagt hjelper.

Er det en borettslagsleilighet uten store opppussingsbehov, trenger man trolig ikke bruke mye penger etter man flytter inn. (Evt oppussing for å få det strøkent eller riktig stil, er ikke noe man MÅ ha, så det må man spare opp til). En eldre enebolig med gammelt bad, fukt eller dårlig tak er i den andre delen av skalaen. Da må man ha penger til dette på konto etter at man har kjøpt.

Du har noen valg:
- vente til bufferen er stor nok + egenkapital
- gitt at du kommer til å gå i overskudd fremover: Satse på at ikke noen store ting skjer de første månedene, og heller spørre andre (venner, familie) om hjelp om det skulle oppstå en krise og du ikke kan løse på egenhånd.
- kjøpe noe som er rimeligere
- be / få avdragsfrihet de første månedene, og være streng med deg selv på å bruke disse pengene på buffer.

Jeg vet at det er folk her på forumet som ikke på noen måte ville anbefalt å satse på famile/venner eller be om avdragsfrihet. Jeg lister de opp som alternativer, så får man selv vurdere hva som er riktig.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 15-04-2016, 13:16
Pengebingen's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Østlandsjente
Posts: 2.013
Ang buffer eller bolig:
Ville hatt mer enn 10.000 i buffer før boligkjøp. Minst 1 mndslønn da, selv om det også er lite... Er jo når boligen kommer at de potensielt store utgiftene også kommer, så klart fordel å ha litt str på bufferen før boligkjøpet. Men som nevnt over er også et godt overskudd hver mnd en form for buffer, det er klart! Det burde ikke ta så alt for lang tid å spare opp eks 3 månedslønner, og i det lange perspektiv taper du ikke mye på de få ekstra månedene før boligkjøp. Men en solid buffer i bunnen kan jo være forskjellen på økonomiens fremtid hvis noe skulle skje (eks med inntekten...).
__________________
Mål 2017:
Klare boliglånsbetaling som gir 15 års nedbetalingstid. 15500 kr pr mnd.

-- Normal is broke. Be weird! --


Besøk min blogg: Pengebingen
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 18-04-2016, 10:46
Senior Member
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 103
Høres ut som du har en god plan, heier på deg
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 27-04-2016, 11:57
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 3
Tusen takk for innspill, myra og Pengebingen. Det er jo riktig at det blir en vurdering, og jeg ser absolutt poenget med at lave månedlige kostnader til dels kan veie opp for størrelsen på buffer dersom inntekten forsvinner.

Samtidig er jeg i en ukomfortabel bosituasjon, der har jeg vært nå i to år, og det er vanskelig å skulle innstille seg på å være her i ytterligere to eller tre for å kunne spare opp nok EK til å ha råd til noe med lave felleskostnader. Om jeg blir her ut 2016 (jeg betaler svært lite i husleie, som er hvorfor jeg fortsatt er her) har jeg nok til de billigste hybelleilighetene på markedet (med 80k i EK), men disse har jeg kun funnet med felleskostnader fra 7000 og oppover så langt. Dette vil jo komme i tillegg til lån. Skal lånegraden ned fra 85% vil det ta enda lenger tid å nå målet… Jeg er overbevist om at jeg kan betjene dette med lønnen min, men som dere sier, dersom inntekten forsvinner blir det brått verre.

Inntil videre fyller jeg BSU og BSU Pluss, maksimerer sparing i buffer, og så holder jeg øynene åpne for leiligheter. Kanskje en perfekt leilighet daler ned fra himmelen og ingen andre vil ha den (hah!). Kanskje om jeg investerer deler av bufferen min når den har blitt større, har jeg råd til noe med lavere fellesutgifter, og at jeg dermed kan forsvare det ved å bygge opp igjen bufferen raskt. Jeg forsøker å fokusere på at dette er noen måneder frem i tid. Om jeg har kommet helt hit i tankesettet mitt bare de to siste månedene, kommer jeg sikkert til å finne ut av dette i løpet av de neste åtte. Plutselig endrer situasjonen seg også.

I forigårs kom lønna, og fordelingsnøkkelen fordelte 100% av inntekten til postene mine. Høres rart ut, men det er så deilig å logge inn og se at det står igjen kr 0 på lønningskontoen. Da vet jeg at alt har gått akkurat som planlagt. Blant annet gikk nesten 9000 til bufferkontoen, og dermed har jeg oppnådd et nytt mål: 10.000 i krisebuffer er på plass! Jeg var fast bestemt på å oppnå dette i april, så det har vært full gjennomgang av interiør og klær for å selge alt som ikke brukes. Fant et par tiere under sofaputene også, forholdet mitt til småpenger endret seg drastisk da jeg desperat sanket inn midler for å oppnå målet mitt, hehe.

Last edited by sparemus; 28-04-2016 at 15:59.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 13:48.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren