Pengevett

 

Hei!

Dette er en diskusjon om Hei! i Presentasjoner-forumet, en del av Informasjon-kategorien; Heisann! Etter å ha lest litt på forumet her over tid og fulgt med, så tenkte jeg det var på ...


Go Back   Pengevett > Informasjon > Presentasjoner

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 30-07-2016, 02:51
Junior Member
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 5
Hei!

Heisann!

Etter å ha lest litt på forumet her over tid og fulgt med, så tenkte jeg det var på tide å presentere seg og forhåpentligvis også bidra.

Jeg er en 22 år gammel økonomistudent, som ved siden av studiene jobber deltid og har ca 7000-12000 utbetalt etter skatt (avhengig av hvor mye jeg jobber). Som regel har jeg hatt grei kontroll på økonomien, men stålkontroll har det aldri vært. Så her er jeg på jakt etter stålkontroll på økonomien!

Lest meg opp på YNAB, opprettet bruker og satt i gang. Litt trist at jeg ikke har kommet over dette før nå, men bedre sent enn aldri. Et fantastisk konsept!

Målet på kort sikt er å kvitte meg med kredittkortgjelden jeg har asap (ca 13000 kr). De neste 12 månedene er målet å kvitte meg med øvrig gjeld jeg har (ca 65 000), slik at jeg blant annet har nedbetalt studielånet når jeg blir ferdig med bacheloren min neste sommer og ikke har noen kreditorer å forholde meg til. Dessuten satser jeg samtidig på å fortsette sparingen i samme takt som jeg gjør i dag (ikke spart mer enn 2 år). Jeg har ca 65 000 kr i aksjefond, hvor jeg setter av ca 3500 kr hver måned til dette formålet.

Jobbmessig er planen å starte på en masterutdanning fra nyttår 2018 i utlandet, så jeg har en 6-måneders periode fra sommeren 2017 til nyttår 2018 på å jobbe. Masteren vil koste meg ca 50 000 kr (alt av kostnader inkludert: skolepenger, levekostnader etc etc) fra egen lomme (resten dekkes av stipend fra lånekassen), og målet er å spare opp dette + 2 års aksjefondinnskudd (3500 kr x 24 måneder = 84000 kr) i løpet av disse seks månedene.

Da vil jeg etter endt master stå med 0 i gjeld og ca 200 000 kr i egenkapital i aksjefond. Så gjenstår det å se se hvordan det blir i praksis i forhold til på papiret...
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 30-07-2016, 18:58
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 20
Velkommen utlending1!

Flott at du har oppdaget forumet, YNAB og personlig økonomi så tidlig. Du har et langt liv forran deg, og har knap begynt! Blir du kvitt kredittkortgjelden, fortsetter å lære om temaet og faktisk klarer å etterleve kunnskapen du finner, vil du være bedre rustet enn de fleste her i livet, i allefall økonomisk sett.

Jeg er ikke spessielt glad i gjeld selv, men har du vurdert å beholde studielånet? Da kan du evt spare pengene du betaler på det og benytte som egenkapital til boliglån f.eks.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 30-07-2016, 20:04
Profet ad libitum
 
Join Date: May 2013
Location: Innenfor rekkevidde av saltvann
Posts: 628
Mr-Me har et poeng - i tillegg har vi det faktum at studiegjeld (NB: I lånekassen) har særregler som gjør det til den mest samarbeidsvillige gjelden nord for Dronning Mauds Land...
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 30-07-2016, 23:51
Junior Member
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 5
Det har jeg tenkt på, men jeg har per dags dato lyst til å jobbe "ikke-stasjonært" i utlandet rett i etterkant av masteren. Med det mener jeg 1-2 år om gangen i ulike land forutsatt at muligheten er der, og da tenker jeg det er bedre å nedbetale studielånet og spare alternativt mens jeg er i utlandet inntil jeg velger å slå meg ned et sted permanent.

Følger jeg planen jeg har satt, så vil jeg ha ca 200 000 kr i egenkapital rett etter at jeg er ferdig med masteren. Da vil jeg fortsatt ha igjen en varighet på 4 1/2 år igjen knyttet til aksjefond (10 år totalt), og med en sparing på lik linje som jeg har nå (3500 kr/mnd) som et minimum vil jeg ha ca 400 000 i egenkapital når jeg er i den situasjonen hvor jeg skal slå meg ned (blir rundt 30-årsalderen). Meget mulig at summen er høyere, forutsatt at jeg sparer mer enn 3500 kr/mnd slik jeg gjør nå etter at jeg blir ferdig med masteren min.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 07-08-2016, 15:52
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 780
Det gir kanskje ikke så mye matematisk mening å betale ned studielånet, men det er et veldig irriterende lån å ha hengende over seg. Med tanke på at det er rentefritt til du er ferdig å studere, ville jeg vurdert å spare opp nedbetalingssummen på en egen sparekonto, og betalt det ned i en avbetaling den dagen du tar siste eksamen.

Når det gjelder utdanning i utlandet: har du sjekket opp alle muligheter for ekstrastipender? Hvis det er innenfor Norden kan du få NordPlus, er det innenfor EU kan du få Erasmus, er det i USA så finnes det en del rike onkler som har laget private grants (eks. Sons og Norway). En liten kikk i Legathåndboken kan fort lønne seg. Ofte er det bare en tusenlapp eller to, men timebetalingen for å søke om disse kan være veldig bra.
__________________
Reiseskildringer med elektrisk campervan: http://travelelectric.blogspot.no/

Ikke oppdatert på ei stund, men ikke helt utdatert:
http://gajasworld.blogspot.com/
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 13:47.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren