Pengevett

 

Starte som selvstendig næringsdrivende - steg for steg

Dette er en diskusjon om Starte som selvstendig næringsdrivende - steg for steg i Selvstendig næringsdrivende-forumet, en del av Vær din egen sjef!-kategorien; Originally Posted by Boheme Et AS vil blant annet alltid være regnskapspliktig, mens et ENK i dette tilfellet ikke vil ...


Go Back   Pengevett > Penger inn > Vær din egen sjef! > Selvstendig næringsdrivende

Register FAQ Members List Kalender Search Today's Posts Mark Forums Read

Notices


Reply

 

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 09-03-2015, 23:12
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1.414
Quote:
Originally Posted by Boheme View Post
Et AS vil blant annet alltid være regnskapspliktig, mens et ENK i dette tilfellet ikke vil være det. En slipper da å utarbeide årsregnskap og årsberetning.
Man slipper å levere årsregnskap, men man må jo levere selvangivelse for selvstendig næringsdrivende, så det blir omtrent det samme. Bokføringspliktig (dvs. pliktig til å føre regnskap) er man uansett om man har ENK eller AS. Et AS med mindre enn 2 mill. i omsetning (og færre enn X årsverk ansatt) vil ikke være revisjonspliktig og kan dermed bestemme at de vil velge bort revisjon av årsregnskapet.

Quote:
Originally Posted by Boheme View Post
I et ENK styrer man foretaket som man vil, mens en i et AS må følge aksjeloven. Og lovkrav om å avholde generalforsamlinger og styremøter når foretaket består av én person vil jo fremstå som ganske meningsløst.
Det tar jo ikke lang tid å skrive årsberetning eller møteprotokoll når man er den eneste på "møtet". Generalforsamling trenger man ikke når man er eneaksjoner og selv styreleder i et styre som bare har ett medlem.

Jeg har ingen sterke meninger om hvilken selskapsform trådstarters kjæreste skal velge, jeg ville bare få fram poenget med at det er blitt vesentlig mye enklere å stifte og drive et AS i løpet av de siste årene, så mange av grunnene som tidligere gjorde at mange valgte ENK i stedet for AS er ikke lenger relevante. Det er fortsatt mange som tror at å starte og drifte et AS er mye mer komplisert og vanskelig enn å drive et ENK, men det er altså ikke nødvendigvis tilfelle.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 10-03-2015, 06:26
Boheme's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 99
Når du mener man ikke trenger å avholde generalforsamling i et enmanns AS, så illustrerer vel det at det ikke er trivielt å sette seg inn i de formelle reglene for aksjeselskap.

Det er et ufravikelig krav om å avholde generalforsamling 6 måneder etter utgangen av regnskapsåret, der man minimum skal behandle godkjenning av årsberetning, årsregnskap og eventuelt utdeling av utbytte. Det meste av saksbehandlingskravene kan man bli enig med seg selv om å ignorere, men det er formkrav til protokoll fra generalforsamlingen, og både denne og styreprotokoller må oppbevares like sikkert som regnskapsmateriale i hele selskapets levetid.

I utgangspunktet er det jo ingen andre enn deg som er interessert i eller har tilgang til protokoller i et enmannsselskap. Brønnøysund vil muligens etterlyse protokoll når du skal gjenvelges til styret etter utløpet av tjenestetiden hvert 2. eller 4. år, men ellers vil ingen tvinge deg til å følge disse reglene.
Men er du uheldig og selskapet går konkurs, vil det plutselig være av interesse om utbytter er lovlig utdelt. Kan du da ikke vise til protokoll for generalforsamling der dette er vedtatt, risikerer du å bli holdt ansvarlig for å tilbakebetale en ulovlig utdeling. Du vil også miste skjermingsfradraget og risikerer straffeskatt. Og jeg ville ikke vært trygg på at manglende formelt godkjent årsregnskap ikke utløser personlig erstatningsplikt utover det.

Nå ville du jo fått like mye personlig ansvar og vel så det ved en konkurs i et ENK, så det vil nok alltid være slik at et ENK er mer risikofylt enn et AS. Men for å nyte godt av begrensningen i personlig ansvar som ligger i et AS, så krever det en del innsats for å sette seg inn i alle de formelle kravene. Det er denne innsatsen jeg antar mange heller vil bruke på arbeid når så mange velger enkeltpersonforetak, på tross av at et AS på veldig mange punkter vil være et bedre valg.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 10-03-2015, 20:08
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1.414
Quote:
Originally Posted by Boheme View Post
Det er et ufravikelig krav om å avholde generalforsamling 6 måneder etter utgangen av regnskapsåret, der man minimum skal behandle godkjenning av årsberetning, årsregnskap og eventuelt utdeling av utbytte. Det meste av saksbehandlingskravene kan man bli enig med seg selv om å ignorere, men det er formkrav til protokoll fra generalforsamlingen, og både denne og styreprotokoller må oppbevares like sikkert som regnskapsmateriale i hele selskapets levetid.
Dette blir jo bare pirk/kverulering..

Det jeg mente var at for et AS med kun én aksjonær der denne også er eneste medlem i styret blir det å holde "generalforsamling" eller "styremøte" å åpne en tekstbehandler og skrive et par setninger... Du må føre protkoll, men det er ikke akkurt noen komplisert affære.

Dokumentene kan printes ut, signeres, scannes og lagres digitalt (i "skyen", om du vil).

Er enig i at det er noen flere formaliakrav for AS en ENK, men det er i praksis veldig liten forskjell.

Last edited by usikker; 10-03-2015 at 20:17.
Reply With Quote
ReplyThread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB-koder er On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads

Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Formuene øker steg for steg brabla Selvstendig næringsdrivende 0 22-12-2010 23:58
Rettigheter som selvstendig næringsdrivende Nisse Rettigheter 2 18-11-2010 22:33
Fedrekvoten økes - unødig detaljstyring eller steg i riktig retning? Lin Rettigheter 7 27-09-2010 20:20
Selvstendig næringsdrivende - veien til frihet Zio Paperone Tjene penger hjemmefra 53 18-08-2010 01:43
Selvstendig næringsdrivende og tilleggsforsikringer via NAV Lin Selvstendig næringsdrivende 4 05-02-2010 18:01


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 23:09.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0
Logo av Aksjebloggeren