Pengevett

 

Presentasjon og spørsmål

Dette er en diskusjon om Presentasjon og spørsmål i Presentasjoner-forumet, en del av Informasjon-kategorien; Originally Posted by fyllefanten Dette er nok ikke dumt. Avgjørende for meg er at banken er del av bankenes sikringsfond, ...


Go Back   Pengevett > Informasjon > Presentasjoner

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 12-05-2016, 12:48
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by fyllefanten View Post
Dette er nok ikke dumt. Avgjørende for meg er at banken er del av bankenes sikringsfond, dette finner du ut av via hjemmesiden deres eller litt googling. Kort sagt, er de del av dette sikringsfondet, så garanterer den norske staten for en betydelig del av pengene dersom de skulle gå tapt. Utenom dette er det bare å velge en bank som gir best mulig rente på beløpet du skal ha stående. Sjekk også gebyrkostnader ved uttak om dette er aktuelt for deg.

Den største forskjellen går på brukergrensesnittet i nettbanken og kundeservice (min mening). Noen nettbanker misliker jeg personlig, DNB er en av dem. Ellers er forskjellene små, og kan gå på ting som uttaksgebyrer innenlands/utenlands, små renteforskjeller på brukskonto, hvilke kredittkort/forsikringer de tilbyr etc. I sum er det ingen banker som utpeker seg veldig i positiv retning (min mening) og det vil kanskje være mest verdt for deg å beholde den banken du er vant til å bruke, så slipper du også å lære deg et nytt kontonummer

Globalt indeksfond er generelt et godt råd for personer i din situasjon. Et minst like godt råd vil være å begynne å lære seg temaer som økonomi, finans, investering og skatt skikkelig, slik at du er bedre i stand til å fatte egne beslutninger. Dette forumet er en god start, men ikke en fullkommen løsning.

Sett fra ditt perspektiv utgjør det ingen forskjell for deg om du nå skal spare et lite beløp per måned i aksjefond - for du gjør fortsatt det du er blitt oppdratt til fra tidligere, nemlig å kun putte penger du har råd til å tape i aksjemarkedet, uten videre betraktninger rundt risiko eller avkastning. Om du oppnår 20% avkastning per år så betyr det ikke at du fattet en god beslutning, men at du var uvitende og hadde flaks. Tilsvarende uflaks om du skulle tape 20% per år. Et godt råd er derfor at du har god kjennskap til det du investerer i. Så om ikke annet, sett deg inn i hva et globalt indeksfond går ut på og se om du er komfortabel med dette, før du begynner å investere.

Det vil sannsynligvis skape minst hodebry for deg om banken din tilbyr sparing via globalt indeksfond. Bare pass på at banken ikke tar seg mere betalt for tjenesten enn om du hadde gjort det selv via f.eks. Nordnet.

Støttes fullt ut! Og dette finner du mange gode råd for i andre tråder her inne
Mange gode råd her, la særlig merke til det du skrev om å få kjennskap til det jeg skal investere i. Det er det jeg prøver på nå, og jeg synes faktisk det er interessant å lese og lære om disse tingene. Men det er mye ny informasjon på en gang, derfor tenkte jeg å starte med et indeksfond for å komme i gang med noe, men samtidig ikke bli revet helt med. Dette pluss å flytte penger til en konto med høyere rente blir derfor startgrepene mine i "prosjekt-kontroll-over-egen-økonomi". Senere håper jeg å få kunnskap nok til å ta flere grep.

Indeksfond tror jeg at jeg skjønner hva er nå.

Last edited by pengebolla; 12-05-2016 at 13:06.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 12-05-2016, 12:53
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 8
Det kommer nok mange flere (dumme) spørsmål etter hvert, det er jo det man lærer av.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 12-05-2016, 13:10
Senior Member
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 103
Quote:
Originally Posted by pengebolla View Post
Takk for tips, jeg har avtalt møte med banken nå for å gjennomgå hvilke fondsmuligheter de har og til hvilke kostnader. Jeg tror jeg kommer litt mer forberedt denne gangen enn sist.
Så bra! Bare husk på at banken vil tjene penger de også, jeg har ihvertfall inntrykk av at fond som er aktivt forvaltede blir pushet på kunder. Og det er slettes ikke slik at de gjør det bedre over tid, enn de billige.

Her er en fin illustrasjon: https://www.klp.no/polopoly_fs/1.25185!/image/image.jpg
__________________
“No man ever stood the lower in my estimation for having a patch in his clothes: yet I am sure that there is greater anxiety, commonly, to have fashionable, or at least clean and unpatched clothes, than to have a sound conscience.”

Veien mot økonomisk frihet
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 12-05-2016, 22:20
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 892
Få gjerne råd fra banken. Sjekk så opp fondene på Beste fond | Spare i fond | Sparing og investering | Morningstar - de har informasjon om hvert fond - avgifter, utvikling mm. I tillegg til generell informasjon om aksjer, fond, og mer avanserte ting.
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 26-05-2016, 12:17
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by SeaLion View Post
Så bra! Bare husk på at banken vil tjene penger de også, jeg har ihvertfall inntrykk av at fond som er aktivt forvaltede blir pushet på kunder. Og det er slettes ikke slik at de gjør det bedre over tid, enn de billige.
Gjett om jeg merket at han var selger. Jeg prøvde å forklare hva jeg hadde tenkt, og han pushet meg veldig i retning av betalte produkter. Jeg har nå avlyst videre møte/oppfølging og ser meg om andre steder.

Men han hadde kanskje noen poeng, selv om jeg er usikker selv på det var for å tjener penger eller om det virkelig er gode råd...

1. Fondskonto/investeringskonto. Anbefaler dere dette? Hos Nordea koster det penger, men ser at man kan ha det gratis andre steder.

2. Rentefond i stedet for høyrentekonto. Han var veldig sikker i sin sak på at renta på høyrentekontoer kom til å være 0,5% for nyttår hos alle banker. Jeg er veldig usikker. Kanskje litt av begge deler? Jeg synes fortsatt at det er en mer beroligende å ha en god del penger på konto...

3. Valutasikret fond. Hva mener dere om dette, er det noe poeng? Dette anbefalte han i stedet for indeksfond, og det var jo så klart et aktivt forvaltet fond med høyere kostnad. Så igjen, jeg er usikker på om det egentlig er et godt råd eller bare for å selge.

Uff, har egentlig mest lyst til å putte alle pengene i madrassen...

Men takk igjen for at dere tar dere tid til å gi gode råd!
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 27-05-2016, 01:12
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1.426
1. Jeg ville ventet til november og sett hva som evt. blir resultatet av skatteforliket i statsbudsjettet for 2017. Stortinget har bedt regjeringen foreslå en spareordning for fond og aksjer uten løpende beskatning av gevinster/utbytte. Dagens investeringskontoer er ikke gratis hos noen leverandører, bare billigere hos enkelte.

2. Definitivt ikke. Med mindre du har beløper i 10-20-millionersklassen er rentefond helt ubrukelige for privatpersoner. Sjekk finansportalen.no for en oversikt over sparekontoene med best rente (de er ikke hos noen av storbankene).

3. Personlig ville jeg ikke brydd meg med valutasikrede fond, men hvis du er redd for valutasvinginger og ønsker (å betale for) en forsikring mot dette så gir det kanskje mening. Aktivt forvaltede fond er uansett som regel en dårlig idé, med mindre du er ute etter å investere selektivt i spesifike markeder/sektorer eller du har spesielt god tro på de konkrete personene som forvalter fondet.

Jeg ville nok heller hatt pengene på en høyrentekonto enn i madrassen.

Last edited by usikker; 27-05-2016 at 01:21.
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 07-06-2016, 00:53
Senior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 892
Først ville jeg lest gjennom finansportalens side om risiko og avkastning: https://www.finansportalen.no/plasse...og-avkastning/

1. Enig med usikker. Det kommer endringer som kan være verdt å se først. Om du aldri har spart i aksjer før, så ville jeg startet litt nå. KLP og DNB har begge indeksfond der man kan spare ned mot 100 kr i måneden. Da får du litt følelse med aksjer. Om det blir en gevinst på 100 kr frem mot jul, så er det heller ikke så mye å skatte av at du ikke kan flytte pengene på investeringskonto når regelverket er mer klart.

2. Rentefond er noe jeg har tenkt jeg skulle lese meg opp på. Og nå fikk jeg en sjanse til å begynne Rentefond er mye nærmere banksparing enn aksjer i risiko. Det har litt høyere risiko og litt høyere forventet avkastning, men det er ikke så mye.

Det finnes fond som tar ned mot 0,10 % forvaltningsgebyr og innskudd ned mot 100 kr (ikke nødvendigvis begge deler). Dette fant jeg av norske fond (kilde: finansportalen, morningstar). Det er noen som krever minst 100 000 000 kr i minste tegningsbeløp , men jeg har konsentrert meg om de som kun krever 50 000 kr eller mindre

KLP Kort Stat (0,10% årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 3000 kr)
KLP Pengemarked (0,10% årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 3000 kr)
Carnegie Pengemarked (0,20% årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 50 000 kr)
Holberg Likviditet (0,25% årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 50 000 kr)
Skagen høyrente (0,25% årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 250 kr)
Storebrand høyrente (0,25% årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 100 kr)
Forte pengemarked (0,30 årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 10 000 kr)
Danske invest Norsk likviditet (0,35 årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 10 000 kr)
Handelsbanken Likviditet (0,35 årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 1000 kr)
Alfred Berg Pengemarked (0,40 årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 300 kr)
DNB Rentespar (0,40 årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 100 kr)
Eika Pengemarked (0,40 årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 10 000 kr)
Odin Pengemarked (0,40 årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 10 000 kr)
Nordea Pengemarked (0,45 årlig forvaltningshonorar, minstebeløp 100 kr)

0,3% er laveste forvaltningshonorar på indeksfond. Rentefond/pengemarkedsfond bør ha lavere forvaltningskostnad enn det.

Jeg har tenkt å vurdere pengemarkedsfond en gang i fremtiden. Først må jeg lese meg opp. Så har jeg konsentrert meg om å få en god buffer og endel til på bankkonto, deretter nedbetale boliglån, så få en grei andel i aksjer. Da skal jeg begynne å se på rentefond. Jeg ønsker på lang sikt å ha rundt en tredjedel i hver av bolig, aksjer og bank/rentefond/obligasjonsfond.

3. Valutasikrede fond: Av de to indeksfondene det blir snakket mest om her på forumet KLP AksjeGlobal Indeks IV A og DNB Global Index, så er et valutasikret og et er ikke valutasikret.

Jeg heller mot ikke-valutasikrede aksjefond:
- gidder ikke betale for valutasikring
- svak krone gjør fondet mer verdt for meg, sterk krone gjør alt jeg eier i norge (lønn, bolig, bank...) mer verdt. Greit med litt balansering.

Lykke til! Det er hverken så vanskelig eller skummelt at du trenger krype under dyna. (Alt for varm under dyna nå om dagen, likevel)
Reply With Quote
Reply« Sparemus | Hei »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Presentasjon av Håp Håp Presentasjoner 2 18-11-2015 22:58
Presentasjon Donna Presentasjoner 4 26-06-2012 23:30
Presentasjon Lusa Presentasjoner 5 25-06-2012 17:44
Min presentasjon Appellativ Presentasjoner 6 09-06-2012 09:15
Presentasjon av meg Bjoho Presentasjoner 7 01-08-2011 23:55


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 13:48.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren